Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mazda 3 2.0 150KM

Featured Replies

Napisano

Rzucam kolejny temat - szukając auta natrafiłem na dość ciekawą ofertę - konkretnie to Mazda 3 2.0 w sedanie. Czy to dobre auto? mazda 6 jak już kiedyś się dowiedziałem jest ok ale rdzewieje a co z 3? Czy jest duża różnica w komforcie podróżowania 3 a 6? Jak ogólnie się sprawuje ten samochód - ma jakieś bolączki? Tak na pierwszy rzut oka sedany są ładniejsze niż hatchbacki - przynajmniej dla mnie ... bagażnik patrząc tak na liczbę w katalogu tez nie jest najgorszym wynikiem? Wracając do silnika - czy te 150KM to dobre rozwiązanie do tego autka? Jak rozumiem docelowo LPG mu nie zaszkodzi? Czy system BOSE występował w 3?

Napisano

Ostatnio trochę się interesuję tym modelem i zgłębiłem temat. Więc tak, trójka też rdzewieje, ale mniej niż szóstka. Silnik 2,0 150 KM znosi gaz dobrze. Do 06.2006r silnik ten to bardzo prosta konstrukcja jeszcze z linką gazu, po liftingu zmieniono przepustnicę i kilka drobnych detali. Zresztą ten silnik siedzi w Mondeo III. Ja bardziej oglądam hatchbacki w wersji GTA, mają fabryczne spoilery i lotkę oraz ładniejszy zderzak tylny i atrapę z przodu. W sedanie brakuje automatycznej klimy, która jest w każdym 5D i z tego co wiem, każdy sedan ma licznik w milach, bo na Europę nie robili tego modelu. Z tym też wiąże się brak stacji radiowych w Polsce (inna skala). Jechałem jednym modelem 2,0 w sedanie z automatem. Byłem rozczarowany. Tylko cztery biegi, wyje jak opętany i przyspiesza na poziomie mojej marychy 103 KM. Na plus zawieszenie i układ kierowniczy. Jeździłem chyba każdym kompaktem, ale Mazda bije na głowę nawet Focusa, z którym ma bliźniacze zawieszenie.

Napisano

> Rzucam kolejny temat - szukając auta natrafiłem na dość ciekawą ofertę - konkretnie to Mazda 3 2.0

> w sedanie. Czy to dobre auto? mazda 6 jak już kiedyś się dowiedziałem jest ok ale rdzewieje a

> co z 3?

3ka przed liftingiem rdzewieje, choć podobno mniej niż 6, po liftingu jeszcze mniej

> Czy jest duża różnica w komforcie podróżowania 3 a 6?

spora

> Czy system BOSE występował w 3?

tak

Napisano

> Ja bardziej oglądam hatchbacki w wersji GTA, mają

> fabryczne spoilery i lotkę oraz ładniejszy zderzak tylny i atrapę z przodu.

GT, GTA to Alfa

> W sedanie brakuje automatycznej klimy, która jest w każdym 5D

ale to cecha wersji wyposazenia / pochodzenia a nie rodzaju nadwozia

> i z tego co wiem, każdy sedan ma licznik w milach,

> bo na Europę nie robili tego modelu.

bzdura

> Z tym też wiąże się brak stacji radiowych w Polsce (inna skala).

j.w.

Napisano

W zasadzie to się podłączę, żeby nie dublować tematu.

Spodobała mi się ostatnio Mazda 3 z np. 2006-2007r.

Widziałem tam np. wersje silnikowe o poj. 2.3

Ma ktoś wiedzę odnośnie tego modelu?

Jeździ (nie musi szybko)? Psuje się (oby w ogóle)? LPG pali (nie ważne ile)? Części są (dostępne od ręki)?

Napisano

> Widziałem tam np. wersje silnikowe o poj. 2.3

tylko US

> Jeździ (nie musi szybko)?

jeździ najlepiej z 3jek oprócz MPS

> Psuje się (oby w ogóle)? LPG pali (nie ważne ile)? Części są (dostępne od

> ręki)?

nowe części sa od ręki w USA grinser006.gif a to co jest do sprowadzenia opłaca się sprowadzac z onlinemazdaparts, co ciekawe nawet do europejskiej wersji są dużo taniej niż w ASO facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> tylko US

czyli lepiej odpuścić grinser006.gif

> jeździ najlepiej z 3jek oprócz MPS

> nowe części sa od ręki w USA a to co jest do sprowadzenia opłaca się sprowadzac z

> onlinemazdaparts, co ciekawe nawet do europejskiej wersji są dużo taniej niż w ASO

gracias waytogo.gif

Napisano

> GT, GTA to Alfa

Masz braki, bo Mazda 3 była w wersji GTA.

