Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawidłowa temperatura płynu oraz wymiana kierownicy

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie odnośnie temperatury płyn chłodniczego, moja bella jakoś nie może złapać temperatury czyli połowy skali na wskaźniku, w GP taka temperatura była po kilku km jazdy. W Cromie niezależnie czy to trasa czy miasto wskazówka pokazuje max 1/4 skali. Musze jeszcze do temostatu zajrzeć bo nic innego mi nie przychodzi do głowy, no chyba że niedogrzany płyn to normalka?

Drugie pytanie odnośnie kierownicy, mam zwykłą i upatrzyłem sobie ładną skórzaną ze sterowaniem radiem - czego mi brakuje. Co oprócz kierownicy musiałbym dokupić żeby sterowanie z kierownicy mi działało?

Napisano

> Mam pytanie odnośnie temperatury płyn chłodniczego, moja bella jakoś nie może złapać temperatury

> czyli połowy skali na wskaźniku, w GP taka temperatura była po kilku km jazdy. W Cromie

> niezależnie czy to trasa czy miasto wskazówka pokazuje max 1/4 skali. Musze jeszcze do

> temostatu zajrzeć bo nic innego mi nie przychodzi do głowy, no chyba że niedogrzany płyn to

> normalka?

Nie nie jest to normalne - wskazówka musi stanąć pionowo a jeśli tego nie robi to albo problemy z czujnikiem albo cos nie tego z termostatem... ale to za nowe auto na termostat....

> Drugie pytanie odnośnie kierownicy, mam zwykłą i upatrzyłem sobie ładną skórzaną ze sterowaniem

> radiem - czego mi brakuje. Co oprócz kierownicy musiałbym dokupić żeby sterowanie z kierownicy

> mi działało?

Przerabiałem temat w Stilo ( Stilo ma identyczne klawisze ) tam wymiana kierownicy z zwykłej na taką z sterowaniem oprócz samej kierownicy wymagała wymiany taśmy sterującej pod kierownica oraz dodatkowych okablowań pod sieć CAN ... no i oszukania komputera pokładowego.... zrobiłem to i działało ... tu Nie wiem ile z tego jest a ile brakuje ale obecnie przy pomocy programu FES można dodać dodatkowe moduły do komputera BC bez "oszukiwania"

Tu zobacz jak to wyglądało w STILO...

Napisano

> moja bella jakoś nie może złapać temperatury

> niezależnie czy to trasa czy miasto wskazówka pokazuje max 1/4 skali.

Porównaj to wskazanie z odczytem temperatury po podpięciu do kompa , bo faktycznie to dziwne żeby już nie trzymał termostat .

Napisano
  • Autor

niemam interfejsu, jutro będzie u mnie fater to rozbierzemy obudowe termostatu i zobaczymy czy reaguje na temperature. Temperatura we wnętrzu samochodu po kilku km "ociepla" się, tzn ogrzewanie grzeje

Napisano

> rozbierzemy obudowe termostatu i zobaczymy czy

> reaguje na temperature.

Aha.

> Temperatura we wnętrzu samochodu po kilku km "ociepla" się, tzn

> ogrzewanie grzeje

Miłej lektury.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Aha.

> Miłej lektury.

> Pozdrawiam BAS

Czyli termostat, rozebranie - nie miałen na myśli wydłubywania z obudowy tylko odkręcenie od bloku i próba z cieczą czy wogóle reaguje.

Napisano

> Czyli termostat, rozebranie - nie miałen na myśli wydłubywania z obudowy tylko odkręcenie od bloku

> i próba z cieczą czy wogóle reaguje.

Najprostszy test na świecie:

- odpalasz po nocy zimny silnik(wyłącz ogrzewanie i nadmuch),

- zapalasz papierosa,

- kończysz palić papierosa,

- sprawdzasz czy wąż do nagrzewnicy jest letni/ciepły, jeśli już jest ciepły to sprawdzasz czy wąż z termostatu do chłodnicy(górny wąż chłodnicy) jest ciepły, jeśli jest ciepły to masz otwarty termostat a powinien być zamknięty.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Najprostszy test na świecie:

> - odpalasz po nocy zimny silnik(wyłącz ogrzewanie i nadmuch),

> - zapalasz papierosa,

> - kończysz palić papierosa,

> - sprawdzasz czy wąż do nagrzewnicy jest letni/ciepły, jeśli już jest ciepły to sprawdzasz czy wąż

> z termostatu do chłodnicy(górny wąż chłodnicy) jest ciepły, jeśli jest ciepły to masz otwarty

> termostat a powinien być zamknięty.

