Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężyny tył astra f combi

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam znowu problem ze sprężynami z tyłu. dwa lata temu wymieniłem bo pękła. Założyłem jakieś szwedzke niby takie dobre. I teraz znowu siedzi nisko. Poradźcie jakiej firmy założyć?

Napisano

po pierwsze dla astry masz specjalny kącik poniżej kacika opla

po drugie niektórzy zachwalają Lesjofors wink.gif

Napisano

Jeżeli chcesz żeby Asterka stała nieco wyżej niż inne ale nie za dużo to kup sprężynki Jamexa wzmacniające posiadam takie i autko jest lekko w górze jeżeli chodzi o tył. Jak będziesz chciał moge wysłać fotki jak to wygląda na Twojego e-maila wink.gif mi to się osobiście średnio podoba i planuje jakąś glebe do Asterki zamontować

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> po drugie niektórzy zachwalają Lesjofors

I jam siępod tym podpisuje smile.gif w poprzedniej astrze rodziców jak się spreżyna pekła kupiłem Lesjofors-y i żadnych problemów. Auto zdecydowanie wyżej. Sprężyny wytrwały do końca życia auta.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Polecam na prawde zawieszenie Krisa. Jesli chcesz miec auto troszke wyzej a nie tak osiadle jak maja zuzyte kombiaki to warto.

Efekt super w dodatku jak nawet 3 osoby usiada z tylu to nie siada az tak bo sa wzmacniane.

Wklej fotke i pokaz:)

Napisano

> Witam

> Mam znowu problem ze sprężynami z tyłu. dwa lata temu wymieniłem bo pękła. Założyłem jakieś

> szwedzke niby takie dobre. I teraz znowu siedzi nisko. Poradźcie jakiej firmy założyć?

Powiem Ci tak, ja też bujam się z tym tematem od prawie roku. Ostatnio widziałem u kolegi to między rantem błotnika a oponą 175/65R14 jest przewry jakieś 10-12cm. Nie jest to pierwsza astra jaką widziałem w ten sposób podniesioną. Z wywiadu dowiedziałem się że podobno są to sprężyny od Zafiry A.

Może przy okazji warto zwrócić się tu do kolegów o podanie wymiarów sprzężyn tzn. wysokość bez obciążenia, ilość oraz grubość zwoi zarówno w odniesieniu do Astry , Zafiry i innych Opli - ktoś kiedyś polecał mi z Vectry A jednak w sklepe na ladzie to one są niższe od Asterowskich o jakieś 8-10cm więc opcja ta odpadła i szukam dalej. Najlepiej to mieć obok siebie obydwie sprężyny (Astry i Zafiry) i zrobić foto i pomiary. Na marginesie zanaczę, że jak kolega do tej swojej podniesionej załadował ok. 300 kg towaru to siadła ok. 5 cm.

A ja tak czy siak muszę coś wymyślić bo w Czerwcu na urlop jedziemy w 4 osoby (2 pary) + pełny kufer pod dach (mam oryginalną siatkę nie metalową) + na dachu kajak 5m + przyczepa kempingowa + pełna butla gazu, tak więc będzie "parę" kilo cool.gif

Napisano

Szczerze to odradzał bym od Zafiry czy innych modeli.

Każde sprężyny są dedykowane.np w Astrze do benzyny są inne i do Diesla też, tak więc uważał bym. Jeśli zależy wam Panowie na takim efekcie aby wasze Astry nie uginały się tak pod ciężarem, poproście Krisa - wstawi fotki ikonka_photo2.gifikonka_photo2.gifikonka_photo2.gif swojej i pokaże oraz podzieli się wrażeniami grinser006.gif

Napisano

Ok proszę bardzo, tak wygląda Asterka na sprężynach wzmacniających Jamex mają już rok i na razie nic się nie dzieje cały czas autko stoi tak samo cool.gif

Pzdr smile.gif

astra3zdjcie.jpg

astra2zdjcie.jpg

astra1zdjecie.jpg

Napisano

> Ok proszę bardzo, tak wygląda Asterka na sprężynach wzmacniających Jamex mają już rok i na razie

> nic się nie dzieje cały czas autko stoi tak samo

> Pzdr

a jak tak podniesione auto zachowuje się na szybszych zakrętach?

