Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No to sobie pojeździł pijany Niemiec...

Featured Replies

Napisano

Quote:

Środa, 11.01.2006 Bytom

PIJAK PRZYKŁADNIE UKARANY. W ubiegłą niedzielę późnym wieczorem bytomscy policjanci zatrzymali na ulicy Dolnośląskiej kierującego samochodem marki Mercedes. Badanie stanu trzeźwości kierowcy wykazało w jego organizmie ponad 2,6 promila alkoholu. Mercedes wartości około 83.000 złotych, którym poruszał się mężczyzna został zabezpieczony na poczet przyszłych kar i grzywien. Wczoraj 46-letni obywatel Niemiec został doprowadzony do prokuratury. Tam zastosowano wobec niego poręczęnie majątkowe w wysokości 10.000 złotych. Prokurator nałożył także na zatrzymanego grzywnę w kwocie 28.000 złotych oraz karę na rzecz osób pokrzywdzonych w wypadkach drogowych w wysokości również 28.000 złotych. Mężczyzna będzie mógł odzyskać swój pojazd dopiero po zapłaceniu nałożonych na niego zobowiązań.

I tak powinno sie postepowac ze wszystkimi, ktorzy siadaja za kolko po kielichu... ok.gif

Napisano

wszystko dla tego ze jest niemcem sick.gif polaka to by puscili za flache .

JAKI TEN KRAJ JEST DURNY TO JEST MALA GLOWA

Napisano

> Quote:

> Środa, 11.01.2006 Bytom

> PIJAK PRZYKŁADNIE UKARANY. W ubiegłą niedzielę późnym wieczorem

> bytomscy policjanci zatrzymali na ulicy Dolnośląskiej

> kierującego samochodem marki Mercedes. Badanie stanu trzeźwości

> kierowcy wykazało w jego organizmie ponad 2,6 promila alkoholu.

> Mercedes wartości około 83.000 złotych, którym poruszał się

> mężczyzna został zabezpieczony na poczet przyszłych kar i

> grzywien. Wczoraj 46-letni obywatel Niemiec został doprowadzony

> do prokuratury. Tam zastosowano wobec niego poręczęnie majątkowe

> w wysokości 10.000 złotych. Prokurator nałożył także na

> zatrzymanego grzywnę w kwocie 28.000 złotych oraz karę na rzecz

> osób pokrzywdzonych w wypadkach drogowych w wysokości również

> 28.000 złotych. Mężczyzna będzie mógł odzyskać swój pojazd

> dopiero po zapłaceniu nałożonych na niego zobowiązań.

> Źródło

> I tak powinno sie postepowac ze wszystkimi, ktorzy siadaja za kolko

> po kielichu...

dziwne ze polaków tak nie potraktowali ,chyba ze nie słyszałem.

Nie wiem dlaczego taka różnica w karze skoro to samo robią.

Napisano

Cóż, przy tej zawratości alkoholu to on naprawdę pijany był. Grzywna jak najbardziej słuszna. Zastawnawia mnie jako to jest że prokurator nałożył na niego grzywnę??? To prokurator może? Wydawało mi się że to sądy są od sądzenia i karania?

Pozdrawiam

Ł

Napisano

> Cóż, przy tej zawratości alkoholu to on naprawdę pijany był. Grzywna

> jak najbardziej słuszna. Zastawnawia mnie jako to jest że

> prokurator nałożył na niego grzywnę??? To prokurator może?

> Wydawało mi się że to sądy są od sądzenia i karania?

> Pozdrawiam

> Ł

Proste. Prokurator nałożył, koleś zapłacił, a jako, że prokurator to zrobił bezprawnie, dlatego poszła kaska do jego kieszeni.

Napisano

> Cóż, przy tej zawratości alkoholu to on naprawdę pijany był. Grzywna

> jak najbardziej słuszna. Zastawnawia mnie jako to jest że

> prokurator nałożył na niego grzywnę??? To prokurator może?

> Wydawało mi się że to sądy są od sądzenia i karania?

Może zaproponował samoukaranie, a pijak się zgodził? hmm.gif

A gazeta wszystko przekręciła, ale chcieli dobrze spineyes.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Może zaproponował samoukaranie, a pijak się zgodził?

> A gazeta wszystko przekręciła, ale chcieli dobrze

pewnie jeszcze dobrze niewytrzezwial a juz mu kazali zaplacic kupe kasy. ciekawe kto jeszcze dostal do kieszeni

Napisano

A podobno sprawiedliwość jest ślepa no.gif Byłbym całkowicie za gdyby ten sposób karania dotyczył WSZYSTKICH pijanych za kółkiem

Napisano

> A podobno sprawiedliwość jest ślepa Byłbym całkowicie za gdyby ten

> sposób karania dotyczył WSZYSTKICH pijanych za kółkiem

Dokładnie ok.gif Prawo powinno być takie samo wobec wszystkich i wszyscy powinni być traktowani taką samą miarą - bez wyjątków waytogo.gif

Napisano

> wszystko dla tego ze jest niemcem polaka to by puscili za flache .

