Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Długoterminowy wynajem samochodów np. Masterlease

Featured Replies

Napisano

> No właśnie. Jeśli idzie pod stołem to JEST oszustwo, niezależnie od tego co, kto i komu może za to

> zrobić, od interpretacji, orzeczeń, przepisów itd.

> A jeśli nie idzie pod stołem to ja sie piszę.

a co jeżeli kasa nie 'idzie pod stołem ? jeżeli faktycznie kupuje auto za 1100 zł które jest warte więcej ? mowa tu o sprzedaży np z firmy ojca do firmy syna.

Napisano

> a po co ma byc moje . wazne, ze firma placi jedynie za paliwo - jak w wypozyczalni. Wszystkie

> koszty leza po stronie f. leasingowej.

A ta IYO robi to za dziękuję?

Napisano

> Oj, boje się, ze nie jest tak różowo

> 6000 raczej od całej wartości

Mylisz się.

Zupełnie czym innym z pktu widzenia podatkowego jest odliczanie VAT od leasingu, a zupełnie czym innym od zakupu.

Dodam jeszcze to, że oprócz podwójnego (nie jest to do końca stawka bazowa x2, chodzi o fakt dwukrotnego odliczania VAT od fizycznie tego samego pojazdu) odliczenia masz jeszcze na koniec "w nagrodę" amortyzację i to przyspieszoną, bo przecież szpej używany jest...

W dziedzinie "gdzie tu kosztów nastukać" jest to całkiem zacna koncepcja.

Napisano

> Są u nich jakieś dodatkowe obwarowania dużego wykupu ?

Ten tzw "duży wykup" nie może być wyższy niż RV.

No i - co oczywista - suma wszystkich wpłat nie może być mniejsza niż cena pojazdu (co jest wymogiem spełnienia przesłanek leasingu operacyjnego).

Napisano

> no wiesz przy takich warunkach o jakich rozmawiamy to nawet dla dużeh firmy to nie jest super

> biznes, bo koszt jest duży takiej obsługi, pewnie przy większej liczbie aut mają lepsze

> stawki, ja pamiętam za każdym razem jak pracowałem w firmach gdzie były służbówki, zawsze było

> w leasingu a nie w wynajmie.

> tylko raz kupione były astry z mysla o tym ze je wezma sobie wykupia ich użytkownicy, jendak nie

> chcieli i pamiętam że na tym popłynelismy

ale to sie dalej nazywa leasing smile.gif tyle, ze w opcji full service. Przynajmniej jest wygodniej dla mojej firmy.

Napisano

> A ta IYO robi to za dziękuję?

przeciez napisalem "full service" czyli my za to placimy w racie leasingu ...

Napisano

> ale to sie dalej nazywa leasing tyle, ze w opcji full service. Przynajmniej jest wygodniej dla

> mojej firmy.

wygodniej tak, drożej - napewno. Opcja wynajmu długoterminowego jest najdroższą z możliwych opcji.

Niemniej jest ona z wielu względów bardzo wygodna.

Napisano

> a po co ma byc moje . wazne, ze firma placi jedynie za paliwo - jak w wypozyczalni. Wszystkie

> koszty leza po stronie f. leasingowej.

POWINNY - ale nie zawsze tak jest no.gif.

Napisano

> przeciez napisalem "full service" czyli my za to placimy w racie leasingu ...

Zabrzmiało, jakbyś żył w błogiej nieświadomości tego, z jakimi kosztami wiążą się takie cud-ryczałty.

Pominę już kwestię niespodzianek - hasło "nadnormatywne zużycie / błędna eksploatacja" słyszał? :-)

Napisano

> nawet dla dużeh firmy to nie jest super

> biznes, bo koszt jest duży takiej obsługi,

1. CFM nie jest najtańszą NOMINALNIE opcją. Ale - jak się spojrzy szerzej...

2. Zawsze (ZAWSZE!!!) należy patrzeć na konkretny przypadek przez pryzmat osoby ZNAJĄCEJ się na rzeczy (tak, wiem, że na tym temacie wszyscy znają się k... NAJLEPIEJ - szkoda, że zazwyczaj padają po paru celniejszych pytaniach) i z kalkulatorem w ręku - można dojść do zdumiewających odkryć.