Napisano

> a jak tak podniesione auto zachowuje się na szybszych zakrętach?

Powiem Ci szczerze że nie jest najgorzej, sprężyny jak producent twierdzi są nieco utwardzone, więc autem nie buja na zakrętach.Z drugiej strony nie można spodziewać się jakiegoś sportowego zapału po tych sprężynkach wink.gif

Jednak oczekuje trochę więcej od Asterki i planuje obniżyć autko (-40mm) oraz zamontować jakieś sportowe amortyzatorki na wiosnę cool.gif

Napisano

> Powiem Ci szczerze że nie jest najgorzej, sprężyny jak producent twierdzi są nieco utwardzone, więc

> autem nie buja na zakrętach.Z drugiej strony nie można spodziewać się jakiegoś sportowego

> zapału po tych sprężynkach

> Jednak oczekuje trochę więcej od Asterki i planuje obniżyć autko (-40mm) oraz zamontować jakieś

> sportowe amortyzatorki na wiosnę

Zamontujemy i będzie chodzić jak sportowa asterka smile.gif

Napisano

> Ok proszę bardzo, tak wygląda Asterka na sprężynach wzmacniających Jamex mają już rok i na razie

> Pzdr

No to tak może być (na pusto) a napisz jak wygląda pod obciążeniem tzn. jak np. wiesz że wkładasz x kilo do bagażnika lub x ludzi na tylną kanapę to ile wtedy siądzie?

I jeszcze gdzie i za ile kupiłeś te sprężyny (mają jakiś numer) i ostatnie pytanie, skąd wziołeś taką zajefajną lotkę/spojler na tylną klapę rotfl.gif

ja też taką food.gif

Napisano

> No to tak może być (na pusto) a napisz jak wygląda pod obciążeniem tzn. jak np. wiesz że wkładasz x

> kilo do bagażnika lub x ludzi na tylną kanapę to ile wtedy siądzie?

> I jeszcze gdzie i za ile kupiłeś te sprężyny (mają jakiś numer) i ostatnie pytanie, skąd wziołeś

> taką zajefajną lotkę/spojler na tylną klapę

> ja też taką

Jutro porobię testy i dokładnie Ci napiszę ile tyłeczek zjedzie niżej i przy ilu osobach z tyłu cool.gif

Sprężynki kupiłem u mnie w Poznaniu w sklepiku z częściami do Opla i kosztowały chyba 120zł komplet na tył

A o lotkę już dużo ludzi pytało wink.gif jest to oryginalna lotka irmschera jak kupowałem Asterke już była smile.gif są takie lotki do kupienia może nie identyczne ale podobne w necie ich pewnie trochę jest

Napisano

Mam z tyłu wzmacniane jamexy prawie pół roku i wszystko gitara.

Napisano

> Jutro porobię testy i dokładnie Ci napiszę ile tyłeczek zjedzie >niżej i przy ilu osobach z tyłu

no i swieca.gif ten teścik niewiem.gif

no chyba że narazie nie możesz pub2.gifale z drugiej strony w śrdku tygodnia hmm.gif

Napisano

> no i ten teścik

> no chyba że narazie nie możesz ale z drugiej strony w śrdku tygodnia

Wrzucę , wrzucę ze spokojem na razie nie mam zbytnio czasu ale weekend się zbliża więc na 100% zdam relacje z testu smile.gif

Napisano

> Wrzucę , wrzucę ze spokojem na razie nie mam zbytnio czasu ale weekend się zbliża więc na 100% zdam

> relacje z testu

będę zatem cierpliwie czekał food.giffood.giffood.gif

Napisano

> będę zatem cierpliwie czekał

A więc dzisiaj porobiłem teścik cool.gif

Do auta zapakowałem na tylną kanapę 3 osoby (ok.260kg) a oto efekt:

Astra na pusto:

astraprzed.jpg

Astra przy obciążeniu 3 osoby:

astrapo.jpg

astrapo2.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam kolegow!

