Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tylne boczne airbagi - pytanie

Featured Replies

Napisano

Czy wyłączacie je przy wożeniu dzieci w foteliku na tylnym siedzeniu?? Bo się doczytałem, że należy je dezaktywować przy przewozie dzieci w fotelikach i o małym wzroście.

Napisano

Masz na myśli kurtyny?

A można je wogóle wyłączyć??

Małe dzieci jeżdżą w fotelikach z bocznymi osłonami także nic im raczej nie grozi od kurtyn

Napisano

> A można je wogóle wyłączyć??

No właśnie - jeszcze nigdy nie widziałem samochodu w którym dałoby się to wyłączyć.

Napisano

> Czy wyłączacie je przy wożeniu dzieci w foteliku na tylnym siedzeniu?? Bo się doczytałem, że należy

> je dezaktywować przy przewozie dzieci w fotelikach i o małym wzroście.

Tak, jeśli kochasz swoje dzieci to należy wyłączyć. Dorosły dostanie tymi poduszkami w bok korpusu, ramie, dziecko dostanie prosto w głowę.

Do moich przedmówców, nie chodzi tu o kurtyny, tylko poduszki zamontowane w bokach tylnych siedzeń i można je wyłączyć. Czyżby tylko w Fiatach je montowano wink.gif

Napisano

> Tak, jeśli kochasz swoje dzieci to należy wyłączyć. Dorosły dostanie tymi poduszkami w bok korpusu,

> ramie, dziecko dostanie prosto w głowę.

> Do moich przedmówców, nie chodzi tu o kurtyny, tylko poduszki zamontowane w bokach tylnych siedzeń

> i można je wyłączyć. Czyżby tylko w Fiatach je montowano

oczywiście i abs też powinno się wyłączyć bo bez abs szybciej zahamujesz na suchej,mokrej, oblodzonej nawierzchni, dodatkowo warto też wyłączyć esp,asr bo przecie doświadczony kierowca sam wie lepiej jak sobie poradzić w trudnej, podbramkowej sytuacji, pasów też nie zapinać bo powodują stłuczenia/złamania żeber, przednie poduszki też powodują złamania nosa, otarcia skóry twarzy, rozwalone okulary

facepalm%5B1%5D.gif

dziwny ten świat

Napisano

> Tak, jeśli kochasz swoje dzieci to należy wyłączyć. Dorosły dostanie tymi poduszkami w bok korpusu,

> ramie, dziecko dostanie prosto w głowę.

> Do moich przedmówców, nie chodzi tu o kurtyny, tylko poduszki zamontowane w bokach tylnych siedzeń

Dziecko siedząc w foteliku w nic nie dostanie. Trochę starsze lepiej, żeby głowę położyło na tej poduszce niz walnęło nią w drzwi.

Boczne airbagi montowane w siedzeniach są zazwyczaj malutkie.

Napisano

> dziwny ten świat

Dziwny to jest Twój post facepalm%5B1%5D.gif

Poduszki powietrzne są przeznaczone dla dorosłych. Jakbyś dostał w twarz taką poduszką to byś zrozumiał o co chodzi, a nie dziwił się jaki ten świat jest. Dorośli często po uderzeniu poduszką w twarz wyglądają jak po walce bokserskiej. Wyobraź sobie jakby wyglądał taki 3-latek....

Napisano

> Czyżby tylko w Fiatach je montowano

W jakim niby fiacie masz tylne boczne poduszki?!

Napisano

> W jakim niby fiacie masz tylne boczne poduszki?!

Musisz poczytać więcej auto światów hehe.gif

Napisano

> Dziwny to jest Twój post

> Poduszki powietrzne są przeznaczone dla dorosłych. Jakbyś dostał w twarz taką poduszką to byś

> zrozumiał o co chodzi, a nie dziwił się jaki ten świat jest. Dorośli często po uderzeniu

> poduszką w twarz wyglądają jak po walce bokserskiej. Wyobraź sobie jakby wyglądał taki

> 3-latek....

Jak trzylatek siedzący w foteliku może dostać poduchą w twarz??

