Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Instalacja 5 generacji

Featured Replies

Napisano

Jest sobie auta na allegro z taka instalacja i są tam wywody sprzedającego: Volvo z LPG V gen.

Czy to wszystko co tam piszę jest prawdą? Pomijam głupie wyliczenia ale chodzi mi o resztę, ciekawostek odnosnie takiej instalacji.

I pytanie 2. Czy jest sens kupowania z taka instalacją czy np będzie później problem z jej regulacja itd.

Napisano

> Jest sobie auta na allegro z taka instalacja i są tam wywody sprzedającego: Volvo z LPG V gen.

> Czy to wszystko co tam piszę jest prawdą? Pomijam głupie wyliczenia ale chodzi mi o resztę,

> ciekawostek odnosnie takiej instalacji.

> I pytanie 2. Czy jest sens kupowania z taka instalacją czy np będzie później problem z jej

> regulacja itd.

dla mnie pół na pół wink.gif

jeśli chodzi o moc, to może być porównywalna ale kosztem spalanie - gaz jest mniej kaloryczny hmm.gif

"praktycznie całkowita bezobsługowość !!!"

taa

"niespalony gaz trafia z powrotem do zbiornika !! "

a moim niespalonym co się dzieje ? spineyes.gif

pewnie chodzi o powrót, jak układzie benzynowym, ale to w praktyce nie ma znaczenia ?

poza tym czy akurat reduktor jest takim problemem ?

raczej wtryski ?

a w Vgen też są wtryski i jest pompa

i tak jak pisałeś, kto to ogranie w razie problemów grinser006.gif

Napisano

Posiadam taka instalacje tylko firmy vialle , co do spalania , to na pewno nie pali mniej niz benzyny cool.gif , u mnie benzyny ok 10 , lpg 11-12 zalezy jaki gaz , z przełaczaniem fakt jest bardzo szybko , chociaz przy obecnych mrozach i tak troszke wiecej czasu potrzebuje niz zwykle , czy zwieksza moc tez nie wiem , ale na pewno na lpg i benzynie moc jest porównywalna , napewno najwieksza wada jest srewis a w zasadzie bardzo mała dostepnosc do niego , trzeba dbac o pompe w butli tzn. nie doprowadzic do jej zatarcia , kosztowna naprawa frown.gif

Napisano
  • Autor

Czyli w skrócie korzyści raczej mizerne w porónaniu z mozliwymi kłopotami.

Napisano

> Czyli w skrócie korzyści raczej mizerne w porónaniu z mozliwymi kłopotami.

Niestety raczej tak.

Napisano

> Jest sobie auta na allegro z taka instalacja i są tam wywody sprzedającego: Volvo z LPG V gen. ...

ICOM kiedyś miał stronę internetową, a teraz nawet strony nie ma - to daje domyślenia ...

Poza tym przy cenie instalacji 8000zł, czas zwrotu jest tak duży, że w zasadzie jest to nieopłacalne ...

Lepiej kupić takie volvo bez lpg i założyć 4 gen. - prostsze, tańsze, łatwiej z serwisem, a i zwróci się znaczenie szybciej ...

Napisano

Ja posiadam także instalacje Vialle 5 generacji ale ta instalacja była instalowana fabrycznie w Nissanie. Byłem u fachowców na ulicy Laurowej w Warszawie i potwierdzili że jest nie obsługowe. Nawet nic nie regulowali bo za mieszankę gazu jest odpowiedzialny komputer od benzyny. Na serwis należy jechać tylko jak auto przestanie jeździć na gazie. Powiedziano mi tak samo jak napisane wyżej że w polskim gazie niestety jest woda i te pompy gazu tego bardzo nie lubią i się zacierają. Koszt regeneracji ok 600-700 pln. Zmniejszonej ani podwyższonej róznicy w mocy nie odczuwałem w porównaniu z benzyną.

Fajny patent można zastosować żeby auto przyspieszało lepiej z dołu a mianowicie przyspieszyć zapłon bo gaz ma więcej oktanów niż benzyna ale co za tym idzie po takiej modyfikacji tankować należy tylko PB98

Napisano

> ICOM kiedyś miał stronę internetową, a teraz nawet strony nie ma - to daje domyślenia ...

> Poza tym przy cenie instalacji 8000zł, czas zwrotu jest tak duży, że w zasadzie jest to

> nieopłacalne ...

Duży czas zwrotu? Ca 30 tysięcy kilometrów trzeba przejechać do zwrotu inwestycji... IMO to jest bardzo szybko.

Napisano

> Fajny patent można zastosować żeby auto przyspieszało lepiej z dołu a mianowicie przyspieszyć

> zapłon bo gaz ma więcej oktanów niż benzyna ale co za tym idzie po takiej modyfikacji tankować

> należy tylko PB98

Ej, chyba nie. Wystarczy tylko zamontować wariator LPG, który steruje kątem tylko podczas pracy na gazie.

http://www.ac.com.pl/pl/produkt/317/tap-01

Napisano

> Duży czas zwrotu? Ca 30 tysięcy kilometrów trzeba przejechać do zwrotu inwestycji... IMO to jest

> bardzo szybko.

Tyle tylko, że dwukrotnie większa cena w porównaniu z dobrą sekwencją nie za bardzo przekłada się na coś wyraźnie namacalnego.

