Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Długoterminowy wynajem samochodów np. Masterlease

Featured Replies

Napisano

> WKom ma dane o formie rejestracji: priv czy firma.

Jakaś podstawa prawna/źródło?

Napisano

> Znajdz lepiej dobra firme ksiegowa

Czekaj, bo i ja juz sie pogubilem.

Jako osoba prowadzaca jednoosobowa DG awsze auta kupuje na fakture, gdzie jako nabywca widnieje firma, rejestruje na siebie imiennie i nie pamietam, abym gdzies we wniosku wspominal WK czy ma je traktowac jako prywatne czy firmowe.

Jedyne na podstawie moga sobie cos tam myslec to faktura.

Napisano

> Jedyne na podstawie moga sobie cos tam myslec to faktura...

Czy przy rejestracji auta zostawiasz kopie faktury w WK?

Pytanie retoryczne wink.gif

Napisano

> Jakaś podstawa prawna/źródło?

Zaczalbym od KPA i ustawy o rachunkowosci wink.gif

Napisano

> Czy przy rejestracji auta zostawiasz kopie faktury w WK?

> Pytanie retoryczne

Oczywiscie, ze retoryczne, ale wydaje mi sie, ze od scigania Cie za nieodpowiednia forme sprzedazy auta to nalezy do US, a nie WK.

Napisano

> Zaczalbym od KPA i ustawy o rachunkowosci

Co znajdziesz w KPA, poza forma i terminami zalatwiania spraw, odwolan i zazalen, nie ma tam slowa o WK, US, fakturach itd.?

Napisano

> ... od scigania Cie za nieodpowiednia forme sprzedazy auta to nalezy do US, a nie WK ...

Kupujac (czy sprzedajac) auto prywatnie (czy na firme) bedziesz probowal oszukac WK czy USk ?

Pytanie retoryczne wink.gif

Napisano

> Kupujac (czy sprzedajac) auto prywatnie (czy na firme) bedziesz probowal oszukac WK czy USk ?

> Pytanie retoryczne

Jestem z innej planety, albo zupelnie nie kumam Twego toku myslenia.

Napisales:

Quote:

Ale w WydzKom auto figuruje jako kupione na firme i mozesz je odsprzedac tylko wystawiajac fakture.

Inaczej nabywca nie przerejestruje auta na siebie

Twierdze wiec, ze WK nic nie zrobi i zarejestruje auto normalnie, a czepnie sie co najwyzej kto inny.

PS. Nie zadawaj wiecej pytan retorycznych bo znudzilo mi sie.

Napisano

> Twierdze wiec, ze WK nic nie zrobi i zarejestruje auto normalnie...

Trudno dyskutowac z takim twierdzeniem.

> PS. Nie zadawaj wiecej pytan retorycznych bo znudzilo mi sie.

Zawsze mozesz zmienic kacik ok.gif

Napisano

> Zarejestrowales na firme czy prywatnie i wprowadziles jako srodek trwaly?

> Tak czy tak sprzedajesz na fakture.

a co znaczy "firma" wedlug Ciebie?

bo chyba wiesz, ze mozna kupić na firme, a zarejestrować na osobę?

i, kupujac na "firme" nie musisz rejestrować jako srodejk trwaly

a,

kupując na osobę, możesz zarejestrować jakośrodek trwały

Napisano

> A byłem przekonany ze 6 z całej wartości

Bo w przepisach czym innym jest leasing, a czym innym zakup.

Odliczasz więc de iure VAT od dwóch zupełnie innych rzeczy.

Napisano

> wydaje mi się że tego się nie da zrobić (by auto wykupić jako osoba prywatna)

Często w takich przypadkach można wskazać osobę trzecią, natomiast f-rę bierzesz na "Jan Kowalski, Kwiatowa 10, Mszana Dolna, NIP taki-a-taki", a nie "Krzak Inc".

Poza tym - przecież nie masz OBOWIĄZKU rozliczania/zaewidencjonowania f-ry sprzedaży :-)

Jedyną rafę jaką widzę w tym rozwiazaniu jest spełnienie warunku leasingu operacyjnego, czyli suma wpłat musi być wyższa niż cena zakupu pojazdu - jeżeli łączna wartość wszystkich f-r oprócz f-ry zakupu nie przekroczy tej wartości - no bonus.

