Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż auta - czy zgłaszać w ubezpieczalni?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie

Wiem, że zbycie auta należy zgłosić w wydziale komunikacji. Ale czy powinienem też zgłosić u swojego ubezpieczyciela OC? Czy to już problem nowego właściciela?

Napisano
  • Autor

> Z ostrożności można. Jeśli nie zgłosisz a nabywca nie wypowie OC, to, znając tendencję TU do

> chodzenia na łatwiznę, pewnie przyślą Ci wezwanie do opłacenia składki.

> Oczywiście wybronisz się umową K/S.

MTU wysyła kwartał przed upływem terminu druczek przelewu i podziękowanie prezesa:) Chyba dla spokojności zadzwonię i zgłoszę..

Napisano

> MTU wysyła kwartał przed upływem terminu druczek przelewu i podziękowanie prezesa:) Chyba dla

> spokojności zadzwonię i zgłoszę..

jak chcesz mieć spokój to wyslij im umowe faksem ;p

Napisano

ustawa o OC

Quote:

art. 32

1. Zbywca pojazdu mechanicznego jest obowiązany do przekazania nabywcy dokumentów potwierdzających zawarcie umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz do powiadomienia zakładu ubezpieczeń, w terminie 30 dni od dnia zbycia pojazdu mechanicznego, o fakcie zbycia tego pojazdu i o danych osobowych nabywcy.

Napisano

> Z ostrożności można.

Czemu radzisz ludziom czynności niezgodne z prawem?

Facet posłucha, nie wyśle powiadomienia za 3.50zł a potem będzie się woził tracąc czas i pieniądze na udawadnianie, że nie jest wielbłądem.

Oj panie prawnik, uważałem Cię za miarodajne źródło.

Napisano

> MTU

http://www.mtu.pl/obsluga-on-line/obsluga-klienta/kupno-sprzedaz-pojazdu

bylem w MTU, wypelnilem po sprzedazy, dolaczylem skan umowy z pieczatka WK, dostalem na maila potwierdzenie, a za miesiac czy nawet dwa dostalem przekaz pocztowy na 11zl tytulem wyrownania zlosnik.gif

Napisano

> Oj panie prawnik, uważałem Cię za miarodajne źródło.

Każdy może się pomylić zlosnik.gif I lepiej pytać u źródła, a nie w internecie, bo ile odpowiedzi, tyle wersji.

Napisano

> Czemu radzisz ludziom czynności niezgodne z prawem?

Ależ czemu niezgodne ?

Ustawa wyraźnie wskazuje, że kupujący wchodzi w prawa i obowiązki sprzedającego, a zatem to kupujący od chwili zakupu jest stroną umowy ubezpieczenia.

Działania sprzedającego dla bytu tej umowy nie mają żadnego znaczenia.

> a potem będzie się woził tracąc czas i pieniądze

Jak dostanie wezwanie do zapłaty, wyśle za 3,50 informację, że auto zbył i załącza kopię umowy.

A więc wyjdzie na to samo - 1 wycieczka na pocztę, której być może nie będzie.

Napisano

> Ależ czemu niezgodne ?

Temu (kolega wyżej już napisał):

art. 32

1. Zbywca pojazdu mechanicznego jest obowiązany do (...) powiadomienia zakładu ubezpieczeń, w terminie 30 dni od dnia zbycia pojazdu mechanicznego, o fakcie zbycia tego pojazdu i o danych osobowych nabywcy.

Napisano

> Działania sprzedającego dla bytu tej umowy nie mają żadnego znaczenia.

> Jak dostanie wezwanie do zapłaty, wyśle za 3,50 informację, że auto zbył i załącza kopię umowy.

> A więc wyjdzie na to samo - 1 wycieczka na pocztę, której być może nie będzie.

