Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawidłowa temperatura płynu oraz wymiana kierownicy

Featured Replies

Napisano

To i ja się podepnę.

Coraz zimniej na zewnątrz, a u mnie codziennie jak jadę do pracy to temp wskazuje między 2 a 3 kreską (czyli między 60-70stopni). Jak podpiałem FES to przez całą drogę (35km trasa) pokazywał 63st, Pod blokiem po 10 minutach stania i pracy silnika wskazywał 73st na FES.

Chyba więc czeka mnie wymiana termostatu. Proszę o informację kolegów czy kupić Wahlera za 150 zł czy Behra za 215zł.

Jakaś różnica? Czy droższy zawsze lepszy?

Napisano

Rozumiem, że macanko masz już za sobą a jadąc do pracy miałeś wyłączone ogrzewanie?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Rozumiem, że macanko masz już za sobą a jadąc do pracy miałeś wyłączone ogrzewanie?

> Pozdrawiam BAS

Testu 'Macayeva' jeszcze nie robiłem. A ogrzewanie miałem włączone na max, bo zimno w aucie przez całą drogę.Przy ustawieniu temp na HI albo 32st. z nadmuchów leci ciepłe powietrze, ale w samochodzie nie jest zbyt ciepło.

Napisano
  • Autor

ja mam wahlera i narazie jezdze wink.gif

Napisano

> Testu 'Macayeva' jeszcze nie robiłem. A ogrzewanie miałem włączone na max, bo zimno w aucie przez

> całą drogę.Przy ustawieniu temp na HI albo 32st. z nadmuchów leci ciepłe powietrze, ale w

> samochodzie nie jest zbyt ciepło.

Nie wymagasz przypadkiem od tego autka za dużo? Termostat prawdopodobnie masz sprawny, zwyczajnie odbierałeś dużo ciepła to się nie ugrzał.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie wymagasz przypadkiem od tego autka za dużo? Termostat prawdopodobnie masz sprawny, zwyczajnie

> odbierałeś dużo ciepła to się nie ugrzał.

> Pozdrawiam BAS

hmmm. No ale skoro takie coś jak ogrzewanie istnieje w aucie, to chyba przy 0st na zewnątrz, w aucie powinno dać się zrobić ciepło.

To jak będzie np -15st to w aucie będę miał tyle ciepło, co ogrzeję własnym ciałem?

A tak na serio, to samochód kupiłem niedawno, i nie wiem jak się zachowuje wskazówka gdy jest ciepło (np. lato).

Sugerujecie wymianę termostatu czy "jak to za starych czasów bywało" częściowe zasłonięcie chłodnicy.

Napisano

> hmmm. No ale skoro takie coś jak ogrzewanie istnieje w aucie, to chyba przy 0st na zewnątrz, w

> aucie powinno dać się zrobić ciepło.

> To jak będzie np -15st to w aucie będę miał tyle ciepło, co ogrzeję własnym ciałem?

> A tak na serio, to samochód kupiłem niedawno, i nie wiem jak się zachowuje wskazówka gdy jest

> ciepło (np. lato).

Masz FES, odpal rano autko, podłącz FES i obserwuj przy jakiej temperaturze rura termostat-chłodnica zrobi się ciepła, jeśli zrobi się ciepła powyżej 80*C to termostat masz sprawny.

> Sugerujecie wymianę termostatu

Sugeruję, że jak chcę, żeby stanęła mi wskazówka w pionie o tej porze roku to klimatronik ustawiam na OFF, wtedy po przejechaniu połowy Łodzi, wskazówka staje w pionie, z włączonym ogrzewaniem mogę o tym zapomnieć, że stanie mi w pionie jadąc do pracy. Jadąc w trasie bez problemu utrzymuje temperaturę, tyle że ma więcej czasu i pracuje stabilnie na wyższych obrotach niż przy jeździe po mieście.

> czy "jak to za starych czasów bywało" częściowe zasłonięcie

> chłodnicy.

Jeśli masz sprawny termostat to nic to nie da.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Masz FES, odpal rano autko, podłącz FES i obserwuj przy jakiej temperaturze rura

> termostat-chłodnica zrobi się ciepła, jeśli zrobi się ciepła powyżej 80*C to termostat masz

> sprawny.

> Pozdrawiam BAS

Dziękuję BAS. Jutro rano, albo dziś przed ruszeniem z pracy podepnę FES i sprawdzę. Jak będę miał podpięty to klimatronika wyłączyć na OFF?

Napisano

> Dziękuję BAS. Jutro rano, albo dziś przed ruszeniem z pracy podepnę FES i sprawdzę. Jak będę miał

> podpięty to klimatronika wyłączyć na OFF?

Kwestia ile czasu chcesz czekać, przy włączonym ogrzewaniu możesz się nie doczekać temperatury 80*C, więc lepiej wyłączyć, żeby się ugrzał.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Kwestia ile czasu chcesz czekać, przy włączonym ogrzewaniu możesz się nie doczekać temperatury

> 80*C, więc lepiej wyłączyć, żeby się ugrzał.

