Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Długoterminowy wynajem samochodów np. Masterlease

Featured Replies

Napisano

Ktoś się orientuje jakiego poziomu są to koszty na dzień dzisiejszy. Facet w jednym z salonów dziś zarzucił temat jako opcję sfinansowania zakupu (jak zwał tak zwał) auta zamiast leasingu. Jak wiadomo leasing z 1% wykupem się nie opłaca (wiem z własnego doświadczenia), z 20% o którym myślę teraz może się okazać że wzięcia auta w wynajem będzie lepszą opcją. Nie chcę na razie prosić o oficjalną ofertę bo jeszcze nie wybrałem samochodu oraz salonu w którym go kupię, a wiem że jak się wpierw człowiek zgłosi to później jest trudno przez salon negocjować warunki.

Napisano

> Jak

> Jakieś argumenty ?

Mały wykup auto po leasingu na DG = podatek dochodowy od różnicy wykupu i sprzedaży przy zbywaniu auta. Przy nowym aucie i sprzedaży 3 latka to jednak znaczne kwoty.

Są metody obejścia na "darowiznę" itp ale trzeba kombinować.

Możliwość odliczenia tylko 6000 vat, a przy dużym wykupie w leasingu drugi raz możesz odliczyć. Generalnie opłaca się tylko przy droższych autach...

itd, itp związane z podatkami i płatnościami zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak

> Jakieś argumenty ?

kolega niżej już odpowiedział, przy sprzedaży cały oszczędzony VAT trzeba oddać.

Napisano

Masterlease specjalizuje się w leasingach z serwisem i ubezpieczeniem w " pakiecie" i z dużymi wykupami rzędu 50-55%.

Sam ostatnio analizowałem ich oferty i wychodzi na, że warto się tym bliżej zainteresować.

Duży wykup ma w zasadzie same plusy:

podwójny odpis VAT w przypadku osobowych

na koniec leasingu oceniasz w jakim stanie jest auto i czy kupujesz czy nie

kwestię wliczonego serwisu i ubezpieczenia trzeba przekalkulować w oparciu o konkretny pojazd itd.

Biorąc pod uwagę, że mają spooore upusty w Oplu i teraz w BMW to warto podjąć temat.

Wyślij mi na priv swojego maila, to prześlę Ci ofertę na BMW 3er z 24% upustem icon_eek.gif

Mam jeszcze przykładową na Ducato i widać na niej co i jak z serwisem i ubezpieczeniem.

I teraz pytanie do kol. KvM czy te 25% to sporo czy raczej standard ? cfaniaczek.gifgrinser006.gif

Napisano

> Masterlease specjalizuje się w leasingach z serwisem i ubezpieczeniem w " pakiecie" i z dużymi

> wykupami rzędu 50-55%.

Są u nich jakieś dodatkowe obwarowania dużego wykupu ?

Napisano

> Duży wykup ma w zasadzie same plusy:

> podwójny odpis VAT w przypadku osobowych

A to w jaki sposób, przepraszam?

Napisano

> A to w jaki sposób, przepraszam?

Może źle napisałem, w za dużym skrócie.

Pierwszy VAT 6000zł (60%) od rat leasingowych.

Drugi raz, od tego wykupu można odpisać, jeśli zdecydujesz się wykupić.

Napisano

> Mały wykup auto po leasingu na DG = podatek dochodowy od różnicy wykupu i sprzedaży przy zbywaniu

> auta. Przy nowym aucie i sprzedaży 3 latka to jednak znaczne kwoty.

> Są metody obejścia na "darowiznę" itp ale trzeba kombinować.

> Możliwość odliczenia tylko 6000 vat, a przy dużym wykupie w leasingu drugi raz możesz odliczyć.

> Generalnie opłaca się tylko przy droższych autach...

> itd, itp związane z podatkami i płatnościami

podłączę się - czy można sprzedać samochód po ukończeniu leasingu innej firmie (czyli na FV) za kwotę 1000 zł (gdzie wykup samochodu to 900 zł).

Napisano

> Może źle napisałem, w za dużym skrócie.

> Pierwszy VAT 6000zł (60%) od rat leasingowych.

> Drugi raz od tego wykupu można odpisać, jeśli zdecydujesz się wykupić.

Oj, boje się, ze nie jest tak różowo

6000 raczej od całej wartości

Napisano

Można ale lepiej sprzedać za 1100 zł czysty temat .