> Pzdr

Ja tez sie zawzialem na ten nisko siedzacy tyl, ktory mi tak szorowal po kraweznikach, ze teraz mam zbiornik paliwa do wymiany, bo pare razem nim przywalilem w co nieco... Ale do rzeczy. Na zdjeciach wyglada to na nieco wyzej jeszcze niz u mnie i tu pojawia sie zasadnicze pytanie, - jakie amortyzatory??? Bo chyba nie te dedykowane oryginalnie, - sa za krotkie!!! U mnie trzeba bylo je skrecic na dociazonym bagazniku, zeby gwint zalapac. Na szczescie mialem prawie puste zbiorniki BENZYNA/LPG, wiec jak zatankowalem to przysiadlo o 2-3 cm, ale i tak w przypadku jakiejs dziury, to kolo nie moze sie "wychylic" w dol dalej niz pozwoli na to amortyzator (jego dlugosc po rozciagnieciu), a to troche niebezpieczne mi sie wydaje. Jak tylko bede mial pod reka fotki, to dorzuce swoje. Ja zalozylem zwykle sprezyny + podkladka gumowa 3 cm, bedzie na fotkach.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Odświeżam kotleta tongue.gif

A powiedz kolego mi jeszcze czy jak jedziesz na "pusto" i wpadniesz w dziurę - tak powiedzmy z 8cm wyrwa w asfalcie to czy czasem amor nie "próbuje" się wyrwać z mocowania?

Bo wiesz jak ostatnio podnosiłem autko do góry to zauważyłem, że tak jak Ty masz na pusto to właściwie jest to maksymalne wyciągnięcie amortyzatora - no chyba że zamontowałeś jakieś dłuższe?

Ponadto (tu już putanie do Wszystkich) czy ktoś już używał części firmy GH?

Interesuje mnie zakup takich springów:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2301098894

i takich amorków:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2287930589

Bo kiedyś czytałem jak to Wszscy narzekają np. na amory firmy HART ale muszę przyznać, że jak kupiłem Uno to na takich przelatałem 100tys. km zanim padły (a właściwie to stopniowo zaczął się z nich olej wylewać - ale trwało to prawie rok). Wiem, że to źle ALE dla mnie pokonanie takiego dystansu na takie pieniądze jest ekonomicznie uzasadnione - bo np. za KYB musiałbym zapłacić 3xtyle ale 300 tys. i tak nie przejadą (w Polsce) - tak więc jak to kiedyś mówiła reklama Dosi "skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać" hehe.gif

Pozdro dla Wszystkich na Majówce 20.GIF20.GIFpub2.gifpub2.gif

Napisano

Sprężyny mogłyby być ale amortyzatory odradzam. Miałem GH z przodu i po 2 latach się wylały, a auta nie tłukę po dziurach smile.gif

Napisano

Sprężyny jakieś wyjątkowo dobre, jak zapakowaliśmy 4 felgi z oponami + jakieś pakuneczki i 4 osoby na pokładzie to w ogóle nie widać żeby osiadł tak jak w innych widać, wzmacniające to super sprawa, słyszałem że kolega Kris ma je na sprzedaż a o takie ciężko podobno smile.gif

Napisano

Amortyzatory zamontowane w Asterce to seryjne Bilstein-y o ile się nie myle to B4, nie są to żadne sportowe amortyzatory ani utwardzane.

Nie zauważyłem żadnych oznak szybszego zużycia amortyzatora smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Sprężyny mogłyby być ale amortyzatory odradzam. Miałem GH z przodu i po 2 latach się wylały, a auta

> nie tłukę po dziurach

Kolego po 2 latach to ja będę miał na nich z 80=90 tys.km nalatane - tak więc czas jaki wytrzymały mnie nie interesuje tylko liczba przejechanych km

Napisano

> Kolego po 2 latach to ja będę miał na nich z 80=90 tys.km nalatane - tak więc czas jaki wytrzymały

> mnie nie interesuje tylko liczba przejechanych km

Amortyzatory GH i ten przebieg to wg mnie musiałby być cud żeby tyle wytrzymały. Tu liczyłbym bardziej na max 40kkm i po nich...

