Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

P-O-M-O-C-Y poradzicie cos??

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Otoz rozwazam kupno albo Croma albo EPICA, Epica ma byc tania bo niechodliwa i oto pytanie

Czy w benzynie 2.0 144KM wystepowala wogole z automatem 6biegow z sekwencyjna zmiana biegow, takim jak w dieslu?

Bo wiem,ze z tym normalnym 1-2-3DNPR

Na zdjeciu sprzedajacy ma taka skrzynie i upiera sie ze to 2.0 benzynka.

Serwis CHEWY nie ma zupelnie pojecia bo malo widzieli EPICI w zyciu:)

DZIEKI WIELKIE

Napisano

> Witajcie,

> Otoz rozwazam kupno albo Croma albo EPICA, Epica ma byc tania bo niechodliwa i oto pytanie

> Czy w benzynie 2.0 144KM wystepowala wogole z automatem 6biegow z sekwencyjna zmiana biegow,

> takim jak w dieslu?

> Bo wiem,ze z tym normalnym 1-2-3DNPR

> Na zdjeciu sprzedajacy ma taka skrzynie i upiera sie ze to 2.0 benzynka.

> Serwis CHEWY nie ma zupelnie pojecia bo malo widzieli EPICI w zyciu:)

> DZIEKI WIELKIE

no cóż jak jestem dobrym przykładem bo śmigam swoją Evandą prawie Epica i prawie nie robi tu dużej różnicy - to samo zawieszenie, a w pracy śmigam często Cromą 1,9 JTD 150 KM i napisze tak Croma to niestety o niebo lepsze auto. W porównaniu do Evy, to co jest lepsze w Cromie - przyśpieszenie bajka, wybieranie wybojów bajka, skrzynia pracuje perfekt i ma 6 biegów, siedzi sie wyżej, jest dużo wiekszy bagażnik, lepsza widoszność, spalanie bajka - 5 trasa 6-7 miasto, reszta podobnie. Jednak zamienił bym sie bez wahania...

Napisano

> Witajcie,

> Otoz rozwazam kupno albo Croma albo EPICA, Epica ma byc tania bo niechodliwa i oto pytanie

> Czy w benzynie 2.0 144KM wystepowala wogole z automatem 6biegow z sekwencyjna zmiana biegow,

> takim jak w dieslu?

> Bo wiem,ze z tym normalnym 1-2-3DNPR

> Na zdjeciu sprzedajacy ma taka skrzynie i upiera sie ze to 2.0 benzynka.

> Serwis CHEWY nie ma zupelnie pojecia bo malo widzieli EPICI w zyciu:)

> DZIEKI WIELKIE

Nie napisałeś który rocznik. Wg instrukcji na rok 2010 automat jest taki sam. Tyle że benzyna miała chyba pięć biegów.

Napisano

> śmigam swoją Evandą prawie Epica i prawie nie robi tu dużej

> różnicy - to samo zawieszenie,

Jechałeś Epicą ? yikes.gif Jeździłem Evandą i to nie jest "prawie" to samo auto.

A już porównywanie benzynowego R4 z Evandy do JTD to nieporozumienie... Porównaj diesla z Epici.

Napisano

Epicą jechałem kilka razy bo chciałem ja kupić była to wersja 2.0 benzyna 2 letnia z ASO i różnic w stosunku do Evy było tak mało, że dałem spokój. Fakt ropniakiem nie śmigałem bo jak zobaczyłem spalani eto mnie poraziło, Croma pali n atrasie 5 litrów przy silniku znacznie mocniejszym niż Epcia 150 KM 350 Nm momentu pięc spala i to bez oszczędzania, a Epica ma problemy żeby się w siedmiu zmieścić więc sorki ale co tu porównywać... JTD fiata to wzór jeśli chodzi o nowoczesne ropniaki i niestety silnik z Epci do pięt mu nie dorasta i to zarówno w temacie awaryjniści, spalania jak i osiągów...

Napisano

> zarówno w temacie awaryjniści

Powiedz coś więcej bo jeszcze nigdzie nie znalazłem informacji o awaryjności diesla Epici hmm.gif

Napisano

> Powiedz coś więcej bo jeszcze nigdzie nie znalazłem informacji o >awaryjności diesla Epici

Napisz do Admina ,zeby zmienil mu tytul z weteran na brzechwa bo takie bajki wypisuje ,ze nie wiem czy sie smiac czy plakac wink.gif szczegolnie to spalanie hahaha.gif

Napisano

> szczegolnie to spalanie

Epica - jazda z tempomatem 80 km/h non stop bez przyspieszania i hamowania - 4,2 litra. Tylko co to za jazda ? Męczenie auta i siebie.

Normalna jazda na trasie to spokojnie poniżej 7 litrów.

