Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.6 MJ 105km vs Accord VIII 2.0 noPB 156km

Featured Replies

Napisano

Tak mnie naszło po pomacaniu w salonie Accorda VIII serduszka.giffood.gif

Aktualnie nie mam wielkiego parcia na zmianę Bravolota ale oko tęskno leci do ofert na używane Acc VIII w wersji executive/lifestyle 2.0 i-vtec noPB 156km. Na razie ceny ACC wysokie (że o 2.4 201km nie wspomnę...), ale z czasem kto wie....

Ale do meritum:

1. Czy 1sze roczniki tj 2008 mają jakieś bolączki ?

2. Aktualnie mam 1.6MJ 105km (na wyczucie sa to uczciwe konie) w aucie ważącym ok 1320kg (DR). Czy po przesiadce do ww Accorda 2.0 156km będę odczuwał regres czy poprawę w osiągach ? Rozumiem że ivtec to silnik wysoobrotowy ale jeździłem tylko przez 30min po mieście Acc VII 2.4 190km i ciężko mi tutaj się samookreślić i interpolować to na Acc VIII 2.0

Czy np.: na ekspresówce/autostradzie w Accordzie przy prędkości 110km/h aby zmienić pas i wyprzedzić auto będę musiał redukować o 1,2 biegi? Czy też silnik wykrzesze z siebie troche elastyczności i jak w dieslu da radę bez redukcji?

hmm.gif

Napisano

Porównanie nieadekwatne (diesel vs benzyna), ale modele się chyba zgadzają zlosnik.gif

Normalne, że w ruchu silnik z turbo szybciej przyspieszy bez redukcji, ale z drugiej strony po to jest skrzynia biegów.

W tym konkretnym przypadku po redukcji w Hondzie powinna przyspieszyć tak samo choć odczuwalne kopnięcie w dieslu robi czasami złudzenie zlosnik.gif

Napisano

> Normalne, że w ruchu silnik z turbo szybciej przyspieszy bez redukcji, ale z drugiej strony po to

> jest skrzynia biegów.

ja tam dużo bardziej wolę przyspieszać sprawnie nie zmieniając biegu, bez odrywania rąk od kierownicy i słuchania wycia silnika na niższym biegu.

Napisano

> ja tam dużo bardziej wolę przyspieszać sprawnie nie zmieniając biegu, bez odrywania rąk od

> kierownicy i słuchania wycia silnika na niższym biegu.

Jest bardzo prawdopodobne, ze w tym dieslu tez trzeba bedzie redukowac, lub zmieniac bieg w trakcie wyprzedzania...

Napisano

> ja tam dużo bardziej wolę przyspieszać sprawnie nie zmieniając biegu, bez odrywania rąk od

> kierownicy i słuchania wycia silnika na niższym biegu.

No zgadza się, to jest ich największa zaleta i co najważniejsze zapewniają najlepsze osiągi w codziennym użytkowaniu bez zbędnego wrażenia nerwowej jazdy bo taka jazda w okolicach 3000rpm w benzynie to bym powiedział, że wręcz emerycka zlosnik.gif a osiągi bez turbo mizerne..

Napisano

> Tak mnie naszło po pomacaniu w salonie Accorda VIII

> Aktualnie nie mam wielkiego parcia na zmianę Bravolota ale oko tęskno leci do ofert na używane Acc

> VIII w wersji executive/lifestyle 2.0 i-vtec noPB 156km. Na razie ceny ACC wysokie (że o 2.4

> 201km nie wspomnę...), ale z czasem kto wie....

> Ale do meritum:

> 1. Czy 1sze roczniki tj 2008 mają jakieś bolączki ?

> 2. Aktualnie mam 1.6MJ 105km (na wyczucie sa to uczciwe konie) w aucie ważącym ok 1320kg (DR). Czy

> po przesiadce do ww Accorda 2.0 156km będę odczuwał regres czy poprawę w osiągach ? Rozumiem

> że ivtec to silnik wysoobrotowy ale jeździłem tylko przez 30min po mieście Acc VII 2.4 190km i

> ciężko mi tutaj się samookreślić i interpolować to na Acc VIII 2.0

> Czy np.: na ekspresówce/autostradzie w Accordzie przy prędkości 110km/h aby zmienić pas i

> wyprzedzić auto będę musiał redukować o 1,2 biegi? Czy też silnik wykrzesze z siebie troche

> elastyczności i jak w dieslu da radę bez redukcji?

