Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Klapy HB z roznych roczników

Featured Replies

Napisano

Moja astra w ramach wichury dostala wiata na wózki z tesco. Tesco raczej zaplaci zacala impreze ale tak pro forma: czy sa jakies roznice w tylnich klapach w astrze F z roznych rocznikow?

img8327h.jpg

img8328n.jpg

img8336i.jpg

Napisano

> czy sa jakies roznice w tylnich klapach w astrze F z roznych rocznikow?

To zależy o co pytasz wink.gif Bo jeśli o wygląd, to różnią się: nowsze mają blendę i inny "uchwyt" zamka bagażnika.

Pozdroofka

Napisano

klapa to pikuś ! masz paskudnie złamaną krawędź poszycia dachu. będziesz to robił czy tylko delikatna zaprawka ?

Napisano
  • Autor

> klapa to pikuś ! masz paskudnie złamaną krawędź poszycia dachu. będziesz to robił czy tylko

> delikatna zaprawka ?

Na razie nie wiem, zobaczymy co tesco na to. Wczoraj w sklepie nie wiedzieli dokumentnie nic. Dzis udalo sie dowieziec ze na ich magicznym druku trzeba zglosic szkode i poslac do centrali. Ale ze musi byc na tym podpis i pieczatka kierownika sklepu. A on bedzie jutro.

Jak tesco bedzie mialo ochote placic bezgotowkowo to ASO 270751858-jezyk.gif A jak nie to biore inna klape bo tak taniej a ta i tak po niefachowym malowaniu za poprzedniego wlasciciela pokazywala ruda na dolnej krawedzi od srodka a na dach zaprawka.

A wszystkie szyby byly fabryczne mad.gif

BTW czy klapa HB wejdzie mi na pake HB?

Napisano

> a na dach zaprawka.

ale w TESCO zgłaszaj uszkodzenia dachu koniecznie . Nie dajn się wyrolować że tylko klapa !

> BTW czy klapa HB wejdzie mi na pake HB?

z tym może być problem. musisz ją pomierzyć we wszelkich możliwych kierunkach.

Napisano
  • Autor

Jakby wiata byla pojazdem to mialaby obowiazkowe OC i wtedy szkoda calkowita bylaby bardzo prawdopodobna. A na te chwile nie wiem czy oni sa ubezpieczeni w tym kierunku.

Co do dachu - oczywiscie ze bede zglaszal a kwestia wykonania naprawy zalezy niestety od tesco.

Napisano

> (...) na te chwile nie wiem czy oni sa ubezpieczeni w tym kierunku.

Powinni być, jeżeli nie są to pozostanie Ci tylko roszczenie prywatne - sąd.

Wtedy możesz zacząć od oficjalnego pisma do kierownictwa danego sklepu z 'uprzejmą prośbą' o naprawienie szkody.

Warto wtedy od razu dołączyć jakiś kosztorys naprawy itp.

Możesz też znaleźć lub podpytać na mk jaki paragraf się na to kwalifikuje i zaznaczyć w piśmie, że mają obowiązek taką szkodę naprawić. Dopisujesz, że w wypadku odmowy naprawienia szkody będziesz zmuszony wystąpić na drogę sądową.

imo, powinni mieć ubezpieczenie i raczej nie będziesz mieć z tym problemów. Dawaj znać jak się sytuacja rozwija.

Napisano
  • Autor

Mam wsparcie prawnika, ale zaczynamy od drogi polubownej bo wole naprawe w formie bezgotowkowej. Byleby szybko bo folia zamiast szyby to kiepska rzecz. Blacha moglaby troszke dluzej poczekac ale szyba wybitnie irytuje.

Napisano

> Mam wsparcie prawnika (...)

Bardzo dobrze, oby tylko nie okazało się, że tesco się wypnie i odeśle Cię do producenta/instalatora wiaty, twierdząc, że to jego wina.

Oczywiście nie chcę Cię straszyć, ale taka ewentualność tez istnieje.