Napisano

> Dostajesz fakture na firme i nie masz mozliwosci zarejestrowac auta prywatnie.

Panie, ale mówimy o DG, a nie o np Sp. P.H.

Firma = ja, ja = firma!

Gdzie tu problem?

> Mozesz oczywiscie nie ksiegowac

Napisano

> no siebie ale księgowo tak można ? Nie musi on zostać dalej w firmie? Wg mojej księgowej musiał

Nie spotkałem się jeszcze w swojej karierze z księgową, która pod względem samochodowym i niuansów rządzących tą branżą byłaby bardziej ogarnięta niż kupka siana...

A ileż to razy trzeba było jak tej "na miedzy" powoooooli i dokłaaaadnie i pokazując palusiem odpowiednie przepisy (bo ten gatunek wyjątkowo rzucający się i nieelastyczny w myśleniu jest) tłumaczyć...

Napisano

> Na EFL

> Leasingobiorca (osoba fizyczna / jednoosobowa DG) w umowie leasingowej ma zawarte 3 opcje wykupu:

> jako firma / jako osoba fizyczna / moze wskazac nabywce. W trzecim przypadku nabywca placi

> cene oszacowania podmiotu (mniej wiecej rynkowa) a nie wykup umowny.

> Firma leasingowa daje takie mozliwosci - EFL nie, bo to nie jest firma leasingowa tylko posrednik

> pomiedzy leasingobiorca a bankiem / bankami.

> Firma leasingowa to np BZ WBK Leasing czy VB Leasing.

> Tak mniej wiecej w skrocie

Z ciekawości zadzwoniłem dzisiaj do EFL'a czy tak jest i niestety, ale kolega jest nie na bieżąco. grinser006.gif

Zmienili ten zapis, można wykupić auto na osobę prywatną.

Pozdrawiam

Napisano

> Z ciekawości zadzwoniłem dzisiaj do EFL'a czy tak jest i niestety, ale kolega jest nie na bieżąco.

Nie jestem na biezaco wink.gif

> Zmienili ten zapis, można wykupić auto na osobę prywatną.

Czyli zmiana od 1 stycznia wink.gif

Tak czy owak od EFL nigdy nie jest za daleko devil.gif

Napisano

> Czyli zmiana od 1 stycznia

tego nie wiem

> Tak czy owak od EFL nigdy nie jest za daleko

będę to miał na uwadze

Napisano

> Polecam forum leasingowe

znam to forum dzięki

Napisano

> Ale w WydzKom auto figuruje jako kupione na firme i mozesz je odsprzedac tylko wystawiajac fakture.

> Inaczej nabywca nie przerejestruje auta na siebie

A rozpatrzmy jeszcze jeden przypadek:

1. Auto prywatne kupione na umowę k/s

2. Po jakimś czasie wciągamy je jako ś.t. i amortyzujemy

3. Wydz. kom nic nie wie, że auto jest "firmowe"

i co sprzedaż po amortyzacji też na fakturę?

Napisano
  • Autor

ale umowa z EFL tego nie dopuszcza, jedyną osobą / firmą która może wykupić auto za 1% jest firma która było leasingobiorcą. Oczywiście może kupić każdy inny ale wg watości szacowanej co jakby wyklucza sens takie operacji

Napisano
  • Autor

> Z ciekawości zadzwoniłem dzisiaj do EFL'a czy tak jest i niestety, ale kolega jest nie na bieżąco.

> Zmienili ten zapis, można wykupić auto na osobę prywatną.

> Pozdrawiam

no ja mam oferte z grudnia i nie mozna było, dotyczy pewnie tylko nowych umow ?

Napisano
  • Autor

> Panie, ale mówimy o DG, a nie o np Sp. P.H.

> Firma = ja, ja = firma!

> Gdzie tu problem?

> > Mozesz oczywiscie nie ksiegowac

ja się nie znam ale jk wykupiłem auto ja jako firma czyli nie osoba prywatna a działalność osobowa, to mimo iż w dowodzie jestem osobowo, bez przedrostka firmowego to auto musiało być na firmę, tak przynajmniej biuro rach mówiło, w dodatku weryfikowałem to sobie z zaprzyjaźnionymi firmami i mieli tak samo.

