Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż instalacji bez czujnika temperatury-czy tak może być?

Featured Replies

Napisano

witam.mam takie pytanko.kolega poszedł do zakładu gdzie instalują gazik i zostawił autko na montaż. Przy odbiorze od słowa do słowa i pan gaziarz mówi że nie montował czujnika temperatury co skutkuje tym jak każdy wie że od razu po odpaleniu silnika można przełączyć się na gaz. Czemu tak zrobił ?nie wiem? ale czy tak jest prawidłowo?czy silnik na tym nie ucierpi?jakie jest wasze zdanie?

Gaziarz powiedział że na zimnym najlepiej odpalić auto, niech se pochodzi z minute i przegazować i jechac juz na gazie:)

Napisano

Przez domniemanie masz zapewne instalację II gen.

Pominięcie czujnika temperatury pozwala jeździć na LPG przy zimnym silniku, co ma dobre i złe strony.

Złe: Membrany w reduktorze szybciej się starzeją (są mniej żywotne),

w czasie mrozów przy butowaniu na zimno możesz zamrozić parownik LPG i zalać kolektor dolotowy ciekłym propan-butanem. Samochód jest trudny do uruchomiania po tym zdarzeniu.

Dobre:

oszczędzasz na ilości benzyny używanej na rozgrzewanie,

zmniejsza się efekt rozcieńczania oleju silnikowego przez benzynę.

P.S. Też tak zrobiłem w moim aucie.

Napisano

> Gaziarz powiedział że na zimnym najlepiej odpalić auto, niech se pochodzi z minute i przegazować i

> jechac juz na gazie:)

to jakiś imbecyl, przecież zimny gaz ma inną gęstość, jak tu utrzymać prawidłowy skład mieszanki?

Napisano

> to jakiś imbecyl,

A niby dlaczego? Cała masa I i II generacji tak miała i w ramach tego, co te instalacje mają do zaoferowania, pracowały normalnie.

Napisano

> A niby dlaczego? Cała masa I i II generacji tak miała i w ramach tego, co te instalacje mają do

> zaoferowania, pracowały normalnie.

ale czy ktoś kontrolował skład mieszanki wtedy?

Napisano

> ale czy ktoś kontrolował skład mieszanki wtedy?

a na "ssaniu" ktoś kontroluje skład mieszanki ? icon_rolleyes.gif

Napisano

> a na "ssaniu" ktoś kontroluje skład mieszanki ?

za bogato lepiej niż za ubogo smile.gif

Napisano

> za bogato lepiej niż za ubogo

nio lepiej, ale jakie to ma znaczenie w temacie ?

w astrze nie miałem czujnika temp i 200kkm na gazie zrobiła smile.gif

IIgen miała przeważnie ustawiany próg przełączania, u mnie był ok 3000rpm, na zimnym raczej się nie kręci tak wysoko ... i to wystarczało

miałem wskaźnik AFR i zauważyłem żeby zubażał

zresztą tam była opcja "ssania" zanim lambda nie wyjdzie poza próg hmm.gif

ogólnie działało to ok.gif

Napisano

> jakie jest wasze zdanie?

Moje zdanie jest takie, że lepiej czujnik mieć i ustawić sobie temperaturę przełaczania jaką się chce, np. 0-5*C będzie w miarę optymalna: krótko na benzynie i cały propan-butan odparuje. Bez czujnika przy bardzo niskich teperaturach będzie trzeba przełaczać ręcznie na benzynę, żeby po przegazowaniu przypadkowo nie przełaczył na LPG (samochód po kilku dniach stania na mrozie -25*C i po porannym przełaczeniu na LPG zgaśnie w 90% przypadków - jest to nawet bardzo niebezpieczne, gdy stanie się niespodziewanie podczas wyjazdu z drogi podporządkowanej lub skrętu w lewo na ruchliwym skrzyżowaniu...).

Pozdr.

Napisano

> ale czy ktoś kontrolował skład mieszanki wtedy?

a od czego sygnał z sondy lambda i sterownik LPG ?

Bez problemu będzie działać tylko trzeba delikatnie gazem no i jednak dać szanse lekko zagrzać się przy -20 żeby nie zalać ciekłym LPG.

Ale jakby na to nie patrzyć nie jest profesjonalnie nie dawać czujnika. Najlepiej go mieć i ustawiony na niską wartość temperatury np 5..10C.

Napisano

Najlepiej go mieć i

> ustawiony na niską wartość temperatury np 5..10C.

Czy w Bingo M można zejść poniżej 10* no bo u mnie 10* to minimum jakie można wybrać?

Napisano

> Najlepiej go mieć i

> Czy w Bingo M można zejść poniżej 10* no bo u mnie 10* to minimum jakie można wybrać?

10 to minimum

Napisano

> 10 to minimum

można je pominąć całkiem, dla mnie lepiej mieć a większości tych którzy tego nie montują poprostu się nie chce, dodatkowo zauważyłem że przy Bingowatych instalkach dodatkowo pomijany jest TPS przy niepodłączonym czujniku temp. Ale ja tam nie wiem nie znam się nie jeżdże nigdzie sam sobie dłubie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.