Napisano

> Tyle tylko, że dwukrotnie większa cena w porównaniu z dobrą sekwencją nie za bardzo przekłada się

> na coś wyraźnie namacalnego.

Przecież tyle kosztuje lpdi w autach w których "dobra sekwencja" jest rzeźbą w...

Uważasz, że to jest to nieopłacalne np w takim tfsi czy tbi? 30 tysięcy to jednak śmiesznie mało biorąc pod uwagę, że zużycie benzyny jest bliskie zeru w eksploatacji...

Napisano

> Przecież tyle kosztuje lpdi w autach w których "dobra sekwencja" jest rzeźbą w...

Jesli chodzi o gazowanie auta z wtryskiem bezpośrednim, to oczywiście tylko LPDi ma sens, ale rozmawialiśmy chyba o LPi do zwykłych silników, gdzie IMHO przeskok cenowy nie przekłada się na coś bardziej sensownego. hmm.gif

Napisano

> Jesli chodzi o gazowanie auta z wtryskiem bezpośrednim, to oczywiście tylko LPDi ma sens, ale

> rozmawialiśmy chyba o LPi do zwykłych silników, gdzie IMHO przeskok cenowy nie przekłada się

> na coś bardziej sensownego.

Quote:

Poza tym przy cenie instalacji 8000zł, czas zwrotu jest tak duży, że w zasadzie jest to nieopłacalne ...

Nic nie ma o korzyściach z samego systemu. ok.gif

Napisano

> Nic nie ma o korzyściach z samego systemu.

Wprost niby nie, ale chyba naturalne, że ktoś normalny, kto miałby montować 2-2,5 raza droższą instalację gazową, niż klasyczna bardzo dobrej jakości, oczekuje w zamian wymiernych korzyści. Tu ich nie widać, a przynajmniej nie są w żaden sposób proporcjonalne do mocno wyższej ceny.

Tak, jak pisałem wyżej, cały czas mam na myśli klasyczne silniki, bo te z bezpośrednim wtryskiem, to już zupełnie inna bajka.

Napisano

> Wprost niby nie (...)

Nawet nie wprost! Odniosłem się do stwierdzenia podważającego opłacalność montażu tak drogich instalacji, ale nie w sensie korzyści z powodu zastosowania takiego rozwiązania, lecz stricte finansowych. ok.gif

Napisano

> Nawet nie wprost! Odniosłem się do stwierdzenia podważającego opłacalność montażu tak drogich

> instalacji, ale nie w sensie korzyści z powodu zastosowania takiego rozwiązania, lecz stricte

> finansowych.

Ok, tylko ja dalej nie jestem w stanie załapać, po co ktoś ma pakować 8 klocków w instalacja gazową LPi, skoro jego fura będzie w ogólnej eksploatacji (osiągi, funkcjonalność, koszty, trwałość, niezawodność) zachowywać się praktycznie tak samo, gdy na montaż LPG da około połowy ww. kwoty?

Lans? Lepsze samopoczucie właściciela? Ja to nie bardzo widzę.

Sam fakt, że się kiedyś zwróci jest raczej oczywisty (podobne zużycie paliwa) i w żaden sposób go nie neguję.

Napisano

> Ok, tylko ja dalej nie jestem w stanie załapać, po co ktoś ma pakować 8 klocków w instalacja gazową

> LPi, skoro jego fura będzie w ogólnej eksploatacji (osiągi, funkcjonalność, koszty, trwałość,

> niezawodność) zachowywać się praktycznie tak samo, gdy na montaż LPG da około połowy ww.

> kwoty?

> Lans? Lepsze samopoczucie właściciela? Ja to nie bardzo widzę.

> Sam fakt, że się kiedyś zwróci jest raczej oczywisty (podobne zużycie paliwa) i w żaden sposób go

> nie neguję.

Czy ma ktoś dostęp do informacji z jakich komponentów dokładnie składa sie taka instalacja i na jakiej zasadzie pracuje? Bo wczesniej sie tym nie interesowałem, a teraz poczytałem jakies info szczątkowe na necie i wygląda to bardzo kusząco jak dla mnie bo ja robie dośc wysilone silniki i u mnie mogłoby to znaleźć zastosowanie. Czy to prawda że gaz jest podawany przez wtryski benzynowe?

Napisano

Może być podawany przez wtryskiwacze benzynowe (jeśli silnik ma wtrysk bezpośredni), albo klasycznie do kolektora.

Choćby tutaj masz trochę informacji.

Napisano

Nie wiem, czy to akurat w Twoim przypadku istotne, ale chyba wszystkie instalacje Vialle sa dedykowane pod konkretny silnik, co moze utrudniac ewentualny tuning.

Napisano

> Nie wiem, czy to akurat w Twoim przypadku istotne, ale chyba wszystkie instalacje Vialle sa

> dedykowane pod konkretny silnik, co moze utrudniac ewentualny tuning.

A inne firmy tego nie produkują?

Napisano

Vialle robi też instalacje uniwersalne - LPfi.

Jest jeszcze JTG icom, też uniwersalna.

Napisano

> Vialle robi też instalacje uniwersalne - LPfi.

> Jest jeszcze JTG icom, też uniwersalna.

no i prins też ma podobną instalacje

o tutaj

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.