> JAKI TEN KRAJ JEST DURNY TO JEST MALA GLOWA

a jakby go puścili to co??jak sobie wyobrażasz wyegzekwowanie kary, jakby ów Niemiec wrócił do reichu?? to coś takiego jak to, że osoba zameldowana poza granicami PL musi płacić mandat od razu, w gotówce

Napisano

Policz sobie, jaka to jest kara w stosunku do zarobków w Niemczech. Jest to jakieś 15000 euro łącznie.

Napisano

> Policz sobie, jaka to jest kara w stosunku do zarobków w Niemczech.

> Jest to jakieś 15000 euro łącznie.

I to jest wielokrotnie więcej, niż kara za to samo w Niemczech. Najdroższe kary są w Belgii i też nie przekraczają kilku tysięcy Euro.

Nasi po prostu znowu postanowil się "pokazać" cudzoziemcowi, "co to nam Wandę", a narobią tylko smrodu, bo Niemcy naszych przekraczających o pici włos ich limit 0,5 też zaczną walić karami z górnej półki (ale i tak daleko niższymi, niż ta o której mowa).

Napisano

Jeżeli opisywany Niemiec był Volksdeutsch'em (za czym optuję) próbuje robić zawieruchę w mediach jak to się "Europejczyka" traktuje w niecywilizowanym kraju oslabiony.gif w przypadku rodowitego Niemczura = są na tyle zdyscyplinowani, że byłoby mu mocno wstyd na tyle, żeby zabulić każde pieniądze co by tylko zadośćuczynić wszystkim poszkodowanym, a historia czym prędzej poszła w niepamięć

Jaaasne, wycieczka za Odrę, jazz w lokalnej knajpie i bliskie spotkanie z Polizei = czekamy na relazione smirk.gif

Napisano

> a jakby go puścili to co??jak sobie wyobrażasz wyegzekwowanie kary,

> jakby ów Niemiec wrócił do reichu?? to coś takiego jak to, że

> osoba zameldowana poza granicami PL musi płacić mandat od razu,

> w gotówce

no to dobra samochod na parking jeszcze moge zrozumiec zeby im "nieucielkl" ale ta kara 66 Tys zl to jest chyba lekkie przegiecie. pokaz mi ktorego polaka tak ukarali za to ze wypil i wsiadl za kierownice.

tak jak ktos powiedzial moze byc taka kara ale dla wszystkich , a nie widza ze ktos jezdzi dobrym autem i to niemiec to zaraz go oskubac

Napisano

> no to dobra samochod na parking jeszcze moge zrozumiec zeby im

> "nieucielkl" ale ta kara 66 Tys zl to jest chyba lekkie

> przegiecie. pokaz mi ktorego polaka tak ukarali za to ze wypil i

> wsiadl za kierownice.

> tak jak ktos powiedzial moze byc taka kara ale dla wszystkich , a nie

> widza ze ktos jezdzi dobrym autem i to niemiec to zaraz go

> oskubac

Myślę, że kara po prostu została wyznaczona na podstawie zadeklarowanego dochodu osoby zatrzymanej - tak, aby była na tyle dotkliwa, aby ją ukarany odczuł. W naszym kraju taka kwota jest zawrotna - dla dobrze zarabiającego "zachodniego" Europejczyka jest to kara dotkliwa, ale nie gigantyczna. I chyba o to chodziło.

Napisano

witam!

znajac zycie byl to polak... mieszkajacy od XXX lat w D... przyjechal do PL.. dobrą furą... znam bardzo duzo ludzi, którzy "zazdroszcza" chodz nie wiem czego takiemu polskiemu niemcowi... wg. mnie.. zapracował.. stać go to sobie kupi... ale sa tacy, których to boli...

dam przykład z zycia wziety..

parking... duzo dobrych fur na PL blachach...

i jeden rodzynek pasek B6 na D ... przerysowany lewy bok( klucz ) brak znaczka & lusterka... wlasciciel dzwoni na policje i zali sie ze juz 40 min czeka...(wiem.. sa wazniejsze sprawy niz zdewastowany samochód z D )

2.

busted.gif vs. polnisch- D

sznur samochodów... pomiedzy nimi znowu rodzynek D ... no to busted.gif akcja bo $$$ jedzie...

w uj sie takich przypadków naoglądałem...

nie tylko w Pl ale takze w CZ...

ehhh...

pozdrawiam

Napisano

> witam!

> znajac zycie byl to polak... mieszkajacy od XXX lat w D... przyjechal

> do PL.. dobrą furą... znam bardzo duzo ludzi, którzy

> "zazdroszcza" chodz nie wiem czego takiemu polskiemu niemcowi...

> wg. mnie.. zapracował.. stać go to sobie kupi... ale sa tacy,

> których to boli...

> dam przykład z zycia wziety..

> parking... duzo dobrych fur na PL blachach...

