Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pełne odliczenie VAT, jakie auto.

Featured Replies

Napisano

Tak się zastanawiam na tą chwilę co można kupić, założenia:

nowe

najlepiej więcej niż 3os. i nie za duże

użyteczność, sensowność, odsprzedaż

małe spalanie

Budżet elastyczny ale bez szaleństw do 100kzł, ale tak 40-60 netto byłoby optymalnie.

Era już nie ma, ale co można zaproponować? cfaniaczek.gif

Napisano

> Tak się zastanawiam na tą chwilę co można kupić, założenia:

> nowe

> najlepiej więcej niż 3os. i nie za duże

> użyteczność, sensowność, odsprzedaż

> małe spalanie

> Budżet elastyczny ale bez szaleństw do 100kzł, ale tak 40-60 netto byłoby optymalnie.

> Era już nie ma, ale co można zaproponować?

sprawdzałem

Navara, Hilux, Ranger, L200, D Max, Amarok, jest też Mazda (taka jak ranger)

wszystkie 5 osobowe

Napisano

nowy Opel Combo (5 os.) i Zafira B (5 os.)

serio serio smile.gif bez ściemy smile.gif wiem że to nie pickupy ale według Opel Polska te auta mają homologację ciężarową.

Napisano

> nowy Opel Combo (5 os.) i Zafira B (5 os.)

> serio serio bez ściemy wiem że to nie pickupy ale według Opel Polska te auta mają homologację

> ciężarową.

Mogą se mieć tą homologację tylko co z tego?

Jak autor chce odliczać VAT od paliwa to albo ma do wyboru tylko jeden rząd siedzeń albo przestrzeń ładunkową większą niż przestrzeń pasażerską i tyle.

Napisano

> Mogą se mieć tą homologację tylko co z tego?

> Jak autor chce odliczać VAT od paliwa to albo ma do wyboru tylko jeden rząd siedzeń albo przestrzeń

> ładunkową większą niż przestrzeń pasażerską i tyle.

no własnie chodzi o to, że Combo dotyczy wersji przedłuzonej a Zafiry nie 7-mio a 5-cio miejscowej. zreszta jak autor bedzie chciał takie auto to sam sprawdzi. pzdr

Napisano

> nowy Opel Combo (5 os.) i Zafira B (5 os.)

> serio serio bez ściemy wiem że to nie pickupy ale według Opel Polska te auta mają homologację

> ciężarową.

Rozróżnij homologację do celów drogowych od kwestii podatków.

Homologacja ciężarowa dla kombotura i zafiry to nic innego jak sposób na sprzedanie zalegających na placu samochodów EUR4.

Widzisz, dosrać chciałeś, a tu jak dzik w drzewo...

Napisano
  • Autor

> sprawdzałem

> Navara, Hilux, Ranger, L200, D Max, Amarok, jest też Mazda (taka jak ranger)

> wszystkie 5 osobowe

Czyli same taczki tak jak wstępnie przeglądałem.

Jakoś odrzucają mnie te auta sick.gif

No ale coś za coś zlosnik.gif

Napisano

> no własnie chodzi o to, że Combo dotyczy wersji przedłuzonej a Zafiry nie 7-mio a 5-cio miejscowej.

> zreszta jak autor bedzie chciał takie auto to sam sprawdzi. pzdr

Nie ma szans, żeby combo, nawet przedłużone załapało się na nowe przepisy o VAT.

Jest możliwość kupna trafica albo vivaro długiego z jednym rzędem siedzeń a potem przerobienie go w jednej z polskich firm na 6 osobowe z pełnym odpisem VAT.

link do firmy

Mieszczą się co do centymetra w wymaganiach przepisu o VAT. - Polak potrafi smile.gif

Napisano

> Rozróżnij homologację do celów drogowych od kwestii podatków.

> Homologacja ciężarowa dla kombotura i zafiry to nic innego jak sposób na sprzedanie zalegających na

> placu samochodów EUR4.

> Widzisz, dosrać chciałeś, a tu jak dzik w drzewo...

To że czegoś nie wiesz nie oznacza, ze nie jest prawdą.

http://opel.dixi-car.pl/opel-combo-d-cennik.htm

zajrzeć, przeczytać, zadzwonić do dealera.

stare Combo to stare Combo. Nowe ma wszystkie silniki z Euro 5. Zafira B i C też zresztą. Dlatego kwestia homologcji drogowej nie ma tu nic do rzeczy.

zresztą co się będziemy produkować. Jak ktoś jest takim modelem zainteresoway to niech odpala maila i pisze do dealera.

Napisano

Nie ma co sie napinać. Combo 2 osobowe można odliczyć w całości ale 5 osobowe nie można a autorowi pytania o cos takiego chodziło. Skarbówka ma w głębokim poważaniu że na 5 osobowe jest homologacja N1.

Tu co nieco o tym jest Skoro tak to interpretują to chyba sprawa jest jasna.

Napisano

> To że czegoś nie wiesz nie oznacza, ze nie jest prawdą.

> http://opel.dixi-car.pl/opel-combo-d-cennik.htm

> zajrzeć, przeczytać, zadzwonić do dealera.

> stare Combo to stare Combo. Nowe ma wszystkie silniki z Euro 5. Zafira B i C też zresztą. Dlatego

> kwestia homologcji drogowej nie ma tu nic do rzeczy.