Napisano
  • Autor

no pewnie tak jest (moje rozne byki juz robily) tylko wiesz najlepiej sie dziala na jakis podstawach prawnych a ja takich nie znam by moc zrobic myk i auto po leasingu miec jako osoba prywatna, a pozniej przy sprzedazy nie musiec płacić podatkow

Napisano

> A rozpatrzmy jeszcze jeden przypadek:

> 1. Auto prywatne kupione na umowę k/s

> 2. Po jakimś czasie wciągamy je jako ś.t. i amortyzujemy

> 3. Wydz. kom nic nie wie, że auto jest "firmowe"

> i co sprzedaż po amortyzacji też na fakturę?

Oczywiscie.

Ze stawka zwolniona z VAT o ile spelnia wymog auta uzywanego 0,5roku.

Kolega z ta niemozliwoscia rejestracji w WK zapedzil sie deko, maja dowod zakupu (niewazne jaki) i reszta papiorow sie zgadza to rejestruja i tyle (to czy ktos prawidlowa forme sprzedazy wybral to nie ich broszka).

Odmowic chyba moga w przypadku gdy dojrza sie, ze pojazd stanowi zastaw bankowy/skarbowy i nie masz papierow, ze naleznosci uregulowano.

Napisano

> 2. Po jakimś czasie wciągamy je jako ś.t. i amortyzujemy...

Amortyzacja jest kosztem firmy - zmniejsza przychod przed opodatkowaniem. Osiagasz z tytulu amortyzacji korzysc.

Oraz obowiazki: skoro amortyzujesz srodek trwaly to musisz tez miec dowod 'pozbycia sie' srodka trwalego.

Mozesz zezlomowac auto (nie osiagnac przychodu z jego sprzedazy) ale mozesz tez odsprzedac auto - ale wtedy wystawiasz fakture z wszystkimi konsekwencjami wink.gif

> i co sprzedaż po amortyzacji też na fakturę?

Firma nie sprzedaje na umowe K-S. Sa wyjatki (autokomisy na przyklad moga wystawiac fakture na marze) ale o tym nie mowimy.

Nie zafakturowanie sprzedazy jest przestepstwem skarbowym.

Napisano

> Kolega z ta niemozliwoscia rejestracji w WK zapedzil sie deko...

Nie zapedzilem sie deko zlosnik.gif

Jak ktos chce oszukac WK i USk to juz jego sprawa.

Napisano

> Nie zapedzilem sie deko

> Jak ktos chce oszukac WK i USk to juz jego sprawa.

Zadzwon do jakiegokolwiek WK i spytaj sie czy ich bedzie to interesowalo, dostaniesz odpowiedz, ze nie bo oni nie sa urzedem od kontroli fiskalnej.

Maja tylko na podstawie dowodu sprzedazy dokonac poprawnosci danych w nich zawartych i tyle (nie ich broszka jaki papier sprzedawca wystawil).

Dlatego tez nie oszukujesz w zaden sposob WK.

US to zupelnie inna bajka i nie mieszaj go do sporu o WK.

Napisano

> Dlatego tez nie oszukujesz w zaden sposob WK.

Nie mam juz nic do dodania.

Jezeli tak uwazasz - powodzenia 30.GIF

> US to zupelnie inna bajka i nie mieszaj go do sporu o WK.

Nie ma sporu o WK czy USk.

Wydaje mi sie ze dosc jasno pisalem o wspolzaleznosci tych dwoch urzedow.

Uwazasz ze masz racje i tego sie trzymaj wink.gif

Napisano

> ale umowa z EFL tego nie dopuszcza, jedyną osobą / firmą która może wykupić auto za 1% jest firma

> która było leasingobiorcą. Oczywiście może kupić każdy inny ale wg watości szacowanej co jakby

> wyklucza sens takie operacji

Mówimy o sytuacji, gdzie umowa jest na "firmę"

Jan Kowalski Firma Krzak

Ponieważ ów Jan Kowalski = Firma Krzak - Jan Kowalski, to masz de iure (i de facto) f-rę na Jana Kowalskiego.

