Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Woda w LPG

Featured Replies

Napisano

Witam!

Od jakiegos czasu mam problem z dośc duza wilgocią w silniku i w zwiazku z tym mam pytania do fachowców:

1. Wiem, ze produktem spalania gazu jest m.in woda - pod postacią pary, ale czy jest mozliwośc, ze tankuje gaz z pewną zawartością wody ? Chodzi mi o zawartość wody w lpg, czyli czy jest możliwosc ze stacja pod tym wzgledem sprzedaje wode dodatkiem lpg ?

2. Czy jest mozliwość, ze skondensowana wilgosc pod postacia tzw majonezu / masła zamarznie przy temp -20 i zatka odme ?

3. Czy jest sens izolować czyms reduktor ? Cel to rownomierne dogrzewanie tegoż przy terażniejszych mroźnych temperaturach ?

4. Poza konkursem - Czy to normalne, ze załączone / otwarte elektrozawory od instalacji lpg "ciągną" prąd ?

Napisano

> Witam!

> Od jakiegos czasu mam problem z dośc duza wilgocią w silniku i w zwiazku z tym mam pytania do

> fachowców:

> 1. Wiem, ze produktem spalania gazu jest m.in woda - pod postacią pary, ale czy jest mozliwośc, ze

> tankuje gaz z pewną zawartością wody ? Chodzi mi o zawartość wody w lpg, czyli czy jest

> możliwosc ze stacja pod tym wzgledem sprzedaje wode dodatkiem lpg ?

para jest efektem spalania a nie zawartości wody w LPG

http://zalicz.net/20548/r%C3%B3wnanie-reakcji-spalania-etanu-propanu-metanu-butanu

butan

2 C4H10 + 13 O2 --> 8 CO2 + 10 H20

nie wiem czy jest możliwość zmieszania LPG z H20, czy to by się trwale wymieszało ? nie zamrzło ? gaz jest pod ciśnieniem ? niewiem.gif

> 2. Czy jest mozliwość, ze skondensowana wilgosc pod postacia tzw majonezu / masła zamarznie przy

> temp -20 i zatka odme ?

pewnie jest, brat w 406 ma problem z przepustnicą która na mrozie zamarza, czyszczenie pomaga na jakiś czas

> 3. Czy jest sens izolować czyms reduktor ? Cel to rownomierne dogrzewanie tegoż przy terażniejszych

> mroźnych temperaturach ?

IMO nie, wiele nie zyskasz, chyba że jest gdzieś blisko wlotu pow do silnika

w każdym razie nigdy nie zasłaniałem i auta jeździły, ale reduktory mam na grodzi silnika

> 4. Poza konkursem - Czy to normalne, ze załączone / otwarte elektrozawory od instalacji lpg

> "ciągną" prąd ?

niewiem.gif

ale może tak być, bo odcięcie 12V chyba zamyka zawór ?

Napisano

> 1. Wiem, ze produktem spalania gazu jest m.in woda - pod postacią pary, ale czy jest mozliwośc, ze

> tankuje gaz z pewną zawartością wody ? Chodzi mi o zawartość wody w lpg, czyli czy jest

> możliwosc ze stacja pod tym wzgledem sprzedaje wode dodatkiem lpg ?

Generalnie, to woda może się pojawić w LPG na etapie transportu (nie odwodniona cysterna), ale w obecnych temperaturach raczej czegoś takiego nie zatankujesz.

> 2. Czy jest mozliwość, ze skondensowana wilgosc pod postacia tzw majonezu / masła zamarznie przy

To się zdarza. Jedne silniki są na to bardzie podatne, inne mniej. Skutki - zwykle opłakane.

> 3. Czy jest sens izolować czyms reduktor ? Cel to rownomierne dogrzewanie tegoż przy terażniejszych

> mroźnych temperaturach ?

Jest. Sam o tym też myślę. Z realizację będzie kłopot, bo w moim blaszaku rano było -14 (-24 na zewnątrz). smile.gif

> 4. Poza konkursem - Czy to normalne, ze załączone / otwarte elektrozawory od instalacji lpg

> "ciągną" prąd ?

I to względnie sporo. Cewki mają po kilkanaście Watów mocy.

Napisano

>pewnie jest, brat w 406 ma problem z przepustnicą która na mrozie zamarza, czyszczenie pomaga na jakiś czas

ja w takie mrozy po prostu ostatni kilometr przełączam na benzynę, bądź przed zgaszeniem przegazuję samochód na benzynie. Pomaga. grinser006.gif

Napisano

jak się dzisiaj boleśnie przekonałem jest. Odma zamarzła i cały olej rozlał się po silniku. Z tym, że to nie LPG a małe przebiegi w mrozy najczęściej powodują zamarznięcie odmy. Ja mam BRC więc praktycznie od tygodnia jeżdżę tylko na noPB bo mi się na gaz przełączyć nie chce a odma zamarzła...

Napisano

> nie wiem czy jest możliwość zmieszania LPG z H20, czy to by się trwale wymieszało ? nie zamrzło ?

> gaz jest pod ciśnieniem ?

