Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Test drive AR 159 SW 2.0 JTDM

Featured Replies

Napisano

> zamiast inwestować w AR wyłóż trochę grosza na

> laryngologa. może coś się jeszcze da u ciebie uratować

moze lepiej nie inwestowac, taniej wychodzi i czlowiek szczesliwszy jest zlosnik.gif

> Ja lepszego seryjnego audio w samochodzie nie słyszałem.

moze masz cos podlubane? Pamietam jak kupilem Swifta to wlaczylem radio i wylaczylem za chwile bo stwierdzilem ze to audio dla gluchych, koszmar pod kazdym wzgledem. Potem rece mnie zaczely swierzbic i zrobilem samodzielnie wygluszenie drzwi, niewielka iloscia mat ale polozonych w dobranych miejscach i dobrej jakosci (Standardplast). Efekt mnie wrecz zdumial, zaczalem odczuwac przyjemnosc ze sluchania cool.gif

Napisano

> Ergonomia w środku nie istnieje. Jest do tego stopnia źle, że nie wiedziałem że jadę na

> postojówkach. Ikonka na zegarach informująca o postojówkach jest w Alfie taka sama jak w

> Punto. Tyle że w Punto informuje o postojówkach i mijania jednocześnie. A w Alfie od mijania

> jest taka lampka jak w Punto od....przeciwmgielnych przednich.

> Komputer można obsługiwać małym guziczkiem umieszczonym na dźwigni wycieraczek, ale można i innym

> guziczkiem umieszczonym....też na tej dźwigni, tylko z boku. I guzik przypomina takie

> przyciski 0/1 na lampach na biurko

> Przez najbliższe 2 lata będę zgadywał co do czego jest.

Bo każdy jest najlepszym kierowcą i każde nowe urządzenie zna zanim przeczyta instrukcję obsługi.

Ta do 159 nie jest taka długa. Tak samo pogubiłbyś się przesiadając się z Punto do Stilo.

> Nie wiem jak przestawić zegarek.

j.w.

>Przycisk od otwierania bagażnika o ile dobrze pamiętam jest...na

> podsufitce

> Ktoś palił niezłe zioło jak to projektował

Parę rzeczy poprawili po czasie, niestety:

bagażnik można otwierać przyciskiem na klapie,

a pokrętło zmiany temperatury klimatyzacji ma klik.

Ale nadal to nie jest taczka, w której wszystko jest na miejscu i ma swoje wyraźnie przeznaczenie.

Ale która Alfa zbliża się do taczki?

Napisano

> Zestaw BOSE jest dramatyczny? No proszę Cię. To gra bosko

Nie słuchałem BOSE, ale standardowy jest okropny. Nie nadaje się ani do słuchania muzyki ani wiadomości z radia. To chyba główny powód nieużywania przez mnie zmieniarki, CD-MP3 ani dongla USD, mimo że są na pokładzie. Tragedia...

Napisano

> Toteż pisałem, że brali silniki od GM.

> Chociaż V6 mieli własne i trochę kultowe

Ich własny silnik pamięta lata 70-te. Nie wytrzymywał konkurencji z rozwiązaniami konkurencji. Chlał ogromne ilości paliwa (czyli był bardzo nie "eko") i był drogi w produkcji. Widocznie nie opłacało się go modernizować. Do tego dodajmy, że AR notorycznie miała kłopoty finansowe, które nie pozwalały wydawać tyle kasy na R&D co choćby koncern VW. Na otarcie łez jest interesujący 1.75 TB na wzór kultowych jednostek DOHC Alfy Romeo.

Busso świetny był w czasach tylnonapędowych 75. W 159 byłby pewnie podobnym gniotem co holdenowskie v6.

Napisano

> Nie wiem jak przestawić zegarek.

Na odpalonym silniku, na postoju - lewa wajcha przycisk MENU - potem wchodzisz w podmenu CLOCK i tam ustawiasz. W czasie jazdy to nie zadziala hehe.gif

Napisano
  • Autor

> W środku jest miejsca tyle co w ciasnym kompakcie.

