Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak nie termostat to co?

Featured Replies

Napisano

Wysiadłem właśnie z auta. Przejechane jakieś 8-9 km. Temperatura silnika... 53oC yikes.gif Ja rozumiem, że -25oC na dworze, że sprawność energetyczna silnika wysoka i zagrzać go ciężko ale zawsze było jak nie normalnie 89-90 to chociaż 80oC po takiej przejażdżce (co prawda w takich temperaturach nie jeździłem Astrą jeszcze a przynajmniej nie zaglądałem do termometru).

Pomyślałem, że termostat znów padł ale chłodnica lodowata a 50oC to bym raczej poczuł pod ręką. Co jeszcze mogło się (poza porą roku) skiepścić?

Napisano

Nic się nie skiepściło, jest -25 st. To wystarczająca temp, żeby skutecznie schłodzić silnik przez blok silnika o 20 st.

Czyżbyś zapomniał o silnikach chłodzonych powietrzem?

Napisano
  • Autor

> Nic się nie skiepściło, jest -25 st. To wystarczająca temp, żeby skutecznie schłodzić silnik przez

> blok silnika o 20 st.

> Czyżbyś zapomniał o silnikach chłodzonych powietrzem?

No przecież mam chłodzony cieczą grinser006.gif Ale jak dobrze to dobrze waytogo.gif

Napisano

całe wytworzone ciepło wdmuchnąłes do wnętrza kabiny ogrzewaniem.

Napisano

> całe wytworzone ciepło wdmuchnąłes do wnętrza kabiny ogrzewaniem.

Niestety u mnie to samo, pierwsze 5-10km lepiej przejechać bez dmuchawy, bo tak to nawet przy 100km się nie nagrzeje. :D

W nowszej szybciej się silnik nagrzewa... ale też jakby dmuchawa nawiewu słabsza (może filtr brudniejszy). :D

Na marginesie, póki co przy tych mrozach (dzisiaj -22) obie odpalają od strzała, chociaż dzisiaj w starszej pedał gazu (linka?) przymarzł. :D

Napisano

Jest na to stara metoda, trzeba zamówić dużą pizzę wink.gif

A tak na serio to dokładnie z pudełka po pizzy lub czegoś podobnego wytnij taki kawałek tektury który przesłoni ci 2/3 chłodnicy i ją zasłoń.

+ jest taki że szybciej się nagrzeje i będzie trzymał temp

- trzeba uważać, jak się zrobi cieplej, bo zasłaniając chłodnicę ograniczasz możliwości chłodzenia i przy np +5st możesz zagrzać za bardzo czyli trzeba obserwować baczniej temp przy takim rozwiązaniu.

Napisano

> Jest na to stara metoda, trzeba zamówić dużą pizzę

> A tak na serio to dokładnie z pudełka po pizzy lub czegoś podobnego wytnij taki kawałek tektury

> który przesłoni ci 2/3 chłodnicy i ją zasłoń.

bzdura

jak termostat sprawny, to nie puszcza na chłodnicę żadnego płynu dopóki mały obieg nie osiągnie 85-90 stopni.

A teraz, jak jest tak zimno, to nie męczony silnik nie potrafi dobrze nagrzać nawet tego małego obiegu (bo ogrzewanie wnętrza pochłania więcej energii cieplnej niż silnik oddaje płynowi chłodzącemu).

patent z tekturką nadaje się tylko do pojazdów z niesprawnym termostatem.

Napisano

> patent z tekturką nadaje się tylko do pojazdów z niesprawnym termostatem.

Może też spowolnić chłodzenie silnika wpadającym przez grill lodowatym powietrzem...

Ja ostatnio to nie widziałem na termometrze temperatury silnika większej jak 80*C (robię codziennie 2 trasy po 20-22 km przy temp. zewnętrznych -16 do -10*C). Mój płyn chłodzący jest dodatkowo chłodzony rozprężającym się LPG w parowniku...

Pozdr.

Napisano

> bzdura

Jak jest termostat sprawny to chłodnicy to nie przeszkadza bo i tak jest zimna, ale jak zasłonisz wlot do komory silnika to mroźne powietrze nie owiewa silnika i zawsze trochę szybciej się nagrzewa. Sprawdzone waytogo.gif

Napisano

A wziąłeś pod uwagę to, że zimne powietrze nie tylko przelatując przez chłodnicę chłodzi ją ale też silnik?

W niektórych autkach na zimę zakłada się nawet maskownice na grilla aby zmniejszyć wychładzanie komory silnika, a tutaj jak wsadzisz przesłonę to po prostu nie wieje tak na silnik w czasie jazdy.

Ja mam sprawny termostat i przy zasłoniętej i to prawie całej chłodnicy (mam odsłonięte od strony kierowcy jakieś 10cm) autko nagrzewa mi się dużo szybciej i grzanie jest ok, oczywiście rura od chłodnicy ciepła się robi strzałem po nagrzaniu więc termostat jest ok.

Napisano
  • Autor

> całe wytworzone ciepło wdmuchnąłes do wnętrza kabiny ogrzewaniem.

Bez jaj hehe.gif Z dziur też ledwo ciepłe leciało zlosnik.gif Ale racja po Twojej stronie. Wracałem na wyłączonym nawiewie i doszło do 88 (otworzyć termostatu nie zdążyłem zlosnik.gif). Pomogło też pewnie trochę to, że powrotnie tylko -16,5oC było grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jest na to stara metoda, trzeba zamówić dużą pizzę

W życiu nono.gif Taki tuning to nie dla mnie ok.gif

Napisano

> No przecież mam chłodzony cieczą Ale jak dobrze to dobrze

dziś w nocy przy - 23 st, przejechalem moją astrą kilkadzisiat km. Jak jechałem spokojbie 70-80 temp max 70 st ale czesciej blizej 65 st.

Jak w drodze powrotnej dostała "w pedzel", to rozgrzała się do ponad 80 st, kiedy wjechałem do miasta i musiałem zwolnic ponownie wróciła do okolic 70 stC.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.