> ale to cecha wersji wyposazenia / pochodzenia a nie rodzaju nadwozia

W tej chwili na allegro jest 20 sztuk "trójek" w sedanie z silnikiem 2,0. Trzy sztuki mają automatyczną klimę, reszta na pokrętłach. Obstawiam, że te z automatem miały montowane na życzenie, co nie zmienia faktu, mamy mocno zawężone możliwości znalezienia auta takiego, jak chcemy. Oczywiście nie mówię, że musi być klima auto...

> bzdura

> j.w.

Sedany 2,0 od kilku miesięcy widzę wszystkie z milami na blacie.

Napisano

> Masz braki, bo Mazda 3 była w wersji GTA.

Oczywiście masz prawo tak uważać ponieważ kilku debili na YT czy allegro tak napisało. Mazda 3 GTA występuje w wersji "home made"

p1060142.jpg

reszta to wersje GT

> W tej chwili na allegro jest 20 sztuk "trójek" w sedanie z silnikiem 2,0. Trzy sztuki mają

> automatyczną klimę, reszta na pokrętłach. Obstawiam, że te z automatem miały montowane na

> życzenie, co nie zmienia faktu, mamy mocno zawężone możliwości znalezienia auta takiego, jak

> chcemy. Oczywiście nie mówię, że musi być klima auto...

> Sedany 2,0 od kilku miesięcy widzę wszystkie z milami na blacie.

sedany z automatem pochodzą zapewne w większosci z USA a stamtad najczęściej z manualną wersją przyjeżdżają, nawet 2.3 GT

Napisano

Bardzo dobre. Sam byłem nim zainteresowany i drążyłem temat, ale odpadł ze względu na bezpośredni wtrysk paliwa i płytkowa regulacji luzu zaworowego, co przy gazie lpg zwiększa koszty.

Napisano

> Bardzo dobre. Sam byłem nim zainteresowany i drążyłem temat, ale odpadł ze względu na bezpośredni

> wtrysk paliwa i płytkowa regulacji luzu zaworowego, co przy gazie lpg zwiększa koszty.

Ale bezposredni wtrysk jest tylko w jednej z 3 wersji tego silnika

Napisano

> Ale bezposredni wtrysk jest tylko w jednej z 3 wersji tego silnika

Ha, to na mazdaspeed nikt mi tego nie napisał, a szkoda.

Napisano

> Ale bezposredni wtrysk jest tylko w jednej z 3 wersji tego silnika

Po czym poznac, ktora to wersja?

Orientujesz sie czy poza tym, ze nie nadaje sie do LPG to stwarza jakies problemy?

Napisano

> Po czym poznac, ktora to wersja?

> Orientujesz sie czy poza tym, ze nie nadaje sie do LPG to stwarza jakies problemy?

po tym że jak nie ma turbiny to nie ma też bezpośredniego wtrysku shocked.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> po tym że jak nie ma turbiny to nie ma też bezpośredniego wtrysku

No to sprawa prosta zlosnik.gif

Wygladalo mi, ze ta odpowiedz odnosila sie do wersji 2.0... wink.gif

Napisano

> No to sprawa prosta

> Wygladalo mi, ze ta odpowiedz odnosila sie do wersji 2.0...

... generalnie kolega zastosował za dużo luzu palacz.gif

1.4 ...1.6 2.0 .2.3 nie miało bezpośredniego wtrysku

tylko 2.3 w MPS ( DISI )

Napisano

> ... generalnie kolega zastosował za dużo luzu

> 1.4 ...1.6 2.0 .2.3 nie miało bezpośredniego wtrysku

> tylko 2.3 w MPS ( DISI )

Dzieki, wszystko teraz jasneok.gif

Napisano

> ... generalnie kolega zastosował za dużo luzu

> 1.4 ...1.6 2.0 .2.3 nie miało bezpośredniego wtrysku

> tylko 2.3 w MPS ( DISI )

http://en.wikipedia.org/wiki/Mazda_L_engine#2.0L_.28LF-DE.2C_LF-VE.2C_LF-VD.29

LF-VD też? smirk.gif

http://www.mazdaspeeders.com/index.php?topic=159802.0

http://mazda3revolution.com/forums/2010-...-0-2-5-3-a.html

Chociaż wbrew info, które kolega otrzymał na MazdaSpeed w BK sprzedawanych u nas DISI raczej bym się nie spodziewał icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.