> Pozdrawiam BAS

Przed chwilą wyskoczyłem podczas pracy do autka i podpiąłem FES. Sprawdzałem temp silnika.

Croma_temp_wykres.jpg

Wyłączona klima w ogóle. Temp na zewnątrz +2st. Czas pracy ok. 15 minut.

Dziwną sytuacją jest to, że w pewnym momencie temperatura po osiągnięciu 65st zaczeła spadać.

Dalej nie mierzyłem, musiałem wrócić do roboty.

Podczas jazdy temp utrzymuje się na poziomie 63storpnie.

Czy to kwalifikuje termostat do wymiany?

Czy za krótko testowałem?

Rura od termostatu to ta najgrubsza na lewo od aku? sciana.gif

Napisano

> po osiągnięciu 65st zaczeła spadać.

Wygląda jakby otworzył się (za wcześnie) termostat i nie zamknął.

> Czy to kwalifikuje termostat do wymiany?

> Czy za krótko testowałem?

Wygląda, że tak.

> Rura od termostatu to ta najgrubsza na lewo od aku?

285682921-zC22125085_10.jpg

EDIT: Wkleiłem zdjęcie silnika 2.4, ale w 1.9 150KM jest prawie identyczny układ.

Pozdrawiam BAS

post-23749-14352515268527_thumb.jpg

Napisano

> Wkleiłem zdjęcie silnika

> Pozdrawiam BAS

Dziękuję BAS. Nie byłem do końca pewien. Jutro ciąg dalszy sprawdzania. Spróbuję dłużej poczekać i sprawdzę.

Napisano

Hmmm, sprawdzałem właśnie ten przewód. FES pokazywał jakieś 52 stopnie (wskazówka temperatury jeszcze nie drgnęła) - ale przewód był zimny. A jednak po wymianie termostatu nagrzewanie się wyraźnie poprawiło. Mam na myśli nagrzewanie silnika, a dokładniej - wskazania temperatury, nie zaś odczucie ciepła w środku.

Czy może to oznaczać że tak naprawdę walnięty był jedynie czujnik temperatury, a nie cały termostat? Czy może termostat był tylko "troszeczkę" nie teges? Nie żałuję Krówce nowych części - czujnik kosztuje ok. 50 PLN, za termostat dałem 150. Robota też nie tak wiele wyniosła. Ale ciekawość pozostała...

Napisano
  • Autor

a nie jest przypadkiem czujnik temperatury zintegrowany z termostatem?

Napisano

Jest - ale można go nabyć i wymienić niezależnie.

Napisano
  • Autor

> Jest - ale można go nabyć i wymienić niezależnie.

W poście wyżej piszesz o wymianie termostatu, wymieniłes i trafił sie uszkodzony czujnik? Nie rozumie

Napisano

> W poście wyżej piszesz o wymianie termostatu, wymieniłes i trafił sie uszkodzony czujnik? Nie

> rozumie

Wymieniłem termostat, mimo że diagnoza "na macanko" nie dawała pewności co do jego uszkodzenia. Opisałem objawy przed i po (w skrócie "jest poprawa wskazań temperatury") - no i czekam na odpowiedź bardziej obeznanych kolegów, czy zrobiłem dobrze, czy trochę przepłaciłem.

Napisano

> Wymieniłem termostat, mimo że diagnoza "na macanko" nie dawała pewności co do jego uszkodzenia.

> Opisałem objawy przed i po (w skrócie "jest poprawa wskazań temperatury") - no i czekam na

> odpowiedź bardziej obeznanych kolegów, czy zrobiłem dobrze, czy trochę przepłaciłem.

A kto to może wiedzieć... zlosnik.gif Termostat jest dość skomplikowany i nie jest to jeden termostat a tak naprawdę dwa w jednej obudowie ... Może się rozsypać na wiele różnych sposobów ... od zablokowania w dowolnym położeniu po otwieranie się przy niskich temp lub za mało %.... czujnik raczej nie pada - ja nie słyszałem, jak całkowicie by padł, przerwa w obwodzie to włączy się wentylator chłodnicy i będzie cały czas pracować....

Z mojego doświadczenia termostaty średnio koło 120-160 tyś km padaja nie zaleznie od modelu auta czy silnika zapewne mają określona liczbę otwarć..

Napisano

> Wygląda jakby otworzył się (za wcześnie) termostat i nie zamknął.

> Pozdrawiam BAS

Dzisiaj znów podpiąłem FES podczas jazdy do pracy. Klima off.

Croma_temp_wykres2.jpg

Do temp 66st - 8 minuta jazdy temperatura wzrastała. Jazda 85kmh z 1500rp. Później spadła do ok 61st. Pierwsza górka na wykresie ok 15 minuty to zatrzymanie się na zapis pracy FES (niezarejestrowana wersja). Później podczas jazdy ok 110 kmh i 1500 rpm na 6 biegu temp oscylowała wokół 64st i temp na klimie ustawiona na 26 st. I tak aż do końca jazdy.