> i jeden rodzynek pasek B6 na D ... przerysowany lewy bok( klucz )

> brak znaczka & lusterka... wlasciciel dzwoni na policje i

> zali sie ze juz 40 min czeka...(wiem.. sa wazniejsze sprawy niz

> zdewastowany samochód z D )

> 2.

> vs. polnisch- D

> sznur samochodów... pomiedzy nimi znowu rodzynek D ... no to akcja

> bo $$$ jedzie...

> w uj sie takich przypadków naoglądałem...

> nie tylko w Pl ale takze w CZ...

> ehhh...

> pozdrawiam

no moze tak byc , i to mnie najbardziej wkurza w tym kraju.

Napisano

> Myślę, że kara po prostu została wyznaczona na podstawie

> zadeklarowanego dochodu osoby zatrzymanej - tak, aby była na

> tyle dotkliwa, aby ją ukarany odczuł.

A co to my w Finlandii mieszkamy, bo to tam mandaty są dostosowywane do zarobków.

U nas póki co, przynajmniej w teorii, obowiązuje konstytucyjna równość wobec prawa bez względu na zarobki (o ile się dobrze orientuję, oczywiście wink.gif ).

Napisano

> A co to my w Finlandii mieszkamy, bo to tam mandaty są dostosowywane

> do zarobków.

> U nas póki co, przynajmniej w teorii, obowiązuje konstytucyjna

> równość wobec prawa bez względu na zarobki (o ile się dobrze

> orientuję, oczywiście ).

targowales sie kiedys 'na biednego studenta'?

widelki w prawie dot. roznych grzywien i innych kar/oplat sa wlasnie po to, zeby sad mogl dostosowac kare do zarobkow karanego.

co z tego ze bezdomnemu doloza za cos 100k pln kary, skoro i tak nigdy ich nie zaplaci, bo zwyczajnie nie ma?

Napisano

> targowales sie kiedys 'na biednego studenta'?

Nie przypominam sobie, co nie znaczy, że nie "targowałem się" z policjantami w ogóle - na tyle skutecznie, że do roku 2005 kończyło sie tylko na pouczeniach :>

> widelki w prawie dot. roznych grzywien i innych kar/oplat sa wlasnie

> po to, zeby sad mogl dostosowac kare do zarobkow karanego.

Która kwota z widełek za mandaty jest stosowana wynika, jak podpowiada mi moje skormne(?) doświadczenie, z zachowania osoby łamiącej przepisy (czasem też od humoru policjanta). Jak jest w sądzie - nie wiem.

> co z tego ze bezdomnemu doloza za cos 100k pln kary, skoro i tak

> nigdy ich nie zaplaci, bo zwyczajnie nie ma?

czyli widełki za jazdę po pijaku mamy rozrzucone od kilkudziesięciu PLN (dla bezdomnego) do kilkunastu tysięcy euro dla Niemca ?? Jeśli będę jechał po pijaku np Avensisem z wypożyczalni albo pozyczonym od kumpla (czy mogliby go zarekwirować na poczet kar i na jakiej podstawie?) to wlepią mi karę dostosowaną do wartości auta?? Nie wiem jak jest, serio pytam...

Napisano

> targowales sie kiedys 'na biednego studenta'?

> widelki w prawie dot. roznych grzywien i innych kar/oplat sa wlasnie

> po to, zeby sad mogl dostosowac kare do zarobkow karanego.

> co z tego ze bezdomnemu doloza za cos 100k pln kary, skoro i tak

> nigdy ich nie zaplaci, bo zwyczajnie nie ma?

Dokładnie waytogo.gif

Weźmy pod uwagę niby nie tak wielką karę - 500 złotych.

Dla osoby dobrze zarabiającej - kilka - kilkanaście tysięcy złotych miesięcznie to śmiech. Na dobrą sprawę nie musi sobie nawet niczego specjalnie odmówić, żeby zapłacić.

Dla osoby zarabiającej kilkaset złotych albo nawet 2 tysiące, ale z rodziną jest to kwota przerażająca. Burzy ona całkowicie budżet - w przypadku najbiedniejszych po prostu jest dylemat - kupić jedzenie, czy zapłacić mandat.

Ja porównując te oba przypadki nie widzę tutaj równości wobec prawa ani sprawiedliwej kary.

Właśnie po to są widełki - a wysokość grzywny jest ustalana na podstawie wysokości zarobków właśnie i ogólnej sytuacji życiowej łamiącego prawo. I dodatkowo uciążliwość kary powinna być dostosowana do "ważności" przekroczenia przepisów prawa.

Napisano

> Nie przypominam sobie, co nie znaczy, że nie "targowałem się" z

> policjantami w ogóle - na tyle skutecznie, że do roku 2005

> kończyło sie tylko na pouczeniach :

waytogo.gif dobry jesteś w te klocki smile.gif

> Która kwota z widełek za mandaty jest stosowana wynika, jak

> podpowiada mi moje skormne(?) doświadczenie, z zachowania osoby

> łamiącej przepisy (czasem też od humoru policjanta).

