Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ograniczenia prędkości na przykładzie jednej z ulic w Krk

Featured Replies

Napisano

Witam, wątek zainspirowany trochę tematem AU stróżów prawa i zasad tam panuących, a także licznych dyskusji również tu

Zrobiłem kilka fotek z przejazdu jedną z wylotówek z Krk, kierunek Sandomierz, ulica Igołomska

http://maps.google.pl/maps?q=igo%C5%82om...mp;t=m&z=13

dość ruchliwa trasa, bywa mocno przykorkowana, po ostatnim remoncie nawierzchnia daję radę

wcześniej wyglądała tak

tbn2.jpg

co ciekawe w kwestii oznakowania wiele się nie zmieniło grinser006.gif

jedziemy, początek zaczyna się nieźle, mijamy ulicę Kępską, mamy ograniczenie do 70km/h ok.gif

Zdj%25C4%2599cie0073.jpg

niestety po 300m mamy "skrzyżowanie", ale o tym później, na razie przyjmuję, że nie jest to skrzyżowanie, a wjazd na teren huty

jedziemy dalej mamy ładne skrzyżowanie

Zdj%25C4%2599cie0074.jpg

od tego miejsca koniec 70tek frown.gif

przejście, po lewej szeroki chodnik, po prawej pobocze, widoczność OK

Zdj%25C4%2599cie0075.jpg

kolejne kilkaset m., przystanek i przejście

Zdj%25C4%2599cie0076.jpg

jedziemy 50, mimo że "ludź" trafia się to bardzo rzadko i IMO mogło by być 70km/h

dojeżdżamy do tzw bramy 5 i niespodzianka

Zdj%25C4%2599cie0077.jpg

to jest przejście o którym informował wcześniejszy znak, widoczność OK, ludzi też jakoś nie ma (kiedyś byli, ale odkąd zamknęli bramę po lewej to ruch znikomy)

Zdj%25C4%2599cie0078.jpg

nic, jedziemy dalej 40km/h

Zdj%25C4%2599cie0079.jpg

tu na końcu prostej czają się czasem policial.gif bo jak widać miejsce szczególnie niebezpieczne grinser006.gif

mijamy skrzyżowanie, stację Meksyk grinser006.gif i kolejna 40 (co ciekawe tylko w tym kierunku)

Zdj%25C4%2599cie0080.jpg

przejście i przystanek z bliska

Zdj%25C4%2599cie0081.jpg

hmm.gif

jedziemy dalej 40stką

Zdj%25C4%2599cie0082.jpg

po lewej widać "wyjazd" bo raczej nie jest to skrzyżowanie*

czyli dalej wleczemy się ok 1km 40stką

Zdj%25C4%2599cie0084.jpg

szerokie pobocza, zero zabudowy mieszkaniowej, jakieś dwa wjazdy do posesji, mało uczęszczane

dojeżdżamy do pętli tramwajowej Pleszów, ruchliwe przejście, wyjazd z pętli i nie ma ograniczenia ?

Zdj%25C4%2599cie0085.jpg

jedziemy sobie dalej, mijamy wiadukt kolejowy i mamy ze 2-3km prostej, pierwszy odcinek wygląda tak - ok 1km bez żadnej zabudowy !

Zdj%25C4%2599cie0086.jpg

Zdj%25C4%2599cie0087.jpg

jakies tam skrzyżowanie, tu 50 ok.gif, tylko kto pamięta że jest jeszcze w "krakowie" ? grinser006.gif

Zdj%25C4%2599cie0088.jpg

i znowu spory kawałek prostej

Zdj%25C4%2599cie0089.jpg

dopiero pod koniec zaczynają się zabudowania

Zdj%25C4%2599cie0090.jpg

Zdj%25C4%2599cie0092.jpg

że nie jest to jedyny przypadek, to jeszcze "teren zabudowany" ul. Brzeska

Zdj%25C4%2599cie0093.jpg

tu moja mulher.gif miała 80/50 shhh.gifgrinser006.gif

zabudowania i przystanki/przejścia zaczynają się kilkaset metrów dalej

Zdj%25C4%2599cie0094.jpg

nie muszę pisać że w 90% kolumna porusza się tam ok 70-80km/h, chyba że trafi się eLka grinser006.gif

i na koniec def skrzyżowania

"skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;"

i w sumie nie wiem czy wjazdy na teren huty są skrzyżowaniami czy nie ?

niewiem.gif

Napisano

Znam ta droge bardzo dobrze, bo za czasow studenckich jezdzilem tamtedy co tydzien z Krakowa do Tarnowa.

