Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Likwidacja wspolwlasnosci

Featured Replies

Napisano

Moze mnie ktos pokierowac za raczke, jak zlikwidowac wspolwlasnosc samochodu (50:50, najblizsza rodzina)? Umowa darowizny wystarczy chyba?

Napisano

> Moze mnie ktos pokierowac za raczke, jak zlikwidowac wspolwlasnosc samochodu (50:50, najblizsza

> rodzina)? Umowa darowizny wystarczy chyba?

ja tez jesetm zainteresowany- w moim przypadku jestem współwłascicielem z ojcem, ale chciałbym ojca "wypisać" - swoją część dostalem od niego darowizną...

Napisano

Kolega odkupił od ojca 1/2 samochodu według cennika lekko zaniżonego normalna umowa kupna-sprzedaży poszedł do wydziału gminy i zlikwidowali współwłasność.

Napisano

a ja wziąłem z w.komunikacyjnego umowę darowizny wypełniliśmy z ojcem i bez płacenia podatku sie obeszło bo kwota od najbliższej rodziny nie przekroczyła 9500 w ciągu 5 lat smile.gif ale wcześniej pytałem w US

Napisano

> Moze mnie ktos pokierowac za raczke, jak zlikwidowac wspolwlasnosc samochodu (50:50, najblizsza

Był by to najprostszy sposób, tylko - dla najbliższej rodziny całkowita darowizna w przeciągu 5 lat < ~9tys. (musiałbyś dokładnie sprawdzić na stronie US). Wtedy spisujesz umowę darowizny z rodziną i nawet nie musisz jej przedstawiać w US - idziesz do wydziału komunikacji z tą umową i wykreślają współwłaściciela - tyle. Oczywiście jeśli auto warte dużo więciej, to chyba musisz "kupić" (albo też darowizną, ale wtedy zgłaszasz do US i płacisz podatek)

Napisano
  • Autor

> Był by to najprostszy sposób, tylko - dla najbliższej rodziny całkowita darowizna w przeciągu 5 lat

> < ~9tys. (musiałbyś dokładnie sprawdzić na stronie US). Wtedy spisujesz umowę darowizny z

> rodziną i nawet nie musisz jej przedstawiać w US - idziesz do wydziału komunikacji z tą umową

> i wykreślają współwłaściciela - tyle. Oczywiście jeśli auto warte dużo więciej, to chyba

> musisz "kupić" (albo też darowizną, ale wtedy zgłaszasz do US i płacisz podatek)

Dzieki za info. Generalnie rozchodzi sie o dwa samochody, swego czasu oba moje, ale ze wspolwlasnoscia na ojca. Po jakims czasie faktycznie darowalem ojcu jeden z nich, a teraz ten chce przepisac tylko na niego, a swoj tylko na mnie. Polowa ceny kazdego z nich nie przekracza 10tys, ale zdaje sie, ze tutaj kazdy z tych dwoch przypadkow, to osobny limit, nie?

Napisano

PRzechodziłem to miesiąc temu. Współwaścicielem był mój ojciec. Zaznaczam, że połowa wartości samochodu w moim przypadku była mniejsza niż 9600 zł. Poszedłem do US zabrałem gotowy druczek do wypełnienia. Wypełniłem go podpisałem wraz z ojcem i mamą i to wszystko. Darowizna przekazana. Jeżeli połowa wartości samochodu jest wyższa niż 9600 zł musisz zapłacić od tego podatek

Napisano

> Dzieki za info. Generalnie rozchodzi sie o dwa samochody, swego czasu oba moje, ale ze

> wspolwlasnoscia na ojca. Po jakims czasie faktycznie darowalem ojcu jeden z nich, a teraz ten

> chce przepisac tylko na niego, a swoj tylko na mnie. Polowa ceny kazdego z nich nie przekracza

> 10tys, ale zdaje sie, ze tutaj kazdy z tych dwoch przypadkow, to osobny limit, nie?

tak łączna wartość obu musiałaby być w graniacach 9600 zł.