Napisano

> Poduszki powietrzne są przeznaczone dla dorosłych. Jakbyś dostał w twarz taką poduszką to byś

> zrozumiał o co chodzi, a nie dziwił się jaki ten świat jest. Dorośli często po uderzeniu

> poduszką w twarz wyglądają jak po walce bokserskiej. Wyobraź sobie jakby wyglądał taki

> 3-latek....

Zapewne po walnięciu w kierownicę wyglądałby jak Heidi Klum po wyjściu od kosmetyczki... facepalm%5B1%5D.gif Narzekać na coś, co ratuje życie screwy.gif

Napisano

> Zapewne po walnięciu w kierownicę wyglądałby jak Heidi Klum po wyjściu od kosmetyczki... Narzekać

> na coś, co ratuje życie

a kto narzeka? w którym miejscu stwierdził, że lepiej bez poduszki się wygląda?

Napisano

> Jak trzylatek siedzący w foteliku może dostać poduchą w twarz??

Ten filmik który wkleiłeś pokazuje z grubsza jak działa poduszka tylna boczna. Jak można zauważyć są różne rozmiary i rozwiązania, zależy od marki lub rodzaju samochodu. Jeśli w instrukcji jakiegoś samochodu (tutaj mowa o Stilo) jest napisane żeby wyłączyć jeśli się przewozi dziecko, to chyba nie dlatego że ktoś miał takie widzimisie.

Napisano

> Zapewne po walnięciu w kierownicę wyglądałby jak Heidi Klum po wyjściu od kosmetyczki... Narzekać

> na coś, co ratuje życie

Chyba nie rozumiesz czegoś co jest bardzo proste facepalm%5B1%5D.gif

Mówimy tu o dzieciach. 3-latek siedzi za kierownicą?

Jeszcze raz, poduszki powietrzne są dla dorosłych, małemu dziecku mogą zrobić większą szkodę niż pomóc.

Napisano

> Czy wyłączacie je przy wożeniu dzieci w foteliku na tylnym siedzeniu?? Bo się doczytałem, że należy

A nie lepiej poczytac zalecen producenta?

206.jpg

207.jpg

i dalej

212.jpg

213.jpg

214.jpg

215.jpg

216.jpg

Napisano

masz jakies zrodlo, bo ciekawie to brzmi grinser006.gif?

BTW. Masz w swoim aucie tylne boczne poduszki ?

Napisano

> masz jakies zrodlo, bo ciekawie to brzmi ?

Fiat Stilo, instrukcja obsługi, ramka na dole strony:

przechwytywanievl.jpg

zlosnik.gif

Napisano

Laguna III - 1000 zl doplaty...

Napisano

> Fiat Stilo, instrukcja obsługi, ramka na dole strony:

No tak FIAT - jeszcze nieraz cie zaskoczy (tak chyba kiedys lecialo w reklamie).

IMO to glupoty sa i niescislosci w tej instrukcji jak to zwykle bywa przy tlumaczeniach (w Subaru np jak sie posiada silnik diesla to instrukcja zaleca wozenie pochodni grinser006.gif).

Odnosnie wozenia dzieci to nalezy poslugiwac sie instrukcja fotelika, ktora mowi o koniecznosci wylaczania poduszki przedniej przy insalowaniu fotelika z przodu. Nigdy nie spotkalem sie, aby bylo cos o poduszkach tylnich - tym bardziej, ze malo aut je ma (w przeciwienstwie do kurtyn).

BTW. Ile te Stilo ma poduszek w max wersji ?

Pytam bo kiedy ktos mi znaczki policzyl i wyszlo, ze mam chyba z 10 grinser006.gif

Napisano

> BTW. Ile te Stilo ma poduszek w max wersji ?

> Pytam bo kiedy ktos mi znaczki policzyl i wyszlo, ze mam chyba z 10

2x przód, 2x boczne, 2xkurtyny, 2x tylne boczne - więcej chyba nie bylo

Napisano

> IMO to glupoty sa i niescislosci w tej instrukcji jak to zwykle bywa przy tlumaczeniach

Zdarza się ale masz jeszcze oznaczenia na słupkach.

