Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kamerka w aucie a zgłoszenie na policję

Featured Replies

Napisano

jak mam filmik z łamania zasad ruchu to mogę zgrać go na CD zanieść na policję i faktycznie coś mogą zrobić palantowi który przejechał na czerwonym świetle omal nie doprowadzając do tragedii ?

Napisano

> jak mam filmik z łamania zasad ruchu to mogę zgrać go na CD zanieść na policję i faktycznie coś

> mogą zrobić palantowi który przejechał na czerwonym świetle omal nie doprowadzając do tragedii

> ?

Będą się przede wszystkim liczyć Twoje zeznania, filmik to sprawa drugorzędna.

Napisano

> jak mam filmik z łamania zasad ruchu to mogę zgrać go na CD zanieść na policję i faktycznie coś

> mogą zrobić palantowi który przejechał na czerwonym świetle omal nie doprowadzając do tragedii

> ?

Będziesz wezwany na Policję na przesłuchanie, chyba że wyślesz film anonimowo.

Jeżeli gość się nie przyzna do wykroczenia to sprawa trafia do sądu, a ty jesteś świadkiem.

Napisano

> ?

Musisz dostarczyć oryginalny nośnik.

Napisano

> całe urządzenie ??

A na karcie nie nagrywa? Sama karta wystarczy ok.gif

Napisano

> Musisz dostarczyć oryginalny nośnik.

zlosnik2.gif - czyli co ? całą kamerę z kartą SD, może jeszcze szybą, i karoserią ?

Napisano

Do tego świadectwo homologacji i zaświadczenie o grupie krwi.

Bez sensu.

Wystarczą zeznania złożone w charakterze świadka. Jeśli sprawa trafi przed Sąd, a ten nie wyda wyroku zaocznego albo obwiniony wniesie sprzeciw, to do Sądu należy decyzja co dopuścić jako dowód a czego nie.

Napisano

Podstawa prawna, albo psikus.

ROmuo.jpg

Napisano

> Jeżeli gość się nie przyzna do wykroczenia to sprawa trafia do sądu, a ty jesteś świadkiem.

Ale sąd nie wzywa, zazwyczaj wystarczają zeznania, które składasz na komisariacie. Oskarża policja + twoje pisemne zeznania + ewentualnie dowód w postaci nagrania (jeżeli sąd zażyczy).

Napisano

> Ale sąd nie wzywa, zazwyczaj wystarczają zeznania, które składasz na komisariacie. Oskarża policja

> + twoje pisemne zeznania + ewentualnie dowód w postaci nagrania (jeżeli sąd zażyczy).

na 2 zgloszenia tego typu 2 x wezwanie przez Sad - nie wskazanym jest nie pojawić sie wtedy.

Napisano

> Podstawa prawna, albo psikus.

Każdy może złożyć doniesienie o popełnieniu wykroczenia. Nie znam podstawy prawnej ale tu chodzi o to samo co z czarną skrzynką ze smoleńska. Biegły może stwierdzić, że nic nie było montowane (wycinane). W przypadku przegrywania mogą być podejrzenia o kombinacje. Poza tym teoretycznie nagranie nie jest konieczne, bo zeznania swiadków tez są dowodem.

Napisano

> Ale sąd nie wzywa,

wzywa wzywa... (chociaż dużo tu zależy od sądu, ew. od sprawcy, który dobrowolnie poddaje się karze i procedura jest zredukowana do minimum)

w razie halo (jakiś wyjazd służbowy czy coś) można "się zwolnić" i wtedy sąd odczytuje twoje zeznania jako dowód...

Napisano

> ?

Wiesz co u mnie był problem z upierdliwym sąsiadem, który to doczepił się do mnie, że przelatuje mu pod domem z prędkością 80km/h - a on to wychodzi z bramy z wnuczkami i ile to razy bym go akurat nie potrącił hahaha.gif

Napisał list do drogówki, a ta wpadła do mnie z dzielnicowym do chałupy... - najlepszy kawałek zapamiętałem: "...młody szaleniec, jeździ mi pod domem golfem, nr rejestracyjnych nie zdążyłem spisać..."

pominę fakt, że auto codziennie stoi 50m od niego i nr rej. jak chce może sobie w każdej chwili spisać, do sedna wink.gif

