Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup prostownika

Featured Replies

Napisano

> dla mnie wniosek albo produkt z lidla jest malo udany, albo tym malenstem nie da sie naladowac 4

> letniego akumulatora uzywanego na krotkich dystansach w warunkach zimowych.

Już dawno pisałem, że ta lidlowa ładowarka ma coś nie tak z oprogramowaniem.

po prostu bardzo często nie ładuje.

Dlatego ja używam albo modelarskiej ładowarki albo zasilacza laboratoryjnego, gdzie wszystko widać jak na dłoni, co się dzieje z aku.

Napisano

> Już dawno pisałem, że ta lidlowa ładowarka ma coś nie tak z oprogramowaniem.

no ona laduje tylko 0,8A troche malo bo mialo byc wiecej. troche przekrecilem bo nie mam dokladnie lidlowej ladowarki tylko klona z allegro, inna obudowa ale cala reszta wyglada i dziala tak samo.

Napisano

> wniosek albo produkt z lidla jest malo udany, albo tym malenstem nie da sie naladowac 4

> letniego akumulatora uzywanego na krotkich dystansach w warunkach zimowych.

Produkt z Lidla jest ładowarką procesorową, szumnie nazywaną przez niektórych prostownikiem.

Ładowarka procesorowa to nie jest prostownik, żeby było śmieszniej to co już można potencjalnie nazwać prostownikiem, też nie do końca nim jest bo formalnie jest to Bezpieczny Zespół Prostownikowy i jak najbardziej nadaje się do ładowania akumulatorów, w których da się otworzyć cele, pozwala naładować w 100% akumulator, ale nie należy przejmować się wskazaniami wbudowanych amperomierzy.

Wreszcie istnieje w przyrodzie coś takiego jak prostownik połówkowy, ale korzystanie z niego wymaga myślenia, więc mało kto takiego używa, dlatego powszechniejsze są BZP.

Mam wrażenie, że ładowarki procesorowe wymyślili producenci, żeby sprzedawać więcej akumulatorów, które po ładowaniu ŁP będą ulegały dość szybko zasiarczeniu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

mam takową ładowarkę z lidla, i mój padnięty akumulator (robiony test urządzeniem do sprawdzania akumulatorów) który to pokazał ażeby wymienić akumulator, ładowałem owy akumulator ze 30 godzin zanim zapaliła się zielona lampka że akumulator jest naładowany,wiem ze akumulator mam do wymiany ,ale odkładam zakup jak najdalej, ale mam do posiadaczy owej ładowarki pytanie,a mianowicie czy czytaliście dokładnie instrukcje dodaną do tego prostownika? jest napisane ażeby nie lądować aku na mrozie ani zmarzniętego aku,a co przeważnie robimy? auto rano nie chce odpalić bo rozładował się aku a jak aku nie ma właściwego napięcia to przymarza w środku elektrolit , wiec wyciągamy aku z auta i szybciutko pod prostownik, i takie postępowanie jest niestety błędne, aku najpierw musi rozmarznąć do temperatury pokojowej a następnie dopiero go podłączamy do ładowania, ale kto by miał czas na takie postępowanie auto nie odpala panika panic.gif

Napisano

I tak wszystko w jednym zdaniu?

W zasadzie, to ciężko zrozumieć o co Ci chodzi 270751858-jezyk.gif

Napisano

> no ona laduje tylko 0,8A troche malo bo mialo byc wiecej. troche przekrecilem bo nie mam dokladnie

> lidlowej ladowarki tylko klona z allegro, inna obudowa ale cala reszta wyglada i dziala tak

> samo.

ta z lidla laduje pradem 3,5A [auto] lub 0,8A[motocykl].niestety zbyt wczesnie uznaje ze aku jest naladowany no.gif

Napisano

> no ona laduje tylko 0,8A troche malo bo mialo byc wiecej. troche przekrecilem bo nie mam dokladnie

> lidlowej ladowarki tylko klona z allegro, inna obudowa ale cala reszta wyglada i dziala tak

> samo.

A ja w necie chyba na elektrodzie znalazłem info że tam są 4 tryby do wyboru i ten 0,8A jest najmniejszy

Napisano

> A ja w necie chyba na elektrodzie znalazłem info że tam są 4 tryby do wyboru i ten 0,8A jest

> najmniejszy

wybieram tryb zimowy. i 0,8A to tyle ile pokaze mi na amperomierzu.