Mimo to, że kupujący przejmuje polisę to jednak zgłoszenie przez sprzedającego może być ważne, gdyż wg zapisów ustawy Zbywca pojazdu mechanicznego ponosi wraz z nabywcą odpowiedzialność solidarną wobec zakładu ubezpieczeń za zapłatę składki ubezpieczeniowej należnej zakładowi ubezpieczeń za okres do dnia powiadomienia zakładu ubezpieczeń.

Czyli jeśli skłądka lub jej częśc by nie została opłacona i zbywający nie powiadomi, to równie dobrze on jak i nabywca może zostać pociągnięty do odpowiedzialności.

Napisano

> Czemu radzisz ludziom czynności niezgodne z prawem?

Ale czy ja napisałem, żeby nie wysyłał?

> Facet posłucha, nie wyśle powiadomienia za 3.50zł a potem będzie się woził tracąc czas i pieniądze

> na udawadnianie, że nie jest wielbłądem.

Przeczytałeś resztę tego przepisu? Solidarna odpowiedzialność za zapłatę składki ciąży do dnia powiadomienia.

Czyli jeśli nie zawiadomisz TU a wezwą Cię jako zbywcę (1% szansy) to przesyłasz im umowę - płacisz 3,50.

Nie wezwą Cię (99% szansy) - zaoszczędzisz 3,50.

Napisano

> Temu (kolega wyżej już napisał):

> art. 32

> 1. Zbywca pojazdu mechanicznego jest obowiązany do (...) powiadomienia zakładu ubezpieczeń, w

> terminie 30 dni od dnia zbycia pojazdu mechanicznego, o fakcie zbycia tego pojazdu i o danych

> osobowych nabywcy.

Przeczytałeś resztę tego przepisu?

Napisano

> Czyli jeśli skłądka lub jej częśc by nie została opłacona i zbywający nie powiadomi, to równie

> dobrze on jak i nabywca może zostać pociągnięty do odpowiedzialności.

Słyszałeś o jakimś przypadku skorzystania przez TU z tej możliwości? W absolutnie wszystkich znanych mi przypadkach przesłanie umowy zamykało temat. Dochodzenie składki od nabywcy jest dla towarzystwa o niebo łatwiejsze - wstąpił w prawa i obowiązki zbywcy.

Napisano

> Słyszałeś o jakimś przypadku skorzystania przez TU z tej możliwości? W absolutnie wszystkich

> znanych mi przypadkach przesłanie umowy zamykało temat. Dochodzenie składki od nabywcy jest

> dla towarzystwa o niebo łatwiejsze - wstąpił w prawa i obowiązki zbywcy.

Dlatego ja nigdy nie zglaszalemok.gif

Jak bedzie trzeba to sie pofatyguje wtedy...

Nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu, ale jak widac narod lubi grinser006.gif

Napisano

> Słyszałeś o jakimś przypadku skorzystania przez TU z tej możliwości? W absolutnie wszystkich

> znanych mi przypadkach przesłanie umowy zamykało temat. Dochodzenie składki od nabywcy jest

> dla towarzystwa o niebo łatwiejsze - wstąpił w prawa i obowiązki zbywcy.

Nie ma dla mnie znaczenia, czy ja lub ktokolwiek inny o tym słyszał, czy nie słyszał. Jednakże odpowiadając na pytanie: wydaje mi się, że nie słyszałem ale gwarancji nie dać nie mogę.

Niemniej jednak to naprawdę o niczym nie świadczy.

Biorąc pod uwagę, że zadarzało się, iż ubezpieczalnie usiłowały nie wywiązywać się ze zobowiązań, np. niesłusznie pomniejszyć wypłaty odszkodowań (1 taki przypadek znam), to należy liczyć się, że mogą skorzystać z zapisu zawartego w ustawie, aby wyegzekwować należną składkę.

Napisano

> Słyszałeś o jakimś przypadku skorzystania przez TU z tej możliwości?

a jakie znaczenie ma urban legend? to czy już skorzystali czy jeszcze nie jest nieistotne, to samo kiedyś było z rozmiarami opon i AC, nie czepiali się niehomologowanych rozmiarów, a teraz to robią.