Nadal trzymam się tego, że powinni mieć ubezpieczenie, wtedy Tobie wypłacą, a od producenta mogą sobie regresować :0

> Byleby szybko bo folia zamiast szyby to kiepska rzecz

Zawijałeś od dołu, żeby woda nie zaciekała do środka ?? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Zawijałeś od dołu, żeby woda nie zaciekała do środka ??

Zawijalem dokola na szerokosc folia strecz. Tylko potem musialem rozciac od srodka bo sie nie chcialo zamknac zlosnik.gif Jest tego pare warstw tylko do dachu musze przykleic lepiej zeby tam nie wlazilo. Ale dach juz rudy sie robi.

No i wypelnilem druk zgloszenia, sa ubezpieczeni w AXA. Ale wypelnienie druku oczywiscie nie znaczy ze tesco uznaje szkode.. Czekam do piatku az przetrawi to ich dzial prawny w Krakowie i bede sie w tenze piatek dowiadywal co oni mysla.

Napisano
  • Autor

Po telefonie do dzialu prawnego okazuje sie, ze tesco chce formalnego roszczenia. Podjechalem do ASO Konocar a tam wycena 150zl a ja takiej gotowki przy sobie nie nosze hehe.gif Ale wycena na oko to 600zl za wstawiernie szyby na zamienniku i po 600zl za malowanie elementu czyliu w sumie 2400zl. Pisac 3000.

Przekladanie klapy dzis lub jutro. Jakies myki tam sa specjalne?

Napisano

> Po telefonie do dzialu prawnego okazuje sie, ze tesco chce formalnego roszczenia. Podjechalem do

> ASO Konocar a tam wycena 150zl a ja takiej gotowki przy sobie nie nosze Ale wycena na oko to

> 600zl za wstawiernie szyby na zamienniku i po 600zl za malowanie elementu czyliu w sumie

> 2400zl. Pisac 3000.

> Przekladanie klapy dzis lub jutro. Jakies myki tam sa specjalne?

Witaj!

Napisz do ASO, by przesłali Ci kalkulację z dokładnym wyliczeniem kosztów części i robocizny. Następnie posiłkując się art. 415 kodeksu cywilnego i opisując dokładnie zdarzenie (wiał wiatr i Państwa wiata na wózki zdemolowała mój samochód i w związku z tym przsługuje mi roszczenie odszkodowawcze - to tak w dużym uproszczeniu), wezwij ich do zapłaty wysyłając list polecony z potwierdzeniem odbioru i czekaj na ich odzew. Jeśli odmówią, wypełnij sądowy formularz "P" i złóż go w sądzie właściwym dla siedziby pozwanego (czyli zapewne w którymś z sądów rejonowych w Warszawie) i czekaj aż wymiar sprawiedliwości zadziała;-) To tyle. Jeśli chcesz, chętnie Ci pomogę - pisz na priva.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Napisz do ASO, by przesłali Ci kalkulację z dokładnym wyliczeniem kosztów części i robocizny.

Wycena to 150zl hehe.gif

> Następnie posiłkując się art. 415 kodeksu cywilnego i opisując dokładnie zdarzenie ...

Nie mialem czasu jeszcze frown.gif

Ale mam klape, ladna czerwona, z blenda. Podobno lezala 12 lat w garazu. Wchodzi do HB na plasko w poprzek.

Klapa przelozona. 4,5 godziny wlacznie z przerwami na ogrzanie. Zostalo przykleic znaczek albo zalac otwory klejem termicznym :D

No i dolny rant potrzebuje zaprawki na calej dlugosci bo przez lata stania w garazu jest caly porysowany.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Z braku czasu i weny sprawa lezala. Ale ruszyla. W poniedzialek tesco dostaje wezwanie do zaplaty na kwote 2706zł wynikajaca z wyceny naprawy na 2200 netto, termin zaplaty 17 stycznia. Wycena w serwisie Kulik i Kurek. Zobaczymy co oni na to.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.