> Pozdrawiam BAS

no tak, po co sobie utrudniać wink.gif dzięki jutro z rana to obadam

Napisano

> no tak, po co sobie utrudniać dzięki jutro z rana to obadam

Możesz mieć tak jak ja, czyli wszystko jest sprawne, ale jak jest zimny to jadę delikatnie, żeby oliwka się ugrzała, ponieważ mam włączone ogrzewanie + stanie w korkach to wskazówka osiąga pion po przejechania całego miasta.

Są dwie opcje:

- wyłączone całkowicie ogrzewanie do osiągnięcia temperatury roboczej(tyle, że jak dasz ogrzewanie na full i staniesz w korku to temperatura i tak opadnie do 1/4 skali),

- pałowanie na zimnym - niestety nie jest to zbyt zdrowe dla turbo.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Odpalenie samochodu na podwrórku, 40min pracy na jałowym i ledwo 1/4 skali. Trasa Zabrze/Kraków autostradą 130km w 1 strone a robiłem to tam i spowrotem i również ledwo 1/4skali. Grande z tym samym silnikiem temperature łapało przy wjezdzie na obwodnice a Croma ani drgnie do tego miejsca

Napisano

W piatek sprawdzimy to na spocie FES-em wink.gif

Napisano
  • Autor

> W piatek sprawdzimy to na spocie FES-em

jak masz to chętnie sie podepne wink.gif

Napisano

> jak masz to chętnie sie podepne

Mam, i ja trzeba bedzie to inspekcje oleju tez mozemy skasowac zeby znow lecialo od 30 tys km

Napisano
  • Autor

> Mam, i ja trzeba bedzie to inspekcje oleju tez mozemy skasowac zeby znow lecialo od 30 tys km

zrobili mi to w ASO, z tym niemam problemów.Tylko temperatura

Napisano

> Odpalenie samochodu na podwrórku, 40min pracy na jałowym i ledwo 1/4 skali.

To raczej nie termostat tylko coś z czujnikiem....

PS..

Poza FES-em zabierzcie termometr aby byc pewnym ile stopni C jest a nie tylko co komputer pokazał...

Napisano

> Odpalenie samochodu na podwrórku, 40min pracy na jałowym i ledwo 1/4 skali. Trasa Zabrze/Kraków

> autostradą 130km w 1 strone a robiłem to tam i spowrotem i również ledwo 1/4skali. Grande z

> tym samym silnikiem temperature łapało przy wjezdzie na obwodnice a Croma ani drgnie do tego

> miejsca

Rozumiem, że wąż sprawdziłeś i jest zimny?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że wąż sprawdziłeś i jest zimny?

> Pozdrawiam BAS

po 15 min rechotania na podwórku oba węże ciepłe

Napisano

> po 15 min rechotania na podwórku oba węże ciepłe

No to masz otwarty termostat, kupujesz nowy, wymieniasz i heja smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> No to masz otwarty termostat, kupujesz nowy, wymieniasz i heja

> Pozdrawiam BAS

tak stawiałem, zastanawiam się jeszcze czy przy kolizji coś się nie przyblokowało może i dlatego jest ciągle otwarty

Napisano

> tak stawiałem, zastanawiam się jeszcze czy przy kolizji coś się nie przyblokowało może i dlatego

> jest ciągle otwarty

Jeśli z zewnątrz nie nosi śladów uszkodzeń to nic nie zrobisz a jak nosi ślady to też nic z nim nie zrobisz. frown.gif

Możliwe, że w trakcie przeciążenia coś się w nim rozpadło/wygięło, ale nic z tym nie zrobisz - musisz go wymienić.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

No z zewnątrz niema śladów napewno bo uszkodzenia doszły nie dalej niż zderzak. W piatek podepniemy pod kompa i zobaczymy może czujnik świruje,chociaż z tego co widze to chyba czujnik jest zintegorwany z termostatem

Napisano

Tak się spytam nieśmiało, w którym miejscu jest termostat, bo zaglądałem pod maskę i jakoś nie mogę go namierzyć? Jakieś foto może?

Napisano
  • Autor

> Tak się spytam nieśmiało, w którym miejscu jest termostat, bo zaglądałem pod maskę i jakoś nie mogę

> go namierzyć? Jakieś foto może?

w mojej 120KM wersji jest po prawej stronie silnika, mniej więcej na środku szerokości osłony na silniku. Zobacz sobie na allegro jak wygląda termostat łatwiej go znajdziesz;)

Napisano

> Tak się spytam nieśmiało, w którym miejscu jest termostat, bo zaglądałem pod maskę i jakoś nie mogę

> go namierzyć? Jakieś foto może?

