Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drżenie samochodu przy określonej prędkości

Featured Replies

Napisano

Witajcie smile.gif

Mam dziwny problem i w związku z tym pytanko: co może powodować, że moja Astra przy prędkości równo 70 km/h (licznikowo) zaczyna dygotać? Ja sam myślałem, że to może wina opon, stawiałem na tylne, bo nie czułem tych drgań na kierownicy, ale po przerzuceniu ich na przód drgania pozostały, ale nadal ich nie czuję na kierownicy, a chyba powinienem? No chyba, że źle kombinuję, to mnie uświadomcie zlosnik.gif A jeśli to nie opony są powodem drgań, to co ewentualnie?

Napisano

> A jeśli to nie opony są powodem drgań, to co ewentualnie?

- ciśnienie w kołach

- zle wyważone koła

- koniec łożyska w kole

Napisano
  • Autor

> - ciśnienie w kołach

> - zle wyważone koła

> - koniec łożyska w kole

Pierwsze dwie pozycje sprawdzone, ale z tym łożyskiem coś może być na rzeczy bo jak skręcam nieco ostrzej w prawo to słyszę huczenie z okolic tylnego, chyba lewego koła hmm.gif Jak to sprawdzić, wystarczy poszarpać kołem?

Napisano

> Jak to sprawdzić, wystarczy poszarpać kołem?

Quote:

Diagnoza, które łożysko jest uszkodzone może być trudna, zwłaszcza w początkowej fazie, ponieważ podczas jazdy hałas jest duży i trudno precyzyjne zdiagnozować, co konkretnie jest jego przyczyną. Trzeba wykonać test. Podnieść samochód na podnośniku i obrócić kołem jak najszybciej. Uszkodzone łożysko będzie wyraźnie hałasowało. Niestety, nie zawsze będzie to pewna diagnoza, ponieważ hałas łożyska może być zagłuszany przez ocierające klocki hamulcowe lub obracające się elementy w skrzyni biegów. Wówczas trzeba przeprowadzić test drogowy. Na pustej drodze rozpędzamy samochód do prędkości, przy której występuje hałas, a następnie jeździmy slalomem. Wówczas, przez pewien czas, koła z jednej strony są dociążone, a z drugiej odciążone. Uszkodzone łożysko będzie bardziej hałasować podczas większego obciążenia, natomiast gdy będzie odciążone hałas będzie zanikał.

łożyska kół

Napisano

> - ciśnienie w kołach

> - zle wyważone koła

> - koniec łożyska w kole

- drazki lub koncówki drązków jako 4

Napisano

Temat był poruszany przynajmniej 2 razy. Widać astry tak mają, są wrażliwe na różne czynniki. Mi tak drży podskakuje już ze 2 lata. Zmienione wszystko, sprawdzone wszystko. U mnie prawdopodobnie wina opon, bo jak dobiję ciśnienia w koła to efekt minimalizuje się.

Napisano
  • Autor

Więc u mnie wygląda to na początkowe stadium, bo hałas jest słyszalny tylko przy skręcie. Podniosę w wolnej chwili autko i pokręcę kołami, może coś więcej uda się ustalić ok.gif

Napisano

Dawno temu miałem taki przypadek z drżeniem kierownicy przy prędkości 90 km/h ale w innym aucie.Po długich poszukiwaniach i wymianie prawie wszystkiego co można było wymienić, okazało sie że była krzywa półoś.Auto było z rynku wtórnego ,można sie było domyśleć co je spotkało.....

Napisano
  • Autor

> Dawno temu miałem taki przypadek z drżeniem kierownicy przy prędkości 90 km/h ale w innym aucie.Po

> długich poszukiwaniach i wymianie prawie wszystkiego co można było wymienić, okazało sie że

> była krzywa półoś.Auto było z rynku wtórnego ,można sie było domyśleć co je spotkało.....

Ale u mnie nie kierownica drży, a cała Astra smile.gif

Napisano

U mnie astra zaczyna drżeć powyżej 130km/h. Prawdopodobnie półoś lub bardziej coś prozaicznego - amortyzatory lub poduszki amortyzatorów.

Napisano

Dawno temu gdy jeździłem skodą Favorit to przyczyną takiego zjawiska (max drgania przy 70 km/h, przy 100 km/h zanikające) była rozwarstwiona poduszka zawieszenia silnika). Po wymianie drgania zanikły.

Napisano
  • Autor

> U mnie astra zaczyna drżeć powyżej 130km/h. Prawdopodobnie półoś lub bardziej coś prozaicznego -

> amortyzatory lub poduszki amortyzatorów.