Człowiek, który ma kłopoty finansowe raczej o nich informuje i prosi o wyrozumiałość. Osoba, dla której potencjalny mandat jest drobną sprawą zazwyczaj nie zachowuje się zbyt kulturalnie. To też wynika z moich obserwacji i opowieści znajomych policjantów.

> Jak jest w sądzie - nie wiem.

Sąd bierze pod uwagę dochody sprawcy - stosuje też umorzenia, rozłożenie na raty itp.

> czyli widełki za jazdę po pijaku mamy rozrzucone od kilkudziesięciu

> PLN (dla bezdomnego) do kilkunastu tysięcy euro dla Niemca ??

Jazdą po pijaku zajmuje się sąd - nie policja. Jest to przestępstwo a policja jest władna rozstrzygać tylko sprawę wykroczeń.

> Jeśli będę jechał po pijaku np Avensisem z wypożyczalni albo

> pozyczonym od kumpla (czy mogliby go zarekwirować na poczet kar

> i na jakiej podstawie?) to wlepią mi karę dostosowaną do

> wartości auta?? Nie wiem jak jest, serio pytam...

Policjant nie wlepi Ci żadnej - skieruje sprawę do sądu. Sąd wyznaczając karę na pewno uwzględni Twoją sytuację majątkową.

Samochodu kolegi na pewno nie zarekwirują - bo to Ty łamiesz przepisy a nie on.

Napisano

> Ja porównując te oba przypadki nie widzę tutaj równości wobec prawa

A ja i owszem. Wykroczenia takie same, załóżmy podobne zachowanie kierowcy po wykroczeniu i taki sam humor policjanta - podobnie winowajcy powinni być ukarani. Dlaczego bogatszy ma być karany dodatkowo tylko dlatego, że zarabia więcej??

> ani sprawiedliwej kary.

w takim razie bogatszy powinien też dłużej siedzieć np. za morderstwo tylko dlatego, że jest bogaty (bo jego rodzina już sobie odłożyła kasę i 10 lat zamiast np. 5 bez niego wytrzyma) i żeby kara uznana była za sprawiedliwą ?

Napisano

> dobry jesteś w te klocki

Niestety chyba byłem. W 2005r. aż 3 urzędy wojewódzkie skorzystały z mojego wsparcia irked.gif

Napisano

> A ja i owszem. Wykroczenia takie same, załóżmy podobne zachowanie

> kierowcy po wykroczeniu i taki sam humor policjanta - podobnie

> winowajcy powinni być ukarani. Dlaczego bogatszy ma być karany

> dodatkowo tylko dlatego, że zarabia więcej??

Nie jest to dodatkowa kara - tylko wywołanie odpowiedniego skutku - odpowiedzniej uciążliwości kary - czyli zmuszenia do przemyślenia sprawy następnym razem przed popełnieniem wykroczenia.

> w takim razie bogatszy powinien też dłużej siedzieć np. za morderstwo

> tylko dlatego, że jest bogaty (bo jego rodzina już sobie

> odłożyła kasę i 10 lat zamiast np. 5 bez niego wytrzyma) i żeby

> kara uznana była za sprawiedliwą ?

Aż tak daleko bym się nie posuwał smile.gif Morderstwo to jednak inny kaliber sprawy - kara więzienia jest identyczna - różnice są w karach finansowych za drobniejsze wykroczenia oraz przestępstwa. Istotna jest nieuchronność kary i jej uciążliwość dostosowana do wagi przekroczenia prawa. Ta sama kwota jest w różny sposób uciążliwa dla różnych osób - stąd widełki kar. Jeżeli ktoś przekroczył prędkość a kozakuje i podskakuje mimo, że kasy nie ma, to uważam, że powinien dostać wyższy mandat - po prostu fakt zatrzymania go przez policję i świadomość kary nie potrafi w nim wywołać strachu przed kolejnym tego rodzaju przekroczeniem przepisów i należy go w odpowiedni sposób do tego nakłonić.

Jeżeli ktoś zdaje sobie sprawę z własnego błędu i przyznaje się do niego, należy go tak ukarać, aby kara była dotkliwa i żeby następnym razem bał się przekroczyć granice prawa, jednakże bez przesady. Kara musi korespondować z wielkością winy - stąd różne kwoty za to samo wykroczenie. Powtarzam jeszcze raz - to nie jest dodatkowa kara. Jeżeli na wolność za kaucją wychodzi człowiek niezbyt bogaty i jeden z czołówki "tabeli posiadania" to kaucja wyznaczana przez sąd także jest dostosowana do stanu majątkowego osoby wychodzącej. Kaucja rzędu 10 tysięcy złotych dla jednego człowieka jest olbrzymia. Dla drugiego byłaby śmieszna i od takiej osoby pobiera się kaucję znacznie większą. Tak więc stopniowanie kar finansowych ma podłoże i jest stosowane także w polskim systemie karnym i nie ma w tym nic dziwnego.

Przykład z życia.

