Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Test drive AR 159 SW 2.0 JTDM

Featured Replies

Napisano

Za tym mixem liter i cyfr kryje się Alfa Romeo z dieslem 170-konnym i skrzynią manualną.

Szukając jak zwykle krótkiego określenia na testowane auto, wymyśliłem dla 159-ki "auto do niczego". Jednak nie jest aż tak złe jak mogłaby sugerować ta - moja - prawda.

Chodzi właściwie o to, że to auto jest fajne (dla niektórych nawet piękne, ale mnie wygląd nie rusza) jeśli w nim siedzimy, nie jedziemy i bawimy się kokpitem, który swoim kształtem mówi do kierowcy "jestem tylko twój". Ciekawy klimat nadaje fatalna ergonomia i bajerne podświetlenie i oświetlenie deski. Tu trzeba szukać, czytać napisy na guzikach, macać dźwignie pod kierownicą bo w każdym zakątku tej ciasnoty coś można nacisnąć, przekręcić i czekać co się stanie. Bo nie pomogą tu korepetycje z Fiata, Skody czy Toyoty.

Moim ulubionym bajerem jest podwójny komp. pokładowy, a więc wyświetla dwie funkcje jednocześnie i zupełnie niezależnie. Np. średnie spalanie i średnia prędkość. Albo chwilowe i zasięg. Każda konfiguracja jest możliwa.

Trzeba też wspomnieć o wielkim kompasie wyświetlanym na ekranie na konsoli centralnej oraz o zegarach, których rozmieszczenie jest dobre (obrotomierz z prawej), stylowe (okrągłe zegary 2+3) i bogate (poza paliwem widzę temp. cieczy chłodzącej oraz ciśnienie doładowania).

Wisienką na torcie jest dźwignia ręcznego (na liknę!!! cool.gif) umieszczona po stronie pasażera więc totalnie niewygodna, ale fakt, że nie ma guzika budzi gorące, włoskie emocje...

Niestety emocje biorą zimny prysznic w czasie jazdy. O silniku 1956 ccm JTDM nie powiem złego słowa. Jednostka bardzo kulturalna, ponoć wybitnie udana i w ogóle nie czeka na sprężarkę, żeby jechać, ale właśnie ten silnik powinien być w VW, a 2.0 TDI 170 powinien być w Alfie. Skupiłem się więc na chwilowym spalaniu. Np. przy 70 km/h na V biegu przy obrotach poniżej 1500 obr. na tempomacie spija ze zbiornika 3,4 l/100 km. I taki właśnie jest ten napęd - 100% eko, 0% sport.

Chociaż skrzynia biegów mogłaby się obrazić za te 0%, ale jej "twarda poprawność" w ogóle nie pasuje do tego napędu. Tu powinien być automat.

Kiedy nadzieja na emocje sportowe zamienia się w przyjemność kanapową to po wjeździe na kiepską nawierzchnię doznajemy - zastrzelcie mnie, ale nie przesadzę - szoku. Alfa stała na 16-calowych Ultra Gripach Ósemkach więc zaskoczenie się potęgowało z każdą dziurą. Komfort resorowania w tym aucie nie istnieje, ale po dłuższej jeździe (zrobiłem w sumie 70 km) rozumiem, że to wina nastaw zawieszenia. Nastaw przesadzonych, nie pasujących do tego samochodu. Jednak gdyby mnie nawet przypalali to nie powiem, że 159-ka nie trzyma się drogi. Układ kierowniczy i sam wolant też wypada zaliczyć do zalet, ale całość jako Alfa Romeo 159 SportWagon 2.0 JTD Multijet Sport to auto...do niczego.

O przestronności nie ma co pisać, ale napiszę. Stanąłem obok mojego - słynącego z ciasnoty - Audi B5. Na tylnej kanapie jest identyczna ilość miejsca. Bagażnika nawet nie otwierałem bo nie wiem czy kogoś, ale mnie jego pojemność nie obchodzi.

Sumując i dyskutując o tym wszystkim...jest o czym. Auto jest bardziej beznadziejne niż nudne, a to wielki plus. Jednak polemikę urwie cena - 112 tys. zł.

Fajne:

+ Kokpit

+ Komp. pokładowy

Dobre, a niefajne:

+ Silnik 2.0 JTDM

Do niczego:

- Komfort resorowania

- Piszczące hamulce (przebieg 350 km)

- Jakość detali wnętrza (drzwi, guziczki z pada na kierownicy)

- Ciasnota

Pozdrawiam!