Napisano

> Był by to najprostszy sposób, tylko - dla najbliższej rodziny całkowita darowizna w przeciągu 5 lat

> < ~9tys. (musiałbyś dokładnie sprawdzić na stronie US). Wtedy spisujesz umowę darowizny z

> rodziną i nawet nie musisz jej przedstawiać w US - idziesz do wydziału komunikacji z tą umową

> i wykreślają współwłaściciela - tyle. Oczywiście jeśli auto warte dużo więciej, to chyba

> musisz "kupić" (albo też darowizną, ale wtedy zgłaszasz do US i płacisz podatek)

nie wprowadzaj ludzi w błąd wink.gif

Napisano

> PRzechodziłem to miesiąc temu. Współwaścicielem był mój ojciec. Zaznaczam, że połowa wartości

> samochodu w moim przypadku była mniejsza niż 9600 zł. Poszedłem do US zabrałem gotowy druczek

> do wypełnienia. Wypełniłem go podpisałem wraz z ojcem i mamą i to wszystko. Darowizna

> przekazana. Jeżeli połowa wartości samochodu jest wyższa niż 9600 zł musisz zapłacić od tego

> podatek

Nie przesadzajmy z tymi 9600 zł. Jeśli wartość darowizny (od najbliższej rodziny) jest większa od tej kwoty to też się nie płaci podatku, tyle tylko, że trzeba taką darowiznę w ciągu 6 miesięcy zarejestrować w U.S.

i po kłopocie.

Napisano

> nie wprowadzaj ludzi w błąd

Taką informację uzyskałem w swoim US

Napisano

> Taką informację uzyskałem w swoim US

wśród najbliższej rodziny możesz robić darowizny bez podatku niezależnie od jej wartości, pod warunkiem że do US zgłosisz, darowizn do kwoty 9600 od tej samej osoby w ciągu 5 lat nie trzeba zgłaszać.

Napisano

> Kolega odkupił od ojca 1/2 samochodu według cennika lekko zaniżonego normalna umowa kupna-sprzedaży

> poszedł do wydziału gminy i zlikwidowali współwłasność.

no ale to musiał 2% zapłacić

Napisano

> no ale to musiał 2% zapłacić

Tak, ale tam chodziło o jakąś darowiznę w ciągu roku i z tego co kojarzę miał dostać mieszkanie i akurat ta darowizna mogłaby zakłócić przebieg. Nie wiem dokładnie o co kaman więc nie będę pisał akurat w tej kwestii bzdur, ale zrozumiałem, że chodziło o pierwszą darowiznę bez limitu i dlatego auto lepiej było kupić, żeby skorzystać później z innej opcji - to tak OT.

Napisano
  • Autor

> tak łączna wartość obu musiałaby być w graniacach 9600 zł.

A po co?

Formalnie on mi daruje <9600 i ja mu daruje tez <9600.

Napisano

> Tak, ale tam chodziło o jakąś darowiznę w ciągu roku i z tego co kojarzę miał dostać mieszkanie i

> akurat ta darowizna mogłaby zakłócić przebieg. Nie wiem dokładnie o co kaman więc nie będę

> pisał akurat w tej kwestii bzdur, ale zrozumiałem, że chodziło o pierwszą darowiznę bez limitu

> i dlatego auto lepiej było kupić, żeby skorzystać później z innej opcji - to tak OT.

busted.gif

w przypadku najbliższej rodziny można robić nieograniczoną liczbę darowiznna dowolne kwoty...

Napisano

> w przypadku najbliższej rodziny można robić nieograniczoną liczbę darowiznna dowolne kwoty...

yyy .... warto sprecyzować że tylko do pewnego limitu nie podlegają zgłoszeniu w US i nie trzeba ich wykonać przelewem lub przekazem ( w przypadku pieniędzy )

Napisano

> yyy .... warto sprecyzować że tylko do pewnego limitu nie podlegają zgłoszeniu w US i nie trzeba

> ich wykonać przelewem lub przekazem ( w przypadku pieniędzy )

to zaden problem jesli operujemy legalnie zdobytymi srodkami...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.