Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szlifowanie wałków

Featured Replies

Napisano

jako że mechanik ze mnie słaby

co uzyskam przez szlifowanie wałków?

telefonicznie gość który to robi nie wytłumaczył mi tego dość jasno

powiedział że wałków od 1.4 nie trzeba napawać tylko szlifować

link do strony

Napisano

Miał troszke racji ale..

zeszlifowanie spowoduje krotszy czas otwarcia a tym samym silnik dostanie mniej mieszanki- wznios pozostanie bez zmian .

Napisano

dobrze gada zaufaj im

Napisano

> jako że mechanik ze mnie słaby

> co uzyskam przez szlifowanie wałków?

> telefonicznie gość który to robi nie wytłumaczył mi tego dość jasno

> powiedział że wałków od 1.4 nie trzeba napawać tylko szlifować

> link do strony

jeżeli bedzie szlifowany cały zakres krzywki w której zawór jest zamknięty, spowoduje to wydłużenie czasu otwarcia a hydraulika se powinna porazić zostaje kwestia czy w momencie zamknięcia zaworu szklanka bedzie w takiej pozycji by była sprawnie napełniania kanałem olejowym grinser006.gif

Napisano

> chyba nie przeczytaleś co napisałem

a moze po prostu nie zrozumiał clown.gif

Napisano

chętnie bym zobaczył jak śmiga jakiś sej czy cc na tych wałkach (mowa oczywiście o 1.2/1.4 16v)

Napisano
  • Autor

> chętnie bym zobaczył jak śmiga jakiś sej czy cc na tych wałkach (mowa oczywiście o 1.2/1.4 16v)

ja osobiście odpuszczam sobie gościa

więc nie powiem nic na temat jego pracy

Napisano

> ja osobiście odpuszczam sobie gościa

> więc nie powiem nic na temat jego pracy

czemu odpuszczasz rewar?

Napisano
  • Autor

> czemu odpuszczasz rewar?

makers mi polecił heinrich-a

Napisano

> makers mi polecił heinrich-a

Wow, racingforum.pl opcja szukaj i poczytaj jak go chwalili....

Napisano

> makers mi polecił heinrich-a

ja bym nie ryzykował....

Napisano

> ja bym nie ryzykował....

No ale polecali heinricha przecież. Majać rewar i heinricha do wyboru nie myslałbym nad inną firmą niz z południa

Napisano

> No ale polecali heinricha przecież. Majać rewar i heinricha do wyboru nie myslałbym nad inną firmą

> niz z południa

a ja słyszałem o fuckupach pana H z wałkami do 16V...

chyba nawet mefisto coś pisał...

Napisano

> a ja słyszałem o fuckupach pana H z wałkami do 16V...

> chyba nawet mefisto coś pisał...

ja w sumie o fiatach malo slyszalem, spartolil heinrich walki znajomym z innych aut

Napisano
  • Autor

> No ale polecali heinricha przecież. Majać rewar i heinricha do wyboru nie myslałbym nad inną firmą

> niz z południa

z gościem ciężko się dogadać

mam takie odczucie że to co się chce od niego usłyszeć to właśnie to mówi

niczemu nie zaprzecza

dziwi mnie że nie napawuje tylko od razy szlifuje (czy nie powinien wpierw napawać? wyjaśni mi ktoś bo kiepsko to rozumuje)

no i właśnie stąd było moje pytanie

nie mam dostępu do tego forum

w wolnej chwili się zaloguje

chyba że możesz podesłać na priv co pisali o nim

Napisano

> z gościem ciężko się dogadać

> mam takie odczucie że to co się chce od niego usłyszeć to właśnie to mówi

> niczemu nie zaprzecza

> dziwi mnie że nie napawuje tylko od razy szlifuje (czy nie powinien wpierw napawać? wyjaśni mi ktoś

> bo kiepsko to rozumuje)