Napisano

> Amortyzatory GH i ten przebieg to wg mnie musiałby być cud żeby tyle wytrzymały. Tu liczyłbym

> bardziej na max 40kkm i po nich...

Ale miałeś czy wróżysz???

Napisano

> Amortyzatory zamontowane w Asterce to seryjne Bilstein-y o ile się nie myle to B4, nie są to żadne

> sportowe amortyzatory ani utwardzane.

> Nie zauważyłem żadnych oznak szybszego zużycia amortyzatora

> Pozdrawiam

ok. a jak podnosisz autko to jeszcze się coś wysuwa?

Napisano

> Ale miałeś czy wróżysz???

Miałem, inaczej bym nie wiedział na pewno, że to nic nie warte.

Napisano

> Miałem, inaczej bym nie wiedział na pewno, że to nic nie warte.

ok. dzięki

• 1 miesiąc później...
Napisano

> słyszałem że kolega Kris ma je na sprzedaż a o takie ciężko podobno

Wiem (już je od niego wziołem grinser006.gif)

ALE u nie nieststy siedzi dużo niżej niż u kolegi Krisa i uwaga - nowa teoria:

Podobno astry sprzed liftingu miały coś innego z tylną belką (albo inny rozstaw albo może innej długości wachacze) niewiem.gif

Ale i tak juest dużo wyżej ok.gif

Napisano

> Podobno astry sprzed liftingu miały coś innego z tylną belką (albo inny rozstaw albo może innej

> długości wachacze)

???

Na 100% nic nie było zmienione.

Dlaczego dochodzisz do takich wniosków i jakie powody je wywołały??

PZDR VEN

Napisano

Słyszałem że dużo ludzi podkłada pod sprężyny podkładki które lekko podwyższają autko. Kolega andrewek z Stilo Squad również takie założył widziałem osobiście różnica jest widoczna smile.gifsmile.gif

Napisano

> widziałem osobiście różnica jest widoczna

Montowanie takowych podkładek gumowych jest dość popularne i skuteczne jeżeli chce się podnieść zawieszenie.

PZDR VEN

Napisano

> Słyszałem że dużo ludzi podkłada pod sprężyny podkładki które lekko podwyższają autko. Kolega

> andrewek z Stilo Squad również takie założył widziałem osobiście różnica jest widoczna

Ja ze wzgledu na obecnosc w moim wozie LPG tez takowe zalozylem i sobie chwale. 270635636-JUMP2.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Ja ze wzgledu na obecnosc w moim wozie LPG tez takowe zalozylem i sobie chwale.

> Pozdrawiam

Również sobie chwaliłem ok.gif

Napisano

> Słyszałem że dużo ludzi podkłada pod sprężyny podkładki które lekko podwyższają autko.

Można takie założyć zarówno na górę jak i na dół. Ja mam założone

na dole. Sprężyna z jednej strony, franca jedna, jest tak "ściśnięta", że na dołkach strzela zahaczając i odhaczając się zwój-zwój, a auto stoi powiedzmy normalnie, czyli nie za wysoko i nie za nisko.

Napisano

> Można takie założyć zarówno na górę jak i na dół. Ja mam założone

> na dole. Sprężyna z jednej strony, franca jedna, jest tak "ściśnięta", że na dołkach strzela

> zahaczając i odhaczając się zwój-zwój, a auto stoi powiedzmy normalnie, czyli nie za wysoko i

> nie za nisko.

Również założyłem gumy do tyłu tak jak kolega Kris pisał - nic nie strzela nic nie puka a tył jest minimalnie wyżej i jest efekt taki jaki oczekiwałem grinser006.gif

Napisano

> Dlaczego dochodzisz do takich wniosków i jakie powody je wywołały??

A no dlatego, że kolega Kris przysłął mi już swoje sprężyny (wyżej widać jak stoi jego autko) i po montażu ich u mnie jest dużo niżej niż u niego.

Rozmawiałem też z gościem, który prowadzi szrot (rozbiera auta na części) i on mówił, że jak miał asterkę też kombi i też sprzed liftingu to nigdy nie mógł jej podnieść z tyłu - a jak zmienił asterkę na nowszą (po lifcie) i zapodał springi ze swojej poprzedniej to była dużo wyżej niż poprzednia.