Uwazam, ze ograniczenia sa OK. Przejscia dla pieszych, przystanki autobusowe, wyjazdy z huty, inne male skrzyzowania, itp.

Co z tego, ze jest tego wszyskiego mniej niz w centrum miasta. Tak czy siak sa - przystanki, przejscia, wiec wiecej niz 50 raczej nie mialoby tam sensu.

Moze rzeczywiscie znak 40 to jakies przeoczenie, ale znowu 40 a 50 to juz nie jakas straszna roznica.

Napisano
  • Autor

> Znam ta droge bardzo dobrze, bo za czasow studenckich jezdzilem tamtedy co tydzien z Krakowa do

> Tarnowa.

> Uwazam, ze ograniczenia sa OK. Przejscia dla pieszych, przystanki autobusowe, wyjazdy z huty, inne

> male skrzyzowania, itp.

> Co z tego, ze jest tego wszyskiego mniej niz w centrum miasta. Tak czy siak sa - przystanki,

> przejscia, wiec wiecej niz 50 raczej nie mialoby tam sensu.

> Moze rzeczywiscie znak 40 to jakies przeoczenie, ale znowu 40 a 50 to juz nie jakas straszna

> roznica.

hmm po kolei

nie wiem kiedy jechałeś tam ostatnio, ale np w ciągu ostatnich lat pozamykano wszystkie wjazdy do huty, został tylko jeden, wspomniana brama 5

ludzie do huty przestali jeździć KZ, zresztą może i jeżdżą ale bramy zamknięte to nie mają gdzie, wjeżdżają autami albo jadą pod bramę główną

piszesz co za różnica 10km? w nocy jest 20 i właśnie tam o 1 w nocy kiedyś stali biglaugh.gif

widzisz u OZIego za te 20 to ścigają grinser006.gif

poza tym mnie głównie chodzi o niekonsekwencję, raz jest 40 na przejściu, a przy petli gdzie obecnie jest spory ruch nie ma ?

tak samo 70 dało się raz postawić, a nie da się na tych pozostałych prostych niezabudowanych ?

Napisano

> hmm po kolei

> nie wiem kiedy jechałeś tam ostatnio, ale np w ciągu ostatnich lat pozamykano wszystkie wjazdy do

> huty, został tylko jeden, wspomniana brama 5

> ludzie do huty przestali jeździć KZ, zresztą może i jeżdżą ale bramy zamknięte to nie mają gdzie,

> wjeżdżają autami albo jadą pod bramę główną

> piszesz co za różnica 10km? w nocy jest 20 i właśnie tam o 1 w nocy kiedyś stali

> widzisz u OZIego za te 20 to ścigają

> poza tym mnie głównie chodzi o niekonsekwencję, raz jest 40 na przejściu, a przy petli gdzie

> obecnie jest spory ruch nie ma ?

> tak samo 70 dało się raz postawić, a nie da się na tych pozostałych prostych niezabudowanych ?

No ogolnie trzeba ci przyznac racje.

Jest niekonsekwencja i jest troche bezsens.

Ale ogolnie nie uwazam - tak jak niektorzy na tym kaciku pisza - zeby ograniczenia predkosci w Polsce byly nieracjonalne, nieprzemyslane, a fakt ze co kilka km mamy jakis znak 30 ktory pozostal po robotach drogowych to sobie miedzy bajki mozna wlozyc.

Owszem oczywiscie takie kwiatki sie zdazaja, co najlepiej pokazuje twoj watek, ale nie jest to czeste.

PS - prosze nie mowicie mi ze nie wiem o czym mowie, bo w ciagu ostatnich 1.5 miesiaca, zrobilem blisko 8kkm po poludniowo wschodniej Polsce.

