Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

GP 1.4 8v - długo nie gaśnie kontrolka oleju

Featured Replies

Napisano

Po nocnym postoju jak odpalam auto to kontrolka oleju potrafi przez 10 sekund nie gasnąć... Silnik pracuje, juz zaczyna klepać i stukać od tego że idzie na sucho i dopiero gaśnie mu kontrolka...

Co obstawiacie?...

Napisano

Do wymiany może być filtr oleju - może na mrozie zrobiło się w nim masło/za gęsty olej i do tego zaworek bezpieczeństwa się zaciął. Miałem kiedyś coś takiego w UNO. Pomogła wymiana oleju, z filtrem oczywiście. Był to filtr firmy FILTRON. Olej syntetyczny oczywiście, innych nie używam. Filtrów FILTRONA również nie kupuję po tamtej akcji.

Rozumiem, że przy wyższych temperaturach tego nie było?

Napisano
  • Autor

filtr i olej zmieniłem w pierwszej kolejności - bez zmian (filtr Mann)

JAk było cieplej to tez długo świeciła kontrolka, ale moze tak z 5 sekund, a nie jak teraz 10.

Napisano

Mój na mrozie przez chwilę też stuka i puka jak diesel, (piszą o tym w instrukcji), przy czym kontrolka gaśnie natychmiast. Może czujnik ciśnienia się rozsypał?

Napisano
  • Autor

> Mój na mrozie przez chwilę też stuka i puka jak diesel, (piszą o tym w instrukcji), przy czym

> kontrolka gaśnie natychmiast. Może czujnik ciśnienia się rozsypał?

Może czujnik, a może zrzucić miskę olejową i zobaczyć czy smok czysty icon_rolleyes.gif

Idę zaraz z laptopem do kropka i mu sprawdzę ciśnienie na kompie.

Napisano

Łatwiej będzie podłączyć sprzęt do sprawdzenia ciśnienia oleju, niż zrzucać miskę. Najpierw sprawdź to wszystko, co nie wymaga większego rozbierania.

Napisano

> Po nocnym postoju jak odpalam auto to kontrolka oleju potrafi przez 10 sekund nie gasnąć... Silnik

> pracuje, juz zaczyna klepać i stukać od tego że idzie na sucho i dopiero gaśnie mu

> kontrolka...

> Co obstawiacie?...

powiem Ci ze tez tak mialem na syntetyku, zmienilem na pol syntetyk i lepiej bylo o wiele

Napisano
  • Autor

> powiem Ci ze tez tak mialem na syntetyku, zmienilem na pol syntetyk i lepiej bylo o wiele

zmieniłem na półsyntetyk zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Fiat ECU scanner nie ma opcji monitorowania ciśnienie oleju facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> a jak ma miec skoro auto nie ma takiego czujnika. czujnik jest tylko na zasadzie 1/0.

monitoruje ile mmHg ma ciśnienie atmosferyczne, co do jednostki, a takiego parametru jak ciśnienie oleju nie zlosnik.gif wot gnida zlosnik.gif

Napisano

nalezy sie cieszyc ze na desce rozdzielczej jest wskaznik temp cieczy chlodzacej. w KIA musielismy zamowic opcje wyposazenia aby byl taki.

btw ja pamietam, ze cos podobnego po remoncie silnika mialem - wystarczyla wymiana czujnika na nowy.

Napisano
  • Autor

> nalezy sie cieszyc ze na desce rozdzielczej jest wskaznik temp cieczy chlodzacej. w KIA musielismy

> zamowic opcje wyposazenia aby byl taki.

> btw ja pamietam, ze cos podobnego po remoncie silnika mialem - wystarczyla wymiana czujnika na

> nowy.

na początek na wszelki wypadek każę mu zmierzyć cisnienie oleju hmm.gif

apropo wskaźnika temperatury - większość nowych aut go niestety nie posiada - mówie o klasie B, bo w compactach juz z reguły bywa.

Napisano

mam to samo, ale teraz sprawdzilem ze filtr zmienilem ostatnio prawie 2 lata temu, a tak to olej tylko dolewalem sciana.gif

aha u mnie z czujnika troszke kapie, jak nie jest drogi to go wymienię grinser006.gif

aha, jak zapalam go za 5 minut np. to gaśnie odrazu

Napisano

Potrafisz połączyć się z modułem klimy za pomocą FES-a?

U mnie FES łączy się ze wszystkimi modułami tylko z klimą ma problemy.

Napisano
  • Autor

> Potrafisz połączyć się z modułem klimy za pomocą FES-a?

> U mnie FES łączy się ze wszystkimi modułami tylko z klimą ma problemy.

Z tego co pamiętam to wszystkie moduły przeleciałem i było git.