Wielokrotnie już tak robiłem .

Rozwiązanie dużo lepsze jak długoterminowy wynajem w którym nie jestem pewien czy można odliczyć wiecej jak 6000 zł w osobowym

Pozdrawiam

Napisano

> podłączę się - czy można sprzedać samochód po ukończeniu leasingu innej firmie (czyli na FV) za

> kwotę 1000 zł (gdzie wykup samochodu to 900 zł).

Obstawiam (ale nie przerabiałem tematu), że US zweryfikuje cenę do średniej rynkowej czy tej według Eurotax czy co tam oni używają. WIdać ostatnio wzmożoną "wrażliwość" urzeników na wszelkie próby unikania płacenia podatków

Napisano

> Można ale lepiej sprzedać za 1100 zł czysty temat .

> Wielokrotnie już tak robiłem .

> Rozwiązanie dużo lepsze jak długoterminowy wynajem w którym nie jestem pewien czy można odliczyć

> wiecej jak 6000 zł w osobowym

> Pozdrawiam

OK, dzięki za informację. Czy taki samochód kupiony za 1100 zł (ale wart więcej) normalnie się amortyzuje i można brać paliwo i części na FV ?

Napisano

> OK, dzięki za informację. Czy taki samochód kupiony za 1100 zł (ale wart więcej) normalnie się

> amortyzuje i można brać paliwo i części na FV ?

Z 1100 to se naamortyzujesz, ze hoho, paliwo i czesci tak (VAT od paliwa w zaleznosci jakie przepisy spelnia auto).

Napisano

> Z 1100 to se naamortyzujesz, ze hoho, paliwo i czesci tak (VAT od paliwa w zaleznosci jakie

> przepisy spelnia auto).

ja wiem że przy takiej kwocie to amortyzacja jest bez sensu ale czy trzeba wpisywać takie auto w amortyzację ? Czy może nie trzeba a nadal można brać FV na paliwo, części itd itp ??

Napisano

> Obstawiam (ale nie przerabiałem tematu), że US zweryfikuje cenę do średniej rynkowej czy tej według

> Eurotax czy co tam oni używają. WIdać ostatnio wzmożoną "wrażliwość" urzeników na wszelkie

> próby unikania płacenia podatków

to przerób i nie pindol smutów sick.gif

Napisano

Czy może nie trzeba a nadal można brać FV na paliwo, części itd itp ??

Można nie ważne czy auto jest warte 1000 zł czy 100000 zł .

(odliczanie vatu z paliwa to ciężarowe lub ostatnio modne bankowozy )

Pozdrawiam

Napisano

> Czy może nie trzeba a nadal można brać FV na paliwo, części itd itp ??

> Można nie ważne czy auto jest warte 1000 zł czy 100000 zł .

> (odliczanie vatu z paliwa to ciężarowe lub ostatnio modne bankowozy )

> Pozdrawiam

a niby z jakiego powodu miało by to mieć jakiekolwiek znaczenie ...

masz środek transportu i trzeba go utrzymać ...

wręcz ( tu już fantazjuję ... ) skoro jest wart tylko 1000zł ... to uzasadnione są mega wysokie nakłady na jego utrzymanie ...

Napisano

> a niby z jakiego powodu miało by to mieć jakiekolwiek znaczenie ...

> masz środek transportu i trzeba go utrzymać ...

> wręcz ( tu już fantazjuję ... ) skoro jest wart tylko 1000zł ... to uzasadnione są mega wysokie

> nakłady na jego utrzymanie ...

To chyba mnie nie zrozumiałeś ja przecież napisałem ze to nie ważne czy 1000 czy 100000 .

Napisano

> to przerób i nie pindol smutów

Pomijając Twoją nadwrażliwość emocjonalną w odpowiedzi zlosnik.gif

... to swoją drogą dziwne, że zwykłemu Kowalskiemu przyczepiają się o zaniżenie kosztów przy umowie kupna-sprzedaży, a przedsiębiorcy (pomimo tego, że kazdy wie o realnej wartości zbywanego pojazdu) uchodzą takie rzeczy bez kontroli ??

Kiedyś kupujący ode mnie auto na umowę K-S musiał i tak zapłacić stawkę od wartości podanej w książce urzędnika icon_rolleyes.gif

Napisano

> to przerób i nie pindol smutów

Aleee...