Idź po górnym wężu chłodnicy, on ma swój początek na termostacie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> po prawej stronie silnika,

Zdefiniujmy pewne sprawy:

- strony samochodu określamy tak jakbyśmy siedzieli za kierownicą(np. akumulator w Krowie MJTD jest po lewej stronie samochodu),

- silnik ma przód tam gdzie ma napęd rozrządu a tył tam gdzie koło zamachowe,

- w Krowie prawa strona silnika to ta przy ścianie grodziowej(np. EGR tam jest),

- w Krowie lewa strona silnika to ta przy chłodnicy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

oczywiście padre masz racje, ale otwierając maske jakbyś mi powiedział że jest po lewej czy wewnętrznej stronie nic by mi to nie powiedziało. A "otwórz maske i szukaj po prawej stronie bloku" nakierowałoby mnie od razu.

Napisano

> Idź po górnym wężu chłodnicy, on ma swój początek na termostacie.

> Pozdrawiam BAS

Dziękuję, podejrzewam, że będzie do wymiany icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Dziękuję, podejrzewam, że będzie do wymiany

Pierwsze podejście do rozebrania termostatu i poddałem się , wychodzi na to że trzeba zdemontować aku, podstawe i połowe węży żeby dojść do śrub mocujących. Odpuszczam i zlece to komuś :>

Napisano

Witajcie Panowie

Ostatnio zauważyłem, że wskazówka temp. po kilku/nastu kilometrach dobija do 90*, później spada na 80*. Przy ostrzejszej jeździe wskakuje znowu na 90 i tak w koło macieju. Wcześniej wydaje mi się, że nie było takiego zachowania, stała jak zamurowana na środku, czyli na 90*C.

Jakieś sugestie mile widziane. Jestem kompletnym jak na razie (mam nadzieję) lajkonikiem jesli chodzi o silnik. Mówiono o tym żeby sprawdzić węże, proszę o podpowiedź, które to są węże.

Byłem u mechanika to mi powiedział, że ma taki sam silnik w oplu i żeby się tym nie przejmować (nie zawracać mu dupy pierdołami).

Z góry dziękuję za sugestie i odpowiedzi

W ASO za podpięcie do kompa chcą 150PLN, za termostat 240PLN+250PLN robocizna. Dość kosztowna impreza, stąd moje pytanie.

Napisano
  • Autor

ja już mam zamówiony termostat z Wahlera za 170zł. Wymiana 250zł to lekka przesada wink.gif

Co do temperatury myśle że mieści się w granicach normalnosci tzn spadek do 80*C.Ktoś tu pisał o niskim wytwarzaniu ciepła przez ten silnik i stąd takie wskazania

Napisano

koxgp a ile płacisz za wymianę termostatu ?

Myślisz, że objawy które podałem mogą wskazywać na walnięty termostat ? Jak to sprawdzić, konieczne podpięcie pod komputer czy jak ?

Przy okazji dodam, że zanim się zrobi ciepło w samochodzie to trochę to trwa. Przy temp. na zewnątrz ok. 5*C trzeba z 20 minut pojeździć.

Napisano

Ale wskazowka w trakcie jazdy opada z pionu, czy np jak stoisz w korku?

Napisano

W trakcie normalnej jazdy przy obrotach ok. 2000rpm spada o 1 kreskę do 80*. Jak trochę podepczę do 4000rpm to wskakuje na 90.

Napisano

> Jak to sprawdzić, konieczne

> podpięcie pod komputer czy jak ?

Kliken.

Pozdrawiam BAS

Napisano

No to raczej termostat.

Napisano
  • Autor

> koxgp a ile płacisz za wymianę termostatu ?

> Myślisz, że objawy które podałem mogą wskazywać na walnięty termostat ? Jak to sprawdzić, konieczne

> podpięcie pod komputer czy jak ?

> Przy okazji dodam, że zanim się zrobi ciepło w samochodzie to trochę to trwa. Przy temp. na

> zewnątrz ok. 5*C trzeba z 20 minut pojeździć.

Spokojnie jezdzij, jak sie zacznie nasilać myśl o wymianie. U mnie 90* pokazuje po 40min terkotania na wolnych obrotach, po ruszeniu z miejsca zaraz spada na minimum. Co do wymiany to chyba zrobie to sam, ew z pomoca ojca wink.gif

Napisano

> Spokojnie jezdzij, jak sie zacznie nasilać myśl o wymianie. U mnie 90* pokazuje po 40min terkotania

> na wolnych obrotach, po ruszeniu z miejsca zaraz spada na minimum. Co do wymiany to chyba

> zrobie to sam, ew z pomoca ojca

No ja szczerze to nie polecam podejścia ,,spokojnie jeździj'', niedogrzany silnik to nie tylko gorsze ogrzewanie wnętrza, są też inne niekorzystne aspekty takiej usterki. W nowoczesnym dieslu prawidłowa temperatura silnika to podstawa, nie lekceważyłbym tego problemu. Wymiana owszem prosta nie jest, ale temat do ogarnięcia w 3-4 godziny pracy.