400_F_35133855_Ti2eoXjTWNQfekeZPk403CJdSAKTtjeD.jpg

Taki zakaz znajdziesz na tylnym słupku np. w Hondzie Civic.

Quote:

31. Czy boczne poduszki powietrzne są bezpieczne?

Jeżeli jest to poduszka powietrzna boczna, znajdująca się w bocznej części przedniego fotela samochodowego to nie zagraża ona w żaden sposób bezpieczeństwu dziecka.

Niestety problem może pojawić się, jeśli poduszka taka występuje na tylnym siedzeniu pasażera, np. w tylnych drzwiach lub w osłonie nadkola.

Do niedawna większość producentów samochodów i większość producentów fotelików mówiła stanowczo, że żadne boczne poduszki powietrzne nie stanowią zagrożenia dla dzieci w fotelikach. Niestety pojawiły się rozwiązania, przy których tej pewności już nie mamy. Podajemy jeden z możliwych przykładów:

Boczne poduszki powietrzne montowane w osłonie nadkola, na tylnym siedzeniu samochodu mogą powodować zagrożenie dla dzieci korzystających z fotelików montowanych tyłem do kierunku jazdy.

Niebezpieczeństwo to nie jest na wysokim poziomie dla dzieci używających fotelików 0-13 kg, montowanych na tylnej kanapie. Jednak nie należy też go bagatelizować w przypadku starszych dzieci, u których aktywność ruchowa jest większa, usadzonych w fotelikach 9-18 kg - montowanych tyłem do kierunku jazdy. Można domniemać, że ręka lub nóżka dziecka znajdzie się w strefie otwierania bocznej poduszki powietrznej.

Problem ten występuje np. w samochodach marki Volkswagen Golf 4 i Golf 5 przy używaniu fotelików 9-18 lub 0-18 RWF, np. BeSafe Izi Kid ISOFIX, Recaro Polaric, Fair Bimbo G0/1 czy Maxi-Cosi Mobi. Do dziś producenci tych fotelików i samochodów nie wypowiedzieli się autorytatywnie, czy poduszki te stanowią zagrożenie.

Poruszony problem wymaga jednak szczególnej uwagi rodziców. Jeżeli jest możliwa dezaktywacja poduszki bocznej zamontowanej na tylnym siedzeniu, na którym przewozimy dziecko tyłem do kierunku ruchu należy to zrobić, ale tylko w autoryzowanym serwisie dealera.

Quote:

32. Czy boczne poduszki kurtynowe są bezpieczne?

Kurtyny powietrzne są całkowicie bezpieczne dla dorosłych, dla dzieci w fotelikach 0-13 kg montowanych tyłem do kierunku jazdy oraz dla dzieci w fotelikach 9-18 kg montowanych zarówno przodem jak i tyłem do kierunku jazdy.

Problem pojawia się w fotelikach najwyższej grupy III dla dzieci o wadze od 22 do 36 kg. Niestety ostatnie wyniki crashtestów pokazują, że boczne poduszki powietrzne kurtynowe mogą być niebezpieczne dla dzieci używających tzw. podwyższeń, czy siedzisk podwyższających, które nie mają wysokiego oparcia z odpowiednio rozbudowanym zagłówkiem. Dziecko siedzące na takim podwyższeniu podczas zderzenia bocznego, porusza się z dużą prędkością uderzając ramieniem i głową o podszybie i/lub szybę. Głowa dziecka znajduje się wówczas w strefie otwierania się kurtynowej poduszki powietrznej, co grozi uderzeniem otwierającej się poduszki.

Dlatego też coraz więcej producentów fotelików przestaje w ogóle oferować foteliki 15-36 kg, które nie posiadają wysokiego oparcia z dużym, rozbudowanym zagłówkiem.

klik

Napisano

> 2x przód, 2x boczne, 2xkurtyny, 2x tylne boczne - więcej chyba nie bylo

powinno być: więcej nie było zlosnik.gif

Napisano

> zrozumiał o co chodzi, a nie dziwił się jaki ten świat jest.

no widzisz...niestety ku twojemu nieszczęściu miałem taką przyjemność co prawda wątpliwą ale jednak

. Dorośli często po uderzeniu

> 3-latek....

