Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

V50 1,8i za i przeciw

Featured Replies

Napisano

Witam, mam na oku kilka egzemplarzy Volvo V50. Roczniki jakie mnie interesują to 2005 do max 2007. Jakie są za i przeciw posiadania tego auta. Z tego co piszą to auto ma dużo wspólnego z focusem i jest chwalone głównie za zawieszenie i komfort podróży. A jak się ma kwestia elektroniki i poszczególnych silników? Mam ofertę od znajomego na Volvo 1.8i w bardzo dobrym stanie za dobre pieniądze ale z tego co ludziki piszą to ten motor jest trochę paliwożerny. Tak jak w temacie mam prośbę byście napisali jakie jest za i przeciw zakupu Volvo zarówno w benzynie jak i dieslu.

Auto ma służyć żonie do wożenia dzieciaka ale również musi być na tyle niezawodne by ewentualnie kilka razy w tygodniu zrobić bezawaryjnie i w miarę ekonomicznie trasę 300 km z dzieciakiem i psem. Roczny przebieg sądzę wyniesie około 12000 km.

Z góry dzięki

P.S. Biorę też pod uwagę Skodę Octavię II 1.9 TDI ale po pierwsze znaleźć egzemplarz z przyzwoitym przebiegiem może graniczyć z cudem, a po drugie nie wiem czy z takim rocznym przelotem potrzebuję diesla. Octavią jeździłem i prywatnie i służbowo, wiem jakie ją trapią bolączki, jakie są koszty serwisu. Volvo nie miałem i tylko raz prowadziłem ale XC90 a to trochę inna półka. Wiem, wiem trzeba wsiąść i się przejechać ale może w ogóle nie warto wsiadać i myśleć o tym aucie.

Napisano

bardzo wygodne fotele, dobre materiały w środku, genialnie wyciszone. Prowadzi sie dobrze, chociaż IMO nie tak dobrze jak focus II, bo czuć że to kombi i mu trochę d* ciąży.

Mechanicznie większość części pasuje od focusa mkII - nie ma co ich kupować w volvo, bo na częściach i tak ford motor company pisze wink.gif

serwis volvo okrutnie drogi...

o silnikach benzynowych nie wiem nic. 2.0 diesel to po prostu fordowskie 2.0tdci, czy 2.0hdi jak kto woli smile.gif

Napisano

> o silnikach benzynowych nie wiem nic. 2.0 diesel to po prostu fordowskie 2.0tdci, czy 2.0hdi jak

2.0TDCI = 2.0HDI ?

Napisano
  • Autor

> bardzo wygodne fotele, dobre materiały w środku, genialnie wyciszone. Prowadzi sie dobrze, chociaż

> IMO nie tak dobrze jak focus II, bo czuć że to kombi i mu trochę d* ciąży.

> Mechanicznie większość części pasuje od focusa mkII - nie ma co ich kupować w volvo, bo na

> częściach i tak ford motor company pisze

> serwis volvo okrutnie drogi...

> o silnikach benzynowych nie wiem nic. 2.0 diesel to po prostu fordowskie 2.0tdci, czy 2.0hdi jak

> kto woli

No w moim przypadku tylko kombi wchodzi w rachubę. A 1.8 benzyna to też fordowskie dziecko czy z innej stajni? Jeśli chodzi o serwis to ASO odpada oczywiście z racji kolosalnych cen i mojego przekonania, że pracują tam leniuchy- sorki jeśli kogoś obraziłem.

Napisano

co prawda ujezdzam s40 II czyli sedana no i 2.5 T benzyna wink.gif.. Co mogę powiedzieć...awaryjnosc w normie, koszty eksploatacyjne: częsci rzekłbym niskie kupując w fordzie albo zamennki szczególnie np tarcze klocki wahacze itp- faktycznie pasują od foki.

Dużo elektroniki co moze sie z czasem pierdaczyć a to juz stosunkowo drogie zabawki, dostepne tylko w ASO

Przyjemnośc z jazdy super. Materiały mogłyby być lepsze ale i tak jest ok.

Co do silników 1.8 troche słaby przez co moze stosunkowo sporo spalic przy próbie wyduszenia osiągów Jednak V50 sporo waży.

Napisano
  • Autor

> co prawda ujezdzam s40 II czyli sedana no i 2.5 T benzyna .. Co mogę powiedzieć...awaryjnosc w

> normie, koszty eksploatacyjne: częsci rzekłbym niskie kupując w fordzie albo zamennki

> szczególnie np tarcze klocki wahacze itp- faktycznie pasują od foki.

> Dużo elektroniki co moze sie z czasem pierdaczyć a to juz stosunkowo drogie zabawki, dostepne tylko

> w ASO

> Przyjemnośc z jazdy super. Materiały mogłyby być lepsze ale i tak jest ok.

> Co do silników 1.8 troche słaby przez co moze stosunkowo sporo spalic przy próbie wyduszenia

> osiągów Jednak V50 sporo waży.

No właśnie. Jeśli poziom awaryjności elektroniki jest taki jak w Lagunie II to ja wysiadam, jeśli zaś na poziomie Skody to jest do zaakceptowania. Fjorda miałem ale Transita a to trochę inny poziom...nawet elektroniki- tak mi się wydaje.

Napisano

> Witam, mam na oku kilka egzemplarzy Volvo V50. Roczniki jakie mnie interesują to 2005 do max 2007.

> Jakie są za i przeciw posiadania tego auta.