Napisano
  • Autor

wahania między 80-90* to jeszcze nie powód do wymiany termostatu

Napisano

> wahania między 80-90* to jeszcze nie powód do wymiany termostatu

Ale nie powinno tak byc ze w trakcie jazdy opadnie ci wskazowka i znow potem skacze do gory.

Napisano

Zrobiłem test "papierosa" i wygląda że jest OK. Dziwne jest to że wskazówka potrafi w sekundę opaść o dwie kreski i po chwili wrócić na swoje miejsce. Chyba jakiś czujnik szwankuje hmm.gif

Napisano

> Dziwne jest to że wskazówka potrafi w sekundę opaść

> o dwie kreski i po chwili wrócić na swoje miejsce. Chyba jakiś czujnik szwankuje

Spróbuj standardowego działania w Fiatach - przyłóż newtona w daszek nad zegarami jak opada, może wskazówka szwankuje, jeśli to nie pomoże to trzeba się przejechać z komputerem i popatrzeć na temperatury.

Może też być tak, że termostat losowo czasami się otwiera na chwilę i zamyka.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Spróbuj standardowego działania w Fiatach - przyłóż newtona w daszek nad zegarami jak opada, może

He he próbowałem, znam to z Maryśki, tam wskazówka potrafiła mnie nieźle wystraszyć, pokazując max temperaturę icon_eek.gif po newtonie wracała na swoje miejsce. W Cromie to nie działa...

Ale żeby tak w dwie sekundy w tą i nazad ?

Napisano

> W trakcie normalnej jazdy przy obrotach ok. 2000rpm spada o 1 kreskę do 80*. Jak trochę podepczę do

> 4000rpm to wskakuje na 90.

Niestety z twojego opisu wynika, że termostat zaczyna się kończyć sick.gif

Napisano

dzięki Panowie za uwagi i odpowiedź. Chyba kupię termostat i pojadę do jakiegoś magika żeby mi go wymienił.

Lisek widzę, że jesteś z moich rejonów. Czy Ty przypadkiem nie mieszkasz gdzieś w okolicy Główczyc ?

Znasz może jakiegoś godnego polecenia mechaniora ze Słupska albo okolicy, co by mi wymienił termostat ?

Napisano

>nie mieszkasz gdzieś w okolicy Główczyc

Nie to nie moje rejony...

?

> Znasz może jakiegoś godnego polecenia mechaniora ze Słupska albo okolicy, co by mi wymienił

> termostat ?

Niestety nie pomogę... ja wieksze naprawy robię w Pruszczu gdańskim - Fat Club

Napisano
  • Autor

termostat Wahler w aucie jade na próbe. Pepcio wykrakał 4h roboty. Przepustnice,,aku i podstawe aku, egr chłodniczke spalin. Wszystko trzeba zdemontować żeby dojść do termostatu

Napisano

> termostat Wahler w aucie jade na próbe. Pepcio wykrakał 4h roboty. Przepustnice,,aku i podstawe

> aku, egr chłodniczke spalin. Wszystko trzeba zdemontować żeby dojść do termostatu

Chciałeś fiata to nie marudź smile.gif w VW termostat sam się wymienia grinser006.gif, a tak poważnie poczujesz różnicę, termostat to niewielka, ale bardzo ważna rzecz.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

temperatura w normie wink.gif spalanie spadło. Na trasie Radzionków>Zabrze>Radzionków bez użycia tempomatu i bez wielkiego ekodrive pokazał 6,8 smile.gif

Napisano

> temperatura w normie spalanie spadło. Na trasie Radzionków>Zabrze>Radzionków bez użycia tempomatu

> i bez wielkiego ekodrive pokazał 6,8

No i tak ma być ! Jeden temat z głowy jak się to mówi smile.gif

Napisano

> termostat Wahler w aucie jade na próbe. Pepcio wykrakał 4h roboty. Przepustnice,,aku i podstawe

> aku, egr chłodniczke spalin. Wszystko trzeba zdemontować żeby dojść do termostatu

Dzięki Waszym opisom i ja dowiedziałem się, że mój termostat jest be. Teraz widzę, że w dieslu zimą wskazówka może stanąć pionowo grinser006.gif. U mnie robota zajęła 2.5h - u mechanika oczywiście, sam bym się nie podjął... Ale niestety nagrzewanie wnętrza nadal jest powolne - ciekawe czy wcześniej przyjdzie wiosna, czy zdecyduję się na dogrzewacz smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.