Napisano

Widzę, że wrażenia podobne do moich - przynajmniej jeśli idzie o wnętrze.

Ciekawe co byś powiedział po jeździe na kołach 19" wink.gif

Napisano

> Bez zdjęć...

kolega alfy 159 nie widział? niewiem.gif a zdjęć na necie jest mnóstwo grinser006.gif

Napisano

> Za tym mixem liter i cyfr kryje się Alfa Romeo z dieslem 170-konnym i skrzynią manualną.

Czegoś mi w kolegi opisie brakuje wink.gif

Aaaa już wiem zlosnik.gif chciałem sie zapytać czy to prawie 2 tonowe auto hamowało?

Napisano

Osobiście auto mi się podoba, ładna stylistyka, ok rozwiązania (np silnik) plus za zegar z doładowaniem turbo. Auto teoretycznie jest zestawiane z BMW 3 choć nie konkurują z sobą cenowo. Wyraźnie słabszej jakosci materiały w kabinie w porównaniu do BMW (zbyt fiatowskie), niestety minusem jest ilość miejsca np na tylnej kanapie. Jak jeszcze niadawno rozważałem to auto jako moje potencjalne przyszłe auto tak z powodu ilosci miejsca z tyłu odpada. Kompakt kombi

Napisano
  • Autor

> Aaaa już wiem chciałem sie zapytać czy to prawie 2 tonowe auto hamowało?

O hamulcach powiem tylko, że dozowanie jest optymalne. Ani za tępe, ani za ostre. Prawdziwego sprawdzenia nie dokonywałem gdyż przebieg 350 km, a nie była to demówka. Ale przypomniałem sobie a'propos hamulców o pedałach. Miały akcesoryjne, alu nakładki i operowanie nimi bardzo OK, rozstawienie też fajne.

Napisano

> kolega alfy 159 nie widział? a zdjęć na necie jest mnóstwo

Widziałem, ale jak ktoś opisuje jakieś auto to fajnie byłoby jakby zamieszczał jakieś fotki a tak to nawet się tego nie chce czytać smile.gif (dla starych zgryźliwców, którzy zaraz powiedzą "to nie czytaj nikt ci nie kaze" - tak nie czytałem tego artykułu :D )

Tutaj trzeba przyznac że OZI nie ma sobie równych jeśli chodzi o relacje i udowadnia, że jednak można coś zrobić porządnie ok.gif :D

Napisano

> kolega alfy 159 nie widział? a zdjęć na necie jest mnóstwo

Ale jak kolega zwraca uwagę na kaszaniastość jakiejś wajchy to niech walnie zdjęcie owej kaszaniastej wajchy. Po to wstawia sie foty wink.gif

Mnie strasznie zdziwiło że to auto wazy prawie 2 tony icon_eek.gif

Napisano

> [...][...]. Chodzi oto, zeby latwiej sie czytalo. Co mam sobie AR wyobrazac?

Alfa-Romeo_159-TI_132.jpg

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Kiedy nadzieja na emocje sportowe zamienia się w przyjemność kanapową to po wjeździe na kiepską

> nawierzchnię doznajemy - zastrzelcie mnie, ale nie przesadzę - szoku. Alfa stała na

> 16-calowych Ultra Gripach Ósemkach więc zaskoczenie się potęgowało z każdą dziurą. Komfort

> resorowania w tym aucie nie istnieje

Widocznie Ałdi musi być bardzo komfortowym autem zlosnik.gif

Ja jak wsiadłem do testowej 159, po przejechaniu kilku kilometrów zastanawiałem się jak to mozliwe że zrobili auto tak komfortowe i dobrze prowadzące się jednocześnie zlosnik.gifhehe.gifzlosnik.gif

Ja wsiadłem do tej Alfy po wyjściu z Punto albo Seicento (nie pamiętam czym pod salon podjechałem). Oba auta w fabrycznie obniżonych wersjach "sportowych" zlosnik.gif

Napisano

> [...][...]. Chodzi oto, zeby latwiej sie czytalo. Co mam sobie AR wyobrazac?