Ale w 5 litrów nie uwierzę przy "normalnej" jeździe. No chyba, że to Passat w TDi'ku hehe.gif

Napisano

> problemy żeby się w siedmiu zmieścić więc sorki ale co tu porównywać... JTD fiata to wzór

Nie jeździłem dieslem (bo jak będę chciał jeździć traktorem to sobie kupie traktor grinser006.gif), ale porównywałem Evę i Epicę - dla mnie to różnica klasy na korzyść Epiki. Silnik 2.0 benz R6 vs R4 (bez komentarza), nadwozie dużo ładniejsze, nowocześniejszy design w środku, lepsze wyciszenie...

Co do spalania to w trasie jak się postaram nawet moja benzynówka spala w okolicach 7 litrów, więc chyba traktor powinien trochę mniej...

A co do cromy to bardzo fajne auto, ale w zasadzie nie ma dobrego silnika benzynowego no.gif (1.8 to trochę słabo)

Napisano

> Powiedz coś więcej bo jeszcze nigdzie nie znalazłem informacji o awaryjności diesla Epici

To fakt mówi się mało bo i jest ich mało jak rozmawiałem z kolegą w ASO i awarie jak na tak małą ilość aut są częste - oczywiscie system wtrysku.

Ja zawsze chwaliłem DU i Cheviego jednak nigdy nie pisałem bajek i jeśli śmigam 2-3 razy w tygodniu Cromą i nie mogę doszukać się wad a równeiż w tym samym czasie śmigam Evą, jeździłem Epcią i testowo w ASO innymi Chevroletami to wiem co piszę..

Amen

Napisano

> Nie jeździłem dieslem (bo jak będę chciał jeździć traktorem to sobie kupie traktor ),

Zgoda

> ale

> porównywałem Evę i Epicę - dla mnie to różnica klasy na

> korzyść Epiki. Silnik 2.0 benz R6 vs

> R4 (bez komentarza),

Kultura pracy lepsza , reszta podobnie - przyśpieszenie w Epci rozczarowuje i to bardzo

> nadwozie dużo ładniejsze,

kwestia gustu ale mi tez Epcia bardziej się podoba

> nowocześniejszy design w środku

Mam odwrotne zdanie Epcia to GM ja tego wzornictwa nie lubię Eva mi się bardziej podoba bo lubię amerykańską stylistyke - dla jednych to festym dla innych (dla mnie też) piękno..

Co ciekawe Epcia potrafi skrzypień w konsoli Eva nie - pewnie oszczędności GM-a

> lepsze

> wyciszenie...

BZDURA !!! na resorach nie jest ciszej ba przy 140 w Evie jest ciszej (szum opon jest powalający w Epci), jedynym plusem jest bardziej aksamitny dzwięk przy wciśnięciu gazu z małych obrotów - 6 cylindrów

> Co do spalania to w trasie jak się postaram nawet moja benzynówka spala w okolicach 7 litrów, więc

> chyba traktor powinien trochę mniej...

Niestety powinien ale nie pali mniej..

> A co do cromy to bardzo fajne auto, ale w zasadzie nie ma dobrego silnika benzynowego (1.8 to

> trochę słabo)

To prawda

Napisano
  • Autor

dziekuje wszystkim,

Epica to byla 2008, auto w niemczech, sprzdajacy TWIErdzil,ZE 2 LITERKI a automat z sekwencja jak w dieslu.

Mialem okazje niedawno krotko ale jechac diselkiem i benzyna, ale niestety zonie poki co limuzyna sie nie podoba, male dzieci, itp:)

wiec zostal madry wybor czyli cromka

Rozwazam manual 120KM 6 biegow albo jak sie trafi automat 150KM

benzyniakow niewiele jest

Tylko jakby dziwne bo wiekszosc diesli ma 120-150tkm

zyzby zdroworazsadkowy kres bezawaryjnosci?

Pnocw120KM mniej dupereli do awarii, ana osiagach mi nie zalezy jakos mega

Jezdze DU od 13 LAT, 2xnubira,1xlano,setki tysiecy km i jzdze dalej dopiero 253 000 km i dopiero czuje,ze dotarty dobrze;)

Zycie dokona wyboru czyli przypadek zarzadzi:)

Dzieki wielkie

Aaaa...EPICA poszlaza 7600EURO, kosmos cena jak za niesprzedawalne auto + dojazd,rejestracja, wyszloby jakies 33000zl tyle,ze mialo GAZ

Na allegro epici stoja miesiacami passed_out.gif

Napisano

> Aaaa...EPICA poszlaza 7600EURO, kosmos cena jak za niesprzedawalne auto + dojazd,rejestracja,

> wyszloby jakies 33000zl tyle,ze mialo GAZ

> Na allegro epici stoja miesiacami

To jest właśnie potęga "legend ludowych" na temat marek samochodów w naszym kraju sick.gif VW choćby był w całości z gówna ulepiony to sprzeda się od razu. Bo jak Zenek z Gienkiem mówią że VW to jest super to nie ma bata wink.gif

Napisano

> Tylko jakby dziwne bo wiekszosc diesli ma 120-150tkm

> zyzby zdroworazsadkowy kres bezawaryjnosci?