Nie wierzę że jak wykupisz auto warte rynkowo np. 30000 za 1000zł i następnie sprzedasz za 1500zł to się Skarbówa nie uczepi. Przecież to śmierdzi na kilometr.

Napisano

> Aleee...

> Nie wierzę że jak wykupisz auto warte rynkowo np. 30000 za 1000zł i następnie sprzedasz za 1500zł

> to się Skarbówa nie uczepi. Przecież to śmierdzi na kilometr.

Myślę że czas zakończyć to dyskusję bo robimy OT .

W odpowiedzi na twoje pytanie a czemu ma się przyczepić ?

Kupuje coś za kwotę wykupu 1000 zł sprzedaje za 1500 zł płace podatki o co więc chodzi ?

Napisano

> To chyba mnie nie zrozumiałeś ja przecież napisałem ze to nie ważne czy 1000 czy 100000 .

fakt smile.gif perła zrobiła robotę smile.gif

Napisano

> Pomijając Twoją nadwrażliwość emocjonalną w odpowiedzi

> ... to swoją drogą dziwne, że zwykłemu Kowalskiemu przyczepiają się o zaniżenie kosztów przy umowie

> kupna-sprzedaży, a przedsiębiorcy (pomimo tego, że kazdy wie o realnej wartości zbywanego

> pojazdu) uchodzą takie rzeczy bez kontroli ??

> Kiedyś kupujący ode mnie auto na umowę K-S musiał i tak zapłacić stawkę od wartości podanej w

> książce urzędnika

dziękuję

tak

Napisano

> Myślę że czas zakończyć to dyskusję bo robimy OT .

Żadne OT. Z punktu widzenia "przedsiębiorcy" jest to istotny wątek wpływający na końcowy rozrachunek dotyczący konkretnego auta... Dlatego chciałbym się dowiedzieć cz faktycznie tak to się odbywa i czy jest na to jakiś przepis lub interpretacja prawna

Napisano

> Myślę że czas zakończyć to dyskusję bo robimy OT .

> W odpowiedzi na twoje pytanie a czemu ma się przyczepić ?

> Kupuje coś za kwotę wykupu 1000 zł sprzedaje za 1500 zł płace podatki o co więc chodzi ?

O to, że nie KUPUJESZ na wolnym rynku tylko WYKUPUJESZ po leasingu na specjalnych warunkach.

Jak sprzedasz za 100zł auto wygrane w loterii to też się przyczepią.

No bo w takiej sytuacji albo jesteś idiotą który rozdaje drogie fanty za darmo albo próbujesz idiotów zrobić z nich. Czepianie się jest w takiej sytuacji komplementem dla podatnika.

hehe.gif

Napisano

> Żadne OT. Z punktu widzenia "przedsiębiorcy" jest to istotny wątek wpływający na końcowy

> rozrachunek dotyczący konkretnego auta... Dlatego chciałbym się dowiedzieć cz faktycznie tak

> to się odbywa i czy jest na to jakiś przepis lub interpretacja prawna

Ok to może Nam ułatwisz jakie auto wchodzi w grę lub jaka kwota jest do wydania ( osobowy , czy ciężarowy , może ten bankowóz rozważysz aktualnie to najlepsza opcja wg mnie )

Napisano

> O to, że nie KUPUJESZ na wolnym rynku tylko WYKUPUJESZ po leasingu na specjalnych warunkach.

> Jak sprzedasz za 100zł auto wygrane w loterii to też się przyczepią.

> No bo w takiej sytuacji albo jesteś idiotą który rozdaje drogie fanty za darmo albo próbujesz

> idiotów zrobić z nich. Czepianie się jest w takiej sytuacji komplementem dla podatnika.

POLSKA kraj interpretacji niech każdy robi jak chce !

Ja dzięki życzliwości sąsiadów miałem kilka kontroli , nawet na krzyżową się załapałem jakoś się nikt o to nie przyczepiał

Ps.Kontrolę mam najczęściej zaraz po tym jak przed domem pojawi się nowe auto biglaugh.gifsciana.gif

Napisano

> Pomijając Twoją nadwrażliwość emocjonalną w odpowiedzi

> ... to swoją drogą dziwne, że zwykłemu Kowalskiemu przyczepiają się o zaniżenie kosztów przy umowie

> kupna-sprzedaży, a przedsiębiorcy (pomimo tego, że kazdy wie o realnej wartości zbywanego

> pojazdu) uchodzą takie rzeczy bez kontroli ??