Do chyba 2009 bazową benzyną był 1,6, oprócz tego 1,8, oraz 1,8 FF, no i 2,0 (wszystkie N/A) i 2,5 Turbo.

Z tego co wyżej, to oprócz 2,5 Turbo najlepszą jednostką jest 1,8FF (FlexiFuel).

Jednostka ta jest dostosowana do spalania E85 (czego absolutnie nie należy robić), za to na normalnej benzynie 95 oct pali ponoć tyle co nic i to jest główna zaleta tego motoru.

Od chyba 2009 wycofano wszystkie jednostki oprócz 2,0 N/A

Ostatnio chciałem wysępić takiego sprzęta do testu, co skutecznie mi odradzono, gdyż ponoć lepiej przytulić 1,6D niż 2,0 N/A.

Z silnikami n/a nie miałem żadnego empirycznego doświadczenia, więc nic nie powiem, ponad to, co wyżej.

Co do budy...

Rocznik 07-09 miał problemy ze skraplaczem chłodnicy - prawdopodobnie już został wymieniony, jeżeli nie, to jest akcja na goodwill (50%), lub poza ASO ok 1200 + VAT.

Ok 4 roku koroduje blenda tylnej klapy - nie działa oświetlenie tablicy rej, później przestaje działać otwieranie klapy. Wymiana z gratami jakieś 600-800.

Od 3 roku w dieslu tylny tłumik zaczyna być dziurawy jak sito, ale tylko od wierzchu - ani jednego jeszcze nie wymieniłem, ale dziury mają :-)

Czasami spaleniu ulega silnik dmuchawy wnętrza, wtedy koszt na poziomie 1000+ (nie wiem, zawsze robiłem gwarancyjnie)

Tradycyjnie - ok 100 kkm rozłazi się pod udem tapicerka siedziska kierowcy (i pasażera, jeśli pasażer dużo jeździ).

Więcej rzeczy TYPOWYCH dla nadwozia jako-takiego nie ma.

Napisano
  • Autor

> Do chyba 2009 bazową benzyną był 1,6, oprócz tego 1,8, oraz 1,8 FF, no i 2,0 (wszystkie N/A) i 2,5

> Turbo.

> Z tego co wyżej, to oprócz 2,5 Turbo najlepszą jednostką jest 1,8FF (FlexiFuel).

> Jednostka ta jest dostosowana do spalania E85 (czego absolutnie nie należy robić), za to na

> normalnej benzynie 95 oct pali ponoć tyle co nic i to jest główna zaleta tego motoru.

> Od chyba 2009 wycofano wszystkie jednostki oprócz 2,0 N/A

> Ostatnio chciałem wysępić takiego sprzęta do testu, co skutecznie mi odradzono, gdyż ponoć lepiej

> przytulić 1,6D niż 2,0 N/A.

> Z silnikami n/a nie miałem żadnego empirycznego doświadczenia, więc nic nie powiem, ponad to, co

> wyżej.

> Co do budy...

> Rocznik 07-09 miał problemy ze skraplaczem chłodnicy - prawdopodobnie już został wymieniony, jeżeli

> nie, to jest akcja na goodwill (50%), lub poza ASO ok 1200 + VAT.

> Ok 4 roku koroduje blenda tylnej klapy - nie działa oświetlenie tablicy rej, później przestaje

> działać otwieranie klapy. Wymiana z gratami jakieś 600-800.

> Od 3 roku w dieslu tylny tłumik zaczyna być dziurawy jak sito, ale tylko od wierzchu - ani jednego

> jeszcze nie wymieniłem, ale dziury mają :-)

> Czasami spaleniu ulega silnik dmuchawy wnętrza, wtedy koszt na poziomie 1000+ (nie wiem, zawsze

> robiłem gwarancyjnie)

> Tradycyjnie - ok 100 kkm rozłazi się pod udem tapicerka siedziska kierowcy (i pasażera, jeśli

> pasażer dużo jeździ).

> Więcej rzeczy TYPOWYCH dla nadwozia jako-takiego nie ma.

No dosyć szczegółowy opis, ale myślę, że jakby każde auto w ten sposób chciał opisać to pewnie podobna lista by powstała...

Napisano

Co możesz napisać o silnikach diesla z roczników 07-10 ?

Napisano

> Ok 4 roku koroduje blenda tylnej klapy - nie działa oświetlenie tablicy rej, później przestaje

> działać otwieranie klapy. Wymiana z gratami jakieś 600-800.

Tutaj trochę przesadziłeś. Wymieniałem to w zeszłym roku i za oryginalną nową część za niecałe 100zł w sklepie Volvo dostałem. To jest rozbieralna część i można wymieniać sam przełącznik od klapy i podświetlenie tablicy. Chyba, że 500zł za robociznę wliczyłeś wink.gif

Napisano

> Tutaj trochę przesadziłeś. Wymieniałem to w zeszłym roku i za oryginalną nową część za niecałe

> 100zł w sklepie Volvo dostałem. To jest rozbieralna część i można wymieniać sam przełącznik od

> klapy i podświetlenie tablicy. Chyba, że 500zł za robociznę wliczyłeś

robota koło stówy.

Graty - zależy co zdechnie. Ja wymieniam całość, żeby się nie bujać w naprawy na raty.

Napisano

> Co możesz napisać o silnikach diesla z roczników 07-10 ?

poszukaj - pisałem nie raz.

Aha, dizli to tam (pojemnościowo i marketingowo) 3 sztuki były :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.