Jest zapis w ustawie - jest więc należy się z tego wywiązać i kropka.

Do WK też nie musisz zgłaszać, ale narażasz się na różne dziwne i niemiłe wizyty, a po co?

dura lex sed lex - tak to jakoś było, nie? smirk.gif

Napisano

> Biorąc pod uwagę, że zadarzało się, iż ubezpieczalnie usiłowały nie wywiązywać się ze zobowiązań,

> np. niesłusznie pomniejszyć wypłaty odszkodowań (1 taki przypadek znam), to należy liczyć się,

> że mogą skorzystać z zapisu zawartego w ustawie, aby wyegzekwować należną składkę.

Dochodzimy więc do sedna - z ostrożności można zgłosić. Pisałem o tym w pierwszym poście.

Napisano

> Do WK też nie musisz zgłaszać, ale narażasz się na różne dziwne i niemiłe wizyty, a po co?

> dura lex sed lex - tak to jakoś było, nie?

Weź dwa oddechy i przeczytaj wątek jeszcze raz. Ja napisałem, że z ostrożności można zawiadomić. Autor pytania zgodził się z tym i postanowił to zrobić. O czym Ty chcesz dyskutować?

Napisano
  • Autor

> Weź dwa oddechy i przeczytaj wątek jeszcze raz. Ja napisałem, że z ostrożności można zawiadomić.

> Autor pytania zgodził się z tym i postanowił to zrobić. O czym Ty chcesz dyskutować?

Otóż to. Uzyskałem interesującą mnie informację, uważam, że dalszadyskusja jest zbędna i czysto akademicka. Temat można zamknąć, nic nowego wnieść się nie da.

Napisano

w uzupełnieniu

Quote:

Nowe obowiązki przy sprzedaży auta

Obowiązek pisemnego poinformowania ubezpieczyciela o sprzedaży pojazdu w dalszym ciągu spoczywa na jego zbywcy. Skrócono jednak termin na wykonanie tej czynności - z 30 do 14 dni od dnia dokonania transakcji. Nowelizacja ustawy dokładnie podaje, jakie dane nowego posiadacza należy przedstawić ubezpieczycielowi.

Odpowiednie pismo powinno zawierać imię, nazwisko i PESEL nabywcy, o ile został nadany lub nazwę, siedzibę i REGON w przypadku, gdy nabywcą jest podmiot gospodarczy. Ustawa niezmiennie nakłada na zbywcę obowiązek przekazania nowemu właścicielowi potwierdzenia zawarcia umowy ubezpieczenia OC.

za: interia.pl

Napisano

Witam dodam parę słów od siebie.

Zgodnie z prawem na byłym właścicielu samochodu ciąży obowiązek nie tyle wyrejestrowania, co zawiadomienia o zbyciu zarejestrowanego pojazdu. Mówi o tym art. 78 ust. 2 ustawy; Prawo o ruchu drogowym: "Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nie przekraczającym 30 dni starostę o nabyciu lub zbyciu pojazdu";

Natomiast jeśli chodzi o informowanie TU o zbyciu pojazdu określa to ustawa o obowiązkowych ubezpieczeniach której Art.32 ust.1 mówi:

"Posiadacz pojazdu mechanicznego, który przeniósł prawo własności tego pojazdu, jest obowiązany do przekazania posiadaczowi, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu, potwierdzenia zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz do powiadomienia na piśmie zakładu ubezpieczeń, w terminie 14 dni od dnia przeniesienia prawa

własności pojazdu, o fakcie przeniesienia prawa własności tego pojazdu i o danych posiadacza, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu."

Dodam tylko że Art.32 jest zmieniony w znowelizowanej Ustawie która

wchodzi w życie z dniem 11.02.2012 roku. O szczegółach można poczytać na firmowym blogu http://www.link4.pl/blog

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.