Nowe acco 2.4 jedzie ciężko, co dopiero 2.0. Jeśli jeździłeś VII 2.4 to ma się on nijak do VIII. Swoją drogą 2.4 jest silnikiem genialnym ok.gif I bardzo elastycznym, ale właśnie do budy VII

Napisano

> Nowe acco 2.4 jedzie ciężko, co dopiero 2.0. Jeśli jeździłeś VII 2.4 to ma się on nijak do VIII.

> Swoją drogą 2.4 jest silnikiem genialnym I bardzo elastycznym, ale właśnie do budy VII

Hmmm, w VIII jest rownie szybki z miejsca i szybszy powyzej 160. Kwestia krotszej skrzyni, wczesniejszego zalaczenia VTECa no i wyzszej mocy. Rowniez nowe 2.4 jest zauwazalnie oszczedniejsze niz stare. Ale co ja moge wiedziec, mialem tylko oba grinser006.gif

Napisano

> 1. Czy 1sze roczniki tj 2008 mają jakieś bolączki ?

Niespecjalnie. A przynajmniej nie takie jak byly na poczatku VIIgena.

> 2. Aktualnie mam 1.6MJ 105km (na wyczucie sa to uczciwe konie) w aucie ważącym ok 1320kg (DR). Czy

> po przesiadce do ww Accorda 2.0 156km będę odczuwał regres czy poprawę w osiągach ?

Jak bedziesz korzystal z obrotow to ewidentnie poprawe. Jak bedziesz go cisnal z 2krpm to na pewno regres.

> ale jeździłem tylko przez 30min po mieście Acc VII 2.4 190km i

> ciężko mi tutaj się samookreślić i interpolować to na Acc VIII 2.0

Bo nie da sie tego zinterpolowac, zupelnie inne auta. Musisz sie liczyc z tym, ze 2.0 jest zauwazalnie wolniejszy niz 2.4.

> Czy np.: na ekspresówce/autostradzie w Accordzie przy prędkości 110km/h aby zmienić pas i

> wyprzedzić auto będę musiał redukować o 1,2 biegi? Czy też silnik wykrzesze z siebie troche

> elastyczności i jak w dieslu da radę bez redukcji?

O 2 to moze nie ale podnoszenie go z 6 biegu przy 100km/h to raczej reakcja nie bedzie zachwycajaca. Zalezy oczywiscie jeszcze czego oczekujesz bo wydaje mi sie, ze MJ105 nijak zadnym demonem osiagow nie jest.

Napisano

> Zalezy oczywiscie jeszcze czego oczekujesz bo wydaje mi sie, ze MJ105 nijak zadnym demonem osiagow nie jest.

Nie jest, ale charakterystykę ma całkiem przyjemną. Przesiadka na wolnossącą benzynę może być rozczarowująca pod względem odczuwalnych wrażeń choć przyspieszenia mogą być w tym przypadku lepsze.

Napisano

> Nie jest, ale charakterystykę ma całkiem przyjemną. Przesiadka na wolnossącą benzynę może być

> rozczarowująca pod względem odczuwalnych wrażeń choć przyspieszenia mogą być w tym przypadku

> lepsze.

Jak kazdy diesel. Znakomitym przykladem jest Civic i-CTDI vs Accord 2.4. Odczucie przyspieszenia jest zdecydowanie silniejsze w Civicu i jakby ktos mial subiektywnie wybrac ktory jest szybszy to wzialby Civica. Niestety postawienie ich obok siebie ujawnia, ze Civic nie ma zadnych szans tak naprawde w zadnej sytuacji.

Napisano

> Hmmm, w VIII jest rownie szybki z miejsca i szybszy powyzej 160. Kwestia krotszej skrzyni,

> wczesniejszego zalaczenia VTECa no i wyzszej mocy. Rowniez nowe 2.4 jest zauwazalnie

> oszczedniejsze niz stare. Ale co ja moge wiedziec, mialem tylko oba

Fakt mojego porównania wynika pewnie z tego, że VIII którą czasem jeżdżę ma skrzynię automatyczną. Przy jakich obrotach załącza się Vtec w VIII ?

Napisano

> Fakt mojego porównania wynika pewnie z tego, że VIII którą czasem jeżdżę ma skrzynię automatyczną.

No to na pewno ma wplyw. I to duuuuzy smile.gif AT w Hondach to duze nieporozumienie.

> Przy jakich obrotach załącza się Vtec w VIII ?

1000rpm wczesniej niz w VII - przy 5k wiec czuc kopa a nie tylko amortyzacje spadku momentu jak wczesniej. Ogolnie o ile nowy 2.4 jest gorszy od starego w kwestii tuningu (przeplywka, slabszy wal, kolektor wydechowy zintegrowany z glowica) to seria vs seria jest zdecydowanie lepszym silnikiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.