To prawda. Zgoda nr 1.

> Ergonomia w środku nie istnieje.

Zgoda nr 2 i plus dla Alfy.

> Prowadzenie auta jest boskie. Przerzucasz auto prawo/lewo/prawo i jedzie bez przechyłów.

Za duże słowo, ale zgoda nr 3.

> Zawias mega wygodny.

Zależy do czego porównasz. Jeśli do Punto to faktycznie. Jednak to jest limuzyna klasy średniej i powinna dawać komfort limuzyny klasy średniej. Brak komfortu można wybaczyć BMW 3-er lub Lexusowi IS bo koła skrętne nie napędzają auta i to sugeruje, że są inne priorytety niż komfort. Alfa powinna być komfortowa, a jeśli jest taka to powinna być tylnonapędowa.

> Zasadziłem w dziurę na Gierkówce, że zdążyłem tylko pomyśleć: "będzie drogo"

Trzeba pojeździć po nierównych drogach, a nie walić po dołach.

> Auto kupione na rodzinny dupowóz. Jest dupowozem, jest bardzo ładnym dupowozem.

Szkoda tylko, że dupa nie może być delikatna i za duża. hehe.gif

Zgoda 3 vs. 1 Niezgoda cool.gif

Charakter i fajność temu autu nadają jego felery. Niestety za mało jest owych felerów, żeby auto było pożądane. Brak konsekwencji spowodował, że AR 159 jest jak moje wypracowania z rosyjskiego w szkole, kwitowane tekstem profesorki: "Wojtek, bardzo ładnie, ale widać, że pisałeś na kolanie tuż przed lekcją więc 5 ci nie postawię". biglaugh.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> ...do Twojego testu

> Od tygodnia jeżdżę taką Alfą Sralfą.

Kupiles i siedzisz cicho? wpysk.gif

Diesel czy benzyna?

Napisano

Dobra, to ja też się dopiszę, trochę kilometrów zrobiłem wersją 1.75TBi i 2.0D

Zalety:

- spora przyjemność z jazdy, chociaż ja nie zauważyłem tego genialnego prowadzenia. Jest dobrze, ale mogłoby być lepiej.

- stabilność, pewność jazdy przy większych prędkościach.

- baardzo mi się to auto podoba, zarówno sedan jak i kombi, w bogatszych wersjach wyglądają świetnie.

- bardzo ładny środek (super zegary)

- dość wygodne fotele

- w większości dobre materiały, skóra w lepszych wersjach bardzo miła.

- z tego co się dowiedziałem, poprawiona w stosunku do 156 bezawaryjność.

- przyzwoite spalanie w dizlu

Wady

- słabe osiągi pomimo sporej mocy (zarówno benzyna jak i dizel) - chyba wynik dużej masy.

- wysokie spalanie w wersji 1.75TBi

- obsługa/ergonomia DRAMATYCZNIE kiepska.

- fatalna nawigacja

- audio raczej słabe (nie słuchałem wersji Bose)

- bardzo mało miejsca, jak na tę klasę auta to wręcz jakieś nieporozumienie.

- jakość montażu (a może kontrola jakości w fabryce?) słaba.

- niektóre detale są z fatalnej jakości plastiku

Napisano

> Kupiles i siedzisz cicho?

Jak cicho? Byłem na Orlenie zlosnik.gif

> Diesel czy benzyna?

rolnik club oslabiony.gifzlosnik.gif

Napisano

> - niektóre detale są z fatalnej jakości plastiku

Ja dzisiaj taki jeden detal znalazłem. Sam plastik i umocowanie elementu stworzonego z tego plastiku jest żenujące. Chodzi o guziczek blokady otwierania szyb na drzwiach kierowcy zlosnik.gif No wstyd sick.gif

Odkryłem też dzisiaj coś co mnie złapało za serce. Podsufitka. Gdyby była różowa to bym się poczuł jak w burdelu grinser006.gif

