Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej Valvoline Maxlife 10w40 a norma VW 502.00/505.00

Featured Replies

Napisano

Witam,

zbliża mi się termin wymiany oleju. Poprzednio silnik został zalany olejem Valvoline Maxlife 10w40. Teraz przygotowując się do następnej wymiany zauważyłem, że producent nic nie wspomina o spełnianiu normy VW 502.00/505.00. Czy ta norma to coś ważnego i koniecznego, czy mogę pozostać przy tym oleju ?

Auto to Skoda Fabia 1.4 16V - 101 KM (silnik AUB), 2000r., przebieg ~ 260 tyś. km, bez lpg

Obecnie eksploatowany głównie po mieście miał zużycie oleju ~ 250 ml/1000km, co jest dla mnie akceptowalną wartością (ten silnik ma opinię, że lubi się napić oliwy).

Ewentualnie zastanawiam się nad Motulem 6100, który spełnia tą normę...

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

takie dywagacje jakby dotyczyły silnika ferrari icon_eek.gif

lej normalny olej połsyntetyk i śpij spokojnie. Nawet Lotos będzie b. dobrym wyborem

Napisano

> takie dywagacje jakby dotyczyły silnika ferrari

> lej normalny olej połsyntetyk i śpij spokojnie. Nawet Lotos będzie b. dobrym wyborem

Lotos spelnia norme VW 505.00 skromny.gif

Napisano

> Lotos spelnia norme VW 505.00

ja tam w takie szczegóły nie wnikam, wiem tylko, że każdy produkt szanującej się firmy musi spełniać szereg norm, aby mieć certyfikaty i znaleźć się na półkach sklepowych. Pod tym względem lotos nie ustępuje innym tzw markowym produktom.

Ja od lat zalewam silnik olejem tej marki bo zwyczajnie jest najłatwiej dostępny. Bieganie po sklepach lub szukanie na necie (ryzyko podróby) valvo lub motula to zbędna strata czasu

Napisano

> ja tam w takie szczegóły nie wnikam, wiem tylko, że każdy produkt szanującej się firmy musi

> spełniać szereg norm, aby mieć certyfikaty i znaleźć się na półkach sklepowych. Pod tym

> względem lotos nie ustępuje innym tzw markowym produktom.

> Ja od lat zalewam silnik olejem tej marki bo zwyczajnie jest najłatwiej dostępny. Bieganie po

> sklepach lub szukanie na necie (ryzyko podróby) valvo lub motula to zbędna strata czasu

Tez leje Lotosa od 2 lat bodajze do kazdej fury. Wczesniej probowalem szeregu innych, ale ze wzgledu na to, ze Lotosa mam zawsze na polce w wiekszych sklepach i jest najtanszy, uzywam tylko tego. Ostatnio tylko sprawdzilem po zakupie golfa czy spelnia ta norme VW i dalej bede go uzywal. 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> takie dywagacje jakby dotyczyły silnika ferrari

> lej normalny olej połsyntetyk i śpij spokojnie. Nawet Lotos będzie b. dobrym wyborem

Ten silnik w ogóle jest jakiś inny :D - zalecane liczba oktanowa paliwa: 98 :D smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Ten silnik w ogóle jest jakiś inny :D - zalecane liczba oktanowa paliwa: 98 :D

> Pozdrawiam

też mam na klapce 98, a właściwie to od lat mam auta z taką adnotacją i nigdy nie leję 98. Obecnym jeżdżę już 6 lat i też nie widział na oczy 98 i nic złego się nie dzieje

Napisano

Zalecana-słowo klucz ok.gif, nie minimalna ok.gif

Jak tego silnika nie pałujesz to każde markowe 10w40 się nada przy tym przebiegu, valvo, czy motula tylko troszkę mniej Ci będzie łykał.

Napisano

> Witam,

> zbliża mi się termin wymiany oleju. Poprzednio silnik został zalany olejem Valvoline Maxlife 10w40.

> Teraz przygotowując się do następnej wymiany zauważyłem, że producent nic nie wspomina o

> spełnianiu normy VW 502.00/505.00. Czy ta norma to coś ważnego i koniecznego, czy mogę

> pozostać przy tym oleju ?

> Auto to Skoda Fabia 1.4 16V - 101 KM (silnik AUB), 2000r., przebieg ~ 260 tyś. km, bez lpg

> Obecnie eksploatowany głównie po mieście miał zużycie oleju ~ 250 ml/1000km, co jest dla mnie

> akceptowalną wartością (ten silnik ma opinię, że lubi się napić oliwy).

> Ewentualnie zastanawiam się nad Motulem 6100, który spełnia tą normę...

> Pozdrawiam

Jezeli jest akceptowalne zuzycie to poco kombinowac ?

A tak przy okazji tu u mnie przy zmianie na MaxLife zaczal wiecej go brac tongue.gif

Napisano

> A tak przy okazji tu u mnie przy zmianie na MaxLife zaczal wiecej go brac

wypowiedz bylaby bardziej wartosciowa jakbys napisal z jakiego oleju byla zmiana

Napisano

> wypowiedz bylaby bardziej wartosciowa jakbys napisal z jakiego oleju byla zmiana

w sumie racja, poprzednie i przy kolejnej zmianie jezdzilem na Quaker 5w 40 (w zielonych opakowaniach). Troche to dziwne, ze syntetyka mniej bral, ale tak to wygladalo na przestrzeni 15kkm.

Napisano

> Jezeli jest akceptowalne zuzycie to poco kombinowac ?

> A tak przy okazji tu u mnie przy zmianie na MaxLife zaczal wiecej go brac

mnie kiedyś w Lanosie po zmianie na Valvoline MaxLife z Orlen Oil 10W40 zaczęły stukać popychacze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.