Tu masz w pełni profesjonalny ( to znaczy na twoim poziomie zlosnik.gif ) test 159 .... Test z zdjeciami 159

Napisano

> Mnie strasznie zdziwiło że to auto wazy prawie 2 tony

To było pytanie .... auto waży na pusto jakieś 1,6 tony a że ma świetne hamulce ( z przodu zaciski - czterotłoczkowe ) jakich nie znajdziemy w Audi, BMW czy Mercedesie zadałem to pytanie... tam wszędzie po jednym tłoczku siedzi zlosnik.gif

Napisano

Moim subiektywnym zdaniem 159 choć jest sporą limuzyną to doceni ją tylko jej kierowca, pasażerowie mogą się czuć gorzej

chociaż np. oba fotele z przodu mogą mieć identyczną ilość opcji ustawiania.

Kokpit, chociaż nie tak artystyczny jak 156 to po 6 latach używania wydaje mi się coraz fajniejszy, a nie znudził mi się ani trochę.

Jest w niej sporo rzeczy zaczętych a nie dokończonych: wykończenie drzwi, dość mizerne audio, denerwujące automatyczne wycieraczki,

mały bagażnik który da się powiekszyć już lepszym ukształtowaniem wykładzin,

mała rodzielczość wyświetlacza komputera.

Ale to są duperele, których jest pełno w każdym samochodzie.

Napisano

> Moim subiektywnym zdaniem 159 choć jest sporą limuzyną to doceni ją tylko jej kierowca, pasażerowie

no i bardzo dobrze, to nie jest autokar żeby pasażerom było wygodnie

> Kokpit, chociaż nie tak artystyczny jak 156 to po 6 latach używania wydaje mi się coraz fajniejszy,

> a nie znudził mi się ani trochę.

ok.gif

> Jest w niej sporo rzeczy zaczętych a nie dokończonych: wykończenie drzwi, dość mizerne audio,

jak każde seryjne, porządne trzeba zrobić samemu..

> denerwujące automatyczne wycieraczki,

> mały bagażnik który da się powiekszyć już lepszym ukształtowaniem wykładzin,

> mała rodzielczość wyświetlacza komputera.

> Ale to są duperele, których jest pełno w każdym samochodzie.

no właśnie.

ale i tak ją będę miał serduszka.gif tylko chyba nie z dieslem, a już na pewno nie seryjnym.

Napisano

> no i bardzo dobrze, to nie jest autokar żeby pasażerom było wygodnie

> jak każde seryjne, porządne trzeba zrobić samemu..

Halo, to jest auto segmentu D, marki która jest premium zlosnik.gif

Tam powinno dać się nogę na nogę założyć, a audio powinno być pierwszej próby ok.gif

Napisano

> Halo, to jest auto segmentu D, marki która jest premium

> Tam powinno dać się nogę na nogę założyć,

A w który samochód w tym segmencie poza Skodą Superb daje takie możliwości

Napisano

> Halo, to jest auto segmentu D, marki która jest premium

> Tam powinno dać się nogę na nogę założyć, a audio powinno być pierwszej próby

eee... lubię alfę, ale żeby od razu premium... hmm.gif troszkę jednak brakuje

Napisano

> A w który samochód w tym segmencie poza Skodą Superb daje takie możliwości

Ikarus zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Co mam sobie AR wyobrazac?

Zdjęcia Alfy Romeo cukrują całość. Rzeczy kiepskie wydają się fajne, a rzeczy fajne stają się mdłe. A wtedy nie zrozumiesz... wink.gif

hehe.gif Nie miałem aparatu, pogoda była brzydka, a Alfa brudna...a nawet czysta jest brzydka bo biała. biglaugh.gif

Napisano

> paliłeś coś?

nie zlosnik.gif ale jak ktoś już wyciąga Superba, to równie dobrze można i Ikarusa. Taki sam bydłowóz zlosnik.gif

Napisano

> Zdjęcia Alfy Romeo cukrują całość.

musisz wziasc pod uwage roznorodnosc AK foch.gif. Ja tu ludek ciemny, i musze uciekac do swojej jamki panic.gif

Rzeczy kiepskie wydają się fajne, a rzeczy fajne stają się mdłe.

alfa mi sie stylistycznie bardzo podoba , ale nie zaryzykuje utraty wartosci 70% w trzy lata I pewnie 10-20 wizyt u dealer-a zeby cos naprawic foch.gif

> A wtedy nie zrozumiesz...

