Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ustawienie Sequenta 24

Featured Replies

Napisano

witam

mam instalacje sequent 24 my07.Kupilem do niej interfejs i uzywam programu sequent P&D.Wszystko ladnie smiga ale nie mog cos przyspieszyc momentu przelaczenia na LPG.Ustawialem nawet testowo bardzo niskie temperatury,zmniejszalem czas przejscia do 2s i nic dalej przelacza sie dlugo.Czy cos moze go trzymac?w tej chwili ladnie przechodzi na LPG i moglbym jeszcze zmenijszyc temperature dzieki z gory

Napisano

> Ustawialem nawet testowo

> bardzo niskie temperatury,zmniejszalem czas przejscia do 2s i nic dalej przelacza sie

> dlugo.

Tam są dwie temperatury, którą zmieniłeś?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Tam są dwie temperatury, którą zmieniłeś?

> Pozdrawiam BAS

obie,ta na zimnym i cieplym silniku

Napisano

> obie,ta na zimnym i cieplym silniku

OK, no to masz obie temperatury płynu, jest jeszcze gdzieś w zaawansowanych ustawieniach, temperatura gazu, możliwe, że masz ustawioną za wysoką wartość, odszukaj i ustaw na -20*C.

Pozdrawiam BAS

Napisano

No chyba nie, bo raczej trudno o taką temperaturę otoczenia, a co dopiero gazu. Czujniki działają prawidłowo?

Napisano

> znalazlem chyba i mam ustawione -10 czyli za duzo?:)

Wygląda ok, możesz obniżyć do -20*C, tak jak kolega pisał - możesz mieć uwalony czujnik.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> przestawilem na -20 i przelaczyl sie po 1min:)dzieki za pomoc

A proszę bardzo smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> No chyba nie, bo raczej trudno o taką temperaturę otoczenia, a co dopiero gazu.

Skoro to temp w fazie lotnej, czyli po rozprężeniu, to czemu nie może być niższa od temperatury otoczenia?

Napisano

> Skoro to temp w fazie lotnej, czyli po rozprężeniu, to czemu nie może być niższa od temperatury

> otoczenia?

Ale aż tak bardzo? Przecież rozpręża się we wstępnie podgrzanym reduktorze, czyli przynajmniej cześć ciepła parowania jest już tam dostarczana. Do tego czujnik temperatury gazu jest chyba na listwie, więc nie wydaje mi się realne, żeby tam pojawił się gaz o temperaturze -10 deg C. Musiałby odparowywać w przewodzie wylotowym reduktora. W takiej sytuacji problematyczne byłoby osiągnięcie wymaganego ciśnienia.

Napisano

> witam

> mam instalacje sequent 24 my07.Kupilem do niej interfejs i uzywam programu sequent P&D.Wszystko

> ladnie smiga ale nie mog cos przyspieszyc momentu przelaczenia na LPG.Ustawialem nawet testowo

> bardzo niskie temperatury,zmniejszalem czas przejscia do 2s i nic dalej przelacza sie

> dlugo.Czy cos moze go trzymac?w tej chwili ladnie przechodzi na LPG i moglbym jeszcze

> zmenijszyc temperature dzieki z gory

czyli jakie temp. ustawiłeś i czego? napisz dokładnie i opisz wrażenia: jak przechodzi, czy szarpie po przejściu? Możesz sprawdzić przy jakiej temp otoczenia przechodzi ci na gaz i po przejechaniu jakiego dystansu? Też się zastanawaim nad zmiana ustawień, bo u mnie coś długo przechodzi.

aha: rozumiem, że kupiłeś kabel na allegro i z ntu ściagnałeś oprogr? i jakie to oprogramowanie ściagnąc? mam taką samą instalkę jak twoja. wypytuę wieć o szczegóły:)

Napisano
  • Autor

> czyli jakie temp. ustawiłeś i czego? napisz dokładnie i opisz wrażenia: jak przechodzi, czy szarpie

Temperature przejscia na zimnym silniku ustawilem na 9 stopni a na cieplym na 11 stopni.Przechodzi ladnie,tez sie dziwie wlasnie kiedys w Stagu tez zmienilem i gasl od razu

Możesz sprawdzić przy jakiej temp otoczenia przechodzi ci na gaz i po przejechaniu jakiego dystansu? Też się zastanawaim nad zmiana ustawień, bo u mnie coś długo

> przechodzi.

