Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.2 16v chleje paliwo

Featured Replies

Napisano

Panowie jak w temacie.Po swapie postanowiłem zlitrażować moją krope i przy 130km/h i 4400rpm spalanie wyszło 8,5l/100 ..Co jest pytam bo nie uważam tego za normalne spalanie?Głowica jest szczelna i po regeneracji.Po samym swapie trzeba zaprogramować jakoś kompa czy jak?choć myślę że to nie ma aż tak istotnego znaczenia

Napisano

To normalne spalanie.

Ciśniesz to i chleje.

Zobacz spalanie innych samochodów przy takich prędkościach.

Napisano

Według mnie to normalnie pali ok.gif

Napisano

Normalne spalanie, ponad 4000 obrotów masz, do tego dochodzi opór powietrza

Napisano

Jaki komp? To raz. Dwa, sonda podpięta? Sprawdzona diagnostyką, że działa?

Skrzynia rozumiem krótka w miarę. Przy dobrym wietrze może w sumie tyle wyjść, z drugiej strony swojego turbolota niedawno dusiłem długo przy ekstremalnym wietrze i nie dobiłem do 9l...

Napisano

do 90 km/h 5l mi wyszło w trasie

jeżdżenie kolo komina nak 100+ nawet 12l potrafi spalić

Napisano
  • Autor

nr kompa sprawdzę wieczorem sonda sprawna przełożona z motoru 1.1

skrzynia to C514.5.13.19 którą miałem z silnikiem 1.1 szukam dłuższej tylko do konca nie wiem jakiej..mile widziana pomoc w tej kwestii

Napisano

Mi 16v seryjne tez tyle palilo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Mi 16v seryjne tez tyle palilo

sądziłem a nawet spotkałem się z opinią że 1.2 16v spali prawie to samo co 1.1 czyli na trasie ok 7-7.5 l/100

a nr kompa to IAW 18FD.5Z

Napisano

> sądziłem a nawet spotkałem się z opinią że 1.2 16v spali prawie to samo co 1.1 czyli na trasie ok

> 7-7.5 l/100

> a nr kompa to IAW 18FD.5Z

No to widocznie tak musi być. Na marginesie, nie tyrkoli?

Napisano

> sądziłem a nawet spotkałem się z opinią że 1.2 16v spali prawie to samo co 1.1 czyli na trasie ok

> 7-7.5 l/100

Mi na trasie dziad nie chcial spalic mniej jak 8 hehe.gif

A po zaturbieniu na trasie pali 7 hehe.gif

Napisano

> 7-7.5 l/100

no bo spali tyle co 1.1 ale nie przy tych obrotach i prędkości ok.gif

Napisano

> no bo spali tyle co 1.1 ale nie przy tych obrotach i prędkości

o to, to ok.gif

ja mam w cento 16v i nie dawno pisalem w innym watku, ze spalanie zalezy od ciezaru but.gif

jak jezdze grzecznie, to spala mniej niz 6 litrow, ale jak cisne i wlasnie ganiam 120+, to juz pali wiecej :D ale 10 litrow nie przekroczyl nigdy smile.gif nawet jak jechalem kiedys okolo 30km ciegle z gazem w podlodze, hamowanie, przyspieszanie, wyprzedzanie i predkosci do 180...

Napisano
  • Autor

wcześniej mialem silnik 1.1 i ciągłem go do 5000rpm i też mi palił tylko 7.5l a przy tych obrotach miałem zaledwie 140mk/h

Napisano

> wcześniej mialem silnik 1.1 i ciągłem go do 5000rpm i też mi palił tylko 7.5l a przy tych obrotach

> miałem zaledwie 140mk/h

No to ja sie podepne.

Moje CC 1.1 SPI pali na konkret. Przy spokojnej jezdzie ok 6l/100

Ale jak robie "gaz parkiet" to udaje mi sie dojsc do 10-11/100.

Dodam ze krece pod 6krpm i nie uwierze ze nie mozna dojsc do 12l/100

Napisano

> No to ja sie podepne.

> Moje CC 1.1 SPI pali na konkret. Przy spokojnej jezdzie ok 6l/100

> Ale jak robie "gaz parkiet" to udaje mi sie dojsc do 10-11/100.

> Dodam ze krece pod 6krpm i nie uwierze ze nie mozna dojsc do 12l/100

potwierdze smile.gif jak mialem jeszcze 1.1 SPI to przy takim butowaniu palil ponad 10 litrow grubo. dlatego 16v daje wiecej frajdy, bo jakos juz jedzie a przy tym mniej pali smile.gif

Napisano
  • Autor

moje chlało jak butowałem max 8l...

takie odrebne pytanie ktoś wie jakie przełożenia ma skrzynia c514.5.13.19?