Fajnie że nie wsadzili jak w wielu autach jakiejś tandetnej płyty z cholera wie czego, pokrytej materiałem mechacącym się od patrzenia na niego. Tam jest coś jakby gąbka obita atłasem czy czymś w tym rodzaju. Fajne ok.gif

Napisano

> Na odpalonym silniku, na postoju - lewa wajcha przycisk MENU - potem wchodzisz w podmenu CLOCK i

> tam ustawiasz. W czasie jazdy to nie zadziala

Niestety u mnie tak nie działa zlosnik.gif

Po przyciśnięciu przycisku menu mam do wyboru trzy pozycje: wyjście z menu, zmiana limitu prędkości i coś jeszcze co nie jest na pewno zmianą zegara, ale w tej chwili nie pamiętam co to było zlosnik.gif Próbowałem na zapalonym silniku na postoju i podczas jazdy. Jest to samo.

Napisano

> Nie słuchałem BOSE, ale standardowy jest okropny

a nie jest czasem tak że w każdej alfie jest system BOSE?

Napisano

> a nie jest czasem tak że w każdej alfie jest system BOSE?

te którymi ja jeździłem, nie miały żadnych napisów BOSE... przynajmniej ja takich nie zauważyłem.

Napisano

> Auto przepiękne , ale wrażenia mam podobne do Twoich.

Oho...

zaraz się zacznie na forum....

hahaha.gifchipsy.gifchipsy.gifchipsy.gifchipsy.gifganja.gif

Napisano

> Niestety u mnie tak nie działa

> Po przyciśnięciu przycisku menu mam do wyboru trzy pozycje: wyjście z menu, zmiana limitu prędkości

> i coś jeszcze co nie jest na pewno zmianą zegara, ale w tej chwili nie pamiętam co to było

> Próbowałem na zapalonym silniku na postoju i podczas jazdy. Jest to samo.

U mnie tak jest w czasie jazdy ze jest tylko kilka pozycji menu. Spróbuj jeszcze raz na postoju z nie uruchomionym silnikiem ale z wsadzonym kluczykiem - może zadziała.

Napisano

> U mnie tak jest w czasie jazdy ze jest tylko kilka pozycji menu. Spróbuj jeszcze raz na postoju z

> nie uruchomionym silnikiem ale z wsadzonym kluczykiem - może zadziała.

Ktoś miał podobny problem na alfaholicach wink.gif

Quote:

W obecności Systemu Radionawigacji możliwe jest ustawienie/regulacja jedynie funkcji „Prędkość dopuszczalna“, „Regulacja czułości czujnika zmierzchu“ (gdzie przewidziano) i „Ponowna aktywacja brzęczyka dla sygnalizacji S.B.R. (gdzie przewidziano). Inne funkcje wskazywane są na wyświetlaczu Systemu Radionawigacji, które można także regulować/ustawiać.

A ja mam nawigację zlosnik.gif

Jutro będę szukał po menu navi sciana.gif

Napisano

> Ja dzisiaj taki jeden detal znalazłem.

Doceniasz, że pokrycie konsoli środkowej i elementów kierownicy nie imituje aluminim tylko nim jest zlosnik.gif

Ergonomia w niektórych wypadkach jest faktycznie katastrofalna - np. przy założonych akcesoryjnych siatkach w bagażniku nie sposób otworzyc bocznych schowków czy też podnieść pokrywy koła zapasowego ...

Napisano

> Oho...

> zaraz się zacznie na forum....

Niby co?

"Jechanie" po autach z grupy fiata? smile.gifwink.gif Ale przecież to już ma miejsce cały czas. Wystarczy popatrzeć na najswiezsze wątki. Jakoś nie widzę odpowiedzi mitycznego dżihadu. No chyba ze moj wpis ktoś do takowego zaliczy hahaha.gif

Spoko - my fiacikarze jezdzimy dalej swoimi nie dającymi się podobo uzytkować, wiecznie stojącymi w serwisie autami hehe.gifbanana-wave.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.