Ma, przyjacielu i to sporo.

To, że producent podaje, że MODEL ma silnik EUR5, to nie znaczy, że:

1. Konkretny egzemplarz nie ma silnika EUR4 (kiedyś były zwolnienia indywidualne pod takie sprzęty, teraz jest "obejście" przez homologację ciężarową).

2. Konkretna firma (tu mógłbym podać nazwę sporego klienta GMPL, który tak robi) nie życzy sobie pojazdu N1 "bo tak", nie tylko ze względów podatkowych, ale choćby bezpieczeństwa użytkowników.

Co do zasady - na dzień dzisiejszy homologacja N1 nie spełniająca kryteriów VAT-1 - VAT-4 nie daje prawa do odliczenia całości podatku VAT od zakupu i/lub paliwa.

> zresztą co się będziemy produkować. Jak ktoś jest takim modelem zainteresoway to niech odpala maila

> i pisze do dealera.

Diler prawa nie stanowi, chociaż może by i chciał.

Napisano

> Tak się zastanawiam na tą chwilę co można kupić, założenia:

> nowe

> najlepiej więcej niż 3os. i nie za duże

> użyteczność, sensowność, odsprzedaż

> małe spalanie

> Budżet elastyczny ale bez szaleństw do 100kzł, ale tak 40-60 netto byłoby optymalnie.

> Era już nie ma, ale co można zaproponować?

hitem dla vatowców są obecnie bankowozy , można go zrobić z prawie każdej osobówki warunek jest jeden należy go wykorzystywać do przewozu pieniędzy czy innych wartościowych przedmiotów, mówiąc prościej należy mieć w firmie obrót kasowy wink.gif

Napisano

> hitem dla vatowców są obecnie bankowozy , można go zrobić z prawie każdej osobówki warunek jest

> jeden należy go wykorzystywać do przewozu pieniędzy czy innych wartościowych przedmiotów,

> mówiąc prościej należy mieć w firmie obrót kasowy

tyle że kalkuluje się to przy bardziej wartościowych autach, koszt przeróbki ok. 10 k PLN z tego co pamiętam więc auto musi być trochę droższe żeby opłaciło się odcinać od niego VAT.

Napisano

Osobówka przerobiona na bankowóz, czyli o ile dobrze pamiętam:

schowek np. we wnęce koła zapasowego, dodatkowy alarm, monitoring GPS.

Od takiego auta odliczasz pełny Vat od zakupu i kosztów części i paliwa ok.gif

Napisano

> tyle że kalkuluje się to przy bardziej wartościowych autach, koszt przeróbki ok. 10 k PLN z tego co

> pamiętam więc auto musi być trochę droższe żeby opłaciło się odcinać od niego VAT.

zgadza się autko powinne kosztować ok 150tys wtedy zwraca się szybciej inwestycja na schowek w podłogę wink.gif nie liczyłem jeszcze tego jednak już mi szef zapowiedział że mam się zainteresować sprawą boo...... angryfire.gif

Napisano

A moze slyszales juz cos na temat, jak bedzie wygladac sprawa odliczenia od 2013?

Napisano

> A moze slyszales juz cos na temat, jak bedzie wygladac sprawa odliczenia od 2013?

Pewników - żadnych.

Spekulacji i domysłów - wiele. Poczynając od całkowitego powrotu odliczeń od N-1 (paliwo i zakup) poprzez zaniechanie nowelizacji ustawy o VAT, aż po zupełną i permanentną likwidację WSZELKICH odliczeń (poprzez zmianę przepisów homologacyjnych i nowelę ustawy o VAT).

Szeregując te rewelacje w/g wiarygodności źródeł, najbardziej prawdopodobne wydaje się utrzymanie dzisiejszego stanu min do końca 2013 (na tyle dała "dyspens" KE, więc tu jest bez niczyjej łachy i zgody), aczkolwiek patrząc na obecną sytuację na rynkach UE oraz stan finansów publicznych UE i PL przedłużenie "dyspensy" wydaje się być czystą formalnością.

Nowela przepisów homologacyjnych... Moim zdaniem temat albo nie do przejścia (powiązanie przepisów w ramach europy oraz generalnie reszty świata), albo do utrącenia. Źródło z którego wychodzi informacja bardzo niewiarygodne (pismak).

Napisano

> zgadza się autko powinne kosztować ok 150tys wtedy zwraca się szybciej inwestycja na schowek w

> podłogę nie liczyłem jeszcze tego jednak już mi szef zapowiedział że mam się zainteresować

> sprawą boo......

150 to raczej takie minimum wink.gif

Bardzo modne jest w autach o których mało co słychać na rynku czyli klasa premium i luksusowe jak i SUV.

Napisano

Mam ten sam problem i jak na razie jedyne sensowne auto to 2 osobowa Fabia VAN, można sobie dowolnie skonfigurować i w gratisie dają fotele do późniejszej przeróbki.

Nic podobnego na rynku nie znalazłem, wszystkie inne VANy 2 osobowe albo występują w bieda wersjach z najsłabszymi silnikami, albo mają blachę zamiast szyb z tyłu...

A ja potrzebuję dla siebie autko, które będzie mnie wygodnie i szybko wozić, zna ktoś inne podobne auto do Fabii TSI (z pełnym odliczaniem VAT)?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.