Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

D-4D 1.4 w Corolli

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z użytkowania tego silnika w Toyocie Corolli E12 i zechciałby się podzielić?

Będę wdzieczny za opis odczuć z użytkowania samochodu z takim dieselem, kosztów itp.

Z tego co wyczytałem silnik ten (w przeciwieństwie do 2.0) nie ma koła dwumasowego, dynamiką niewiele ustępuje 2.0 i praktycznie jest niechipowalny... :-)

Napisano

> Czy ktoś z Was ma doświadczenia z użytkowania tego silnika w Toyocie Corolli E12 i zechciałby się

> podzielić?

My mamy taki wynalazek, demon szybkości to to nie jest, ale jesteśmy bardzo zadowoleni. W mieście teraz w zimie pali jakieś 5,5l/100km w trasie poniżej 4,5l/100. Mulasty jest dopóki nie włączy się turbina. Nasza Corolla (e12) ma ponad 240tyś. mamy ją ponad 2 lata i jak na razie jest bezobsługowa.

Napisano

> My mamy taki wynalazek, demon szybkości to to nie jest, ale jesteśmy bardzo zadowoleni. W mieście

> teraz w zimie pali jakieś 5,5l/100km w trasie poniżej 4,5l/100. Mulasty jest dopóki nie włączy

> się turbina. Nasza Corolla (e12) ma ponad 240tyś. mamy ją ponad 2 lata i jak na razie jest

> bezobsługowa.

jakie miasto takie spalanie .... no.gif niestety w warszawskich korkach Auris z takim samym silnikiem bierze 7 l /100 bez zajakniecia .... clown.gif

Napisano

> Czy ktoś z Was ma doświadczenia z użytkowania tego silnika w Toyocie Corolli E12 i zechciałby się

> podzielić?

> Będę wdzieczny za opis odczuć z użytkowania samochodu z takim dieselem, kosztów itp.

> Z tego co wyczytałem silnik ten (w przeciwieństwie do 2.0) nie ma koła dwumasowego, dynamiką

> niewiele ustępuje 2.0 i praktycznie jest niechipowalny... :-)

Mam i w zupełności taki silnik wystarcza i do miasta i na nasze superdrogi.

Do chipowania nie jest aż tak trudny, da się z niego jeszcze trochę wycisnąć. Zimą lubi strzelić focha na wysokich mrozach, będzie kręcił, ale nie odpali i pokaże check engine zlosnik.gif Paliwo musi być naprawdę wysokiej jakości na mroźne dni. Poza tym bardzo fajne autko, silnikowo to tylko od przeglądu do przeglądu, dużo części zamiennych używanych i nowych. Tylna kanapa składa się tak, że masz płaską przestrzeń do wykorzystania - dla mnie, działkowca, to podstawa.

W mieście spalanie 6 (latem) - 7 (zimą). Tylko, że to w permanentnych korkach, jak zrobi się luźniej to da się zejść odpowiednio do 5 i 6. Gdy mam pusto na trasie między Grójcem a Markami to sprawnie operując pedałem gazu potrafię zejść na 4,5. W dalszej trasie jadąc w okolicach 80km/h i niewielkim obciążeniu można zejść między 4 a 4,5, ale wtedy to wszystko Cię wyprzedza zlosnik.gif

Dynamika - rewelacji nie ma, ale wystarcza. Demonem spod świateł nie jest, podobnie na autostradach, zanim włączy się turbinka za dużo się nie spodziewaj. Ale to może takie spostrzeżenia teraz, bo jak przesiadłem się z benzyny 1.1 to ten silnik był dla mnie rewelacyjny, szczególnie za elastyczność na 3,4,5 biegu w trasie, wyprzedzanie nie nastręcza problemów.

A teraz możliwe usterki. Możliwe podpijanie oleju, zerknij na forum corolli i poczytaj jakich to roczników dotyczyło. Moja z końcówki 2006 nie ma juz tego problemu.