Wczoraj testowalem i wyjazd z garazu trwa 1min i po jakis 300m jazdy przelaczyl sie na gaz.Temperatura na zewnatrz moze ze 2 stopni.

> aha: rozumiem, że kupiłeś kabel na allegro i z ntu ściagnałeś oprogr? i jakie to oprogramowanie

> ściagnąc? mam taką samą instalkę jak twoja. wypytuę wieć o szczegóły:)

Tak kupilem kabel na allegro brc i do tego sciaglem oprogramowanie P&D.Pod zwyklym do sequenta nie moglem nic zmieniac.Ustawilem tylko port na 5 i sie polaczyl

Napisano

> Temperature przejscia na zimnym silniku ustawilem na 9 stopni a na cieplym na 11 stopni.

Grubo. U mnie odpowiednio 25,6*C oraz 40*C, oczywiście w obu przypadkach +60s.

> Przechodzi

> ladnie,

Zależy gdzie masz zamontowane wtryskiwacze.

U mnie też ładnie przechodzi, ale przy -10*C i niżej, rano jak musiałem go wkręcić na obroty, żeby przeskoczyć przez skrzyżowanie to trochę poszarpał, zdarzyło się to tylko raz, zwykle zimą jadę spokojniej.

Uważam, że przesadziłeś, szkoda reduktora, nie wiem co na to wtryskiwacze.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Temperature przejscia na zimnym silniku ustawilem na 9 stopni a na cieplym na 11 stopni.Przechodzi

> ladnie,tez sie dziwie wlasnie kiedys w Stagu tez zmienilem i gasl od razu

> Możesz sprawdzić przy jakiej temp otoczenia przechodzi ci na gaz i po przejechaniu jakiego

> dystansu? Też się zastanawaim nad zmiana ustawień, bo u mnie coś długo

> Wczoraj testowalem i wyjazd z garazu trwa 1min i po jakis 300m jazdy przelaczyl sie na

> gaz.Temperatura na zewnatrz moze ze 2 stopni.

> Tak kupilem kabel na allegro brc i do tego sciaglem oprogramowanie P&D.Pod zwyklym do

> sequenta nie moglem nic zmieniac.Ustawilem tylko port na 5 i sie polaczyl

no kolega mocno zjechał. Ja "fabrycznie" mam ustawione na 39 stopni na zimny, a na ciepłym to ne wiem i uważam, że to przesada w drugą stronę.

Napisano
  • Autor

no domyslam sie ze to troche nisko ale znow benzyny pali mi jak potluczony,mimo ze glownie trasy jezdze.Jak na 2 generacji przelaczal sie od razu po przygazowce to mysle ze tutaj mu wiele sie nie stanie.Jade bardzo spokojnie przez te pierwsze kilometry

Napisano

> Jak na 2 generacji przelaczal sie od razu po przygazowce to mysle ze tutaj mu wiele sie

> nie stanie.

Niezupełnie, 2gen trochę się różni od 4gen.

Myślę, że te limity są wprowadzane w jakimś celu, ale niech się mądrzejsi wypowiedzą.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> no domyslam sie ze to troche nisko ale znow benzyny pali mi jak potluczony,mimo ze glownie trasy

Jeśli Ci pali dużo benzyny to prawdopodobnie po cichu przełącza na benzynę przy obciążeniu. I ja bym raczej tam szukał a nie obniżał temperatury przełączania.

Napisano

> Niezupełnie, 2gen trochę się różni od 4gen.