Ogolnie trudno jest dobrac idealne ograniczenie do kazdego miejsca. Zawsze bedzie sytuacja ze w jednym miejscu ograniczenie bedzie mialo wiekszy sens a w drugim mniejszy.

Mozna oczywiscie pojsc inna droga, i zrobic tak jak np jest w Irlandii, ale czy tak jest lepiej?

Otoz tutaj ograniczenie jest przypisane do drogi. Autostrady - 120

Drogi krajowe - 100

Drogi regionalne i lokalne - 80

Obrzeza miast i miasteczek - 60

Centra miast i miasteczek - 50.

Jakiekolwiek inne ogracznenia zdazaja sie bardzo bardzo zadko.

A efekt jest taki, ze np w moich okoliach jest droga krajowa z ograniczeniem do 100km/h na calej dlugosci, ktorej szerokosc wynosi gdzieniegdzie niecale 5m czyli ciezarowki musza zjezdzac na pobocze aby sie rozminac, istnieje pelno slepych zakretow, i co chwile mamy luki o takim promieniu, ze naprawde trzeba rajdowych umiejetnosci aby na suchym asfalcie je przejechac szybciej niz 60km/h.

Zato w miastach na osiedlach gdzie bawia sie dzieci, lataja psy, itp jest ograniczenie do 50.

IMHO troche bezsens.

Napisano

> Zato w miastach na osiedlach gdzie bawia sie dzieci, lataja psy, itp jest ograniczenie do 50.

Nic nie zastąpi zdrowego rozsądku. Powiedz mi jak często słyszysz tutaj o śmiertelnych potrąceniach?

Napisano
  • Autor

> No ogolnie trzeba ci przyznac racje.

> Jest niekonsekwencja i jest troche bezsens.

przede wszystkim brak jest rozwiązania całościowego, tzn oceny BRD i zrobienia projektu organizacji, a potem aktualizacji stanu

na podstawie w/w ulicy widać że 40 ustawiono tam gdzie kiedyś coś się działo,

może były nawet jakieś wypadki, ale od lat sytuacja się zmieniła a oznakowanie zostało

dodatkowo jest problem z końcem ograniczeń, nie jest to w 100% czytelne ok.gif

Napisano

To pisz do ZDM-u, bo tak wylewać na forum nie wiele pomoże.

A tak, może ziarenko wykiełkuje! cfaniaczek.gif

Napisano

> Nic nie zastąpi zdrowego rozsądku. Powiedz mi jak często słyszysz tutaj o śmiertelnych

> potrąceniach?

O smiertelnych potraceniach raczej sie nie slyszy, ale tez i ludzi maszerujacych wzdloz drogi mozna szukac na prozno. Poza miasteczkami spotkanie piszego to prawie jak trafienie w totka. Zato rowerzysci sa, i owszem - slyszy sie o potraceniach i to smietelnych - zwlaszcza w moich rejonach.

A na osiedlach - u mnie np jest spokojnie bo droga i tak jest bardzo kreta, wiec nikt szybko nie pojedzie, ale juz jak ide z corka na plac zabaw troche dalej, to nie brakuje wariatow ktorzy mala waska droga przez miasteczko z ograniczeniem do 50, gdzie moim zdaniem 40 i tak jest za szybko, to tamci ladaja ponad 100...

Napisano

> tu na końcu prostej czają się czasem bo jak widać miejsce szczególnie niebezpieczne

> mijamy skrzyżowanie, stację Meksyk

ponad 10 lat tamtędy w zasadzie co dzień pomykam i nie widziałem nigdy policji yikes.gif

Napisano
  • Autor

> ponad 10 lat tamtędy w zasadzie co dzień pomykam i nie widziałem nigdy policji

a gdzie widzisz ?

bo miejsca zmieniają, w niedzielę stali przy wiadukcie grinser006.gif

i to jest ich miejsce teraz najczęściej

mają takie swoje miejsca przez jakiś czas, potem zmiana

a w pn lubią teraz stać na pętli i łapać na alko - 3x w tym roku

pamiętaj że w tym roku zapisali spory dochód do budżetu z tytułu mandatów a ta 40 jest idealna do zarabiania grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To pisz do ZDM-u, bo tak wylewać na forum nie wiele pomoże.