Napisano

> Panowie jak w temacie.Po swapie postanowiłem zlitrażować moją krope i przy 130km/h i 4400rpm

> spalanie wyszło 8,5l/100 ..Co jest pytam bo nie uważam tego za normalne spalanie?Głowica jest

> szczelna i po regeneracji.Po samym swapie trzeba zaprogramować jakoś kompa czy jak?choć myślę

> że to nie ma aż tak istotnego znaczenia

na trasie średnia 120km/h przy skrzyni 6speed (13/64) i przepustnicy 1.6 16v spalanie nie przekracza 6l/100km/h. Waga auta około 715kg + 2 osoby

Napisano

> na trasie średnia 120km/h przy skrzyni 6speed (13/64) i przepustnicy 1.6 16v spalanie nie

> przekracza 6l/100km/h. Waga auta około 715kg + 2 osoby

Ile masz na tej skrzyni przy 120? 4500?

Napisano

Mój potrafi spalić wprzedziale 5,6 - 12l

Przyczym ta dolna granica to dosyć kapelusznicza jazda, a górna to but w podłodze na A4.

Napisano

Mialem "fefnastke" w wiekszych autach z krotsza i dluzsza skrzynia (punto i ypsilonka) i w zadnym tyle nie palila - zawsze mniej. 8,5L/100 to juz bardziej spalanie jak w jezdzie miejskiej.

Napisano
  • Autor

> Mialem "fefnastke" w wiekszych autach z krotsza i dluzsza skrzynia (punto i ypsilonka) i w zadnym

> tyle nie palila - zawsze mniej. 8,5L/100 to juz bardziej spalanie jak w jezdzie miejskiej.

wiec co jest że jednym pije mniej a innym wiecej

Napisano

> wiec co jest że jednym pije mniej a innym wiecej

Sposób pomiaru zużycia paliwa.

Mi, a leję do pełna, w zależności jak zatankuję, spalanie się waha od 6,2 do 7,5.

Bo można lać do odbicia i potem dolać jeszcze 6-8 litrów, a można lać do odbicia i się nie przejmować. Tylko owe odbicie jest bardzo zależne nie tylko od warunków otoczenia ale także od samego dystrybutora.

Napisano

> Ile masz na tej skrzyni przy 120? 4500?

Jest gdzieś tyle. Ogólnie ta skrzynia na trasę to morderstwo dla silnika... Dlatego ja max 90 pyrkam hehe.gif

Napisano
  • Autor

ja przy tankowaniu leje pod sam korek robię 200km i znów pod korek wtedy to co zalałem dzielę na 2 i mam spalanie

Napisano

ja miałem szestnastke w Polonezie, silnik 1.4 z Rovera. W trasie potrafił spokojnie ciut poniżej 7L łyknąć, w mieście 8,5L średnio (przynajmniej mi tak wychodziło) a przy mocnym bucie to łykał od 12 do 15L nawet (w zime do 15 dobrnąłem). IMO wniosek z tego taki, że szesnastki (ogółem) mają spory rozrzut w spalaniu w zależności od warunków użytkowania i stylu jazdy.

Napisano

> ja miałem szestnastke w Polonezie, silnik 1.4 z Rovera. W trasie potrafił spokojnie ciut poniżej 7L

> łyknąć, w mieście 8,5L średnio (przynajmniej mi tak wychodziło) a przy mocnym bucie to łykał

> od 12 do 15L nawet (w zime do 15 dobrnąłem). IMO wniosek z tego taki, że szesnastki (ogółem)

> mają spory rozrzut w spalaniu w zależności od warunków użytkowania i stylu jazdy.

Z tym ze nie wiem co ma porownanie silnika rovera do fiata ...

Napisano

> Z tym ze nie wiem co ma porownanie silnika rovera do fiata ...

@Shouphas, nie dość że napisałem IMO to jeszcze dodałem że ten post odnosi się OGÓŁEM do "szesnastek" (ogółem czyt. biorąc pod uwagę moje doświadczenia z szesnastkami, nie tylko rovera)

Przyznaję się bez bicia, że z fiatowskimi szesnastkami nie miałem doczynienia ale czyżby były jakimś wyjątkiem?

OK? zlosnik.gif

Napisano

> @Shouphas, nie dość że napisałem IMO to jeszcze dodałem że ten post odnosi się OGÓŁEM do

> "szesnastek" (ogółem czyt. biorąc pod uwagę moje doświadczenia z szesnastkami, nie tylko

> rovera)

> Przyznaję się bez bicia, że z fiatowskimi szesnastkami nie miałem doczynienia ale czyżby były

> jakimś wyjątkiem?

> OK?

Moja palila caly czas 8, przez zime do 10 ale to byla trasa max 4-5km, jak jezdzilem do de bez T to tez dziad niecale 8 spalil ale blizej 8 jak 7 i ni hu hu nizej a nie jechalem szybko zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.