Zatrzymano kierowcę samochodu z pękniętą szybą czołową. Policjant chciał wystawić wysoki mandat za stwarzanie zagrożenia w ruchu drogowym, zabrać dowód rejestracyjny. Kierowca przedstawił mu, jak to wpłynie na ogólną sytuację:

1. Wysoki mandat do spłacenia + odebrany DR = brak funduszy na szybę (bardzo niskie zarobki). Co za tym idzie dwa koljne warianty

a. mandat zostaje spłacony, auto nie może przejść przeglądu, bo dalej nie ma nowej szyby - auto ma przymusowe wakacje, właściciel zostaje bez pracy. Wariant odpada - po prostu takie ukarania spowoduje dalsze łamanie prawa, bo trzeba coś jeść - auto będzie jeździło bez ważnego przeglądu. Efekt jakby odwrotny od zamierzonego - auto dalej nie jest w 100% sprawne, do tego niejako wymuszone jest kolejne wykroczenie.

b. mandat pozostanie niespłacony, auto dostanie nową szybę i odzyska DR. Potem zaczną się zabawy z US (który nie ma co zabrać) itp. itd. Słowem - kara dla kary - i tak nie zapłacona.

2. Pouczenie/niski mandat + DR pozostaje u właściciela - efekt osiągnięty - szyba zostaje wymieniona najszybciej jak się da (i tak miało tak być - szyba strzeliła nagle i niestety trzeba było jeździć dalej przez kilkanaście dni z taką pękniętą), kara będąca w zasięgu możliwości finansowych zostaje spłacona. Efekt niewątpliwie osiągnięty.

Edit: Policjant wybrał wariant 2 smile.gif

Napisano

> I to jest wielokrotnie więcej, niż kara za to samo w Niemczech.

> Najdroższe kary są w Belgii i też nie przekraczają kilku tysięcy

> Euro.

> Nasi po prostu znowu postanowil się "pokazać" cudzoziemcowi, "co to

> nam Wandę", a narobią tylko smrodu, bo Niemcy naszych

> przekraczających o pici włos ich limit 0,5 też zaczną walić

> karami z górnej półki (ale i tak daleko niższymi, niż ta o

> której mowa).

A niech karzą i naszych, dla pijanych kierowców nie moze być litości.

I nie do końca się zgodze z ta mniejszą kara niz u nich.

Tam tez mozna siedzieć. Do tego jeśli cokolwiek lub kogolwiek naraził by tą jazdą to odszkodowania były by znacznie wyższe.

I tak mus ie upiekło bo zapłacił niska kare, znacznie mniejsza niz taka jaka spotkała by obywatela polskiego.

Nie poszedł siedziec tylko zapłaci niewielką sume pieniędzy. I to własnie jest draństwo.

Napisano

> no to dobra samochod na parking jeszcze moge zrozumiec zeby im

> "nieucielkl" ale ta kara 66 Tys zl to jest chyba lekkie

> przegiecie. pokaz mi ktorego polaka tak ukarali za to ze wypil i

> wsiadl za kierownice.

Polaka ukarali by znacznie dotkliwiej. A nie tylko niewielka jak na przestępstwo które popełnił sumą pieniedzy.

Praktycznie kazdy złąpany Polak dostał wiecej niz ten Niemiec.

Napisano

> Nie jest to dodatkowa kara - tylko wywołanie odpowiedniego skutku -

Jasne. Tak samo jak wyższa stawka podatkowa dla więcej zarabiających to "sprawiedliwość społeczna" hehe.gif

(nie mylić z sprawiedliwością normalną)

Napisano

> Polaka ukarali by znacznie dotkliwiej. A nie tylko niewielka jak na

> przestępstwo które popełnił sumą pieniedzy.

> Praktycznie kazdy złąpany Polak dostał wiecej niz ten Niemiec.

Nawet chyba nie podejrzewasz, jak bredzisz screwy.gif

Napisano

> Nawet chyba nie podejrzewasz, jak bredzisz

W Polsce za jazde po pijanemu dostaje sie wyrok.

A ten Niemiec wolałby zapłacic i 10 razy wiecej byle by nie byc skazanym.

Nie wiem czy myślenie Cie boli, ale moze warto jednak przed napisaniem czegoś pomysleć.

Napisano

> W Polsce za jazde po pijanemu dostaje sie wyrok.

> A ten Niemiec wolałby zapłacic i 10 razy wiecej byle by nie byc

> skazanym.

> Nie wiem czy myślenie Cie boli, ale moze warto jednak przed

> napisaniem czegoś pomysleć.

Nawzajem. cfaniaczek.gif

Najczęściej dostaje się wyrok w zawieszeniu.

Taki wyrok to kpina nie wyrok.

Napisano

> Nawzajem.

> Najczęściej *dostaje się wyrok w zawieszeniu.

> Taki wyrok to kpina nie wyrok.

Jasne, kpina właszcza dla Niemca. To bardzo pomaga w karierze i dodatkowo zyska szacunek. hehe.gif

Na deser stracił by prawo jazdy.