> Nie miałem aparatu, pogoda była brzydka, a Alfa brudna...a nawet

czysta jest brzydka bo biała.

winny sie tlumaczyzlosnik.gif

Napisano

> Tu masz w pełni profesjonalny ( to znaczy na twoim poziomie ) test 159 .... Test z zdjeciami

> 159

Moje sa dalekie od profesjonalnych zlosnik.gif, wielce stronnicze zlosnik.gif I nie wszyscy je lubia chaja.gif, szczegolnie jak diesel.

Napisano

> eee... lubię alfę, ale żeby od razu premium... troszkę jednak brakuje

Alfa zeszła na psy i to każdy wie zlosnik.gif

Odpowiesz sobie na pytanie czy Alfa to premium, jak odpowiesz na inne pytanie: czy taka 159 jest konkurentem dla Audi A4 czy dla VW Passata? wink.gif

Zobacz jakikolwiek test, nawet głupie Top Gear, czy Fifth Gear, do czego porównują wink.gif Najczęściej do BMW 3 zlosnik.gif

Testy w necie, to też zestawienie Lexus, Alfa, Mercedes itp wink.gif

Przykład

Wystarczy wpisać w google "alfa 159 test porównawczy" wink.gif

Jeszcze trochę Włosi popróżnują i będą testy porównawcze do Passata i Avensis oslabiony.gif

Napisano

> alfa mi sie stylistycznie bardzo podoba , ale nie zaryzykuje utraty wartosci 70% w trzy lata I

U Was AR jest w ogóle dostępna? icon_rolleyes.gif

Napisano

> To było pytanie .... auto waży na pusto jakieś 1,6 tony a że ma świetne hamulce ( z przodu zaciski

> - czterotłoczkowe ) jakich nie znajdziemy w Audi, BMW czy Mercedesie zadałem to pytanie...

> tam wszędzie po jednym tłoczku siedzi

To akurat nie est jednoznaczne z tym, ze hamulce musza być świetne.

Owszem, auto hamuje bardzo dobrze, ale nie wyrywa z butow - zapewne dlatego, ze w sumie te Brembo to chzba najtansza opcja na rynku - znana z takich aut jak Fiat Coupe, Pug 406, AR166 itd...

proponuje porownac rozmiar hamulcow w 3er i w AR - roznice widac golym okiem.

Napisano

> O prosze nawet nie skojarzylem ze jest SW. zawsze cos nowego

Jest SW, a doznałbyś szoku jakbyś wiedział że najlepsze silniki w AR 159 to diesle zlosnik.gif Właściwie oprócz jednego 1.7T to tam benzynowe to jakiś kit jest a nie silniki zlosnik.gif

Napisano

> U Was AR jest w ogóle dostępna?

1,091 sprzedanych sztuk w 2011 na total 1,008,437 nowych sprzedanych sztuk. Dla porownania Porsche sprzedalo 1,343 sztuki.

Wiem, ze jest 159, Giul-costam I miTo. Po za tym ostatnim. To nie widzialem ani jednej Alfa na drodze. W ciagu ostatniego miesiaca zlosnik.gif

Napisano

> Jest SW, a doznałbyś szoku jakbyś wiedział że najlepsze silniki w AR 159 to diesle Właściwie

> oprócz jednego 1.7T to tam benzynowe to jakiś kit jest a nie silniki

Ciekawosci popatrzylem na www I widze ze nawet u mnie 2.2l juz nie jest wersja podstawowe tylko 1.7l a reszta to 2.4 diesel I v6. teraz jasne dlaczego tylko 1k sztuk sprzedaje lizak.gifzlosnik.gif

Napisano

> 1,091 sprzedanych sztuk w 2011 na total 1,008,437 nowych sprzedanych sztuk. Dla porownania Porsche

> sprzedalo 1,343 sztuki.

Znaczy idą prosto na podium hehe.gif

Mnie polityka sprzedaży aut tej marki od dawna zadziwia zlosnik.gif

Marka kojarzona jako sportowa, we flagowej limuzynie oferuje najmocniejszy silnik 200KM i to diesel zlosnik.gif

A konkurencja ma V8 i ~400KM zlosnik.gif

Jak już jest mocna benzyna, to albo nie ich (GM) albo jakiś downsizing zlosnik.gif

Koncern Fiata ma niezłe silniki 1.4T, ale w AR najsłabszym silnikiem wcale nie jest małe turbo.....wzięli jakiegoś dziwoląga od GM, 1.8 140KM zlosnik.gif