To też mam, ale mniej się tym przejmuję, bo tak szybko mało kiedy jeżdżę smile.gif

Napisano
  • Autor

> Dawno temu gdy jeździłem skodą Favorit to przyczyną takiego zjawiska (max drgania przy 70 km/h,

> przy 100 km/h zanikające) była rozwarstwiona poduszka zawieszenia silnika). Po wymianie

> drgania zanikły.

Właściwie nic mnie już nie zdziwi, ostatnio moje autko zaczyna całe stukać, pukać... po zimie pewnikiem będzie remont zawieszenia. Teraz jednak sobie przypomniałem, że te drgania zaczęły się po zakupie nowych opon, może jednak tu tkwi problem niewiem.gif

Napisano

> po zakupie nowych opon, może jednak tu tkwi problem

To samo mi przydarzyło się. Po zamianie starych, już po 65 tysiącach ale porządnych, Firestone na Multihawk-i, zaczęły się nieznaczne problemy z drżeniem przy 60-65 / 120-130 km/h. O dziwo przy 60-65 drgania te nie przenoszą się na kierownicę, a odczuwam je jako drgania "boczne", nieznacznie telepiące całą karoserią. Sprzedawca kombinował już kilka razy (pod moim nadzorem) opony na felgach przesuwać, wyważając za każdym razem, ale niewiele to pomogło. W sumie dolegliwość nie jest wielka, i chyba się z nią już pogodziłem, mogę tylko rzec: jakie opony takie drgania...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Podobny problem przy podobnych zakresach prędkości tylko opony mam inne - Dębica Navigator 2. Ktoś już powyżej pisał, że dopompowanie opon pomogło, u mnie właściwie też, choć nie do końca. Teraz z przodu mam ciśnienie 2,3, z tyłu 2,2 i drgania są duuużo mniej wyczuwalne ok.gif

Napisano

> Teraz z przodu mam ciśnienie 2,3, z tyłu 2,2 i drgania są duuużo mniej wyczuwalne

I owszem, ale wiedź na nierówność, to twardsze opony dadzą łupnia całemu przodkowi auta, łącznie z zawieszeniem. W zmierzchłych czasach więcej atmosfer w dętkach zalecano dla oszczędności reglamentowanego paliwa. Sam jeździłem 0,1 / 0,2 ponad normę. Teraz trzymam się przepisowych 2,2 / 1,9 (2,0).

Co ciekawe gumiarz zakładając nowe opony na felgi też nabił je do 2,5. Skorygował po zwróceniu mu uwagi. A może "pichłaj" wiedział, że drgawki w ten sposób usunie?

Swoją drogą zastanawiam się jak wyższe ciśnienie zmniejsza te drgania? Może nadto zdeformowana opona przyjmuje bardziej regularne kształty? Albo jest za sztywna (kwestia technologii produkcji) i dopiero wyższe nad normę ciśnienie pozwala jej przyjąć właściwe kształty?

Napisano
  • Autor

Też jestem ciekawy. Jednak dolegliwość jest na tyle mało dokuczliwa, że nie będę z tego robił wielkiego problemu. Przyjrzę się natomiast łożyskom i luzom w zawieszeniu, może coś się jeszcze nasunie...

Napisano

U mnie jak takie drżenie na kierownicy było odczuwalne to też początkowo myślałem że to źle wyważone koła.

Po wymianie przegubu wszystkie drgania zniknęły - tak więc rozrzut jest duży co do możliwej usterki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie jak takie drżenie na kierownicy było odczuwalne to też początkowo myślałem że to źle

> wyważone koła.

> Po wymianie przegubu wszystkie drgania zniknęły - tak więc rozrzut jest duży co do możliwej usterki

Coraz większy cholera zlosnik.gif

Napisano

> Coraz większy cholera

Najlepiej by było (moim zdaniem) podjechać na jakąś SKP i "przetrzepać" zawieszenie. Zawsze to będziesz mógł wyeliminować lub upewnić się co do danego elementu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Najlepiej by było (moim zdaniem) podjechać na jakąś SKP i "przetrzepać" zawieszenie. Zawsze to

> będziesz mógł wyeliminować lub upewnić się co do danego elementu

Ee, jeszcze się zdenerwuję tylko... ostatnio ciągle coś przy nie robię zlosnik.gif

Napisano

> Coraz większy cholera

Byłem na wytrząsarce, przy okazji corocznego przeglądu, diagnosta dokładnie sprawdzał luzy, szczególnie "kierownicze", a na moją prośbę i amorki. Wynik - OK. A było to tuż po zmianie opon. Co nie znaczy, że u Ciebie inne przyczyny niż opony mogą grania generować.

Napisano
  • Autor

OK, to ja zacznę przeglądać samochód. Dam znać jeśli znajdę przyczynę, a tymczasem dziękuję za wszystkie podpowiedzi 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.