Nie wiem tez czy skonczyło by sie na zawieszeniu on nie miał 0,5 promila. Są sedziowie którzy za jazde po pjanemu z zasady daja wyrok maksymalny jaki mogą.

moje podkreślenie

Napisano

> Jasne, kpina właszcza dla Niemca. To bardzo pomaga w karierze i

> dodatkowo zyska szacunek.

I znowu bredzisz.

W jaki niby sposób wyrok w zawieszeniu w PL miałby wpłynąć ja cokolwiek w Niemczech? niewiem.gif

> Na deser stracił by prawo jazdy.

Powinien stracić. Niestety wymiar polskiej sprawiedliwości wolał polecieć na kasę passed_out.gif

> Nie wiem tez czy skonczyło by sie na zawieszeniu od niemiał 0,5

> promila. Są sedziowie którzy za jazde po pjanemu z zasady daja

> wyrok maksymalny jaki mogą.

Co nie zmienia faktu, że Polak nie zapłaciłby tyle $$$ za to samo - bo o tym była tu mowa cfaniaczek.gif

Napisano

> I znowu bredzisz.

> W jaki niby sposób wyrok w zawieszeniu w PL miałby wpłynąć ja

> cokolwiek w Niemczech?

Byłby notowany, wiele zawodów itp, gdzie jest wymagalna niekaralnosć byłaby zamknieta, itd.

Bardzo by mu to też pomogło w ewentualnych działaniach "w polityce" czy ot w zwykłej sprawie rozwodowej...

> Powinien stracić. Niestety wymiar polskiej sprawiedliwości wolał

> polecieć na kasę

No ale przeciez to wywołało tu najwieksze oburzenie, ze zapłacić i to niby duzo. chetnie dałby w łape i znacznie wiecej zeby uniknąc procesu.

> Co nie zmienia faktu, że Polak nie zapłaciłby tyle $$$ za to samo -

> bo o tym była tu mowa

Była mowa, ze zaden Polak by nie dostał tyle. Dostał by znacznie wiecej - wyrok i utrate prawa jazdy.

Zreszta ten Niemiec teraz pewnie zaciera rece i cieszy sie jak mu sie upiekło.

Napisano

> Była mowa, ze zaden Polak by nie dostał tyle. Dostał by znacznie

> wiecej - wyrok i utrate prawa jazdy.

Przelicz sobie, czy Polak straciłby na wyroku w zawiasach aż tyle pieniędzy, ile ściągneli od Niemca icon_rolleyes.gif

> Zreszta ten Niemiec teraz pewnie zaciera rece i cieszy sie jak mu sie

> upiekło.

Albo podaje Polskę do Starsburga o dyskryminację cfaniaczek.gif

Napisano

> Przelicz sobie, czy Polak straciłby na wyroku w zawiasach aż tyle

> pieniędzy, ile ściągneli od Niemca

Przeliczajac na zarobki dostał bardzo mało.

A sady wyznaczajac wszelkie kary czy kaucje biora pod uwage stan majatkowy.

Nie wiem tez czy zarabiajacy np. 10 tys zł przedstawiciel handlowy - a dobrzy maja i wiecej gdzie narzedziem pracy jest samochod nies traciłby znacznie wiecej nie majac prawa jazdy.

> Albo podaje Polskę do Starsburga o dyskryminację

Jasne hehe.gif

A wszyscy beda pluc na polskie władze i bronić mordercy za kółkiem.

Napisano

> Przeliczajac na zarobki dostał bardzo mało.

A jakie masz podstawy przeliczać na zarobki i skąd wiesz, że np. nie był akurat na bezrobociu? pad.gif

> A wszyscy beda pluc na polskie władze i bronić mordercy za kółkiem.

Jak na razie to państwo polskie "opluło" Niemca - bo nie traktują go tak samo jak własnego obywatela.

Napisano

> Edit: Policjant wybrał wariant 2

Przykład z życia:

Kierowca mający 20 pkt na koncie łamie z premedytacją zakaz ruchu (nie dotyczący mieszkańców, służb itp), by łatwiej dostać się do restauracji. Po rozmowach, w czasie których policjanci dowiadują się, że w miejscowości w której doszło do wykroczenia, a która jest oddalona o 550 km od jego miejsca zamieszkania kierowca pracuje, a więc mają prawo przypuszczać, że nie zdecydował się na tak odległe miejsce pracy za 800 PLN/mies, sprawa kończy się nie na 5 pktach, mandacie i w kosekwencji utracie PJ, a na pouczeniu (bez żadnych pieniężnych bądź nie "prezentów" dla załogi nieoznakowanego radiowozu) i natychmiastowym przestawieniu auta na nieodległy, płatny parking (przez kierowcę, nie przez lawetę oczywiście). Żeby było zabawniej pomogło m. in. to, że wszystkie punkty zostały zebrane za przekraczanie dozwolonej prędkości.

Efekt: kara (pouczenie) odniosła skutek: kierowca kilka razy sie zastanowi zanim w podobny sposób naruszy PoRD.

