Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Male porównanie

Featured Replies

Napisano

Croma vs Citroen C4, a chodzi mi mianowicie o koszty LPG vs Diesel na trasie 1355km czyli Polska-Belgia.Wiec powiem szczerze ze nie wyszlo taniej LPG wrecz drozej, glupie 10 euro ale jednak, i częste stawanie na tankowanie gazu to masakra.Croma ten odcinek przejezdzam za 110 euro w jedna strone, kolega C4 120 euro.Jego predkosc to od 120 do 130 km/h, gdy ja croma od 130 do 160km/h jechalem z przewaga 140km/h.

Wiec gaz to złooo zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Croma vs Citroen C4, a chodzi mi mianowicie o koszty LPG vs Diesel na trasie 1355km czyli

> Polska-Belgia.Wiec powiem szczerze ze nie wyszlo taniej LPG wrecz drozej, glupie 10 euro ale

> jednak, i częste stawanie na tankowanie gazu to masakra.Croma ten odcinek przejezdzam za 110

> euro w jedna strone, kolega C4 120 euro.Jego predkosc to od 120 do 130 km/h, gdy ja croma od

> 130 do 160km/h jechalem z przewaga 140km/h.

> Wiec gaz to złooo

I tyle Ci zajęło stwierdzenie iż gaz to zło grinser006.gif miałem kilka samochodów z LPG, za każdym razem ten sam ,,kibel'' wieczne problemy, awarie i nerwy. Oczywiście są i tacy którzy twierdzą inaczej, ja tak jak ty mówię LPG zdecydowane NIE grinser006.gif

Napisano

> Oczywiście są i tacy którzy twierdzą inaczej,

> ja tak jak ty mówię LPG zdecydowane NIE

ja tam nie narzekam na LPG zależy jaki samochód, jaka instalacja a przede wszystkim jaki montaż! w Astrze II x20xev jeździłem przez dwa lata a instalacja poza standardowymi przeglądami byłą bezobsługowa

także ja mam bardzo miłe wspomnienie z LPG - w szczególności że gdy użytkowałem samochód LPG był w granicach 1,50 zł smile.gif

Napisano

Wymuszone postoje na tankowanie LPG są tylko na plus. W długiej trasie warto co jakiś czas się zatrzymać, wysiąść i zrobić coś innego niż prowadzenie samochodu.

Wiarygodne porównanie można zrobić przy samochodach o podobnej mocy.

Cisza benzyniaka bezcenna.... skromny.gif

A LPG to zło ok.gif ... silnik z LPG przeżyje budę więc nie ma co się rozczulać spineyes.gif

Napisano

jeśli wyczuwasz różnice w trasie między benzyną, lpg a ON przy 100km/h to ja chylę czoła. Diesle pracują przy obrotach dużo niższych niż benzyna i w trasie są cichsze.

Napisano

> jeśli wyczuwasz różnice w trasie między benzyną, lpg a ON przy 100km/h to ja chylę czoła. Diesle

> pracują przy obrotach dużo niższych niż benzyna i w trasie są cichsze.

Ogólnikowo napisałem o cichszej pracy, ale tak przy 100km/h nie słyszę swojego silnika (może mam taki słaby słuch tongue.gif )

Plusy i minusy ma Pb + LPG, Pb i ON to zależy na co zwraca się uwagę.

Mam Pb z LPG i mogę sypać minusami w porównaniu do ON ale plusy też znam 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Croma vs Citroen C4, a chodzi mi mianowicie o koszty LPG vs Diesel na trasie 1355km

> Croma ten odcinek przejezdzam za 110 euro w jedna strone, kolega C4 120 euro.

A ile ci wyszło średnie spalanie na tym odcinku z kompa/obliczeń ?

Napisano
  • Autor

> A ile ci wyszło średnie spalanie na tym odcinku z kompa/obliczeń ?

Mucki wyszlo 5,7l z obliczen i kompa.

Napisano

> euro w jedna strone, kolega C4 120 euro.Jego predkosc to od 120 do 130 km/h, gdy ja croma od

> 130 do 160km/h jechalem z przewaga 140km/h.

