Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ocena szkody

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Czy szkoda widoczna na foto jest ciężka do usunięcia? Ile może kosztować zrobienie tego? Oczywiście interesuje mnie tylko profesjonalna naprawa a nie Pan Mietek z młotkiem w garażu na blokowisku.

Mam swoje obawy ale przedstawię je później.

285735427-uszkodzeniedachu3.JPG

post-40463-14352515463493_thumb.jpg

Napisano

Ciężko wyczuć. A jak wygląda reszta? To są tylko wgnioty?

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Ciężko wyczuć. A jak wygląda reszta? To są tylko wgnioty?

> Krawiec

Reszta jest ok. Szyba do wymiany (pęknięta). To jest wgniecenie- uderzenie z góry.

Napisano
  • Autor

> Jak nie pękła szyba to jakieś 2-3 tys

Możesz przybliżyć swoje wyliczenie?

Szyba pękła.

Napisano

> Reszta jest ok. Szyba do wymiany (pęknięta). To jest wgniecenie- uderzenie z góry.

Dach sie pewnie da wyklepać, gorzej ze słupkiem bo pewnie nie będzie dojścia wiec trzeba pewnie przygrzewać i wyciagać. A potem szpachla na oba elementy.

Krawiec

Napisano

Kolega z aso mówi że profi niezaleznie od aso to koło 5-8 tysięcy o ile to nie auto premium.

Napisano

> Dach sie pewnie da wyklepać, gorzej ze słupkiem bo pewnie nie będzie dojścia wiec trzeba pewnie

> przygrzewać i wyciagać. A potem szpachla na oba elementy.

> Krawiec

jakie wyciaganie, trzeba odwiercić mocowanie słupka i dać nowy...

Napisano

> Witajcie,

> Czy szkoda widoczna na foto jest ciężka do usunięcia? Ile może kosztować zrobienie tego? Oczywiście

> interesuje mnie tylko profesjonalna naprawa a nie Pan Mietek z młotkiem w garażu na

> blokowisku.

> Mam swoje obawy ale przedstawię je później.

z innej strony

po czym ta szkoda ?

Napisano
  • Autor

> z innej strony

> po czym ta szkoda ?

"COŚ" spadło na dach...

Napisano
  • Autor

> Kolega z aso mówi że profi niezaleznie od aso to koło 5-8 tysięcy o ile to nie auto premium.

ceny w ASO nawet dla firm są z kosmosu...

Quote:

jakie wyciaganie, trzeba odwiercić mocowanie słupka i dać nowy...

tu się akurat zgadza opinia mojego "specjalisty"

Napisano

Nie zrozumiałes. kolega pracuje z aso cena poza aso. W aso zmienialiby dach

Napisano

> Nie zrozumiałes. kolega pracuje z aso cena poza aso. W aso zmienialiby dach

Ciekawe jak sie ma do takiej naprawy opinia purystów bezwypadkowości grinser006.gif

Napisano

Podeślij to foto do tych gości http://trotek.pl/kontakt.html to mniej więcej Ci wycenią.

Klepanie raczej nie wchodzi w rachubę bo to miejsca zamknięte (słupek) a dach ma wzmocnienie w tym miejscu.

Albo wyciąganie i wyrównanie albo wymiana elementów ale żeby było profi to trzeba po fabrycznych zgrzewach, żeby zrobić po fabrycznych zgrzewach to do wymiany cały dach i praktycznie cały bok bo podejrzewam że słupek z tyłu przechodzi w błotnik, jednym słowem grubsza robota

Napisano

> Ciekawe jak sie ma do takiej naprawy opinia purystów bezwypadkowości

robia to podobno tak że problemu nie ma. Czujnik też nic nie pokaże bo maja miejsca gdzie odwiercać

Napisano

> Nie zrozumiałes. kolega pracuje z aso cena poza aso. W aso zmienialiby dach

Hmmmm...

Czy ja wiem?

Trudno ocenić po zdjęciach, bo nie widać konstrukcji pod spodem, ale ja uważam, że raczej próbowaliby naprawiać.

Zwłaszcza, że na takie rozwiązanie parłby ubezpieczyciel.

Napisano

wiesz kolega mói że u nich aso ma taki satndard że uszkodzenie slupka jak tu i kawałka dachu to wymiana elementu. w roku trafiaja 2-3 tak zalatwione auta po tym jak lód spadł z dachu budynku na dach auta

Napisano

> wiesz kolega mói że u nich aso ma taki satndard że uszkodzenie slupka jak tu i kawałka dachu to

> wymiana elementu. w roku trafiaja 2-3 tak zalatwione auta po tym jak lód spadł z dachu budynku

> na dach auta

No ale miałem rok temu BARDZO podobnie trafiony samochód (gdyby nie istnienie relingów i inna szyba to nawet zastanawiałbym się, czy to nie archiwalne foty mojego) i nie wymieniali ani dachu, ani słupka.

Szyba oczywiście była robiona.

Nie mam pod ręką bazy, ale mógłbym nawet sprawdzić wiela wyszło, ale ZTCP to sporo poniżej 10k. Nadprzeciętnie wysoka była robocizna.

Oczywiście "podobnie" nie znaczy "tak samo", być może tutaj trafione jest gdzieś we wzmocnienia i kaplica.

Natomiast PODOBNO takie słupki wyciąga się metodą przyspawania do uszkodzenia pręta i ciągnięcia za pręt aż do skutku.

Potem się obcina, szlifuje, szpachluje i jest lala.

Mocno streszczam, nie widziałem procesu, więc może duby smalone plotę, ale tak mi ten proces opisywano.

Napisano

wiesz może u ciebie tak aso robi. Możliwe że kwestia marki że słupka sie nie robi ciul wie

Napisano

> wiesz może u ciebie tak aso robi. Możliwe że kwestia marki że słupka sie nie robi ciul wie

IMO wszystko zależy od zakresu uszkodzeń.

Kiedyś miałem problem z wgniecionym dachem (rama dachu - to co na zdjęciu na początku wątku jest przedłużeniem słupka A) od bagażnika.

Nikt się nie palił do wymiany, wszyscy - choć MEGA kręcili nosem, bo miejsce wybitnie niefajne - uważali, że to jest temat do zrobienia, nie do wymiany.

Napisano

1. jeśli patrzymy na to kolokwialnie, to:

dach do wymiany, szyba nowa, - koszt - 8-20 tysi w zależności od producenta/modelu pojazdu.

2. jeśli "tak normalnie" czyli wyciąganie ile się da, prostowanie i korekta szpachlą niestety, to koszt max. 2 tysie...

Napisano
  • Autor

Obawy, o których pisałem na początku to czy po takiej naprawie nie będzie problemu z sztywnością karoserii. Wiadomo- przednia szyba, coś robione przy jej mocowaniu. Rozpiętość cenowa naprawy znaczna - od 2 do 20 tys zł wg Waszych opinii. IMHO temat nie jest warty dalszego wałkowania...

Napisano

> Obawy, o których pisałem na początku to czy po takiej naprawie nie będzie problemu z sztywnością

> karoserii. Wiadomo- przednia szyba, coś robione przy jej mocowaniu. Rozpiętość cenowa naprawy

> znaczna - od 2 do 20 tys zł wg Waszych opinii. IMHO temat nie jest warty dalszego

> wałkowania...

To napisz co to za auto i jak doszlo do uszkodzenia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.