> Myślę, że te limity są wprowadzane w jakimś celu,

Reduktor, jak reduktor, ale już wtryskiwacze, zależnie od ich budowy, mogą to znosić przeróżnie. Może nie byłoby mi żal Valteka, ale BRC już chyba tak.

Napisano

> no domyslam sie ze to troche nisko ale znow benzyny pali mi jak potluczony,mimo ze glownie trasy

> jezdze.Jak na 2 generacji przelaczal sie od razu po przygazowce to mysle ze tutaj mu wiele sie

> nie stanie.Jade bardzo spokojnie przez te pierwsze kilometry

w IIgen mogłeś przełączać nawet ma mrozie i cierpiał tylko reduktor, a właściwie membrana, zestaw naprawczy 80zł

w sekwencji hmm.gif

mnie przy trasach po 20km wychodzi ok 1L/100km, a Tobie ile palił ?

temp mam na 30'C, realnie płyn ma wtedy ok 38'C

Napisano

> mnie przy trasach po 20km wychodzi ok 1L/100km, a Tobie ile palił ?

Ja mam dość podobnie.

> temp mam na 30'C, realnie płyn ma wtedy ok 38'C

U mnie temperatura przełączenia jest ustawiona na 25deg. Na czujniku temperatury cieczy chłodzącej w momencie przełączenia jest w okolicach 35 deg, ale reduktor jest dość daleko od silnika.

Napisano
  • Autor

no mi ciut mniej,ale to mocno podwaza zasadnosc montazu lpg:)qrde moze jakies grzanie plynu by zamonotwal...

Napisano

> no mi ciut mniej,ale to mocno podwaza zasadnosc montazu lpg:)qrde moze jakies grzanie plynu by

> zamonotwal...

icon_eek.gif

zaoszczędzisz powiedzmy nawet ten 1L, czyli zamiast 1L za 5.5 spalisz 1L gazu za 2.8, to jest jakieś 2zł !/100km

200zł/10kkm

a dla auta na pewno zdrowiej jak popracuje na noPB trochę, a i instalacji lepiej jak będzie już rozgrzana

Napisano

> no mi ciut mniej,ale to mocno podwaza zasadnosc montazu lpg:)qrde moze jakies grzanie plynu by

> zamonotwal...

Jeśli ci pali mniej jak litr Pb na 100 km to nie ma co aż tak grzebać... musi ciu wypić, dobrze zmniejszyc temp, ale nie aż tak jak u ciebie.

Napisano

> zamonotwal...

Dałem przed reduktor podgrzewacz z dwoma świecami żartowymi i niestety mega poprawy nie ma. Benzyny na rozruch idzie mniej, ale bez jakichś cudów typu 50%. Przynajmniej tak wychodzi ze wstępnych obserwacji (około 1 tydzień).

Napisano

> Dałem przed reduktor podgrzewacz z dwoma świecami żartowymi i niestety mega poprawy nie ma. Benzyny

> na rozruch idzie mniej, ale bez jakichś cudów typu 50%. Przynajmniej tak wychodzi ze wstępnych

> obserwacji (około 1 tydzień).

lepiej sprawdza sie podgrzewacz listwy, można zjechać z temperatury i mniej cierpią wtryski biglaugh.gif

Napisano

> Grubo. U mnie odpowiednio 25,6*C oraz 40*C, oczywiście w obu przypadkach +60s.

ja mam takie same temperatury ale czasy to 20 i 2 s i jest git biglaugh.gif

Napisano

> lepiej sprawdza sie podgrzewacz listwy, można zjechać z temperatury i mniej cierpią wtryski

Sęk w tym, że jeszcze trzeba mieć listwę. smile.gif

Napisano

> Sęk w tym, że jeszcze trzeba mieć listwę.

a to przpraszam zapomniałem o tym hehe.gif

Napisano

> a to przpraszam zapomniałem o tym

Mógłbym wydłubać jeszcze jakiś podgrzewacz filtra-rozdzielacza, ale mi się nie bardzo chce póki co.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.