> Wiec gaz to złooo

Jak dla mnie to i Diesel i LPG i PB to zło.... liczy się ino Volt i Amper zlosnik.gif

Napisano

> Mucki wyszlo 5,7l z obliczen i kompa.

To bardziej niż dobrze jak na ten zakres prędkości ok.gif

Mnie wskazania się nie pokrywają - komp zaniża o 0,5l/100km , ale przynajmniej powtarzalnie wink.gif

Napisano
  • Autor

> To bardziej niż dobrze jak na ten zakres prędkości

> Mnie wskazania się nie pokrywają - komp zaniża o 0,5l/100km , ale przynajmniej powtarzalnie

No u mnie wlasnie w miescie zawyza mi o 0,3l/100km, a na trasie idealnie pokrywa z obliczeniami hehe.gif

Napisano

> No u mnie wlasnie w miescie zawyza mi o 0,3l/100km, a na trasie idealnie pokrywa z obliczeniami

Mi sie coś popsuło bo wczoraj na dystansie 122 km pokazał 4,8 litra yikes.gif przy średniej prędkości 66 km... może było z wiatrem hehe.gif

Napisano

> Mi sie coś popsuło bo wczoraj na dystansie 122 km pokazał 4,8 litra przy średniej prędkości 66

> km... może było z wiatrem

Co zepsułeś w swoim samochodzie? Napisz a też zrobię u siebie; u mnie średnie spalanie z trasy 4000 km (90% jazda po obwodnicach z prędkością 90km/h na tempomacie) mam 6,8 litra. yikes.gif

Generalnie jestem za LPG, wcześniejsze 4 samochody miałem na gazie i nie narzekałem. Ale ostatnia bryka Astra z '93r. C18NZ zaczeła palić 11 litrów na trasie... A w pieniądzach jakie miałem nie mogłem znaleźć w miarę nowego benzyniaka z automatem, i padło na crome w dieslu.

Napisano

> No u mnie wlasnie w miescie zawyza mi o 0,3l/100km, a na trasie idealnie pokrywa z obliczeniami

U mnie też jest to zależne od tego jak jeżdzę. Przy spokojnej jeździe w trybie mieszanym jest jakies 0.1-0.2l/100km różnicy. Jak depczę i gonię go po 180-200km/h to robi się pół litra. Powtarzalnie mam 0.3l zaniżone ok.gif.

Napisano

> Co zepsułeś w swoim samochodzie? Napisz a też zrobię u siebie; u mnie średnie spalanie z trasy 4000

> km (90% jazda po obwodnicach z prędkością 90km/h na tempomacie) mam 6,8 litra.

tempomat to zło zlosnik.gif po przejechaniu A1 na nim ( ustawione 135 km/h ) pod koniec zasypiam czacha.gif i w dodatku auto pali wiecej ... ja latam dużo po obwodnicy 3-miasta z prędkością do 110-120 km/h .... i spalanie jest na poziomie 5,2 litra.... 90 bym nie wytrzymał zlosnik.gif Ale w mieście ( ostatni tydzień jeździłem na krótkich odcinkach po Gdańsku - do 9 km i z prędkością średnia na poziomie 18 km/h mam spalanie 7,8 litra ON tak więc wszystko zależy..... od "miasta" i odcinków bo zanim się auto rozgxeje to faktycznie spalanie dochodzi do 9 litrów...

> Generalnie jestem za LPG, wcześniejsze 4 samochody miałem na gazie i nie narzekałem. Ale ostatnia

> bryka Astra z '93r. C18NZ zaczeła palić 11 litrów na trasie... A w pieniądzach jakie miałem

> nie mogłem znaleźć w miarę nowego benzyniaka z automatem, i padło na crome w dieslu.

Ma LPG miałem Brava i zrobiłem na nim 300 tys km.. i to nie jest złe paliwo ale te tankowanie co 280 km sick.gif - miałem mały zbiornik

Napisano

> Mi sie coś popsuło bo wczoraj na dystansie 122 km pokazał 4,8 litra przy średniej prędkości 66

> km... może było z wiatrem

Ja po mieście mam w tej chwili na kompie 6,0 podskoczyło z 5,9 trasy jeszcze nie robiłem, ale myślę, że Twój wynik jest jak najbardziej osiągalny.

smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.