Niekoniecznie. Po prostu taki ogólny przesąd Zenka z Gienkiem.

Więc przed sprzedażą ustawia się licznik właśnie pod nich.

A co do9 awaryjności - wszystko zależy od eksploatacji. Jeden diesel po 50 kkm będzie bardziej zarżnięty niż drugi po 300 kkm.

Napisano

Wybaczcie chłopaki zawsze murem stałem i stoję za Chevretem i DU ale nie za wszelką cenę i wbrew rozumowi jak właściciele SzmelcVagenów. Prawda jest taka, że nie da sie porównać Epici z Cromą pewnie dlatego, że fiat chciał podbic tym autem klasę średnią co mu sie zresztą nie udało z powodu legend ludowych ale zrobili auto solidne z doskonale spasowanym kokpitem - 0 odgłosów ja to było w innych fiatach, super skrzynią, doskonałym silnikiem JTD 150 KM (ten 120 jest troche słabawy), który spala mało paliwa a daje super frajdę, z doskonałymi właściwościami tarkcyjnymi i ładną stylistyką, co również potwierdzili w TVN turbo i innych testach. wszyscy byli w szoku, że fiat zrobił tak dobre auto. Oczywicie dla wiesniaków od VW zawsze będzie to fiat an "F".

Mało tego w ASO fita mówią również o małej awaryjności poza wpadką z zasyfiającym sie EGR i zużywająca sie nadmiernie półosią napędową prawą, to auto nie notuje usterek ani DPF-u ani zawieszenia, ani elektroniki silnika i to przy przebiegach 200-300 tyś. Więc podsumowując jest to fajne auto i polecam je z czystym sumieniem.

Napisano

> Wybaczcie chłopaki zawsze murem stałem i stoję za Chevretem i DU ale nie za wszelką cenę i wbrew

> rozumowi jak właściciele SzmelcVagenów. Prawda jest taka, że nie da sie porównać Epici z Cromą

> pewnie dlatego, że fiat chciał podbic tym autem klasę średnią co mu sie zresztą nie udało z

> powodu legend ludowych ale zrobili auto solidne z doskonale spasowanym kokpitem - 0 odgłosów

> ja to było w innych fiatach, super skrzynią, doskonałym silnikiem JTD 150 KM (ten 120 jest

> troche słabawy), który spala mało paliwa a daje super frajdę, z doskonałymi właściwościami

> tarkcyjnymi i ładną stylistyką, co również potwierdzili w TVN turbo i innych testach. wszyscy

> byli w szoku, że fiat zrobił tak dobre auto. Oczywicie dla wiesniaków od VW zawsze będzie to

> fiat an "F".

> Mało tego w ASO fita mówią również o małej awaryjności poza wpadką z zasyfiającym sie EGR i

> zużywająca sie nadmiernie półosią napędową prawą, to auto nie notuje usterek ani DPF-u ani

> zawieszenia, ani elektroniki silnika i to przy przebiegach 200-300 tyś. Więc podsumowując jest

> to fajne auto i polecam je z czystym sumieniem.

Tym bardziej, że zrobiona na płycie Epsilon opracowanej wspólnie z GM smile.gif

Brakiem trzasków w kabinie bym się nie podniecał, bo kto wsiądzie do mojego Lacetti, jest w szoku, że nic nie stuka wewnątrz ani w zawieszeniu ok.gif

Napisano

> Wybaczcie chłopaki zawsze murem stałem i stoję za Chevretem i DU ale nie za wszelką cenę i wbrew

> rozumowi jak właściciele SzmelcVagenów.

Widzisz - ja powoli zaczynam rozumieć o co chodzi z tym VAG.

Używałem 4 DU (w tym 2 jako Chevrolet), a aktualnie używam 2 auta VAG-a. W DU co prawda drobiazgi, ale padały - czy to jakiś czujnik od ABS, czy zamki zamarzły, czy łącznik stabilizatora, albo centralny przestał działać w 1 drzwiach - niby jeździć się da, niby to kosztuje grosze i można zrobić samemu, ale jednak.

VAG tego typu problemów nie ma. Owszem, diesel prawie otrzepuje się sam ze śniegu, a TSi mialo już 2 naprawy gwarancyjne - ale nie notuję drobnych upierdliwości dnia codziennego. I to jest coś, dlaczego raczej już do DU nie wrócę, choć Cruze kusi bardzo.