3. I - co najistotniejsze - zależy czy klient POTRAFI zająć się tematem z chlebkiem i znajomością tematu.

Daleko nie szukając - jest tu na forum kolega, który ma koleżanki zarządzające flotą w jego firmie, które policzyły, że obsługa przez CFM przyniosła im oszczędności rzędu 20-30%. Ja (i parę osób z branży) spadliśmy z krzeseł. Ale - jak zawsze - KONKRETNY PRZYPADEK.

Nie każdy ogarnia tą kuwetę...

Napisano
  • Autor

oczywiście jest to ciężki temat, ja licząc na podstawie przykładowych wycen, które dostałem od kolegi z AK policzyłem że w moim przypadku się nie opłaci, niezależnie czy auto po skończonym leasingu / najmie chcę zostawić czy sprzedać.

Napisano

> Zabrzmiało, jakbyś żył w błogiej nieświadomości tego, z jakimi kosztami wiążą się takie

> cud-ryczałty.

> Pominę już kwestię niespodzianek - hasło "nadnormatywne zużycie / błędna eksploatacja" słyszał? :-)

w poprzedniej firmie mielismy ok 40 aut roznej masci z ta opcja. Nie bylo problemow. W obecnej mamy kilka - tez problemow nie bylo, a wlasnie koncza sie pierwsze umowy 3-letnie.

Napisano

> w poprzedniej firmie mielismy ok 40 aut roznej masci z ta opcja. Nie bylo problemow. W obecnej

> mamy kilka - tez problemow nie bylo, a wlasnie koncza sie pierwsze umowy 3-letnie.

Uuuu, to będzie ciekawie :-)

Napisano

> Widzę, że temat się rozkręca

> Z tego co ja wiem to:

> Sprzedaż auta po wykupie ma być po cenie rynkowej

Nie, inaczej

Sprzedaż auta może być po każdej cenie

Ale

Ty, jako sprzedający, musisz wpisać na dokumencie sprzedaży REALNA cenę

Od taki kruczek ok.gif

Napisano

> Teraz pytanie jestem oszustem skarbowym ?

Nie, nie jestes ok.gif

Napisano

> No właśnie. Jeśli idzie pod stołem to JEST oszustwo

Zgadza sie

Napisano

> Mylisz się.

> Zupełnie czym innym z pktu widzenia podatkowego jest odliczanie VAT od leasingu, a zupełnie czym

> innym od zakupu.

> Dodam jeszcze to, że oprócz podwójnego (nie jest to do końca stawka bazowa x2, chodzi o fakt

> dwukrotnego odliczania VAT od fizycznie tego samego pojazdu) odliczenia masz jeszcze na koniec

No czyli jak

Powiedzmy finansujesz leasingiem samochód nowy, cena (unikając przegrzania się kalkulatora) 123 tys zł

Z jaka umowa można odliczyć wiecej (i ile, jesli nie tajemńica) niż 6 tys VAT

Napisano

> Wyślij mi na priv swojego maila, to prześlę Ci ofertę na BMW 3er z 24% upustem

> Mam jeszcze przykładową na Ducato i widać na niej co i jak z serwisem i ubezpieczeniem.

> I teraz pytanie do kol. KvM czy te 25% to sporo czy raczej standard ?

Spory rabat. Domyślam się, że na stary model.

Napisano

> No czyli jak

> Powiedzmy finansujesz leasingiem samochód nowy, cena (unikając przegrzania się kalkulatora) 123 tys

> zł

> Z jaka umowa można odliczyć wiecej (i ile, jesli nie tajemńica) niż 6 tys VAT

Prosz bałdzo.

123 kpln brutto = 100 netto + 23 VAT.

