Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polonez Caro - ogrzewanie tylnej szyby (usterka)

Featured Replies

Napisano

Problem polega na samoistnym włączaniu się ogrzewania tylnej szyby w Poldku Caro 1998r. zaraz po uruchomieniu silnika. Jeżeli akurat nie jest potrzebne, to trzeba je ręcznie wyłączać,chyba że ktoś ma ochotę czekać na automat. Co gorsze - usterka jest sporadyczna, ogrzewanie często włącza się w ten sposób, ale nie zawsze. W tym samochodzie jest jeden kobylasty moduł, który odpowiada za sterowanie tym ogrzewaniem, przerywaną pracę kierunkowskazów i coś jeszcze. Przypuszczam, że winna jest jego elektronika. Zanim kupię nowy i wymienię - zapytam na forum, czy ktoś miał do czynienia z tego rodzaju niesprawnością? Może chodzi o przysłowiowy drobiazg?

Napisano

Miałem poloneza z 97r i miał tak samo, więc to chyba zamierzone działanie a nie usterka. Ogrzewanie włączało się samoczynnie przy ujemnych temperaturach.

Napisano

> Problem polega na samoistnym włączaniu się ogrzewania tylnej szyby w Poldku Caro 1998r. zaraz po

> uruchomieniu silnika.

Tak jest by design i nie tylko w Polonezie.

Napisano

> Miałem poloneza z 97r i miał tak samo, więc to chyba zamierzone działanie a nie usterka. Ogrzewanie

> włączało się samoczynnie przy ujemnych temperaturach.

Potwierdzam, u mojego ojca w Atu z 97 jest tak samo i nie jest to usterka.

Pozdrawiam

Napisano

Ponieważ mam jeszcze na stanie ojcowego Poldka to napiszę jak to powinno działać.

Ogrzewanie szyby możemy włączyć sami lub włączy się automatycznie przy jakiejś temperaturze (niestety nie pamiętam jakiej )

Jeżeli możemy włączyć/wyłączyć sami lub załączy się automatycznie i tez możemy wyłączyć to wsio jest OK.

Problem zaczyna się kiedy ogrzewanie włącza i wyłącza się samo bez jakieś reguły, akurat tak mamy i nie bardzo wiem w czym tkwi problem bo przekładałem moduł na inny i też to samo niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Problem zaczyna się kiedy ogrzewanie włącza i wyłącza się samo bez jakieś reguły, akurat tak mamy i

> nie bardzo wiem w czym tkwi problem bo przekładałem moduł na inny i też to samo

Tego właśnie dotyczy moje pytanie, bo nie zaobserwowałem jakiejś reguły. Samochód stoi w ogrzewanym garażu a to diabelstwo samo potrafi się włączyć lub nie w zależności od swojego widzimisię. Zaobserwuję jeszcze przy próbie startu, gdy autko postoi na zewnątrz. Niby żaden problem, ale irytuje no i bez potrzeby zwiększa zużycie paliwa.

Napisano

> Tego właśnie dotyczy moje pytanie, bo nie zaobserwowałem jakiejś reguły. Samochód stoi w ogrzewanym

> garażu a to diabelstwo samo potrafi się włączyć lub nie w zależności od swojego widzimisię.

> Zaobserwuję jeszcze przy próbie startu, gdy autko postoi na zewnątrz. Niby żaden problem, ale

> irytuje no i bez potrzeby zwiększa zużycie paliwa.

Regułą jest temperatura - juz nie pamietam dokładnie jaka ale chyba jak spadnie poniżej +10 stopni. Jak masz w garażu czasem 10 a czasem 9 stąd raz się załączy a raz nie .. Jest to upierdliwe ale w założeniu miało być przydatnym bajerem. Gorzej było w rocznikach 1993-1995 kiedy nie było termowłącznika i ogrzewanie się włączało niezależnie czy było -20 czy +30 stopni.

Ale do wszystkiego można się przywzyczaić smile.gif

Napisano
  • Autor

> Regułą jest temperatura - juz nie pamietam dokładnie jaka ale chyba jak spadnie poniżej +10 stopni.

> Jak masz w garażu czasem 10 a czasem 9 stąd raz się załączy a raz nie .. Jest to upierdliwe

> ale w założeniu miało być przydatnym bajerem.

Teoria to jedno, a praktyka - drugie. Już zaczynam zastanawiać się nad neutralizacją tego "wynalazku". Problem w tym, że obsługuje to moduł odpowiedzialny za kilka innych, tym razem pożytecznych funkcji, więc trzeba będzie trochę porzeźbić.

BTW kto rozsądny projektuje taki automat? W końcu tylna szyba nie zawsze zaparowuje przy niższej temperaturze. Gdyby faktycznie automat włączał ogrzewanie tylko przy zaparowanej lub zamarzniętej, to wtedy trophy.gif

Napisano

> Regułą jest temperatura - juz nie pamietam dokładnie jaka ale chyba jak spadnie poniżej +10 stopni.

> Jak masz w garażu czasem 10 a czasem 9 stąd raz się załączy a raz nie .. Jest to upierdliwe

> ale w założeniu miało być przydatnym bajerem. Gorzej było w rocznikach 1993-1995 kiedy nie

> było termowłącznika i ogrzewanie się włączało niezależnie czy było -20 czy +30 stopni.

> Ale do wszystkiego można się przywzyczaić

wtedy się wyciągało bezpiecznik od grzanej szyby i był spokój zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> wtedy się wyciągało bezpiecznik od grzanej szyby i był spokój

Ale nie było za to ogrzewania szyby, gdy było potrzebne. zlosnik.gif

Napisano

> Ale nie było za to ogrzewania szyby, gdy było potrzebne.

i wielu innych rzeczy, w końcu to polonez zlosnik.gif

Napisano

> Już zaczynam zastanawiać się nad neutralizacją tego

> "wynalazku". Problem w tym, że obsługuje to moduł odpowiedzialny za kilka innych, tym razem

> pożytecznych funkcji, więc trzeba będzie trochę porzeźbić.

pozostaje Ci wyjęcie wspomnianego już bezpiecznika lub dołożenie (zaadaptowanie już istniejącego?) wyłącznika na desce rozdzielczej (lub gdzie Ci wygodnie).

Napisano
  • Autor

> pozostaje Ci wyjęcie wspomnianego już bezpiecznika lub dołożenie (zaadaptowanie już istniejącego?)

> wyłącznika na desce rozdzielczej (lub gdzie Ci wygodnie).

Myślę raczej o pozostawieniu funkcji dotychczasowego wyłącznika kosztem dorobienia dodatkowej elektroniki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.