> no i właśnie stąd było moje pytanie

> nie mam dostępu do tego forum

> w wolnej chwili się zaloguje

> chyba że możesz podesłać na priv co pisali o nim

Zmienia charakterystyke szlifując. Nie wiem jak to działaale wiem że w 900 miałem 3 wałki i na kazdym setupie było voraz szybciej i dopiero 3 wałek był napawany. W każdym razie to działa

Napisano
  • Autor

> Zmienia charakterystyke szlifując. Nie wiem jak to działaale wiem że w 900 miałem 3 wałki i na

> kazdym setupie było voraz szybciej i dopiero 3 wałek był napawany. W każdym razie to działa

czyli lepiej było na szlifowanym czy napawanym?

u niego robiłeś wszystkie 3?

najchętniej to kupił bym jakąś używkę smile.gif

Napisano

> czyli lepiej było na szlifowanym czy napawanym?

> u niego robiłeś wszystkie 3?

> najchętniej to kupił bym jakąś używkę

bo ten 3ci to hardcor - obecnie silnik ma prawie 70 koni z 900ki i dlatego był napawany

Napisano
  • Autor

> bo ten 3ci to hardcor - obecnie silnik ma prawie 70 koni z 900ki i dlatego był napawany

zadzwonię jeszcze raz po Niedzieli do niego i spróbuje pogadać

Napisano

> zadzwonię jeszcze raz po Niedzieli do niego i spróbuje pogadać

szczerze wierze, ze rewar lepiej ogarnie wałki niż pan H...

Przynajmniej krzywki będą miały ten sam wymiar.

Napisano

> zadzwonię jeszcze raz po Niedzieli do niego i spróbuje pogadać

sadzac po rysunku pogladowym ktory jest na stronie halczynskiego chodzi o to ze oszlifowujac krzywke ale glownie w zakresie kiedy zawor jest zamkniety oraz pozniej czesciowo sama krzywke robi to tak ze wznios pozostaje bez zmian (wiekszy nie moze byc bez napawania) natomiast chrakterystyka krzywki sie zmienia. Przez to ze srednica walka w momencie gdy zawor jest zamkniety jest mniejsza moglby powstac luz ale hydroregulator to kasuje i luzu nie ma. i teraz gdy zawor jest otwierany to jego charakterystyka jest taka jaka zrobil rewar a wznios max to wznios seryjnego walka + ten wymiar co zostal zebrany na walku gdy zawor jest zamkniety (zakladajac ze nie szlifuje walka w momencie max wzniosu zaworu - tak jak jest na rysunku pogladowym)

jesli jestem w bledzie to prosze mnie z niego wyprowadzic smile.gif

jak bedziesz dzwonil to zapytaj czy zrobi jaka znizke grupowa, moze znajdzie sie kilka osob na forum co zechce kupic za nieco nizsza cene

pozdr

Napisano

> ja bym nie ryzykował....

Jeżdże już 2 rok na tych wałkach i wszystko ok. Paru znajomych w BB też. Nikt nie narzeka.

Idąc tą drogą można wykluczyć większość firm, bo zawsze się znajdzie znajomy, albo znajomy znajomego, któremu coś nie pasuje.

Ile firm tyle opinii.

> Wow, racingforum.pl opcja szukaj i poczytaj jak go chwalili....

Nie chcę sie kłócić ale czy RF to są jacyś bogowie?

Napisano

> Jeżdże już 2 rok na tych wałkach i wszystko ok. Paru znajomych w BB też. Nikt nie narzeka.

> Idąc tą drogą można wykluczyć większość firm, bo zawsze się znajdzie znajomy, albo znajomy

> znajomego, któremu coś nie pasuje.

> Ile firm tyle opinii.

> Nie chcę sie kłócić ale czy RF to są jacyś bogowie?

i dlatego byłem zmuszony zakupić Catcamsa bo wiekszosc naszych tunerów to po prostu papudraki...