Napisano

W którym miejscu jest wskazówka? Jeśli nie jest w pionie to stawiam na termostat. Jeśli wskazówka byłaby w pionie a FES pokazywałby 61*C to wtedy stawiałbym na czujnik(chyba jest 2 obwodowy).

Temperatura nie spadała poniżej 61*C bo termostat zamykał się i otwierał, ale robił to za nisko oraz jadąc 110km/h produkowałeś więcej ciepła niż na postoju.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> W którym miejscu jest wskazówka?

> Pozdrawiam BAS

Wskazówka jest w połowie między 2 a 3 kreską. Prawie się pokrywa z wskazaniami FES.

Napisano

> Wskazówka jest w połowie między 2 a 3 kreską. Prawie się pokrywa z wskazaniami FES.

IMO termostat.

Rozwiązania są 2:

- zakup nowego termostatu i wymiana,

- drutex,

Pozdrawiam BAS

Napisano

> IMO termostat.

> Rozwiązania są 2:

> - zakup nowego termostatu i wymiana,

> - drutex,

> Pozdrawiam BAS

Wystarczy termostat Wahler czy wyskrobać więcej na Behr ?

Czytając różne fora odnoszę wrażenie, że wśród kierowców wymieniających termostaty częściej wybierany był Wahler.

Napisano

> Wystarczy termostat Wahler czy wyskrobać więcej na Behr ?

Nie mam zdania.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Nie mam zdania.

> Pozdrawiam BAS

Ja zamontowałem wahlera i spełnia s woje zadanie

Napisano

> behr idzie na pierwszy montaż

w sensie fabrycznie?

Napisano

> Ja zamontowałem wahlera i spełnia s woje zadanie

Zakupiłem właśnie tego Wahlera na allegro. Powinien do piątku dojść.

W sobotę jadę do kolegi do warsztatu na montaż a ja będę czyścił i zaślepiał EGR.

Napisano

> ja będę czyścił i zaślepiał EGR.

Masz na myśli całkowite zaślepienie czy montaż kryzy - to pierwsze bez ingerencji w sofcie nie wychodzi najlepiej smirk.gif

Napisano

> Masz na myśli całkowite zaślepienie czy montaż kryzy - to pierwsze bez ingerencji w sofcie nie

> wychodzi najlepiej

Kupiłem zaślepkę z 4 dziurami (we Fiacie -numer części 55225287)

Napisano

> Kupiłem zaślepkę z 4 dziurami (we Fiacie -numer części 55225287)

No i jestem juz po zabawie z EGRem i termostatem. Kolega wymienil termostat a ja czyscilem EGR razem z elektrozaworem. Wykrecilismy rowniez przepustnice i tez ja czyscilem. Wydlubalem tez syf z kolektora (bylo niezle zasyfione). Cala operacja na luzie z piwkiem i gadaniem o pierdolach zajela 5h. Bardzo pomocne byly tutoriale stad oraz forów Alfy i Vectry. Przydaly sie zwlaszcza przy skladaniu trzpienia elektrozaworu. Szczerze mowiac balem sie, czy dam sobie rade, ale jak to mówią "nie taki EGR straszny jak go obsmarowują". Na kompie sprawdzalem i EGR pracuje prawidlowo. Z termostatem to od razu zauwazylem, bo na odcinku 8km wskazowka doszla prawie do pionu a bylo -8stopni.

Napisano

> Z termostatem to od razu zauwazylem, bo na odcinku 8km wskazowka doszla

> prawie do pionu a bylo -8stopni.

Kto by pomyślał. wink.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Kto by pomyślał.

> Pozdrawiam BAS

No taki bystrzak jestem palacz.gif

Napisano

> Wystarczy termostat Wahler czy wyskrobać więcej na Behr ?

> Czytając różne fora odnoszę wrażenie, że wśród kierowców wymieniających termostaty częściej

> wybierany był Wahler.

gdzieś czytałem, że Behr ma temp. otwarcia 82*C a Wahler 88*C

nie wiem ile jest w tym prawdy

ostatnio wymieniłem filtr przeciwpyłkowy i w kabinie nie dość, że nie parują szyby to wyraźnie cieplej się robi. Nie wiem czy filtr przeciwpłkowy ma na temp. wpływ, ale zauważalnie jest szybciej cieplej.

Napisano

> gdzieś czytałem, że Behr ma temp. otwarcia 82*C a Wahler 88*C

> nie wiem ile jest w tym prawdy

Raczej nic , Behr fabryczny w JTD też ma na obudowie wytłoczone 88oC .

> Nie wiem czy filtr przeciwpłkowy ma na temp. wpływ, ale zauważalnie

> jest szybciej cieplej.

Ma wpływ na przepływ , czyli szybkość wymiany powietrza wewnątrz i stąd taki efekt .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.