Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piasta koła - zamiennik Hans Pries

Featured Replies

Napisano

Kolega potrzebuje piaste koła do octavi 1 (coś mu tam nie poszło przy wymianie lożyska).

Niestety ori jest dość droga więc teraz pytanie: czy w przypadku piasty warto inwestować w drogie renomowane firmy? Ruville ma ja za 220zl a nie jaki HAns Pries za niecałe 90.

Lożysko kolega ma już kupione Skf bo tu mogę się zgodzić ze tani zamiennik może się zemścić natomiast co powiecie o piaście? Kierować się ceną?

Napisano

Spokojnie może HPR-a założyć. Kolega do Leona u mnie zamawiał i nie było żadnego problemu. Zrobił już kilka tyś km i nic się z nimi nie dzieje.

Napisano

> Spokojnie może HPR-a założyć. Kolega do Leona u mnie zamawiał i nie było żadnego problemu. Zrobił

> już kilka tyś km i nic się z nimi nie dzieje.

tak z ciekawości

i to
Napisano

> tak z ciekawości link i to

Tuleje, to wiadomo, że mogą się rozpaść po dwóch dniach, ale piastę można śmiało zakładać.

Napisano

> Tuleje, to wiadomo, że mogą się rozpaść po dwóch dniach, ale piastę można śmiało zakładać.

a cięgna ?

Napisano

> a cięgna ?

Nie wiem, jakie cięgna. Generalnie, elementy, w których nic nie pracuje na zginanie, skręcanie, tarcie, można brać, a resztę omijać.

Napisano

> renomowane firmy? Ruville ma ja za 220zl

ja bym tam wolał dołożyć do tego Ruvilla i mieć święty spokój

Napisano
  • Autor

> ja bym tam wolał dołożyć do tego Ruvilla i mieć święty spokój

Dzięki za odpowiedzi, wcześniej zupełnie nie znałem tej marki, faktycznie przechodzi w TOPRAN i na alledrogo można taką piastę znaleźć za niecałę 50zł smile.gif jeśli ori w VW moge załątwić za ok 500zł, w SKODZIE mogę załatwić za ok 400 to różnica w porównaniu z HP jest znaczna smile.gif

Napewno będzie zamiennik, ja najtańszy jaki wytypowałem to właśnie ten Ruville za 220zł natomiast kolega wpadł na pomysł że skoro do "kawał mela" jak to nazwał smile.gif to nie ma co tam się zepsuć więc czy to można spaprać?

Poczytałem opinie w sieci i raczej negatywne, jest to firma niby "pakująca" ale co wkładają do kartoników ze swoją marką to nikt nie wie...

Jeśli chodzi np. o łożyska, elementy zawieszenia itp. wole wybierać sprawdzone marki - w sumie nigdy nie ma się pewności, może trafić na kiepską partie... na szczęście to nie mój wybór... sam nie wiem co doradzić w tym konkretnym przypadku...

Napisano

> kolega wpadł na pomysł że skoro do "kawał mela" jak to nazwał to nie ma co tam się zepsuć

Jassssne.. Tarcza hamulcowa to też kawał mela a Hans Pries robi je chyba z plasteliny tak sie gną. Dokładność wykonania to u kowala była by lepsza. Kupiłem raz to badziewie i wiecej nie kupię.

Napisano

> Kolega potrzebuje piaste koła do octavi 1 (coś mu tam nie poszło przy wymianie lożyska).

> Niestety ori jest dość droga więc teraz pytanie: czy w przypadku piasty warto inwestować w drogie

> renomowane firmy? Ruville ma ja za 220zl a nie jaki HAns Pries za niecałe 90.

> Lożysko kolega ma już kupione Skf bo tu mogę się zgodzić ze tani zamiennik może się zemścić

> natomiast co powiecie o piaście? Kierować się ceną?

nie.ja bym piasty tego producenta nie kupił.Inne produkty tak, np. włączniki kierunków etc. Piasty, łożysk nie, bo nie są najlepszej jakości.

Napisano

> tak z ciekawości link i to

No i ? A jaką masz pewność że gość na filmie nie kłamie i ta tuleja ma ze 100kkm przebiegu 270751858-jezyk.gif Owszem cena jest adekwatna do jakości , ale poważnie z tą piastą nic się nie dzieje i spokojnie można kupić.

Napisano

każdy wybiera to co chce, ja nie założyłbym piasty Hans Pries i kropka. Później rozbieranie jeszcze raz wszystkiego, kupno nowej piasty i suma sumarum wychodzi drożej niż jak byś dołożył od razu do lepszej firmy.

Napisano
  • Autor

> każdy wybiera to co chce, ja nie założyłbym piasty Hans Pries i kropka. Później rozbieranie jeszcze

> raz wszystkiego, kupno nowej piasty i suma sumarum wychodzi drożej niż jak byś dołożył od razu

> do lepszej firmy.

Ja raczej też unikam każdej, nawet najdrobniejszej części kiepskiej jakości... ale biore poprawkę na swoje zboczenie stąd moje pytanie na forum o podejście innych...

Uważam podobnie, w razie czego (nie wiem jaki może być efekt użytkowania piasty kiepskiej jakości) ale w razie problemów, to od nowa robota, nowa (lepsza) piasta, do tego trzeba doliczyć łożysko, raczej po wyjęciu ze starej piasty nie będzie nadawało się do ponownego założenia...

Moje zdanie o zamiennikach jest takie że jeśli już mają być to firmy bardziej sprawdzone...

Dzięki wszystkim za sugestie...

PS

Tak swoją drogą można wrzucić temat w rodzaju rankingu, czy polecanych producentów zamienników ... smile.gif

Przyznaje że Hans Pries poznałem przed kilkoma dniami, wcześniej nigdy nie słyszałem o tej marce...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.