Mam pytanie...mierzyłeś wznosy każdej z krzywek? były identyczne?

Masz wykres z hamowni?

Napisano
  • Autor

> sadzac po rysunku pogladowym ktory jest na stronie halczynskiego chodzi o to ze oszlifowujac

> krzywke ale glownie w zakresie kiedy zawor jest zamkniety oraz pozniej czesciowo sama krzywke

> robi to tak ze wznios pozostaje bez zmian (wiekszy nie moze byc bez napawania) natomiast

> chrakterystyka krzywki sie zmienia. Przez to ze srednica walka w momencie gdy zawor jest

> zamkniety jest mniejsza moglby powstac luz ale hydroregulator to kasuje i luzu nie ma. i teraz

> gdy zawor jest otwierany to jego charakterystyka jest taka jaka zrobil rewar a wznios max to

> wznios seryjnego walka + ten wymiar co zostal zebrany na walku gdy zawor jest zamkniety

> (zakladajac ze nie szlifuje walka w momencie max wzniosu zaworu - tak jak jest na rysunku

> pogladowym)

> jesli jestem w bledzie to prosze mnie z niego wyprowadzic

> jak bedziesz dzwonil to zapytaj czy zrobi jaka znizke grupowa, moze znajdzie sie kilka osob na

> forum co zechce kupic za nieco nizsza cene

> pozdr

co tym zyskam?

lepsza góra lepszy dół?

Napisano

> co tym zyskam?

> lepsza góra lepszy dół?

odpowiedz na to pytanie nie jest juz taka prosta

przy zalozeniu ze chcesz zmienic tylko walki to zalezy od charakterystyki krzywki i wzniosu zaworu, musisz zapytac halczynskiego jakie parametry walka da sie osiagnac poprzez obrobke szlifowaniem i jesli sa rozne mozliwosci to niech dobierze takie zeby spelnialy Twoje wymagania (na stronie z tego co pamietam jest tylko jedna opcja dla 16v?)

pozdr

Napisano

> i dlatego byłem zmuszony zakupić Catcamsa bo wiekszosc naszych tunerów to po prostu papudraki...

> Mam pytanie...mierzyłeś wznosy każdej z krzywek? były identyczne?

Tak mierzyłem i wszystko było ok.

> Masz wykres z hamowni?

Nie, bo nie byłem jeszcze na hamowni

Napisano

> jesli jestem w bledzie to prosze mnie z niego wyprowadzic

No mniej więcej tak to wygląda, zmniejszając koło podstawy wałka można zwiększyć wznios.

Ja co prawda zawsze brałem od nich wałki do SOHC - każdy napawany i dopiero szlifowany. Raz niezbyt im się udał i zwyczajnie wrócił do poprawienia. Niezaprzeczalną zaletą tych napawanych wałków jest ich pancerność, prędzej płytkę zeżre niż krzywkę ruszy, nie trzeba nic azotowac itp.

Napisano

> No mniej więcej tak to wygląda, zmniejszając koło podstawy wałka można zwiększyć wznios.

niby jak? przeciez wałek jest wypoziomowany w głowiczce. nie wyobrazam sobie jak mozna samym szlifowaniem zwiększyc wznios confused.gif

ps. chyba ze chodzi o to iz wznios to roznica pomiedzy wysokościa a grubością krzywki... w tym przypadku szlifując ją na na grubosci otrzymamy wiekszy wznios... ale to lipa tak czy inaczej bo sam zawór otwiera sie tak samo jak w wałku nie szlifowanym... rózniaca moze byc w czasach i to raczej jest niepodwazalne ok.gif

ps2... wzasadzie zastanawiając sie bardziej ma to nawet troche sens, bo szklanka sie bardziej napełni i zawór sie jednak bardziej otworzy zlosnik.gif

Napisano

> niby jak? przeciez wałek jest wypoziomowany w głowiczce. nie wyobrazam sobie jak mozna samym

