Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mazda 2- skąd ta cena?

Featured Replies

Napisano

Mi i mojej mulher.gif podoba się ten samochód. Do miasta będzie w sam raz. Pojawia się tylko pytanie: skąd ta cena? Bo że z kosmosu, to wiem zlosnik.gif.

One są targane z Kraju Kwitnącej Wiśni i obarczone wyższymi opłatami ( cłem, akcyzą, czy tam jeszcze jakimś durnym podatkiem )? Tu mamy cennik.

Jakieś opinie o aucie?

Napisano

> Mi i mojej podoba się ten samochód. Do miasta będzie w sam raz. Pojawia się tylko pytanie: skąd

> ta cena? Bo że z kosmosu, to wiem .

> One są targane z Kraju Kwitnącej Wiśni i obarczone wyższymi opłatami ( cłem, akcyzą, czy tam

> jeszcze jakimś durnym podatkiem )? Tu mamy cennik.

> Jakieś opinie o aucie?

Za tego maluszka prawie 50 tysięcy? Ani to ładne, ani stylowe, ani wartościowe... Cena KOSMICZNA. Niczym nie uzasadniona.

Napisano

> Mi i mojej podoba się ten samochód. Do miasta będzie w sam raz. Pojawia się tylko pytanie: skąd

> ta cena?

W 2009 roku były jeszcze droższe zlosnik.gif

Jak kupowaliśmy mazdę (Exclusive plus), byliśmy też w innych salonach. Dla przykładu VW Polo tak samo skonfigurowany wychodził jeszcze drożej, tylko VW dawał rabat i ostateczna cena była podobna.

Napisano

Technicznie jest to Nowa Fiesta w budzie mazdy - no i silniki mazda daje swoje. Cenowo też widzę, że to taka fiesta +5kpln (za lepsze materiały wnętrze pewnie dopłacasz) hmm.gif

Napisano
  • Autor

Na szczęście mam jeszcze dużo czasu na podjęcie decyzji o kupnie nowego auta, więc można przyglądać się innym firmom. A może stanie się cud i trafi się dwulatek w dobrej cenie... Skoro nie ma miliarda entuzjastów tego modelu, to może ceny szybko lecą z każdym rokiem.

Napisano

> (za lepsze materiały wnętrze pewnie dopłacasz)

akurat materiały wnętrza gorsze niż w Fieście ..

Napisano

> A może stanie się cud i trafi się dwulatek w dobrej cenie... Skoro nie ma

> miliarda entuzjastów tego modelu, to może ceny szybko lecą z każdym rokiem.

Ja w idealne dwulatki specjalnie nie wierzę. 4-5 latek będzie bardziej realny wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ja w idealne dwulatki specjalnie nie wierzę. 4-5 latek będzie bardziej realny

To już za stary samochód. Jak już będę zmieniał, to albo nowy, albo góra dwulatek.

Napisano

Wysoka cena dwójki wynika z dziwacznej polityki polskiego oddziału Mazdy, który w 2009 r odjechał z cenami na księżyc. Niby oficjalnie tłumaczą to opłatami celnymi (samochód produkowany tylko w Japonii) i bogatym wyposażeniem jak na standard w tej klasie, ale jednak to moim zdaniem wszystkiego nie wyjaśnia.

Samochód moim zdaniem wart uwagi, bardzo udany, zdecydowanie mogę go polecić. Przejeździłem Mazdą 2 z 2008 r jeden rok - przejechałem 10 000 km i wrażenia miałem bardzo pozytywne. Przejechałem ok 9000 km w mieście i ok 1000 km w trasie. Silnik jaki miałem to 1.3 86 KM. "Zwijacz asfaltu" to zdecydowanie nie był, ale w mieście nie miałem powodów do narzekania na osiągi. W trasie osiągi były znośnie, choć przy wyprzedzaniu można odczuć niedostatek mocy. Spalanie jakie mi wychodziło to do 8 l w zakorkowanym mieście, 6 l w trasie pokonywanej z prędkościami powyżej 100 km/h.