Hmmm z przodu deaktywuje się poduszkę pasarzera tylko wtedy gdy fotelik przewożony jest tyłem do kierunku jazdy, więc wytłumacz mi dlaczego nie bezpieczniej wyłączyć coś co może zaszkodzić?

Poduszka powietrzna, nie ważne czy przednia, czy boczna minimalizuje obrażenia, ona nie ratuje życia...a teraz weź sobie fotelik i zobacz czy wystaje on poza obrys tylnej kanapy tak żeby taka poduszka mu zaszkodziła, jeżeli wystaje- gratuluje doboru fotelikaok.gif

to że napisane jest w instrukcji to jedno, a to jak pokazują testy to drugie, a uwierz że nie słyszałem aby w teście czy po testach zalecano robić taki myk

Napisano

> Zdarza się ale masz jeszcze oznaczenia na słupkach.

> Taki zakaz znajdziesz na tylnym słupku np. w Hondzie Civic.

> Quote:

> 31. Czy boczne poduszki powietrzne są bezpieczne?

ok, przy fotelikach ustawionych tylem, teoretycznie jest mozliwosc gdy poduszka uderzy w kierunku luki pomiedzy dzieckiem a tylnim oparciem, ale ani przytoczone pytanie ani instrukcja o tym nie wspominaja. Przy normalnie montowanym foteliku jakos nie wyobrazam sobie aby dotarla ona do dziecka. W szczegolnosci przy wiekszosci fotelikow, ktore jakby obudowuja dziecko z boku. W moim Recaro YS maly (2-lata) nie wystaje poza obrys fotela z plaszczyzny bocznej.

Z drugiej strony poduszka jest ta odpalana przy uderzeniu bocznym, zapewne bezpeiczniej jest jak poduszka docisnie jednostajnie fotelik w kierunku srodka niz mialby to zrobic jakis plastik tapicerki czy blachy.

> Dlatego też coraz więcej producentów fotelików przestaje w ogóle oferować foteliki 15-36 kg, które

> nie posiadają wysokiego oparcia z dużym, rozbudowanym zagłówkiem.

> klik

o tym cos slyszalem przy zakupie fotelika AFAIR, ze producenci wycofuja je. Byl to arg na plus dla fotelika 9-35, ktory wlasnie posiada obudowany zaglowek chroniacy glowe dla starszych dzieci. Pytanie tylko skoro kurtyny sa niebezpieczne dla dzieci na podwyzszeniu, to co z doroslymi, przeciez zaglowki w fotelach nie chronia od uderzen bocznych. Choc jak sie popatrzy na odpalona kurtyne to jest ona wlasnie ... kurtyna czyli jest dosc plytka a dluga, wiec nie ma takiej sily odrzutu w kierunku srodka jak np poduszki przednie.

Napisano

> 2x przód, 2x boczne, 2xkurtyny, 2x tylne boczne - więcej chyba nie bylo

Widocznie ja jezdzilem jakimis ubozszymi wersjami. Caly czas myslalem, ze chodzi o kurtyny, liczone jako poduszki tylne boczne - bo i z takimi opiniami sie spotkalem grinser006.gif

Napisano

> no widzisz...niestety ku twojemu nieszczęściu miałem taką przyjemność co prawda wątpliwą ale jednak

Ku mojemu nieszczęściu? Dziwne rozumowanie facepalm%5B1%5D.gif

> Hmmm z przodu deaktywuje się poduszkę pasarzera tylko wtedy gdy fotelik przewożony jest tyłem do

> kierunku jazdy, więc wytłumacz mi dlaczego nie bezpieczniej wyłączyć coś co może zaszkodzić?

Myślę że dalsze tłumaczenie Ci mija się z celem.

Zastanawiam się tylko, czy masz małe dzieci i tylne boczne poduszki....

Napisano

W Lagunie w instrukcji nie bylo ani slowa o jakims niebezpieczenstwie - ale Laguna byla z 2003 roku.

Maxi-Cosi rowniez nic nie pisal o tylnych poduszkach...

A ponadto nie bylo mozliwosci odlaczenia tych tylnych ABG w Lagunie wiec...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.