> Kiedyś kupujący ode mnie auto na umowę K-S musiał i tak zapłacić stawkę od wartości podanej w

> książce urzędnika

Rozdzielmy umowę K-S od FV. Tej drugiej nikt nie ruszy (kwoty sprzedaży)

Napisano

> O to, że nie KUPUJESZ na wolnym rynku tylko WYKUPUJESZ po leasingu na specjalnych warunkach.

> Jak sprzedasz za 100zł auto wygrane w loterii to też się przyczepią.

> No bo w takiej sytuacji albo jesteś idiotą który rozdaje drogie fanty za darmo albo próbujesz

> idiotów zrobić z nich. Czepianie się jest w takiej sytuacji komplementem dla podatnika.

Znalazłem na szybko przepis na który można się powoływać:

Quote:

Podobne stanowisko zawarte jest również w postanowieniu Urzędu Skarbowego w Pruszkowie z 29 marca 2007 r. nr 1421/BF/415-97/GJ/06 według którego:

„Przychodu ze sprzedaży składnika majątku wykorzystywanego w działalności gospodarczej nie będzie również w sytuacji określonej w art. 14 ust. 2 pkt 1 lit. b) ustawy o podatku dochodowym. Decydującym warunkiem jest wartość początkowa składnika majątkowego. Jeżeli nie przekracza 1500zł, sprzedaż składnika majątku nie stanowi przychodu z działalności gospodarczej

Umowa wykupu auta to osobna czynność, niezależna, więc wnosisz do firmy majątek poniżej tej kwoty zlosnik.gif (skracjąc tok myślowy)

Polska krajem dowolnych interpretacji icon_rolleyes.gif

O ten przepis / zapis chodzi (pytanie do praktykujących, nieagresywnych) zlosnik.gif

Z góry dziękuję za ewentualną odpowiedź bo njeszcze nie praktykowałem

I jaki sens (ekonomiczny) ma takie wykupowanie i sprzedawanie z punktu widzenia firmy ?

Napisano

> POLSKA kraj interpretacji niech każdy robi jak chce !

Właśnie. Obie strony myślą tak samo. Dlatego właśnie jest wesoło. hehe.gifok.gif

> Ja dzięki życzliwości sąsiadów miałem kilka kontroli , nawet na krzyżową się załapałem jakoś się

> nikt o to nie przyczepiał

> Ps.Kontrolę mam najczęściej zaraz po tym jak przed domem pojawi się nowe auto

Pogratulować sąsiadów. zlosnik.gif

Ja kiedyś dostałem obraźliwą karteczkę wzywającą do zaprzestania posiadania tylu samochodów (3). hehe.gif

Napisano

Widzę, że temat się rozkręca grinser006.gif

Z tego co ja wiem to:

Sprzedaż auta po wykupie ma być po cenie rynkowej, czyli zazwyczaj do zapłacenia spory dochód.

I w zasadzie na 99,9% VAT można odpisać niezależnie od rat leasingowych (60%/6000zł) i później od wykupu (duży wykup duży VAT i też 60%/6000zł)

Jeśli ktoś jest na 100% pewien, że jest inaczej, niech pierwszy rzuci kamień grinser006.gif

Napisano

> Z tego co ja wiem to:

> Sprzedaż auta po wykupie ma być po cenie rynkowej, czyli zazwyczaj do zapłacenia spory dochód.

Proszę Cie sprzedaj mój samochód za 2 lata jak będzie się kończył leasing po cenie rynkowej !!!

Teraz to brednie wypisujesz lub niewielką masz tą wiedzę .

Napisano

> Ktoś się orientuje jakiego poziomu są to koszty na dzień dzisiejszy. Facet w jednym z salonów dziś

> zarzucił temat jako opcję sfinansowania zakupu (jak zwał tak zwał) auta zamiast leasingu. Jak

> wiadomo leasing z 1% wykupem się nie opłaca (wiem z własnego doświadczenia), z 20% o którym

> myślę teraz może się okazać że wzięcia auta w wynajem będzie lepszą opcją. Nie chcę na razie

> prosić o oficjalną ofertę bo jeszcze nie wybrałem samochodu oraz salonu w którym go kupię, a

> wiem że jak się wpierw człowiek zgłosi to później jest trudno przez salon negocjować warunki.