Do tej pory chyba każda Alfa broniła się przynajmniej wyglądem. Były ładne i basta. To wprowadzili MiTo i Julkę, które są "ładne dla wybranych" i to tylko pod odpowiednim kątem hehe.gif

Napisano

> Ciekawosci popatrzylem na www I widze ze nawet u mnie 2.2l juz nie jest wersja podstawowe tylko

> 1.7l a reszta to 2.4 diesel I v6. teraz jasne dlaczego tylko 1k sztuk sprzedaje

Kup. W Waszym słońcu by się pięknie prezentowała zlosnik.gif

Sąsiad by orgazmu dostał grinser006.gif

Napisano

> Znaczy idą prosto na podium

zwazywszy ze wiekszosc ludzi nie kojarzy marki to takzlosnik.gif

> Mnie polityka sprzedaży aut tej marki od dawna zadziwia

mnie coraz bardziejlizak.gif. Co ciekawe z Jeep po przejeciu Fiat-a zaczal jakis zdrowy rozsadek sie pojawiac a z reszty topad.gif. Nowe produkty Jeep-a zlecialy jakies 20% w dol w porownaniu z poprzednia generacja i... nagle sprzedaz szcelila w gorezlosnik.gif, pojawily sie silniki ktore lud chce i znow przyrost "x" % +.

A Alfa, hmm.gif - poza entusiastami nikt tego nie kupujelizak.gif, ceny jak z kosmosu, service nie istnieje, czesci panic.gif - nie lepiej sie pogodzic i sie wycofachmm.gifniewiem.gif?

> Marka kojarzona jako sportowa, we flagowej limuzynie oferuje najmocniejszy silnik 200KM i to diesel

to chyba komentarza nie wymagahahaha.giflizak.gif

> A konkurencja ma V8 i ~400KM

nawet wezmy V6 Supercharged, Turbo etc,

> Jak już jest mocna benzyna, to albo nie ich (GM) albo jakiś downsizing

za bardzo to nie wiedza w ktora strone isczlosnik.gif

> Koncern Fiata ma niezłe silniki 1.4T, ale w AR najsłabszym silnikiem wcale nie jest małe

> turbo.....wzięli jakiegoś dziwoląga od GM, 1.8 140KM

> Do tej pory chyba każda Alfa broniła się przynajmniej wyglądem.

skad te 1.8l chyba nie z jakis przepisow podatkowychconfused.gif?niewiem.gif???

Były ładne i basta. To wprowadzili

> MiTo i Julkę, które są "ładne dla wybranych" i to tylko pod odpowiednim kątem

Musze sie kiedys przyjrzec, jak spotkamzlosnik.gif na drodze

Napisano

> Kup. W Waszym słońcu by się pięknie prezentowała

szczegolnie Rossohahaha.gif w "x" latach to mniej wiecej tyle zostaje z EU i US produktowlizak.gif

clearcoatfailurebeginning.jpg

> Sąsiad by orgazmu dostał

ja tam dla sasiada nie zyjezlosnik.gif[...]

Napisano

> Marka kojarzona jako sportowa, we flagowej limuzynie oferuje najmocniejszy silnik 200KM i to diesel

Zauważ, że 159 ma już 6 lat i jest modelem który niedługo będzie wycofany z oferty. W tym momencie masz do wyboru 3 silniki - dwa diesle, jeden TBI. Ale wcześniej oferta była bardziej atrakcyjna, włącznie z 3,2V6 nomen omen produkowanym przez australijskiego Holdena.

Strasznie się czepiasz tej 159, a to naprawdę fajne auto.

Napisano

> proponuje porownac rozmiar hamulcow w 3er i w AR - roznice widac golym okiem.

w AR 330 mm. W podstawowym (bo jedynym) modelu benzynowym. A jak to jest w BMW?

Napisano

> Zauważ, że 159 ma już 6 lat i jest modelem który niedługo będzie wycofany z oferty. W tym momencie

> masz do wyboru 3 silniki - dwa diesle, jeden TBI. Ale wcześniej oferta była bardziej

> atrakcyjna, włącznie z 3,2V6 nomen omen produkowanym przez australijskiego Holdena.

Toteż pisałem, że brali silniki od GM.

Chociaż V6 mieli własne i trochę kultowe oslabiony.gif

> Strasznie się czepiasz tej 159, a to naprawdę fajne auto.