..tylko czego to dowodzi poza tym, że tak jak napisałem wcześniej że wysokość kary (widełki bądź pouczenie) zależy od zachowania się kierowcy (w tym jego zdolności negocjacyjnych) i humoru policjanta oraz jak się to ma do zróżnicowania mandatów w zalezności od dochodu?

Napisano

> A jakie masz podstawy przeliczać na zarobki i skąd wiesz, że np. nie

> był akurat na bezrobociu?

Bo takie sa zasady działania sadów w kazdym kraju.

A stan majatkowy napewno sprawdzili.

Do tego wielu Polaków straciło by znacznie wiecej niż on tracac wraz z utrata prawa jazdy źródło zarobku.

> Jak na razie to państwo polskie "opluło" Niemca - bo nie traktują go

> tak samo jak własnego obywatela.

Opłuło?? Bo potraktowało go zdecydowanie łagodniej niż swojego obywatela?

Mamy do czynienia ze zwykłym bandytą.

A jak już to nasze państwo opluło ale swoich obywateli, nie zamykajac tego Niemca od razu.

Napisano

ciekawe jak bys gadał jak by sie to tobie przytrafiło...

3/4 polskiego społeczenstwa ma uraz do niemców...(albo i wiecej)

ciekawe jak by tak zrobił obywatel USA albo innego kraju, którego polacy podziwiają zawsze po 20 na TVN

Napisano

> ciekawe jak bys gadał jak by sie to tobie przytrafiło...

> polacy podziwiają zawsze po 20 na TVN

Nie jestem morderca i nie siadam po pijanemu za kierownice. Potraktowano go bardzo łagodnie , inna sprawa, ze idzie ku lepszemu bo do tej pory to nie ponosili praktycznie zadnej kary.

Napisano

> Quote:

> Środa, 11.01.2006 Bytom

> PIJAK PRZYKŁADNIE UKARANY. W ubiegłą niedzielę późnym wieczorem

> bytomscy policjanci zatrzymali na ulicy Dolnośląskiej

> kierującego samochodem marki Mercedes. Badanie stanu trzeźwości

> kierowcy wykazało w jego organizmie ponad 2,6 promila alkoholu.

> Mercedes wartości około 83.000 złotych, którym poruszał się

> mężczyzna został zabezpieczony na poczet przyszłych kar i

> grzywien. Wczoraj 46-letni obywatel Niemiec został doprowadzony

> do prokuratury. Tam zastosowano wobec niego poręczęnie majątkowe

> w wysokości 10.000 złotych. Prokurator nałożył także na

> zatrzymanego grzywnę w kwocie 28.000 złotych oraz karę na rzecz

> osób pokrzywdzonych w wypadkach drogowych w wysokości również

> 28.000 złotych. Mężczyzna będzie mógł odzyskać swój pojazd

> dopiero po zapłaceniu nałożonych na niego zobowiązań.

> Źródło

> I tak powinno sie postepowac ze wszystkimi, ktorzy siadaja za kolko

> po kielichu...

hehe sie wykazała Bytomska drogówka zlosnik.gif

Napisano

> Nasi po prostu znowu postanowil się "pokazać" cudzoziemcowi, "co to

> nam Wandę", a narobią tylko smrodu, bo Niemcy naszych

> przekraczających o pici włos ich limit 0,5 też zaczną walić

> karami z górnej półki (ale i tak daleko niższymi, niż ta o

> której mowa).

to nie tak.

na slasku znakomita wiekszosc ludzi ma niemieckie paszporty, wielu chlopcow/mezczyzn pracuje w Niemczech badz Holandii. wiem cos od tym, bo z dawnej ekipy kilkunastu kolegow w Polsce zostalo dwoch, wliczajac mnie. w wielu przypadkach 'z chama robi sie pan' i pajace rozbijaja sie jawnie i rozmyslnie lamiac prawo dawnej ojczyzny, ktora maja za nic. dotychczas w wielu przypadkach uchodzilo im to plazem z racji niemoznosci egzekucji kar oraz niewspolmiernie niskich mandatow (w przeliczeniu na ich dochody).

w zwiazku z powyzszym mimo, iz jestem przeciwnikiem zaostrzania kar a zwolennikiem ich egzekwowania, z zadowoleniem przyjmuje takie informacje. byc moze idzie ku lepszemu i kiedys przyjmiemy wariant bodajze finski, gdzie wysokosc kary jest uzalezniona od dochodow delikwenta a nie od widzimisie dyletanta w ministerstwie czy dobrego humoru policjanta.

Napisano

> informacje. byc moze idzie ku lepszemu i kiedys przyjmiemy

> wariant bodajze finski, gdzie wysokosc kary jest uzalezniona od

> dochodow delikwenta a nie od widzimisie dyletanta w

> ministerstwie czy dobrego humoru policjanta.

.. i oprócz PJ, DR, polisy OC bedziesz musiał wozić ostatnie rozliczenie PIT poświadczone przez właściwy US ważne tylko z równoczesnym okazaniem dowodu lub paszportu grinser006.gif

Napisano

> .. i oprócz PJ, DR, polisy OC bedziesz musiał wozić ostatnie

> rozliczenie PIT poświadczone przez właściwy US ważne tylko z

> równoczesnym okazaniem dowodu lub paszportu

AFIAK jest to realizowane inaczej: informacja o wykroczeniu jest przesylana do US, a oni na podstawie danych delikwenta kalkuluja kwote i przysylaja kwitek do zaplaty.