> szlifowaniem zwiększyc wznios

> ps. chyba ze chodzi o to iz wznios to roznica pomiedzy wysokościa a grubością krzywki... w tym

> przypadku szlifując ją na na grubosci otrzymamy wiekszy wznios... ale to lipa tak czy inaczej

> bo sam zawór otwiera sie tak samo jak w wałku nie szlifowanym... rózniaca moze byc w czasach i

> to raczej jest niepodwazalne

tutaj to jest dosc jasno wytlumaczone jak zmieniaja sie parametry krzywki po oszlifowaniu, co to jest wznios itd

http://www.pavlus.republika.pl/sportowe.html

ja tylko nie wiem jak to jest od strony mechanicznej w glowicy ale skoro robi te walki to chyba technicznie ich zastosowanie jest mozliwe, pytanie tylko jak to dziala...

Napisano

> tutaj to jest dosc jasno wytlumaczone jak zmieniaja sie parametry krzywki po oszlifowaniu, co to

> jest wznios itd

> http://www.pavlus.republika.pl/sportowe.html

> ja tylko nie wiem jak to jest od strony mechanicznej w glowicy ale skoro robi te walki to chyba

> technicznie ich zastosowanie jest mozliwe, pytanie tylko jak to dziala...

to mniej wiecej jak opisałem szlifując po bokach i od dołu zwiekszy sie wznios... szklanka sie uzupelni a zawór bedzie sie otwierał kapke wiecej... ale ni jak ma sie to wałka napawanego ok.gif

Napisano
  • Autor

> odpowiedz na to pytanie nie jest juz taka prosta

> przy zalozeniu ze chcesz zmienic tylko walki to zalezy od charakterystyki krzywki i wzniosu zaworu,

> musisz zapytac halczynskiego jakie parametry walka da sie osiagnac poprzez obrobke

> szlifowaniem i jesli sa rozne mozliwosci to niech dobierze takie zeby spelnialy Twoje

> wymagania (na stronie z tego co pamietam jest tylko jedna opcja dla 16v?)

> pozdr

wychodzi że tylko szlifuje

jak rozmawiam z nim tel i się pytam

czy dół się poprawi- tak poprawi

a czy górą będzie się więcej i lepiej wkręcał - a auto do sportu czy na ulicę

do sportu- tak będzie

i nie wiem czy to moje odczucie czy Pan mówi po prostu o co chce się usłyszeć

Napisano

Jak cena dobra to ja bym bral, sprobowac nie zaszkodzi wink.gif

Napisano

> wychodzi że tylko szlifuje

> jak rozmawiam z nim tel i się pytam

> czy dół się poprawi- tak poprawi

> a czy górą będzie się więcej i lepiej wkręcał - a auto do sportu czy na ulicę

> do sportu- tak będzie

> i nie wiem czy to moje odczucie czy Pan mówi po prostu o co chce się usłyszeć

a z kim rozmwailes? ja znam pavlusa (Pawel Halczynski), studiowalem z nim, jak chcesz to sproboje sie z nim skontaktowac, moze ze mna inaczej bedzie rozmawial (jesli mnie pamieta jeszcze:)

Napisano

Moje 5 groszy - mi szanowni panowie z Rewara nie raczyli wogóle odpowiedzieć na pytanie wysłane emailem nt. customowego wałka do turbo frown.gif

Napisano
  • Autor

> a z kim rozmwailes? ja znam pavlusa (Pawel Halczynski), studiowalem z nim, jak chcesz to sproboje

> sie z nim skontaktowac, moze ze mna inaczej bedzie rozmawial (jesli mnie pamieta jeszcze:)

hm to mi zadałeś pytanie

nie kojarzy mi się żeby się przedstawił z nazwiska

oddzwaniał do mnie bo nie odebrał i jak dobrze pamiętam powiedział firma Rewar

z głosu przez telefon wydawał się na starszą (nie starą ale starszą ode mnie osobę)

będę wdzięczny

priv

Napisano

> Tak mierzyłem i wszystko było ok.