> A tak, może ziarenko wykiełkuje!

nie chodzi o wylewanie, mnie tam rybka w sumie jeżdżę tam "jak wszyscy" i mam CB grinser006.gif

bardziej chodziło mi o pokazanie jak ustawia się u nas ograniczenia i skąd bierze się ogólne ich olewanie

Napisano

> a w pn lubią teraz stać na pętli i łapać na alko - 3x w tym roku

Tez mnie to zdziwilo.

Bo podczas mojego pobytu w Polsce w ostatnim miesiacu 2x bylem zatrzymany na szybkie dmuchanko.

Idea fantastyczna - zamiast zatrzymywac wybrane samochody i sprawdzac wszyskie dokumenty co trwa minutami lub dzisiatkami minut, to poprosu na ulicy o srednim lub niskim natezeniu ruchu stoi policjant, zatrzymuje kazdego, 5s dmuchania i jesli wynik 0.0 to szerokiej drogi - nastepny.

Jedyny problem jest w tym, ze oba przypadku byly bardzo wczesnie rano, raz po weekendzie, a raz po swietach.

Wieczorami tez duzo jezdzilem, ale nigdy nie widzialem takiego patrolu.

Czyli innymi slowy szukaja jeleni ktorym to zostalo z poprzedniego dnia powiedzmy 0.3 promila i nie niesi to zadnego zagrozenia, ale statystsyki sobie podnosza.

Przykre passed_out.gif

Napisano
  • Autor

> Jedyny problem jest w tym, ze oba przypadku byly bardzo wczesnie rano, raz po weekendzie, a raz po

> swietach.

> Wieczorami tez duzo jezdzilem, ale nigdy nie widzialem takiego patrolu.

> Czyli innymi slowy szukaja jeleni ktorym to zostalo z poprzedniego dnia powiedzmy 0.3 promila i nie

> niesi to zadnego zagrozenia, ale statystsyki sobie podnosza.

> Przykre

hehe.gif

przecież walczą o bezpieczeństwo na drodze grinser006.gif

nio ja też spotkałem sie z tymi kontrolami w pn rano, co ciekawe łapali auta starsze na podkrakowskich blachach

passat, T4 itp ... (budowlańcy jadą do roboty)

mój chyba za młody, bo raz mi się przyglądali i nic

albo mulher.gif pasażerka ich uwiodła hehe.gif

Napisano

> Witam,

na 18. fotce (licząc od góry) po prawej stronie wkrada się do kadru "50". jeśli dobrze widzę, to pod nią jest "rozszerzenie", kiedy lub kogo obowiązuje? ta dotyczy ciężarówek czy określa godziny? niewiem.gif

bo skoro stoi "50" to albo jest to powtórzenie ograniczenia po skrzyżowaniu albo też przed tym ograniczeniem można jechać prędzej... hmm.gif

Napisano

> na 18. fotce (licząc od góry) po prawej stronie wkrada się do kadru "50". jeśli dobrze widzę, to

> pod nią jest "rozszerzenie", kiedy lub kogo obowiązuje? ta dotyczy ciężarówek czy określa

> godziny?

> bo skoro stoi "50" to albo jest to powtórzenie ograniczenia po skrzyżowaniu albo też przed tym

> ograniczeniem można jechać prędzej...

No można... 60 w nocy biglaugh.gif Znam dobrych kilka przykładów z Bydgoszczy, gdzie stoją 50tki, a wcześniej było domyślne ograniczenie dla terenu zabudowanego...

Napisano
  • Autor

> No można... 60 w nocy Znam dobrych kilka przykładów z Bydgoszczy, gdzie stoją 50tki, a wcześniej

> było domyślne ograniczenie dla terenu zabudowanego...

dokładnie, jest tam "ciężarówka"

IMO chodzi o hałas w nocy hmm.gif

na całym tym odcinku jest teren zabudowany

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.