Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup auta bez OC.

Featured Replies

Napisano

Witam kupuję auto które od jakiegoś czasu nie ma OC ja dzisiaj wykupię polisę na te auto a kto odpowiada za brakujące OC. Ja czy były właściciel?

Napisano

> Witam kupuję auto które od jakiegoś czasu nie ma OC ja dzisiaj wykupię polisę na te auto a kto

> odpowiada za brakujące OC. Ja czy były właściciel?

Miałem identyczną sytuacje, odpowiada były właściciel.

Napisano

> Witam kupuję auto które od jakiegoś czasu nie ma OC ja dzisiaj wykupię polisę na te auto a kto

Były na 100%

Napisano

> ale auto ma OC - OC sie przeciez automatycznie przedłuża

No niekoniecznie. Moze byc sytuacja, ze poprzedni wlasciciel wypowiedzial to co bylo z autem i nie zawarl nowego.

Napisano

> ale auto ma OC - OC sie przeciez automatycznie przedłuża

Tylko na kolejny rok i tylko jeśli składka była opłacona w całości

Napisano

Ważne, aby polise wykupić w dniu zakupu samochodu.

Napisano

Ja przed kupnem Simsona naczytałem się o takich kwiatkach, że zaraz po podpisaniu umowy wysmarowałem pismo, do ostatniego ubezpieczyciela motorka, z informacją o zmianie właściciela i o zawarciu nowej polisy. Tak na wszelki wypadek ...

Można jeszcze opisać to w umowie kupna.

Zaznaczam, ze zrobiłem to tylko przez ostrożność.

Napisano

zgodnie z przepisami sprzedający ma Ci zapewnić 30dni polisy, więc jeśli tego nei robi warto to w umowie zaznaczyć.

Tak samo jak przy kupnie auta, którego polisa wygasa szybciej niż te 30dni.

Ale odpowiada tylko poprzednik, czyli ten który faktycznei tego OC nie posiadał.

Napisano

> zgodnie z przepisami sprzedający ma Ci zapewnić 30dni polisy, więc jeśli tego nei robi warto to w

> umowie zaznaczyć.

> Tak samo jak przy kupnie auta, którego polisa wygasa szybciej niż te 30dni.

Z jakimi przepisami?

Napisano

> Z jakimi przepisami?

pewnie chodzi o sytuację kiedy polisa kończy się w trakcie "ustawowych" 30 dni hmm.gif

Napisano

> Z jakimi przepisami?

gdzieś czytałem interpretację tych ''30 dni'', z której jasno wynikało, że są one obligatoryjne. Inaczej pisząc w ciągu tych 30dni, od zakupu, nie powinno się kończyć nic co jest wymagane do poruszania się po drogach.

Napisano

> gdzieś czytałem interpretację tych ''30 dni'', z której jasno wynikało, że są one obligatoryjne.

> Inaczej pisząc w ciągu tych 30dni, od zakupu, nie powinno się kończyć nic co jest wymagane do

> poruszania się po drogach.

W ten sposob probuje interpretowac to miedzy innymi ERGO-HESTIA domagajac sie od sprzedawcy lub kupujacego doplaty za owe mityczne 30 dni lub roznice od konca trwania polisy. Wystarczy jednoznacznie wypowiedziec umowe z koncem trwania polisy i o owych mitycznych 30 dniach nie ma mowy.

w razie czego polecam lekture ustawy stosownej wraz z pozniejszymi zmianami.

pierwotny tekst ustawy

i zmiany

pozdr.

M.

Napisano

> gdzieś czytałem interpretację tych ''30 dni'', z której jasno wynikało, że są one obligatoryjne.

> Inaczej pisząc w ciągu tych 30dni, od zakupu, nie powinno się kończyć nic co jest wymagane do

> poruszania się po drogach.

30 dni to ma nabywca na decyzję czy zostaje z aktualnym OC robiąc rekalkulację czy rezygnuje i nic więcej nie ma.

Jak czytałeś to powiedz gdzie i co bo w obecnej ustawie o ubezpieczeniach nic takiego nie ma.

Napisano

> W ten sposob probuje interpretowac to miedzy innymi ERGO-HESTIA domagajac sie od sprzedawcy lub

> kupujacego doplaty za owe mityczne 30 dni lub roznice od konca trwania polisy. Wystarczy

> jednoznacznie wypowiedziec umowe z koncem trwania polisy i o owych mitycznych 30 dniach nie ma

> mowy.

> w razie czego polecam lekture ustawy stosownej wraz z pozniejszymi zmianami.

> pierwotny tekst ustawy

> i zmiany

> pozdr.

> M.

Nabywca ma 30 dni na decyzję czy zostaje czy wypowiada. Polisa przechodzi na kupującego w dniu zakupu i jest ważna do końca okresu na który została zawarta, chyba że kupujący ją wypowie. Wtedy rozwiązuje się w ciągu 30 dni od zakupu.

Art. 31 ust. 1

Ergo-Hestia najwidoczniej próbuje naciągać klientów na dopłaty, dziwne bo to wychodzą jakieś grosze za okres mniejszy niż 30 dni czy mniej niż 1/12 składki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.