Bardzo dużym plusem tego samochodu jest to jak się prowadzi - układ kierowniczy jest bardzo "komunikatywny". Pomimo, że układ kierowniczy wskazywałby na nieco sportowe zapędy, to zawieszenie uważam za raczej miękkie. Być moze to i dobrze, bo Mazdą bardzo wygodnie się jeździ - komfortowe zawieszenie, wygodne fotele, wysoko umieszczona dźwignia zmiany biegów - to wszytsko pasuje do siebie.

Jeśli chodzi o wykończenie, o czym niektórzy tu wspominali - plastiki wprawdzie najwyższych lotów nie są - są twarde, ale nie należą do łatwo się rysujących, a poza tym wyglądają moim zdaniem dobrze (lepiej niż w Swifcie, Yarisie II , Clio II , 207, - a jeździłem wszystkimi z tych samochodów) i są świetnie zmontowane. Co do porównania ich jakości z Fiestą - w Maździe to czarny plastik z jakąś tam fakturka, a w Fieście szare spienione tworzywo z jakąś tam fakturą. Kwestia co się komu bardziej podoba - na pewno mazdy bym tu nie krytykował.

Przez rok minusów znalazłem niewiele:

1. niepraktyczny schowek przed pasażerem - można do niego coś wrzućić bez otwierania go, ale sam schowek jest strasznie nieforemny i mały.

2. szyba po stronie kierowcy ma przełącznik dwupozycyjny, ale szyba po stronie pasażera już tylko jednopozycyjny

3. skokowa regulacja pochylenia oparcia dźwignią, a nie pokrętłem

4. brak pamięci ustawienia foteli przednich (uciążliwe w wersji 3d)

5. niefortunnie umieszczony suwak zamkniętego obiegu powietrza w wersji z klimą manualną.

Po tym jak okres wypożyczenia się skończył, myślałem o zakupie "dwójki" dla siebie, ale szukałem wersji 1.5 (103 KM) i wiosną 2010 moje poszukiwania skończyły się na obejrzeniu kilku powypadkowych 2 1.5 - wtedy straciłem cierpliwość i zakupiłem Fiestę 1.6.

Generalnie jeśli chodzi o ofertę: dwójki z polskiego rynku to na tle całej ich oferty mniejszość. Samochody z polskich salonów są to głównie benzynowe 1.3. Praktycznie wszystkie oferowane diesle (oba to przebrane HDI 1.4 CDVI, 1.6 CDVI) i benzynowe 1.5 są sprowadzane i tym trzeba się szczególnie dobrze przyglądać. Samochody z polskich salonów to w większości wersje 5d - trzydrzwiowych w Polsce oficjalnie sprzedano bardzo mało.

Wszystkie oferowane na rynku egzemplarze mają jak na tą klasę bogate wyposażenie (el. szyby, el. lusterka, radio z AUX, centalny zamek, ABS), wersja exclusive (dużo ich) miała dodatkowo sterowanie radiem w kierownicy, el. składane podgrzewane lusterka, a Sporty aut. klimę, tempomat i ESP. Egzemplarza bez klimy nie widziałem.

Niedawno w AŚ opisywali dwójkę w dziale używane i opinia tam była zdecydowanie pozytywna.

Podsumowując - polecam ok.gif

Napisano

> Samochód moim zdaniem wart uwagi, bardzo udany, zdecydowanie mogę go polecić. Przejeździłem Mazdą 2

> z 2008 r jeden rok - przejechałem 10 000 km i wrażenia miałem bardzo pozytywne...

Ty chyba jednak masz coś wspólnego ze sprzedażą Mazdy cfaniaczek.gif

Podobny referat napisałeś, jak szukałem samochodu dla żony. Nie ukrywam, że taka konkretna odpowiedź miała duży wpływ na ostateczną decyzję zakupu, za co prze okazji 20.GIF

Żonka zadowolona, tylko narzeka, że czujników "cofania" jej brakuje pad.gifzlosnik.gif A pierwotnie chciała Polo 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ty chyba jednak masz coś wspólnego ze sprzedażą Mazdy

Nic a nic nie mam wspólnego ze sprzedażą czegokolwiek:)

Nawet już nie pamiętam że kiedyś coś pisałem na ten temat smile.gif To miło że moja opinia była pomocna i jesteście zadowoleni smile.gif .

Moze faktycznie powinnem się do Mazdy zgłosić po premię - koleżance w pracy też pochwaliłem 2 i też zanabyła hehe.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za opis ok.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.