Napisano

> ja się nie znam ale jk wykupiłem auto ja jako firma czyli nie osoba prywatna a działalność osobowa,

> to mimo iż w dowodzie jestem osobowo, bez przedrostka firmowego to auto musiało być na firmę,

> tak przynajmniej biuro rach mówiło, w dodatku weryfikowałem to sobie z zaprzyjaźnionymi

> firmami i mieli tak samo.

Panie, -dzieścia lat mój ojciec ma firmę, -naście samochodów w tym czasie miał, WSZYSTKIE w dowodzie miały wpis taki sam jak osoba fizyczna.

OFC mówimy o sytuacji zakup na ŚT, a nie leasing, bo wtedy to leasingodawca, ale na koniec i tak ojciec tak samo jak ja - osoba prywatna.

Ty się nie trzymaj kurczowo tego, co pitolą durne baby w biurach rach, bo rozliczanie samochodu w DG to wyższa szkoła jazdy i NAPRAWDĘ rzadko która kwoka-księgowa to ogarnia (powiem więcej - jak ogarnia, to znaczy, że swą wiedzę czerpie od kumatego flotowca).

Napisano

> no pewnie tak jest (moje rozne byki juz robily) tylko wiesz najlepiej sie dziala na jakis

> podstawach prawnych a ja takich nie znam by moc zrobic myk i auto po leasingu miec jako osoba

> prywatna, a pozniej przy sprzedazy nie musiec płacić podatkow

Toż Ci opisali.

Na koniec dostajesz f-rę.

F-ry zakupowej (w odróżnieniu od sprzedażowej) ksiegować nigdzie nie musisz. Samolocik se z niej zrób :-).

Tym sposobem samochód nigdy nie figurował w ewidencji ŚT, nigdy nie był własnością firmy, więc co komu do tego, jak go sprzedajesz?

Kupiłeś FV, ale nie musisz sprzedać FV, bo robisz to jako osoba prywatna, sprzedając swój prywatny majątek.

Per analogiam - jak pchniesz na gamtri starą szafę, to musisz ją FV opchnąć?

BTW - zmień księgową (albo swoje do niej podejście :-) ).

Napisano

> Poza tym - przecież nie masz OBOWIĄZKU rozliczania/zaewidencjonowania f-ry sprzedaży :-)

Się [motyla noga]łeś, Wuju z tymi fakturami grinser006.gif

Napisano

> Bo w przepisach czym innym jest leasing, a czym innym zakup.

> Odliczasz więc de iure VAT od dwóch zupełnie innych rzeczy.

Właśnie tak zlosnik.gif

A technicznie rzecz ujmując z leasingu (usługi) i wykupu (dostawy) wink.gif

Napisano

> Ty się nie trzymaj kurczowo tego, co pitolą durne baby w biurach rach, bo rozliczanie samochodu w

> DG to wyższa szkoła jazdy i NAPRAWDĘ rzadko która kwoka-księgowa to ogarnia (powiem więcej -

> jak ogarnia, to znaczy, że swą wiedzę czerpie od kumatego flotowca).

Eeee tam, najlepsi są i tak sami flotowcy, co potrafią sobie odliczyć po 100% z comiesięcznej raty, aż do 6 k PLN, a później zdziwko, że US wylicza tak śmiesznie odsetki hehe.gif

Rozliczanie samochodu w DG wcale nie jest takie trudne - no, może nie dla przeciętnego człowieka spineyes.gif Anyway, jest coś w tym co piszesz - rzadko spotykałem księgowe, które chciałyby się zajmować rozliczaniem floty...

Napisano

> Się [motyla noga]łeś, Wuju z tymi fakturami

He he, noooo :-)

Zakupu miało być.

Napisano

> Rozliczanie samochodu w DG wcale nie jest takie trudne - no, może nie dla przeciętnego człowieka

Co do zasady - tak. wymaga jednak znajomości

pewnych kruczków prawnych, wiedzy technicznej (niewielkiej, ale jednak), bardzo szybko zmieniającego się otoczenia prawnego, no i odrobiny odwagi, o co u pań za biureczkiem najtrudniej, bo wybierają najprostszą (dla nich) i "najbezpieczniejszą" opcję, żeniąc wszystkim wokół baardzo asertywnie "to se ne daaa!!!"