I megabolączka to skrzynia biegów, niestety. W okolicach 120kkm potrafią paść niektóre łożyska i skrzynia zaczyna wyć/szumieć. Z pierwszymi objawami polecam od razu wymianę i nie czekanie aż łożyska sypną opiłkami po całej skrzyni. Jak padnie nagle cała skrzynia, to baaaardzo trudno znaleźć używkę. Do 2.0 kupisz bez problemu, do 1.4 szukałem blisko 2 miesiące. Przed ew. zakupem skonsultuj się z mechanikiem, bo niektóre używki wystawiane jako 'niedłubane' miały już naprawiane łożyska, można to poznać po odwiertach w obudowie po ich wymianie.

Podsumowując - polecam, fajne ekonomiczne auto za niewielkie już teraz pieniądze ok.gif

Napisano

> W mieście teraz w zimie pali jakieś 5,5l/100km w trasie poniżej 4,5l/100.

Jak ja lubię takie teksty hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Spalanie 3.798563 l/100 km to mają paSSaciarze przy ostrym butowaniu , ale żeby tyle paliła Toyota ???

(nie masz przypadkiem w rodzinie kogoś z paSSeczkiem w tejdiku ? oni uwielbiają w swoich opowieściach takie niskie liczby).

Napisano

> Jak ja lubię takie teksty

> Spalanie 3.798563 l/100 km to mają paSSaciarze przy ostrym butowaniu , ale żeby tyle paliła Toyota

> ???

> (nie masz przypadkiem w rodzinie kogoś z paSSeczkiem w tejdiku ? oni uwielbiają w swoich

> opowieściach takie niskie liczby).

w trasie na Mazury udało mi się zejść do 4,3, ale taka jazda to męczarnia nie mająca nic wspólnego z komfortowym podróżowaniem. Zrobiłem tak raz w życiu i więcej nie powtórzę zlosnik.gif

Napisano

> Yaris D4D 75KM pali średnio 4,7l/100km - spalanie liczone z 2,5 lat.

No przecież pisze Ci kolega, że to niemożliwe foch.gif

grinser006.gif

Napisano

bo jeździć to trza umieć

a imho auris jest cięższy i aerodynamicznie gorszy od e12 średnie spalanie 5,5 wypracowane w ciągu ostatnich 5000km. jazda tylko po aglomeracji śląskiej.

Napisano

> jakie miasto takie spalanie .... niestety w warszawskich korkach Auris z takim samym silnikiem

> bierze 7 l /100 bez zajakniecia ....

Ale jak rozumiem ogarniasz różnicę między E12 a E15 i to, że te silniki MOCNO różnią się pod względem konstrukcji układu paliwowego oraz oczyszczania spalin (z czego wynika także fakt różnic w spalaniu).

Napisano
  • Autor

> Mam i w zupełności taki silnik wystarcza i do miasta i na nasze superdrogi.

Dziękuję za fajną odpowiedź. Obecnie użytkuję służbową e12 1.4 16v noPb.

Jak na początku nie znosiłem tego auta tak teraz nie chce jeździć innym (nawet mniej zjeżdżonym)... a samochód dobija już do 400kkm!

Do prywatnego użytku wolałbym jednak jakiegoś niedużego diesela lub noPb którą można zagazować - VVTI do gazu nie nadaje się, stąd pomysł o 1.5 D-4D...

> Do chipowania nie jest aż tak trudny, da się z niego jeszcze trochę wycisnąć. Zimą lubi strzelić

Miałem P2 1.9JTD o podobnej mocy - mi to wystarczało w zupełności, podejrzewam że 1.4 D-4D też wystarczyłby.

> focha na wysokich mrozach, będzie kręcił, ale nie odpali i pokaże check engine Paliwo musi

> być naprawdę wysokiej jakości na mroźne dni. Poza tym bardzo

To jest pewien minus, bo auto będzie stało pod chmurką.

>fajne autko, silnikowo to tylko

> od przeglądu do przeglądu, dużo części zamiennych używanych i nowych. Tylna kanapa składa się

> tak, że masz płaską przestrzeń do wykorzystania - dla mnie, działkowca, to podstawa.