Posłuchaj.....ja dzisiaj jadę oglądać jedną w celu kupna hehe.gif

Wytykam wady polityki koncernu, a nie samego auta, które jest tym dla mnie, co mam w podpisie od bardzo dawna zlosnik.gif

Napisano

> szczegolnie Rosso w "x" latach to mniej wiecej tyle zostaje z EU i US produktow

Co to za auto? zlosnik.gif

> ja tam dla sasiada nie zyje[...]

No to żona orgazmu dostanie zlosnik.gif

Napisano

> Toteż pisałem, że brali silniki od GM.

brali, bo nie mieli wyjścia. Stare twinsparki były skompromitowane, stare V6 nie spełniało norm emisji, a na szybko nic innego nie mieli. Dopiero potem pojawił się własny produkt, czyli 1750 TBI.

> Posłuchaj.....ja dzisiaj jadę oglądać jedną w celu kupna

Daj znać ok.gif

> Wytykam wady polityki koncernu, a nie samego auta, które jest tym dla mnie, co mam w podpisie od

> bardzo dawna

Polityka koncernu jest dla mnie niezrozumiała od z górką 15 lat

Napisano

> Koncern Fiata ma niezłe silniki 1.4T, ale w AR najsłabszym silnikiem wcale nie jest małe

> turbo.....wzięli jakiegoś dziwoląga od GM, 1.8 140KM

> Do tej pory chyba każda Alfa broniła się przynajmniej wyglądem. Były ładne i basta. To wprowadzili

> MiTo i Julkę, które są "ładne dla wybranych" i to tylko pod odpowiednim kątem

159 to już schodzący model, który ma kilka lat i on nie ma już za zadanie się sprzedawać.

A co do pozostałych modeli i polityki Fiata wobec Alfy, to poszukaj sobie o ile skoczyła im sprzedaż w poprzednim roku. Gulietta i MiTo sprzedają się bardzo dobrze. Ja nie wiem dlaczego wiele osób upiera się, że to ma być premium. To są zwykłe auta, tylko trochę bardziej usportowione i z większą ilością bajerów niż standard w klasie. Tyle i nic więcej. Do tego mają oryginalną stylistykę, która albo się bardzo podoba, albo nie, ale nikt nie przechodzi obok nich obojętnie. Mnie np. wcześniej nigdy Alfy nie interesowały. 147 i 156 to imho nudne, nie za ładne pojazdy, mające do tego często kiepskie opinie. Natomiast jak pojawiło się Mito i Julka, to zawsze obejrzę się za nimi na ulicy. Gulietta podoba mi się bardzo. Wczoraj miałem przyjemność pojeździć wersją 1.4 MA 170KM ze skrzynią TCT i jakbym miał dziś kupować samochód, to byłby to jedyny wybór. Kurde, gdyby nie to, że mam dużo innych wydatków, a Bravo na złość nie daje żadnych powodów, żeby się go pozbyć, to już bym taką zamawiał. Cholernie mi się ten samochód podoba pod każdym względem. Nie dlatego, że jest sportowy, bo nie jest, nie że jest premium, bo nie jest, nie dlatego że marka ma tradycje, bo to mnie nie obchodzi. Po prostu jest fajny: od wyglądu, wnętrza, przez silnik, skrzynię, fotele, zawieszenie. Dla mnie samochód idealny.

I pewnie wiele osób uważa podobnie, skoro sprzedaż Alfy urosła ostatnio w Europie o około 50% ok.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

...do Twojego testu zlosnik.gif

Od tygodnia jeżdżę taką Alfą Sralfą.

Napisałeś dużo rzeczy, których ja ni chu chu nie potwierdzę.

Napisałeś też takie które potwierdzę, ale tylko dlatego że wynikają z czegoś innego niż napisałeś. Jasne, prawda? cool.gif

W środku jest miejsca tyle co w ciasnym kompakcie. Tak jest i basta. Śmiem twierdzić nawet że w Alfie GT jest więcej miejsca na nogi z tyłu niż w 159.