Tyle, że do niektorych modułów trzeba użyc przejściówki.

Napisano

za pomocą przejściówki i bez niej łączę się też ze wszystkimi pozostałymi modułami tylko z klimą mam zonka. Kupiłem jeszcze jednego ELM-a i też to samo. angryfire.gif

Napisano

> za pomocą przejściówki i bez niej łączę się też ze wszystkimi pozostałymi modułami tylko z klimą

> mam zonka. Kupiłem jeszcze jednego ELM-a i też to samo.

Jesli klima manualna to pewnie sie nie polaczysz, opcja przewidziana raczej dla klimatronika hmm.gif

Napisano
  • Autor

> no i na czym stanęło?

Że czekam na termin w serwisie - trzeba wymienić katalizator i przy okazji sięgo zdiagnozuje. okazało się, że padło juz miało na ggwarancji wymieniany czujnik cisnienia oleju i pompę oleju właśnie ze względu na takie objawy jak ten.

Napisano

> Że czekam na termin w serwisie - trzeba wymienić katalizator i przy okazji sięgo zdiagnozuje.

> okazało się, że padło juz miało na ggwarancji wymieniany czujnik cisnienia oleju i pompę oleju

> właśnie ze względu na takie objawy jak ten.

jezeli jest tak jak piszesz to sie nie dziwie ze to GP tyle oleju zuzywa - pewnie panewki maja niezly luz.

Napisano
  • Autor

> jezeli jest tak jak piszesz to sie nie dziwie ze to GP tyle oleju zuzywa - pewnie panewki maja

> niezly luz.

od nowości? Bo on stale zużywa tyle odkąd był nowy, ani nie wzrosło, ani nie spadło zużycie hmm.gif

Napisano

> od nowości? Bo on stale zużywa tyle odkąd był nowy, ani nie wzrosło, ani nie spadło zużycie

osobiscie to korcilo by mnie aby rozebrac silnik i obadac co jest nie halo - moze maaroniarze na sucho go zlozyli badz jakis brud sie dostal bo to niemozliwe jest aby pil tyle oleju.

nota bene u mnie kiedy robilem remont silnika panewki od tlokow byly lekko powycierane na laczeniach, same tloki i gladzie cuylindrow oraz wal trzymal nominaly. ale jak juz wczesniej pisalem ja skatowalem silnik wkladka K&N starlem pierscienie i mi zaczal zuzywac olej 200 ml na 1000 km po intensywnej jezdzie po autostradzie.

jezeli w GP silnik jest 8 zaworowy to powinien byc szczelny. tam musi byc cos wytarte, ze zuzywa tyle oleju.

czujnik sam z siebie sie nie psuje moze pierwszy czyms sie przytkal i efet zostal do dnia dzisiejszego.

Napisano
  • Autor

Wkładką K&N powiadasz? Stosowałem ją we wszystkich moich benzynowych silnikach i zauważałem jedynie plusy. Teraz mam ją w nowej fieście. Nie czyściłeś jej, czy jak? Chetnie poczytam smile.gif

Napisano

Tu raczej nie chodzi o okresowe czyszczenie, a o filtrowanie przez takie wkladki czy stozki tego co zasysa silnik. Przepuszczaja wiecej powietrza, przez co gorzej je filtruja i wiecej syfu idzie w cylindry.

W samochodach z turbinami szybciej mozna sobie zalatwic sprezarke.

Napisano

czyscilem co 5 tys km (caly zestawik mialem), za duzo krzemu to przepuszcza, a w polsce strasznie zapylone drogi sa. najlepsze sa filtry papierowe (mann, mahle, knecht, purflux) badz syntetyczne - jeszcze wieksza filtracja oraz zwiekszony przeplyw - olejowe rowniez.

roznic w osiagach nie zauwazylem, jedynie gang silnika byl inny jezeli takowy mozna uslyszec w silniku 1.2 8v biglaugh.gif.

Napisano
  • Autor

> czyscilem co 5 tys km (caly zestawik mialem), za duzo krzemu to przepuszcza, a w polsce strasznie

> zapylone drogi sa. najlepsze sa filtry papierowe (mann, mahle, knecht, purflux) badz

> syntetyczne - jeszcze wieksza filtracja oraz zwiekszony przeplyw - olejowe rowniez.

> roznic w osiagach nie zauwazylem, jedynie gang silnika byl inny jezeli takowy mozna uslyszec w

> silniku 1.2 8v .

u mnie zauważyłem zmiane gangu i szybszą reakcję na gaz. jak nagle depniesz to nie ma tego ze silnik sekunde sie zastanawia, tylko od razu obroty w górę. dużo to dało fieście - chetniej sie wkręca na obroty smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.