TO jest fajne, ogólnie mega niepozorny wóz, a przy tym bardzo funkcjonalny. Nie rzuca się w oczy - i o to chodzi! :-)

> A teraz możliwe usterki. Możliwe podpijanie oleju, zerknij na forum corolli i poczytaj jakich to

> roczników dotyczyło. Moja z końcówki 2006 nie ma juz tego problemu.

Widzisz, a 1.4VVTI nie bierze ani grama mimo, że jeżdżę nią bardzo szybko nie szczędząc obrotów. Zerknę żeby zgłebić temat. ok.gif

> łożyska sypną opiłkami po całej skrzyni. Jak padnie nagle cała skrzynia, to baaaardzo trudno

I to chyba będzie istotny argument na nie... :/

Sam fakt, że może zepsuć się jest do przeżycia - wszystko może ulec awarii, gorzej jeśli chodzi o nietypowość/trudną dostępność skrzyń... ;-)

Muszę dorwać taką 1.4 i przewieźć się.

Napisano
  • Autor

> Jak ja lubię takie teksty

> Spalanie 3.798563 l/100 km to mają paSSaciarze przy ostrym butowaniu , ale żeby tyle paliła Toyota

> ???

Zluzuj, w spalanie <4.5l/100km w P21.9JTD też nikt mi nie wierzył...

Jak patrzę na statystyki zamieszczane na motosprit.de to takie 1.4D-4D w e12 faktycznie potrafi spalić bardzo mało.

Napisano

> Dziękuję za fajną odpowiedź. Obecnie użytkuję służbową e12 1.4 16v noPb.

> Jak na początku nie znosiłem tego auta tak teraz nie chce jeździć innym (nawet mniej zjeżdżonym)...

> a samochód dobija już do 400kkm!

> Do prywatnego użytku wolałbym jednak jakiegoś niedużego diesela lub noPb którą można zagazować -

> VVTI do gazu nie nadaje się, stąd pomysł o 1.5 D-4D...

> Miałem P2 1.9JTD o podobnej mocy - mi to wystarczało w zupełności, podejrzewam że 1.4 D-4D też

> wystarczyłby.

> To jest pewien minus, bo auto będzie stało pod chmurką.

Przed mrozami zalej dobrym paliwem, dolej atymroza i może się uda. Mi zostało trochę syfu i wprawdzie odpalała, ale już nie chciała jechać, gasła przy puszczaniu sprzęgła i zapalił się check. Gdy mróz zjechał do ok. -18 było OK i pewnego dnia check sam zgasł.

> TO jest fajne, ogólnie mega niepozorny wóz, a przy tym bardzo funkcjonalny. Nie rzuca się w oczy -

> i o to chodzi! :-)

> Widzisz, a 1.4VVTI nie bierze ani grama mimo, że jeżdżę nią bardzo szybko nie szczędząc obrotów.

> Zerknę żeby zgłebić temat.

> I to chyba będzie istotny argument na nie... :/

> Sam fakt, że może zepsuć się jest do przeżycia - wszystko może ulec awarii, gorzej jeśli chodzi o

> nietypowość/trudną dostępność skrzyń... ;-)

> Muszę dorwać taką 1.4 i przewieźć się.

Usterka z tymi łożyskami jest rozkminiona i standardowa naprawa nie jest droga. Gorzej, jak będziesz z tym jeździł i jeździł, wpędzisz się w kłopoty.

Do benzyny nie będę porównywał... jeździłem trochę 1.6 i jak dla mnie porażka frown.gif było głośno i wolno. Powyżej 120km/h nie dało się jechał, bo silnik wchodził na dość wysokie obroty i cicho nie było. Dodam, że był to samochód kupiony w salonie, więc nie była to kwestia wcześniejszego skatowania przez innego właściciela.

Napisano

> jakie miasto takie spalanie .... niestety w warszawskich korkach Auris z takim samym silnikiem

to jest trochę inne d4d, poza tym auris jest cięższy. Gdy wchodził A zrobiłem sobie jazdę testową i... potem z radością wsiadłem do swojej, sprawniej się poruszała wink.gif W kwestii wyciszenia, komfortu pewnie było lepiej w A, ale silnikowo jak najbardziej e12 ok.gif

Napisano

> Yaris D4D 75KM pali średnio 4,7l/100km - spalanie liczone z 2,5 lat.