> Anyway, jest coś w tym co piszesz - rzadko spotykałem księgowe, które chciałyby się zajmować

> rozliczaniem floty...

ale to się rozszerza na wiele innych dziedzin podatkowych.

Zresztą u nas błednie zrównuje się Panią Krysię, co to bezbłędnie prowadzi księgi podatkowe i wypełnia deklaracje VAT i CIT oraz osoby w języku lengłydż zwane Tax Officers, które o deklaracjach mogą nie mieć pojęcia, ale baaaardzo dobrze znają kruczki ustaw podatkowych, pozwalające zgodnie z prawem optymalizować kwestie podatkowe firmy.

Napisano

> Co do zasady - tak. wymaga jednak znajomości

> pewnych kruczków prawnych, wiedzy technicznej (niewielkiej, ale jednak), bardzo szybko

> zmieniającego się otoczenia prawnego, no i odrobiny odwagi, o co u pań za biureczkiem

> najtrudniej, bo wybierają najprostszą (dla nich) i "najbezpieczniejszą" opcję, żeniąc

> wszystkim wokół baardzo asertywnie "to se ne daaa!!!"

Tym paniom to się tylko musi zgadzać prawa z lewą zlosnik.gif i najlepiej jakby podatek wyszedł do zapłaty, to wtedy są szczęśliwe hehe.gif

> Zresztą u nas błednie zrównuje się Panią Krysię, co to bezbłędnie prowadzi księgi podatkowe i

> wypełnia deklaracje VAT i CIT oraz osoby w języku lengłydż zwane Tax Officers, które o

> deklaracjach mogą nie mieć pojęcia, ale baaaardzo dobrze znają kruczki ustaw podatkowych,

> pozwalające zgodnie z prawem optymalizować kwestie podatkowe firmy.

ok.gif

Napisano
  • Autor

No to na konkretnym przykładzie proszę o info.

W czerwcu kończę leasing swojej vectry, wykup 850zł, leasing na moją firmę (1 os działalność gospodarcza, umowa w EFL, wykupu za ten 1 % może dokonać tylko moja firma, czyli umowa sprzedaży z EFL jest na "przedrostek" imię nazwisko.

Teraz ide do wydziału komunikacji zarejestrować auto, oni biorą fakturę zakupową i rejestrują auto, w dowodzie oczywiście imię i nazwisko, bez przedrostka.

Za rok chcę sprzedać auto skoro nie zaksięgowałem faktury czy mogę je sprzedać jako osoba prywatna ? Papiery zakupowe są "firma", sprzedaż osoba prywatna.

No i jeśli tak może być zrobione to czy jakąś podstawę prawną podrzucisz i czy myślisz że z takim pytaniem mogę się udać do US czy WK ?

Drugie pytanie, wcześniejsze auto wykupiłem na firmę i dalej jest w firmie, jak teraz je z firmy wypisać bez płacenia od tego VAT'u i podatku dochodowego ?

Napisano

> Za rok chcę sprzedać auto skoro nie zaksięgowałem faktury ...

Brniesz w przestepstwo skarbowe. Nie wykroczenie a przestepstwo.

Wszystkie dyskusje na temat ksiegowac / nie ksiegowac sa bezprzedmiotowe bo to nie zakup landrynek i zgubiona faktura wink.gif

Kupujesz od firmy leasingowej ktora jest caly czas na widelcu sluzb skarbowych.

> Drugie pytanie, wcześniejsze auto wykupiłem na firmę i dalej jest w firmie, jak teraz je z firmy

> wypisać bez płacenia od tego VAT'u i podatku dochodowego ?

Zacznij od zatrudnienia ksiegowego.

Jest wiele mozliwosci zaczynajac od skroconej amortyzacji i obnizenia wartosci o 60 %.

Napisano
  • Autor

> Brniesz w przestepstwo skarbowe. Nie wykroczenie a przestepstwo.