"Zgodnie z książką" możesz odliczyć 60% VAT (13800), ale masz limit - 6 000 pln, więc tylko 6 kpln, jesteś w plecy 7800

ALE - jeśli podzielisz tą transakcję na pół - 50 000 spłacisz leasingiem, a kolejne 50 000 = wykup pojazdu, to korzystasz:

Leasing = 50 x 0,23 = 11500, x 0,6 = 6900, limit 6k - jesteś "w plecy" 900 PLN VAT-u

Zakup = 50 x 0,23 = 11500, x 0,6 = 6900, limit 6k - jesteś "w plecy" 900 PLN VAT-u

Razem przy tym zakupie jesteś w plecy 1 800 PLN VAT

Przy "gołym" zakupie z odliczeniem 60% max 6000 VAT jesteś w plecy 7800 PLN VAT.

OCZYWIŚCIE - założenie w powyższym nie uwzględnia kosztu finansowania (leasing przecież nie jest za darmo) i innych pobocznych - chodzi wyłącznie o zobrazowanie mechanizmu.

Kwestia umowy nie ma znaczenia - chodzi o to, żeby taki zakup rozbić na dwie transakcje.

OCZYWIŚCIE - pytanie, czy per końcowe saldo plusy z odliczenia VAT nie przesłonią minusów wynikających np z braku szybkiej amortyzacji.

Napisano

> Mały wykup auto po leasingu na DG = podatek dochodowy od różnicy wykupu i sprzedaży przy zbywaniu

> auta. Przy nowym aucie i sprzedaży 3 latka to jednak znaczne kwoty.

> Są metody obejścia na "darowiznę" itp ale trzeba kombinować.

> Możliwość odliczenia tylko 6000 vat, a przy dużym wykupie w leasingu drugi raz możesz odliczyć.

> Generalnie opłaca się tylko przy droższych autach...

> itd, itp związane z podatkami i płatnościami

Dobra, a nie lepiej w przypadku małego wykupu i D.G. zostawić sobie samochód jako prywatny (nie robić z niego środka trwałego), poczekać pół roku i sprzedać na umowę k/s bez płacenia dochodowego i vatu?

Napisano

> Dobra, a nie lepiej w przypadku małego wykupu i D.G. zostawić sobie samochód jako prywatny (nie

> robić z niego środka trwałego), poczekać pół roku i sprzedać na umowę k/s bez płacenia

> dochodowego i vatu?

Pomińmy też fakt, że wartościowo nie kwalifikuje się taki sprzęt zwykle pod ŚT :-)

Napisano

> Pomińmy też fakt, że wartościowo nie kwalifikuje się taki sprzęt zwykle pod ŚT :-)

Też prawda.

Napisano
  • Autor

> Dobra, a nie lepiej w przypadku małego wykupu i D.G. zostawić sobie samochód jako prywatny (nie

> robić z niego środka trwałego), poczekać pół roku i sprzedać na umowę k/s bez płacenia

> dochodowego i vatu?

wydaje mi się że tego się nie da zrobić (by auto wykupić jako osoba prywatna)

Napisano

> wydaje mi się że tego się nie da zrobić (by auto wykupić jako osoba prywatna)

A co kolega ma wpisane w dowód rejestracyjny w przypadku D.G. swoją firmę czy siebie?

Napisano
  • Autor

> A co kolega ma wpisane w dowód rejestracyjny w przypadku D.G. swoją firmę czy siebie?

no siebie ale księgowo tak można ? Nie musi on zostać dalej w firmie? Wg mojej księgowej musiał

Napisano

> no siebie ale księgowo tak można ? Nie musi on zostać dalej w firmie? Wg mojej księgowej musiał

Dlaczego niby by miałby zostawać? Twoje to ty decydujesz co z nim robisz.

1. Spytaj się księgowej czy jak masz jakiś samochód jako środek trwały to czy możesz go zdjąć z ewidencji przed zamortyzowaniem? Oczywiście, że tak.

2. Dodam jeszcze, że autko zamortyzowane i zdjęte z ewidencji ś.t. też można "bezkarnie" sprzedać po 6 miesiącach.

Napisano
  • Autor

> Dlaczego niby by miałby zostawać? Twoje to ty decydujesz co z nim robisz.

> 1. Spytaj się księgowej czy jak masz jakiś samochód jako środek trwały to czy możesz go zdjąć z

> ewidencji przed zamortyzowaniem? Oczywiście, że tak.