> Nie, bo nie byłem jeszcze na hamowni

masz jakis film jak Ci to jedzie? czy duza roznica byla w porównaniu do seryjnych wałków?

Napisano

> to mniej wiecej jak opisałem szlifując po bokach i od dołu zwiekszy sie wznios... szklanka sie

> uzupelni a zawór bedzie sie otwierał kapke wiecej...

Można zwiększyć i czas i wznios, cała idea jest na tym obrazku:

szlif.jpg

Na czarno wałek przed oszlifowaniem z mniejszym wzniosem i czasem otwarcia, na czerwono już po - wyższy wznios szerszy zakres. Wszystko opiera się na zmniejszeniu koła podstawowego (lepiej brzmiące po angielsku "base circle").

Napisano

zlosnik.gif Prawdopodobnie rozmawiałeś z P. Olgierdem Waydowskim, (jak się domyśliłem po tym kiedy powiedział mi że zwykle to on a nie P. Halczyński zajmuje się przeróbkami wałków na sportowe i ogólnie bardziej precyzyjnymi pracami)

I faktycznie czasami ciężko się rozmawia smile.gif

Pavlusa możesz znaleźć na Fiat&Furious, masz tam jego nr. kom i GG -> KLIK

> Moje 5 groszy - mi szanowni panowie z Rewara nie raczyli wogóle odpowiedzieć na pytanie wysłane

> emailem nt. customowego wałka do turbo

Mailowo definitywnie nie warto próbować się dogadywać icon_rolleyes.gif

> ni jak ma sie to wałka napawanego

Fakt, w tym przypadku pole manewru jest nieco większe, ale nie wszystkie wałki nadają się do napawania.

Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie rozmawiałeś z P. Olgierdem Waydowskim, (jak się domyśliłem po tym kiedy

> powiedział mi że zwykle to on a nie P. Halczyński zajmuje się przeróbkami wałków na sportowe i

> ogólnie bardziej precyzyjnymi pracami)

> I faktycznie czasami ciężko się rozmawia

> Pavlusa możesz znaleźć na Fiat&Furious, masz tam jego nr. kom i GG -

> Mailowo definitywnie nie warto próbować się dogadywać

> Fakt, w tym przypadku pole manewru jest nieco większe, ale nie wszystkie wałki nadają się do

> napawania.

sprobujesz się z nim po starej znajomości skontaktować?

Napisano

> sprobujesz się z nim po starej znajomości skontaktować?

Ja Pavlusa osobiście nie znam, zwykle wszystko załatwiałem telefonicznie dzwoniąc bezpośrednio do Rewaru.

Chcesz to mogę zagadać na gg do niego.

A swoją drogą to może najpierw dobrze by było określić jakie te wałki potrzebujesz ?? Do czego auto, do sportu, na ulicę ? Co chcesz uzyskać ? Jakieś inne mody w aucie ?

Napisano
  • Autor

> Ja Pavlusa osobiście nie znam, zwykle wszystko załatwiałem telefonicznie dzwoniąc bezpośrednio do

> Rewaru.

> Chcesz to mogę zagadać na gg do niego.

> A swoją drogą to może najpierw dobrze by było określić jakie te wałki potrzebujesz ?? Do czego

> auto, do sportu, na ulicę ? Co chcesz uzyskać ? Jakieś inne mody w aucie ?

priv

Napisano

> masz jakis film jak Ci to jedzie? czy duza roznica byla w porównaniu do seryjnych wałków?

Nie mam żadnego filmu. Porównanie mam tylko z jazdą innym 1.4.

Dół mam słaby, ale od 3,5 tys czuć że auto zaczyna się dużo szybciej wkręcać niż seria i ciągnie do samego końca czyli do 7900 bo taką mam odcinkę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.