Napisano

Ładowarka z L jest dobra do dobrych akumulatorów. Ona do pełna nie naładuje kwasowego akumulatora, tak samo będzie mieć kłopot z bardzo słabym aku - może wcale nie ruszyć.

Moje potrzeby natomiast spełnia w 100%. W miniony weekend musiałem trzymać samochód na zewnątrz (temperatura koło -25). Podłączyłem ładowarkę na noc a rano odpaliłem od strzała. Tak samo czasem auto stoi tydzień nie jeżdżone - cały czas pod ładowarka. Wtedy wiem, że aku będzie miał na 100% tyle siły, żeby uruchomić silnik, choćby i dwa tygodnie stał na mrozie). Więcej mi do szczęścia nie potrzeba.

Moim zdaniem produkt z LIDLa jest udany jednakże nie zastąpi tradycyjnego prostownika.

Napisano

> mianowicie czy czytaliście dokładnie instrukcje dodaną do tego prostownika? jest napisane

> ażeby nie lądować aku na mrozie ani zmarzniętego aku,a co przeważnie robimy? auto rano nie

Instrukcję czytałem ale ponad rok temu więc nie pamiętam co tam było napisane.

Ja tam ładuję ciągle na mrozie aku. Z tym jednak zastrzeżeniem, że ładuję aku w samochodzie zaraz po skończonej jeździe - czyli zanim "ostygnie" jest już prawie naładowany. Nie zawsze wiem, kiedy będę jechać znowu więc zostawiam pod ładowarką do kolejnego uruchomienia silnika.

Napisano

> nie lądować aku na mrozie ani zmarzniętego aku,a co przeważnie robimy?

Przeważnie stawiam w takiej sytuacji akumulator na podłodze z ogrzewaniem podłogowym na kilka godzin lub na rurkach wchodzących do zasobnika z kotła CO.

> wiec wyciągamy aku z auta i szybciutko pod prostownik, i takie postępowanie jest

> niestety błędne, aku najpierw musi rozmarznąć do temperatury pokojowej a następnie dopiero go

> podłączamy do ładowania,

To nie ma żadnego związku z urządzeniem zastosowanym do ładowania, tak się zwyczajnie nie robi. Jedynie mój sąsiad tak robi od lat i samochody dzieciaków zwykle spędzają całą zimę z kablami wystającymi spod maski. facepalm%5B1%5D.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Pozdrawiam BAS

doczytalem ze masz ladowarke z lidla i miernik cęgowy moglbys sprawdzic jakim pradem laduje akumulator? smile.gif

Napisano

> doczytalem ze masz ladowarke z lidla i miernik cęgowy moglbys sprawdzic jakim pradem laduje

> akumulator?

Ładowarka z Lidla leży sobie gdzieś na dnie bagażnika Krowy, jeszcze nie rozpakowana a wszystkie moje akumulatory są w pełni naładowane przy pomocy BZP, smile.gif więc nie bardzo mam w tej chwili na czym sprawdzić. frown.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> czasem auto stoi tydzień nie jeżdżone - cały czas pod ładowarka.

Zdejmujesz klemy czy nie ?

Napisano
  • Autor

Kupiłem w końcu prostownik z pierwszego linka:

http://allegro.pl/prostownik-ladowarka-bk-15-amper-15a-6v-12v-reg-i2097702123.html

Podłączyłem najpierw ładowarke z lidla i zaraz pokazała że akumulator jest pełny, potem ten nowy i ładuje na 2 ustawieniu już 3 godziny i jeszcze nic nie gazuje, co chyba wyraźnie potwierdza to że prostownik z lidla nie ładował w pełni.

Napisano

> Podejrzewam jeszcze jedno zjawisko - akumulator "w średnim stanie", ładowany prądowo do napięcia rzędu 16V "przyzwyczaja się" do takiego traktowania i potem w pojeździe, gdzie alternator ma napięcie ograniczone do ok 14 - 14.4V, pobiera mniejszy prąd i będzie coraz słabiej naładowany.

Co to znaczy ładowany prądowo?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.