> Wszystkie dyskusje na temat ksiegowac / nie ksiegowac sa bezprzedmiotowe bo to nie zakup landrynek

> i zgubiona faktura

no czyli generalnie pokrywa się to z tym robiłem do tej pory, to kolega próbuje przekonać że jest inaczej. Zawszę robię wszystko tak by spać spokojnie, ale jeśli są metody na mniejsze podatki (oczywiście legalne) to z chęcią skorzystam smile.gif

> Kupujesz od firmy leasingowej ktora jest caly czas na widelcu sluzb skarbowych.

> Zacznij od zatrudnienia ksiegowego.

mam i nie mam problemów już 7 lat

> Jest wiele mozliwosci zaczynajac od skroconej amortyzacji i obnizenia wartosci o 60 %.

tak ale jakby głównym problemem u mnie jest płatność VAT a nie dochodowego (tutaj mam jeszcze przez chwile nadpłatę)

Napisano

> Brniesz w przestepstwo skarbowe. Nie wykroczenie a przestepstwo.

Na jakiej podstawie tak sądzisz. Mi księgowość tłumaczy, że zaksięgowanie faktury to przywilej , a nie obowiązek. Oczywiście tu może być inaczej dlatego pytam.

> Wszystkie dyskusje na temat ksiegowac / nie ksiegowac sa bezprzedmiotowe bo to nie zakup landrynek

> i zgubiona faktura

> Kupujesz od firmy leasingowej ktora jest caly czas na widelcu sluzb skarbowych.

> Zacznij od zatrudnienia ksiegowego.

> Jest wiele mozliwosci zaczynajac od skroconej amortyzacji i obnizenia wartosci o 60 %.

Napisano

> ... to kolega próbuje przekonać że jest inaczej ...

Ale chyba nie ja wink.gif

> ... głównym problemem u mnie jest płatność VAT a nie dochodowego ...

Najprosciej zgrac miesiac sprzedazy auta z miesiacem nabycia nastepnego i VAT poooolecial biglaugh.gif

VAT generalnie jest trudnym tematem ze wzgledu na jego udzial w budzecie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ale chyba nie ja

no nie i jemu odpisywałem smile.gif

> Najprosciej zgrac miesiac sprzedazy auta z miesiacem nabycia nastepnego i VAT poooolecial

> VAT generalnie jest trudnym tematem ze wzgledu na jego udzial w budzecie

to fakt i tak to bede chcial zrobic smile.gif

Napisano

> Na jakiej podstawie tak sądzisz ...

Ustawa karno - skarbowa, ustawa o rachunkowosci, KK itd.

I paragrafy zaczynajace sie od: "Kto zataja przychod ..." wink.gif

Napisano

> Ustawa karno - skarbowa, ustawa o rachunkowosci, KK itd.

> I paragrafy zaczynajace sie od: "Kto zataja przychod ..."

Ale gdzie tu zatajenie przychodu?

Każda sprzedaż auta jest rejestrowana w US?

Napisano

> Ale gdzie tu zatajenie przychodu?

Nie wierze icon_eek.gif

Przeciez sprzedajac jako firma wykazujesz przychod i placisz (lub nie) podatek i odprowadzasz VAT. Faktura sprzedazy nawet na 10 zl jest przychodem wink.gif

> Każda sprzedaż auta jest rejestrowana w US?

Tak. I nie ma tu zwiazku.

Napisano

> Nie wierze

> Przeciez sprzedajac jako firma wykazujesz przychod i placisz (lub nie) podatek i odprowadzasz VAT.

> Faktura sprzedazy nawet na 10 zl jest przychodem

> Tak. I nie ma tu zwiazku.

Ale zwróć uwagę, że w tym wypadku nie kupiles na firmę tylko na siebie jako osobę prywatna. Sprzedajesz też jako osoba prywatna i mówimy tu o sytuacji gdy nie prowadzisz działalności p.t. komis samochodowy.

Napisano

> Ale zwróć uwagę, że w tym wypadku nie kupiles na firmę tylko na siebie jako osobę prywatna...

icon_eek.gif

rozmawiamy o przypadku ewentualnego niewprowadzenia auta na firme poprzez niezaksiegowanie faktury wystawionej przez leasingodawce i ewentualnych skutkach karno-skarbowych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.