> 2. Dodam jeszcze, że autko zamortyzowane i zdjęte z ewidencji ś.t. też można "bezkarnie" sprzedać

> po 6 miesiącach.

po 6 miesiącach od zdjęcia z eweidencji czy od tego kiedy był do firmy wsadzony ?

Napisano

> po 6 miesiącach od zdjęcia z eweidencji czy od tego kiedy był do firmy wsadzony ?

od zdjęcia z ewidencji

Napisano

> wydaje mi się że tego się nie da zrobić (by auto wykupić jako osoba prywatna)

E tam devil.gif

Prosze zadzwonic do firmy leasingowej a nie posrednika czy pseudoleasigodawcy. Np VB Leasing.

Napisano

> Prosz bałdzo.

A byłem przekonany ze 6 z całej wartości

Dzięki wielkie

Przekladajac z ojczystego

Wiek zyj, wiek sie ucz

Napisano
  • Autor

> E tam

> Prosze zadzwonic do firmy leasingowej a nie posrednika czy pseudoleasigodawcy. Np VB Leasing.

Mialem w EFL i nie bylo opcji tylko firma

Napisano

> leasing w ich nazwie to imo naduzycie

No co trzeba uważać?

Napisano

> No co trzeba uważać?

Na EFL wink.gif

Leasingobiorca (osoba fizyczna / jednoosobowa DG) w umowie leasingowej ma zawarte 3 opcje wykupu: jako firma / jako osoba fizyczna / moze wskazac nabywce. W trzecim przypadku nabywca placi cene oszacowania podmiotu (mniej wiecej rynkowa) a nie wykup umowny.

Firma leasingowa daje takie mozliwosci - EFL nie, bo to nie jest firma leasingowa tylko posrednik pomiedzy leasingobiorca a bankiem / bankami.

Firma leasingowa to np BZ WBK Leasing czy VB Leasing.

Tak mniej wiecej w skrocie wink.gif

Napisano

> Na EFL

> Leasingobiorca (osoba fizyczna / jednoosobowa DG) w umowie leasingowej ma zawarte 3 opcje wykupu:

> jako firma / jako osoba fizyczna / moze wskazac nabywce. W trzecim przypadku nabywca placi

> cene oszacowania podmiotu (mniej wiecej rynkowa) a nie wykup umowny.

> Firma leasingowa daje takie mozliwosci - EFL nie, bo to nie jest firma leasingowa tylko posrednik

Jaka firma według Ciebie pozwala na wskazanie osoby trzeciej jako osoby wykupujacej auto za cenę wykupu (dajmy na to 1%).

Według mojej wiedzy taka możliwość istniała kilka lat temu i już nie ma, chyba że coś przespałem.

Napisano

> Jaka firma według Ciebie pozwala na wskazanie osoby trzeciej jako osoby wykupujacej auto za cenę

> wykupu (dajmy na to 1%).

Gdzie ja to napisalem icon_eek.gif

Napisalem ze osoba trzecia kupuje po cenie oszacowania!!!

EDIT: moze zmylilo cie slowo podmiot a myslalem przedmiot.

No moj polski jednak slaby mocno wink.gif

Napisano

> Gdzie ja to napisalem

> Napisalem ze osoba trzecia kupuje po cenie oszacowania!!!

No tak, ale z wcześniejszego postu zrozumiałem, że w EFL'u kupuje się za cenę oszacowania (osoba trzecia), a w innych firmach można wskazać osobę trzecią i się nabywa za cenę wykupu - nie zrozumieliśmy się.

Jeśli się kupuje za cenę oszacowania to co w tym złego? Jest jakaś inna droga?

Napisano

Problem z EFL-em polega na tym ze nie daje mozliwosci wyboru: wykup prywatny / na firme. Inne tak

> Jeśli się kupuje za cenę oszacowania to co w tym złego? Jest jakaś inna droga?

Nic w tym zlego. Ale to zadna sztuka kupic auto po cenie rynkowej.

Leasing to fajny pomysl ale trzeba dokonac dobrego wyboru ok.gif

Napisano

> Problem z EFL-em polega na tym ze nie daje mozliwosci wyboru: wykup prywatny / na firme. Inne tak

> Nic w tym zlego. Ale to zadna sztuka kupic auto po cenie rynkowej.