Jak ciasne jest to auto, idealnie widać jak stoi obok Skody Octavii 2. Tylne drzwi Alfy są może 2/3 wielkości tylnych drzwi Skody. Super, bo Alfa to auto o oczko wyżej zlosnik.gif

Jak stanąłem obok Alfy z fotelikiem dla dzieciaka, otworzyłem te drzwiczki, to dostałem ataku śmiechu hahaha.gifbeksa.gifhahaha.gif

Gdzie ta długość auta się podziała? W długaśnej masce cool.gif Wygląd, styl, Italia smile.gif

Kiedyś pisałem, że mi się decha rozdzielcza 159 nie podoba. Obym dostał krost na języku za te słowa. Jest mega bajer ok.gif

Ergonomia w środku nie istnieje. Jest do tego stopnia źle, że nie wiedziałem że jadę na postojówkach. Ikonka na zegarach informująca o postojówkach jest w Alfie taka sama jak w Punto. Tyle że w Punto informuje o postojówkach i mijania jednocześnie. A w Alfie od mijania jest taka lampka jak w Punto od....przeciwmgielnych przednich.

Komputer można obsługiwać małym guziczkiem umieszczonym na dźwigni wycieraczek, ale można i innym guziczkiem umieszczonym....też na tej dźwigni, tylko z boku. I guzik przypomina takie przyciski 0/1 na lampach na biurko zlosnik.gif

Przez najbliższe 2 lata będę zgadywał co do czego jest.

Nie wiem jak przestawić zegarek. Przycisk od otwierania bagażnika o ile dobrze pamiętam jest...na podsufitce hehe.gif

Ktoś palił niezłe zioło jak to projektował palacz.gifcool.gif

Zestaw audio zdecydowanie wyróżnia do auto. To najlepsze audio seryjne w samochodzie jakie słyszałem. Podobno w Lexusach jest lepiej, ale nie miałem okazji oceniać ok.gif

Prowadzenie auta jest boskie. Przerzucasz auto prawo/lewo/prawo i jedzie bez przechyłów.

Można się jednak nieźle przejechać, bo auto się trzyma, ale do pewnego momentu. Jest mega opasłe, waży tyle co auta o rozmiar większe. Na mini rondzie zgubiłem chyba połowę bieżnika, bo auto jechało pięknie, aż tu nagle 1700kg wybrało inną trajektorię. Opony płakały.

Zawias mega wygodny. Zasadziłem w dziurę na Gierkówce, że zdążyłem tylko pomyśleć: "będzie drogo" sciana.gif

Normalnie w Punto by mnie zabolały zęby, a tu tylko głuche stuknięcie, jakby ktoś uderzył pięścią w pokojową sofę. Bajka smile.gif

Koła 17"

Mój silnik nie jest taki oszczędny, ale jego spalanie opiszą słowa: "Pali tyle co Seicento" smile.gif, a mocy 4x tyle zlosnik.gif

2.4, 5 cylindrów w rzędzie, dźwięk maszyny rolniczej gratis zlosnik.gif

I też mógłbym napisać że nie pasuje do Alfy. Tylko że z tego auta nie da się wykrzesać ognia nawet z 1.7TBi którym kiedyś na testach jeździłem. Jest ciężkie i ciche. Trochę jak prowadzić barkę rzeczną, tylko lepiej skręcającą.

Auto kupione na rodzinny dupowóz. Jest dupowozem, jest bardzo ładnym dupowozem. Jest dupowozem któremu ustępują drogę na trasie zlosnik.gif Ale nie jest rodzinny.

Napisano

> Tam powinno dać się nogę na nogę założyć, a audio powinno być pierwszej próby

nogi na nogę nie założysz w żadnej AR. A co do audio to cóz.....jest wprost dramatyczne, i to jest jeden z wielu powodów dla których 159 nie brałem pod uwagę przy zmianie auta ok.gif

Napisano

> A co do audio to cóz.....jest wprost dramatyczne, i to jest

> jeden z wielu powodów dla których 159 nie brałem pod uwagę przy zmianie auta

Zestaw BOSE jest dramatyczny? No proszę Cię. To gra bosko smile.gif

Napisano

> Zestaw BOSE jest dramatyczny? No proszę Cię. To gra bosko

zamiast inwestować w AR wyłóż trochę grosza na laryngologa. może coś się jeszcze da u ciebie uratować zlosnik.gif

BOSE w 159 gra gorzej od tego w 156, który grał dostatecznie. We wszystkich AR jedyne przyzwoite audio montowano w 166 z DSP. Reszta jest zasadniczo dla ludzi przygłuchych.

Napisano

> zamiast inwestować w AR wyłóż trochę grosza na laryngologa. może coś się jeszcze da u ciebie

> uratować

Szczerze zazdroszczę Ci aut którymi jeździsz zlosnik.gif

Ja lepszego seryjnego audio w samochodzie nie słyszałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.