Napisano

Jako użytkownik wolę jak psują się niedrogie drobiazgi typu czujnik ABS, czy zamek w drzwiach niż jak leci głowica silnika (2.0 TDI), czy napinacz łańcucha rozrządu (1.4 TSI) w VAG.

VW jest owszem lepiej wykonany niż auta post DU, ale ja tam preferuję prostsze konstrukcje, które nie drenują portfela zarówno przy zakupie jak i podczas eksploatacji pogwarancyjnej.

Napisano

> Jako użytkownik wolę jak psują się niedrogie drobiazgi typu czujnik ABS, czy zamek w drzwiach

Ale czemu co chwilę ?

> jak leci głowica silnika (2.0 TDI), czy napinacz łańcucha rozrządu (1.4 TSI) w VAG.

W 2.0 DU lubiły korby wyjść bokiem. Biorąc pod uwagę ich ilość, sądzę że % usterkowości będzie podobny jak tych wpadek VAG.

Zresztą większość wtop VAG ujawnia się w czasie gwarancji i użytkownika nie bolą w kieszeni.

> nie drenują portfela zarówno przy zakupie jak i podczas eksploatacji pogwarancyjnej.

OK - VAG jest droższy. Ale zapewnia więcej obcowania z najważniejszym ze świętych - św. Spokojem.

Napisano

> OK - VAG jest droższy. Ale zapewnia więcej obcowania z najważniejszym ze świętych - św. Spokojem.

Ja po prostu nie traktowałbym metki VAG jako GWARANCJI św. spokoju.

Kolega kupił nowego Superba - ma ciągłe problemy z czujnikami parkowania (skutkujące zapalaniem się checka na desce). Pierdoła, poprawiają na gwarancji, ale trochę to denerwujące w aucie za prawie 100k PLN.

Z każdym brandem mogą być tego typu przejścia, tak samo z Chevim, jak i z VAG, Toyota, czy Mazda.

Napisano

> Ja po prostu nie traktowałbym metki VAG jako GWARANCJI św. spokoju.

U mnie praktyka - przesiadka z DU na VAG - pokazuje że ze św. Spokojem mam więcej kontaktu.

Inna sprawa, że pewnie gdyby nie mega badziew pod nazwą Leganza to moje wspomnienia o DU byłyby znacznie lepsze.

Napisano

> U mnie praktyka - przesiadka z DU na VAG - pokazuje że ze św. Spokojem mam więcej kontaktu.

> Inna sprawa, że pewnie gdyby nie mega badziew pod nazwą Leganza to moje wspomnienia o DU byłyby

> znacznie lepsze.

Ale wszystko jest względne. Ja akurat trzymam się Chevroletów z uwagi na ów spokój właśnie.

Napisano

> Ale wszystko jest względne. Ja akurat trzymam się Chevroletów z uwagi na ów spokój właśnie.

Dokładnie ok.gif

Napisano

Wszystko zależy od tego kto jak trafił.

Mam lanosa , który ma ponad 300 tyś przebiegu i nie popsuło się w nim nic , co by go unieruchomiło i nic nietypowego. Ot , sama eksploatacja.

Miałem Pewnego Miniwana Opla , który ilością drobnych i nietypowych usterek mógłby hojnie obdzielić trzy inne auta. Chyba nawet nie powinienem o tym wspominać , że te usterki były strasznie drenujące kieszeń.

Obecnie mam lacetti i od kilku miesięcy nic jeszcze ( tfu , tfu ) się nie popsuło.

Napisano

> Tym bardziej, że zrobiona na płycie Epsilon opracowanej wspólnie z GM

A i owszem pyta podłogowa i zawieszenie w Cromie jest takie jak w Vectrze i dobrze bo to b. dobre zawieszenia. połaczenie dobrego zawieszenia z GM i super silnika Fiata a właściwie Magneti Marelli (patent common rail), który to zresztą patent później kupił od włochów VW i zastąpił swoje skompromitowane pompowtryski - o czym się mało mówi. To połączenie dało naprawdę fajne auto bo GM nie miał dobrego klekota.

> Brakiem trzasków w kabinie bym się nie podniecał, bo kto wsiądzie do mojego Lacetti, jest w szoku,

> że nic nie stuka wewnątrz ani w zawieszeniu

Napisano

>super silnika Fiata a właściwie Magneti Marelli (patent common >rail), który to zresztą patent poźniej kupił od włochów VW i zastąpił

> swoje skompromitowane pompowtryski - o czym się mało mówi.

Nie VW, tylko Bosch, który rozwijał komponenty tego system celem wprowadzenia go do produkcji seryjnej.

To, że obecnie VW też stosuje common rail, to już osobna sprawa.

Napisano

> Nie VW, tylko Bosch, który rozwijał komponenty tego system celem wprowadzenia go do produkcji

> seryjnej.

Owszem, kupując wcześniej patent od Magneti Marelli

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.