Tak wyglądała moja Asterka przed wymianą

286072386-przed.jpg

tak po wymianie

286072386-po.jpg

a tak wyglądały sprężyny - ta z lewej są od Krisa

286072386-springi.jpg

post-116584-14352516730112_thumb.jpg

Napisano

> Rozmawiałem też z gościem, który prowadzi szrot (rozbiera auta na części) i on mówił, że jak miał

> asterkę też kombi i też sprzed liftingu to nigdy nie mógł jej podnieść z tyłu - a jak zmienił

> asterkę na nowszą (po lifcie) i zapodał springi ze swojej poprzedniej to była dużo wyżej niż

> poprzednia.

A moze to byla kwestia tego ze ta poliftowa miala pneumatyczna regulacje zawieszenia. Wg Etzolda niektore wersje byly w takowy wynalazek wyposazone.

Pozdrawiam

Napisano

O dużo lepiej Unomaniak smile.gif

Z tego co widzę sprężyna Krisa ma inną budowę tak więc może dlatego chodź trochę podwyższyła grinser006.gif

Jeśli chcesz mieć jeszcze wyżej to kup podkładki pod te sprężyny. Masz przynajmniej gwarancje, że jak naładujesz rzeczy na wyjazd to nie siądzie jak Kaczka tongue.giftongue.giftongue.gif

(Jeśli chodzi o podkładki mam i sobie chwalę)

Ps. Na 1 zdjęciu widać, że siedzi bardzo tak więc wymiana na + ok.gif

Napisano

> A moze to byla kwestia tego ze ta poliftowa miala pneumatyczna regulacje zawieszenia. Wg Etzolda

> niektore wersje byly w takowy wynalazek wyposazone.

> Pozdrawiam

Moja Asterka nie posiada żadnych wynalazków związanych z pneumatyką , ale może faktycznie wersje z przed liftingu i po się czymś różnią w co wątpię. Ale i tak nie jest źle troszkę się podniósł tyłeczek proponuję kupić podkładki jest to groszowa sprawa i będzie idealnie.

Pozdrawiam smile.gifcool.gifcool.gif

Napisano

> Ale kołpaki do wymiany

wiem, ale w innym wątku już było przecież, że mam żonę w kieszeni mulher.gifhahaha.gif

Napisano

> Moja Asterka nie posiada żadnych wynalazków związanych z pneumatyką ,

też pytałem - nie miał

> ale może faktycznie wersje z

> przed liftingu i po się czymś różnią w co wątpię.

jednak stawiam na to

> Ale i tak nie jest źle troszkę się podniósł

> tyłeczek

o tak - a najważniesze, że pod obciążeniem nie siada już tak bardzo - w sobotę zawoziłem szwagra do domu i tak:

ja - 100 kg

szwagier - 100 kg

żona (moja) - jakieś 54 kg

na dachu na relingach - drzwi stalowe zewnętrzne z Castoramy

w bagażniku:

telewizor 32" CRT (zajął pół kufra angryfire.gif), 3 wiadra farby (10L), 20 kg mąki, 20 kg cukru, 10L mleka itp (szwagier ze wsi - daleko do sklepu), dwie duże troby ciuchów, rowerek dla dziecka, fotelik dla dziecka, a i 2 zgrzewki coli 2L - po tym wszstkim stał wyżej niż na zdjęciach powyżej na pusto sprzed wymiany - także temat uważam za rozwiązany i zamknięty.

Tak jak kolega Kris tak i ja POLECAM Jamexy!!!

A w zeszłą sobotę na starych sprężynach miałem załadowane to samo, ale zamiast mojej żony była szwagierka (więc jakieś 10kg więcej) i dwoje dzieci (2 i 4 latka) z fotelikami to wtedy nie pojechaliśmy bo po załadowaniu Asteka siadła sobie hakiem na glebie - dosłownie sciana.gif

Na szczęście kolega Kris pośpieszysł z pomocą i efekty powyżej rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.