Yaris to nie E12 - inna waga smile.gif

Co prawda Auris 1.4 D4D 90 KM to też nie E12 , ale koledze który jeździ takim służbowym Auriskiem po mieście pali 5-6 l/100 km.

Napisano

> Ale jak rozumiem ogarniasz różnicę między E12 a E15 i to, że te silniki MOCNO różnią się pod

> względem konstrukcji układu paliwowego oraz oczyszczania spalin (z czego wynika także fakt

> różnic w spalaniu).

moj nie ma DPFa zlosnik.gif piezoelektrykow tez nie ma ... jedyne z czym sie zgodze to roznica w wadze no.gif

Napisano

> to jest trochę inne d4d, poza tym auris jest cięższy. Gdy wchodził A zrobiłem sobie jazdę testową

> i... potem z radością wsiadłem do swojej, sprawniej się poruszała W kwestii wyciszenia,

> komfortu pewnie było lepiej w A, ale silnikowo jak najbardziej e12

no w E12 to "ten" silnik sprawowal sie wysmienicie ok.gif

Napisano

> Przed mrozami zalej dobrym paliwem, dolej atymroza i może się uda. Mi zostało trochę syfu i

> wprawdzie odpalała, ale już nie chciała jechać, gasła przy puszczaniu sprzęgła i zapalił się

> check. Gdy mróz zjechał do ok. -18 było OK i pewnego dnia check sam zgasł.

dziwne .... niby "ten sam" silnik, a z rozruchem przy - 28 st nie mial problemu ok.gif

Napisano

> dziwne .... niby "ten sam" silnik, a z rozruchem przy - 28 st nie mial problemu

Paliłem przy -32 jak był nowy. Teraz nie mam okazji tego eksperymentu powtórzyć, bo jest garażowany.

Napisano

> Widzisz, a 1.4VVTI nie bierze ani grama mimo, że jeżdżę nią bardzo szybko nie szczędząc obrotów.

Grunt to dobry olej. Na mobilu od 90 tys przejeżdżam praktycznie bez dolewek. Po każdych 15 tys poziom jest na dolnej kresce. Jak był nowy zalali go czymś innym to zjarał mi dodatkowe 2 litry.

Napisano

Ja tam schodzę do 5,8, ale ja stary dziad jestem i wąsa zapuściłem.. 270751858-jezyk.gif

Napisano

Jest może na sali ktoś z Toyotką z silnikiem 2.2 D-CAT 177km ? Ciekawi mnie spalanie u innych . Moja RAV 4 po mieście pali coś kole 12, mimo to nie nażekam bo prowadzi się godnie. cool.gif

Napisano

Podepnę się pod temat. Czy 1.4 D4D w rolce E12 i E15 to to samo?

Chodzi mi o egzemplarz z 2007 roku. a konkretnie czy jest dwumas i DPF. Wiem że np. E12 nie ma tych wynalazków.

Napisano

Czytałem to, ale jakoś szczegółowej odpowiedzi nie znalazłem.

Napisano

> Akurat 1.4d4d chipowalny jest

nawet toyota przewiduje chipa

Napisano

> Niezależnie od tego na jakim osprzęcie jest?

1.4 d4d jest na boschu (ecu).

Napisano

> nawet toyota przewiduje chipa

Toyota daje co najwyżej magiczne pudełko z mocą, czyli boxa - to jest generalnie taki-sobie pomysł.

Napisano

zona ma takie auto.Generalnie fajnie sie tym jezdzi,silnik jest cichy jak na diesla.Jest odczuwalna duza turbodziura.Pije olej,trzeba dolac 1l na 15tys.km. Spalanie dobre na trasie 4,5l,miasto niezakorkowane to tak 5,5l.W zimie nie ma problemow z zapalaniem.Jedynie co to hamulce sa jakies mega dziadoskie po 80tys tarcze prawie na smietnik sa a naprawde delikatnie sie z tym pedalem obchodzimy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.