U mnie w firmie mamy Arval, poki co dostalem dwie propozycje jako przykladowe, po krotce jedna z nich: Insignia 2.0T Cosmo z dodadtkowym wyposaz za ok 10kzl, wartosc w sumie ok 100kzl (netto). W wersji full service wyszlo ok 2kzl /m na 36m + wplata 20%.

Ta opcja jest o tyle wygodna, ze po 3 latach zwraca sie auto a dostaje nowe.

Odpytaj o rozne opcje i sobie porownasz. Ja sobie wyliczylem, ze mi sie oplaca zostac przy prywatnym samochodzie grinser006.gif

Napisano

> Proszę Cie sprzedaj mój samochód za 2 lata jak będzie się kończył leasing po cenie rynkowej !!!

> Teraz to brednie wypisujesz lub niewielką masz tą wiedzę .

Pytanie klucz:

SPRZEDASZ go po cenie niewiele wyższej od kwoty wykupu czy tylko WPISZESZ taką kwotę do dokumentów żeby zapłacić niższy podatek?

Jeśli opcja 1 to chętnie kupię dowolny z takich samochodów gdy będziesz miał poleasingowy.

Jeśli opcja 2 to jest to zwykłe oszustwo skarbowe, obojętnie jak by tego sprytnie nie uzasadniać.

Napisano

> Proszę Cie sprzedaj mój samochód za 2 lata jak będzie się kończył leasing po cenie rynkowej !!!

> Teraz to brednie wypisujesz lub niewielką masz tą wiedzę .

A może trochę grzeczniej?

Pytam jak jest, czy są praktycy, którzy wykupili w ostatnim czasie za +/- 1000zł?

I teraz pytanie jak sprzedali?

Za 1500zł, czy np. za 40000zł na fakturze ?

I jeśli za 1500zł, to czy mieli kontrolę z US i jak się zakończyła ?

A jeśli nie mieli i się nie obawiają, to jakiej podstawie?

Napisano

> Pytanie klucz:

> SPRZEDASZ go po cenie niewiele wyższej od kwoty wykupu czy tylko WPISZESZ taką kwotę do dokumentów

> żeby zapłacić niższy podatek?

> Jeśli opcja 1 to chętnie kupię dowolny z takich samochodów gdy będziesz miał poleasingowy.

> Jeśli opcja 2 to jest to zwykłe oszustwo skarbowe, obojętnie jak by tego sprytnie nie uzasadniać.

Chyba nie rozumiesz co mam na myśli napisałeś że auto trzeba sprzedać po cenie rynkowej !!! według Ciebie i twojej wiedzy tak stanowi prawo podatkowe

Przykład mazda rx-8 cena 2005 r cena Eurotax 45 tys pln auto to cięzko sprzedać nawet za 30 tys pln także nie znajudjąc chetnego nie jestem w stanie sprzedać po cenie rynkowej .

Teraz pytanie jestem oszustem skarbowym ?

Napisano
  • Autor

czyli prawie 100tysi netto i autko nie jest twoje, patrząc na drugą już podobną ofertę chyba w moim przypadku nie ma sensu

Napisano

> Chyba nie rozumiesz co mam na myśli napisałeś że auto trzeba sprzedać po cenie rynkowej !!!

Nie ja napisałem, bo nie trzeba. Ja napisałem tylko że jak cena będzie znacząco odbiegała od rynkowej to US się przyczepi. I słusznie.

> według Ciebie i twojej wiedzy tak stanowi prawo podatkowe

> Przykład mazda rx-8 cena 2005 r cena Eurotax 45 tys pln auto to cięzko sprzedać nawet za 30 tys

> pln także nie znajudjąc chetnego nie jestem w stanie sprzedać po cenie rynkowej .

A sprzedasz je w związku z tym za 1000?

> Teraz pytanie jestem oszustem skarbowym ?

Tego się dowiemy gdy udzielisz odpowiedzi na zadane wyżej pytanie, bo tu jej nie ma.

Napisano

> Nie ja napisałem, bo nie trzeba. Ja napisałem tylko że jak cena będzie znacząco odbiegała od

To fakt odpowiedz nie była do Ciebie smile.gif

> rynkowej to US się przyczepi. I słusznie.