Napisano

> AFIAK jest to realizowane inaczej: informacja o wykroczeniu jest

> przesylana do US, a oni na podstawie danych delikwenta kalkuluja

> kwote i przysylaja kwitek do zaplaty.

On-line? W Polsce? Eeee to jeszcze długa droga przed nami.

...no chyba, że policjant bedzie wręczał tylko mandat z ilością punktów, a potem dostajesz kwitek do zapłaty, na którym kwota nie jest związana z tym na ile wykroczeniem stworzyłeś niebezpieczeństwo na drodze, bo temu też mają służyć chyba widełki, ale związana tylko i wyłącznie z Twoimi zarobkami screwy.gif (a co jeśli masz firmę wykazującą ostatnio straty?).

Czyli jeszcze bardziej chore rozwiązanie niż to sobie wyobrażałem..

Napisano

> AFIAK jest to realizowane inaczej: informacja o wykroczeniu jest

> przesylana do US, a oni na podstawie danych delikwenta kalkuluja

> kwote i przysylaja kwitek do zaplaty.

Jeszcze inaczej.

Policjant może z terminalu w radiowozie sprawdzić zeznania podatkowe delikwenta. Na miejscu i on-line.

Ale ten system jest mocno krytykowany w całym świecie i występuje tylko w Finlandii.

Napisano

> A niech karzą i naszych, dla pijanych kierowców nie moze być litości.

> I nie do końca się zgodze z ta mniejszą kara niz u nich.

> Tam tez mozna siedzieć. Do tego jeśli cokolwiek lub kogolwiek naraził

> by tą jazdą to odszkodowania były by znacznie wyższe.

Zgadza się. Gdyby narazil kogokolwiek na szkody. W wypadku wpadki przy rutynowej kontroli i niestawianiu oporu, kary są znacznie mniejsze, liczy się takze czy to pierwszy raz, czy recydywa.

> I tak mus ie upiekło bo zapłacił niska kare, znacznie mniejsza niz

> taka jaka spotkała by obywatela polskiego.

Pardon - mnie się kojarzy 2 x 28 000 zł. To mała kara?

> Nie poszedł siedziec tylko zapłaci niewielką sume pieniędzy. I to

> własnie jest draństwo.

Chyba przeoczyłeś kwoty, albo ja je mylnie odczytałem.

Napisano

> to nie tak.

> na slasku znakomita wiekszosc ludzi ma niemieckie paszporty, wielu

> chlopcow/mezczyzn pracuje w Niemczech badz Holandii. wiem cos od

> tym, bo z dawnej ekipy kilkunastu kolegow w Polsce zostalo

> dwoch, wliczajac mnie. w wielu przypadkach 'z chama robi sie

> pan' i pajace rozbijaja sie jawnie i rozmyslnie lamiac prawo

> dawnej ojczyzny, ktora maja za nic. dotychczas w wielu

> przypadkach uchodzilo im to plazem z racji niemoznosci egzekucji

> kar oraz niewspolmiernie niskich mandatow (w przeliczeniu na ich

> dochody).

O tym aspekcie nie wiedziałem, to zmienia postać rzeczy. Jeżeli rzeczywiście to był taki pajac okazujący wszystkim swoją wyższość i olewajszczość, to słusznie go ukarali. Z pierwszego posta wynikało mi, że to był autentyczny Niemiec, któremu się zdarzyło przesadzić z polską wodką (a cudzoziemcom niestety to się zdarza, bo Polaków nie przepiją - są zgubieni gdy tylko dadzą się wciągnąć w pijatykę).

> w zwiazku z powyzszym mimo, iz jestem przeciwnikiem zaostrzania kar a

> zwolennikiem ich egzekwowania, z zadowoleniem przyjmuje takie

> informacje. byc moze idzie ku lepszemu i kiedys przyjmiemy

> wariant bodajze finski, gdzie wysokosc kary jest uzalezniona od

> dochodow delikwenta a nie od widzimisie dyletanta w

> ministerstwie czy dobrego humoru policjanta.

To nie jest dobry pomysł i jest krytykowany na całym świecie jako objaw daleko idącego socjalizmu.

Napisano

> Policz sobie, jaka to jest kara w stosunku do zarobków w Niemczech.

> Jest to jakieś 15000 euro łącznie.

no i? to nawet jak na niemieckie zarobiki baaaardzo duzo.

dla przykladu inzynier pracujacy dla Siemensa zarabia okolo 7500Euro miesiecznie brutto. po odliczeniu wszystkiego zostaje mu jakies 4500-5000euro na rece.

no chyba, ze zle zrozumialem twojego posta i nie chciales w nim powiedziec, ze te 15tys euro to dla niemca jak splunac...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.