> Leasing to fajny pomysl ale trzeba dokonac dobrego wyboru

I wszystko jasne.

Ale przecież nawet jak kupię na DG to i tak jestem właścicielem ja jako Jan Kowalski i mogę zrobić co mi się podoba z tym autkiem tak czy nie?

Napisano

> Problem z EFL-em polega na tym ze nie daje mozliwosci wyboru: wykup prywatny / na firme. Inne tak

A niby jakim sposobem nie daje? Przecież to moja sprawa gdzie ja sobie to wksięguję.

> (...)

Napisano

> A niby jakim sposobem nie daje? Przecież to moja sprawa gdzie ja sobie to wksięguję.

> > (...)

No właśnie i ja się też nad tym zastanawiam, ale kolega twierdzi że jest inaczej. niewiem.gif

Napisano

> A niby jakim sposobem nie daje? Przecież to moja sprawa gdzie ja sobie to wksięguję.

Dostajesz fakture na firme i nie masz mozliwosci zarejestrowac auta prywatnie.

Mozesz oczywiscie nie ksiegowac wink.gif

Napisano

> Dostajesz fakture na firme i nie masz mozliwosci zarejestrowac auta prywatnie.

> Mozesz oczywiscie nie ksiegowac

Załóżmy taki scenariusz. Dostaję fakturę na firmę i nieksięguje jej i nie wprowadzam autka jako ś.t. idę je przerejestrować do wydz. kom. dostaje dowód rejestracyjny z moimi danymi tak? Jestem prywatnym właścicielem i chyba wszystko w temacie?

Nigdy nie ćwiczyłem takich manewrów, więc jeśli kolega ma inne doświadczenie to z chęcią wysłucham.

Napisano

> Ale przecież nawet jak kupię na DG...

Przy pozniejszej sprzedazy zaksiegujesz przychod i odprowadzisz podatek. Jako osoba fizyczna po 6 m-cach juz nie wink.gif

Wbrew urban legends USk nie jest agresywny.

Napisano

> Jestem prywatnym właścicielem i chyba wszystko w temacie?

Ale w WydzKom auto figuruje jako kupione na firme i mozesz je odsprzedac tylko wystawiajac fakture.

Inaczej nabywca nie przerejestruje auta na siebie biglaugh.gif

Napisano

> Ale w WydzKom auto figuruje jako kupione na firme i mozesz je odsprzedac tylko wystawiajac fakture.

> Inaczej nabywca nie przerejestruje auta na siebie

Jeśli iść tym tropem to jak kupie autko na firmę na umowę k/s to po amortyzacji muszę je sprzedać na fakturę czy na umowę k/s (oczywiście po zdjęciu z ewidencji ś.t.)?

Teoretycznie tutaj tez wydz.kom. wie że auto jest na firmę i powinna być faktura?

Napisano

> Jeśli iść tym tropem to jak kupie autko na firmę na umowę k/s to po amortyzacji muszę je sprzedać

> na fakturę czy na umowę k/s (oczywiście po zdjęciu z ewidencji ś.t.)?

Faktura. Kupujacy nie placi podatku.

> Teoretycznie tutaj tez wydz.kom. wie że auto jest na firmę i powinna być faktura?

Zarejestrowales na firme czy prywatnie i wprowadziles jako srodek trwaly?

Tak czy tak sprzedajesz na fakture.

Napisano

> Zarejestrowales na firme czy prywatnie i wprowadziles jako srodek trwaly?

> Tak czy tak sprzedajesz na fakture.

Jak można zarejestrować auto na firmę nie mającą osobowości prawnej? niewiem.gif

Cały czas poruszamy się w obszarze jednoosobowej działalności gospodarczej.

Napisano

> Jak można zarejestrować auto na firmę nie mającą osobowości prawnej?

Czlowieku jak ty prowadzisz interesy biglaugh.gif

Od dawna jednoosobowa DG przy rejestracji auta wystepuje z imienia i nazwiska.

WKom ma dane o formie rejestracji: priv czy firma.

> Cały czas poruszamy się w obszarze jednoosobowej działalności gospodarczej.

Dokladnie.

Znajdz lepiej dobra firme ksiegowa wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.