Skończyło się oczywiście na tym, że - po pierwsze nie jest możliwe, żebym tam jechał 80km/h, a po drugie już na pewno nie golfem dwójką hahaha.gif

Zumi

gość mieszka w ostatnim domu tam gdzie stoi jakiś biały sztrucel, ja tam wyjeżdżając i wjeżdżając koło niego miałem podobno prędkość 80km/h hehe.gif

Więc wysłać zawsze możesz - oni lubią się takimi sprawami interesować wink.gif

Napisano

> Wystarczą zeznania

Że zeznania wystarczą, to ja wiem, ale kolega wyraźnie napisał, że CHCE dostarczyć film zlosnik.gif

Napisano

> - czyli co ? całą kamerę z kartą SD, może jeszcze szybą, i karoserią ?

No cóż, trzeba jeszcze wiedzieć, czym jest w tym przypadku nośnik - jeśli nie wiesz, dostarcz to wszystko zlosnik.gif

Napisano

> Podstawa prawna, albo psikus.

Dostarcz do sądu kopie dokumentów to wyślą Cię na drzewo.

Napisano

Strażnik Teksasu hehe.gif

Chcesz donosić a porad szukasz tu ??

Idz na komisariat przedstaw sprawę , złóż doniesienie,poczekaj co będzie.

Napisano

Nie musi. Ten film nie jest dowodem, tylko uwiarygodnieniem dowodu z zeznania składanego przez zawiadamiającego.

Napisano

No dobrze ale jak jest z tylu to nie wiadomo kto kierowal. Wiec jak to jest?

1. Mozna wskazac kogo sie chce.

2. Powiedziec, ze chce ekspertyze bieglego czy nagranie nie bylo manipulowane - np zmienioen nr rej.

Jak to jest w praktyce? Ktos sie bedzie bawil w ekspertyzy za mandat za 300zl?

Napisano

Kiedyś oglądałem jakiś program w TV, w który mówili, że Policja traci duuużo pieniędzy na to, że musi jako dowód dostarczyć oryginalny nośnik. Np. Jest wypadek, policjant robi 5 zdjęć które są na karcie SD w aparacie. Do sądu jako dowód musi dostarczyć kartę SD z aparatu, nie może tego zgrać na płytę. Karta jest zatrzymana jako dowód i zostaje w sądzie a policja musi upić nowe karty. Karta kosztuje więcej niż płyta. Tak marnują się nasze pieniądze.

Nawiązując do tematu. Nie ma sensu oddawać im nagrania bo może będą domagać się karty z kamerki i sobie ją zostawią. Ty z tego nic nie będziesz miał.

Napisano

> Kiedyś oglądałem jakiś program w TV, w który mówili, że Policja traci duuużo pieniędzy na to, że

> musi jako dowód dostarczyć oryginalny nośnik. Np. Jest wypadek, policjant robi 5 zdjęć które

> są na karcie SD w aparacie. Do sądu jako dowód musi dostarczyć kartę SD z aparatu, nie może

> tego zgrać na płytę. Karta jest zatrzymana jako dowód i zostaje w sądzie a policja musi upić

> nowe karty. Karta kosztuje więcej niż płyta. Tak marnują się nasze pieniądze.

> Nawiązując do tematu. Nie ma sensu oddawać im nagrania bo może będą domagać się karty z kamerki i

> sobie ją zostawią. Ty z tego nic nie będziesz miał.

Sorki kolego, ale jakieś farmazony prawisz! Sąd, prokurator, Policja, wszyscy oni muszą się rozliczyć z dowodów rzeczowych! Po zakończeniu badania przez biegłego mozna wnioskowac o zwrot. Po zakończeniu sprawy zwrot dowodu jest obligatoryjny. W razie nie odebrania lub niemożliwości zwrócenia po iluś tam latach w magazynie dopiero przepada! Ciekawe jakbyś miał nowy samochód i został on uznany za dowod rzeczowy i by go sobie zostawili , to byś sobie nowy kupił?

Pewnie, badanie przez biegłego może trochę trwać, ale bez przesady, kazdy ma w domu kilka kart i nie problem włożyć natenczas inną!

Jeżeli tekie konsekwencje doniesienia są według ciebie uciążliwe, to po co sobie dupę zawracać i donosić! Albo jest się ideowym do końca albo wcale!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.