> A sprzedasz je w związku z tym za 1000?

Jak kupie/wykupie za 1000 zł to sprzedam za 1500 zł

> Tego się dowiemy gdy udzielisz odpowiedzi na zadane wyżej pytanie, bo tu jej niema.

Hmm wyżej napisałem iż takich kontroli sponsorowanych przez sąsiadów przeszedłem kilka także jako że nigdy nie zostałem pouczony to chyba jest ok

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> To fakt odpowiedz nie była do Ciebie

20.GIF

> Jak kupie/wykupie za 1000 zł to sprzedam za 1500 zł

Poważnie sprzedasz za 1500zł taką przykładową Mazdę wykupioną za 1000zł, której cena wg Eurotaxu wynosi 45000 i mógłbyś ją sprzedać za 30 (dane z Twojego przykładu). Jeśli tak, to napisz do mnie priva gdy będziesz miał jakieś poleasingowe auto a ja je od Ciebie kupię w ciemno. I jeszcze Ci flaszkę postawię.

hehe.gif

> Hmm wyżej napisałem iż takich kontroli sponsorowanych przez sąsiadów przeszedłem kilka także jako

> że nigdy nie zostałem pouczony to chyba jest ok

> Pozdrawiam

To że się udaje nie znaczy że jest prawidłowo. wink.gif

Napisano

> To że się udaje nie znaczy że jest prawidłowo.

Na szczęście nie mi to oceniać , po drugie biuro księgowo-doradcze za coś bierze pieniądze .

Jeśli się okażę ze to nie prawidłowo przestanę tak robić ( cenię sobie spokojny sen) ale do tego czasu nie widzę nic nie prawidłowego

Napisano

> Poważnie sprzedasz za 1500zł taką przykładową Mazdę wykupioną za 1000zł, której cena wg Eurotaxu

> wynosi 45000 i mógłbyś ją sprzedać za 30 (dane z Twojego przykładu).

Słyszy się o takich ofertach, ale wiadomo - reszta kasy idzie "pod stołem" zlosnik.gif

Napisano

> Słyszy się o takich ofertach, ale wiadomo - reszta kasy idzie "pod stołem"

No właśnie. Jeśli idzie pod stołem to JEST oszustwo, niezależnie od tego co, kto i komu może za to zrobić, od interpretacji, orzeczeń, przepisów itd.

A jeśli nie idzie pod stołem to ja sie piszę.

Napisano
  • Autor

ja stoję przed tym i nie ma opcji by sprzedać auto za kwotę ciut wyższa niż wykup. US może zakwestionować wartość podatku i policzyć wg rynkowej.

Temat przerabiany z biurem rachunkowym i odpowiednim US

Napisano
  • Autor

> Na szczęście nie mi to oceniać , po drugie biuro księgowo-doradcze za coś bierze pieniądze .

> Jeśli się okażę ze to nie prawidłowo przestanę tak robić ( cenię sobie spokojny sen) ale do tego

> czasu nie widzę nic nie prawidłowego

oj powiem Ci że może Cię to drogo kosztować, a biuro rachunkowe / doradcze nie bierze odpowiedzialności i to Ciebie będzie US ściagał, później ty możesz ścigać biuro.

Napisano

> czyli prawie 100tysi netto i autko nie jest twoje, patrząc na drugą już podobną ofertę chyba w moim

> przypadku nie ma sensu

a po co ma byc moje grinser006.gif. wazne, ze firma placi jedynie za paliwo - jak w wypozyczalni. Wszystkie koszty leza po stronie f. leasingowej.

Napisano
  • Autor

> a po co ma byc moje . wazne, ze firma placi jedynie za paliwo - jak w wypozyczalni. Wszystkie

> koszty leza po stronie f. leasingowej.

no wiesz przy takich warunkach o jakich rozmawiamy to nawet dla dużeh firmy to nie jest super biznes, bo koszt jest duży takiej obsługi, pewnie przy większej liczbie aut mają lepsze stawki, ja pamiętam za każdym razem jak pracowałem w firmach gdzie były służbówki, zawsze było w leasingu a nie w wynajmie.

tylko raz kupione były astry z mysla o tym ze je wezma sobie wykupia ich użytkownicy, jendak nie chcieli i pamiętam że na tym popłynelismy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.