Bardzo ciekawe teorie. Gaz jest pod ciśnieniem ale to nie jest CNG tylko LPG. Ciśnienie jest nad cieczą. To jest ciecz a temperatura wrzenia dla propanu to - 41oC. To spróbuj taką ciecz wymieszać z wodą. hahaha.gif

Pozdro

Boa

Napisano

> Ciśnienie jest nad

> cieczą.

cfaniaczek.gif a w cieczy nie?

Napisano

> a w cieczy nie?

W tej temperaturze to już jako lód. A gdzie filtry po drodze? W mojej sekwencji mam filtr ciekłego gazu i fitr fazy lotnej? To jak ta woda ma się dalej dostać? yikes.gif

Boa

Napisano

> W tej temperaturze to już jako lód.

W jakiej temperaturze? Co tu ma temperatura wrzenia propanu do rzeczy? Przecież LPG w zbiorniku nie ma temperatury wrzenia cieczy, tylko (w przybliżeniu) temperaturę otoczenia. Inna rzecz, że woda z LPG nie za bardzo się zmiesza, tylko będze na dnie zbiornika. Jesli będzie odepowiednio zimno, to oczywiście zamarznie.

>A gdzie filtry po drodze?

Gdyby taki filtr fazy ciekłej miał ztrzymać ciekłą wodę, to na gazie też nie miałbyś szans pojeździć. smile.gif

Napisano

> W tej temperaturze to już jako lód. A gdzie filtry po drodze? W mojej sekwencji mam filtr ciekłego gazu i fitr fazy lotnej? To jak ta woda ma się dalej dostać?

Jak na takim filtrze fazy ciekłej lub lotnej osadzi się woda lub para wodna to lpg też nie przepuści frown.gif

Napisano

> W jakiej temperaturze? Co tu ma temperatura warzenia propanu do rzeczy? Przecież LPG w zbiorniku

> nie ma temperatury wrzenia cieczy, tylko (w przybliżeniu) temperaturę otoczenia. Inna rzecz,

> że woda z LPG nie za bardzo się zmiesza, tylko będze na dnie zbiornika. Jesli będzie

A jaką ma według ciebie temperaturę ten ciekły gaz

Boa

> odepowiednio zimno, to oczywiście zamarznie.

> Gdyby taki filtr fazy ciekłej miał ztrzymać ciekłą wodę, to na gazie też nie miałbyś szans

> pojeździć.

Napisano

> A jaką ma według ciebie temperaturę ten ciekły gaz

> Boa

Sorry, ale chyba nie czytałeś dokładnie tego cytowanego kawałka, więc powtórzę:

Gaz w zbiorniku ma w przybliżeniu temperaturę otoczenia zbiornika. Dlaczego miałoby być inaczej?

Napisano

> W tej temperaturze to już jako lód. A gdzie filtry po drodze? W mojej sekwencji mam filtr ciekłego

> gazu i fitr fazy lotnej? To jak ta woda ma się dalej dostać?

> Boa

Nie o to mi chodzi. Napisałeś że ciśnienie w zbiorniku jest nad cieczą . Ale takie samo ciśnienie jest w cieczy. (oczywiście pomijamy grawitację i niewielką głębokość zbiornika)

Napisano

Inna rzecz, że

> woda z LPG nie za bardzo się zmiesza, tylko będze na dnie zbiornika.

z tą wodą w zbiorniku to totalna bzdura.naczytałęm sie jak to ludzie na własne oczu widzieli jak wylewano kilka litrór wody z wymontowanych zbiorników.pomyślałęm że i u mnie może jest i czasami zasysa(okresowe spadki mocy).dodam że samochód jeżdził przez 8 lat na gazie i nie była nigdy otwierana butla( pierwszego właściciela ,dobrze znam).drugim właścicielem był mó tata ,który przez ok 6 lat tankował gdzie popadło.pomyślałem ze na takich podrzędnych stacjach mogli chrzcić i mam wode w zbiorniku.

rozebrałem cały zbiornik i na dnie suchutko(nawet tych opiłków co sie na filtrach odkładają nie było).

wiec jeśli jest w gazie woda -to napewno nie osadza sie na dnie,

Napisano

> z tą wodą w zbiorniku to totalna bzdura.

To że Ty nie miałeś, to nie znaczy, że jej tam nie ma prawa być w ogóle. Tak, jak może pojawić się w benzynie, może być również obecna w LPG.

> wiec jeśli jest w gazie woda -to napewno nie osadza sie na dnie,

Zgoda, o ile auto jest w ruchu. Jeśli będzie stało dostatecznie długo, to woda musi być na dnie, bo nie miesza się z LPG, do tego ma wyraźnie większą gęstość.

Żebyśmy mieli jasność: nie chodzi o litry wody w zbiorniku samochodowym, tylko raczej o pojedyncze mL. Mogą być, ale oczywiście wcale nie muszą, z resztą przy takich ilościach jest to problem IMHO nieistotny.

Napisano
  • Autor

a to nie jest tak, ze cisnienie gazu w butli wypchnie wode do reduktora ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.