Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie są możliwości obrony?

Featured Replies

Napisano

wiec sprawa wyglada nastepujaco:

w piatek jechalem sobie do swojej serce.gif jechalem dosc spokojnie az w pewnym momencie napatoczyl mi sie jakis burak ktory zamulal poza terenem zabudowanym jadac 50km/h icon_eek.gif a ilekroc chcialem go wyprzedzic to chlop przyspieszal screwy.gif jednak w koncu udalo mi sie tego dokonac, zaczalem manewr na lini przerywanej i dosc dlugiej prostej w dol. chwile pozniej zostalem zatrzymany przez patrol drogowki po czym zostal mi postawiony zarzut wyprzedzania na podwojnej ciaglej (podobno byl tam znak zakazu wyprzedzania), na skrzyzowaniu i przejsciu dla pieszych pad.gif zostal mi zaproponowany" mandat w wysokosci 1000 zlotych i 19 pkt karnych screwy.gif jako ze wtedy nie bylem pewny, jak rowniez bylem zaskoczony cala sytuacja przyznalem sie do bledu i po dluzszych pertraktacjach udalo mi sie zalagodzic sytuacje i zostalem ukarany mandatem w wysokosci 50 zlotych smile.gif jednak nie dawaly mi spokoju zarzuty postawione przez panow busted.gif i dzisiaj jadac jeszcze raz do serce.gif sprawdzilem wszytko ponownie.

wiec zadnego znaku zakazu wyprzedzania w promieniu kilku km nie znalazlem icon_rolleyes.gif wyprzedzanie napewno rozpoczalem na przerywanej lini wiec byl to obszar ktory taki manewr dopuszcza, pasy dla pieszych znajdowaly sie daleko za skrzyzowaniem wiec nie moglem na nich wyprzedzac gdyz przed skrzyzowaniem bylem juz na wlasnym pasie, jedyne co znalazlem do czego mogliby sie panowie doczepic to fakt ze wyprzedzanie moglem, powtarzam MOGLEM konczyc na podwojnej ciaglej (nie wiem czy jest to wykroczenie skoro manewr rozpoczalem prawidlowo na przerywanej lini) cala sytuacja mogla dla patrolu zostac lekko przeinaczona gdyz ja jechalem z gorki w dol a oni stali na przeciwleglej gorce schowani za krzakami. teraz moje pytanie brzmi jaka mozliwosc obrony w sadzie bym mial jesli bym nie zgodzil sie na przyjecie mandatu a panowie byliby bardzo upiedliwi i nie chcieli obnizyc mi kary? wiadomo sprawa trafia do sadu ale jak przebiegaja takie sprawy w sadach grodzkich skoro prawdopodobnie bylbym sam(swiadkow pewnie by sie nie udalo znalezc, gdyz kto zwraca uwage na takie manewry) a bylbym przeciwko dwom policjantom ktorzy napewno wersja wydarzen by sie wspierali? czy znaczy ze bylbym od razu na straconej pozycji? i czy wysokosc mandatu mogla sugerowac ze panowie chca lapowki skoro przeinaczyli cala sytuacje tak aby wygladala ona na zagrazajaca zyciu i zdrowiu mieszkancow tamtejszej okolicy?

Napisano

Ja się tam w sumie nie znam, ale sam fakt, że policmajstry zeszły z 1000 zł yikes.gifscrewy.gif

na 50 jak dla mnie jest dowodem, że mieli nieuczciwe zamiary sick.gif

Napisano

Chcieli w łapę.

Ja mam zasadę - grzecznie, ale żadnych łapówek - jak się jest grzecznym, doceni się ich pracę, to często kończy się upomnieniem wink.gif

Napisano

> Ja się tam w sumie nie znam, ale sam fakt, że policmajstry zeszły z

> 1000 zł

> na 50 jak dla mnie jest dowodem, że mieli nieuczciwe zamiary

Niestety.

A z ciekawostek po ostatnim zaostrzeniu przepisow drogowych w Hiszpanii jasno wprowadzono przepis, że wyprzedzanie w miejscu zabronionym lub bez należytej widoczności jest karane mandatem i punktami nawet, jeżeli faktycznie nie wywołało zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu.

Napisano

> Chcieli w łapę.

> Ja mam zasadę - grzecznie, ale żadnych łapówek - jak się jest

> grzecznym, doceni się ich pracę, to często kończy się

> upomnieniem

Trudno mi docenić łapówkarstwo screwy.gif

Choć mam niestety znajomych (Polaków) którzy właśnie łapówkarstwo uważają za jedną z największych ZALET Polski sick.gifscrewy.gif

Napisano

> Trudno mi docenić łapówkarstwo

> Choć mam niestety znajomych (Polaków) którzy właśnie łapówkarstwo

> uważają za jedną z największych ZALET Polski

Przecież nie mówię o docenianiu łaówek, ale ciężkiej pracy wink.gif

Napisano

Kiedyś miałem tak: jechałem sobie, zakręt. Gdzieś w połowie zakrętu obszar zabudowany się zaczyna. Zakręt przejechałem dość żwawo, jednak daleko od granic jakiegokolwiek niebezpieczeństwa (oczywiście moja ocena ...). Za zakrętem stali sobie policjanci. Stali, ale ruszyli za mną. Zatrzymali. Standardowe pytanie - czy mi się spieszy? Nie nie spieszy. Sądziłem, ze rutynowa kontrola drogowa. Ale nie - panowie do mnie: czemu tak szybko pokanałem tamten zakręt? Moje zdziwienie ogromne, ale grzecznie, że przecież przejechałem go normalnie, swoim pasem, nie tnąc go ani nijak nie naruszając przepisów. Zarzucono mi brawurową jazdę i opatrzono komentarzem, że mogę nie przyjąć mandatu, ale w sądzie wiadomo jak to się skończy: sędzia i tak im, a nie mi uwierzy.

Skończyło się pouczeniem.

Napisano

Witam

Jak przyjmiesz mandat obojetnie czy wina twoja czy nie to w sadzie z Policja nie wygrasz , a obciaza cie mandatem + koszta sondowe

Mandat za te wykroczenia normalny

Ja za wyprzedzanie na podwojnej ciaglej i skrzyzowaniu dostalem 500zl i 11 punktow

I tez dupa ze mnie bo policja jak mnie zatrzymala to gosc powiedzial ze nie jest pewny czy to ja ale po koloze autka wydaje sie mu ze tak

A ja zaskoczony i troszke wystraszony (policja gonila mnie ok 3 km i w najblizszej miejscowosci wyskoczyli do mnie jak do jakiegos bandziora drogre zablokowali autkiem i z krzykiem do mnie ) no i przyjelem mandat za wykroczenie ktorego pozniej jak przeanalizowalem sytuacje jadoc za pare dni ta sama trasa nie popelnilem

Napisano

> A z ciekawostek po ostatnim zaostrzeniu przepisow drogowych w

> Hiszpanii jasno wprowadzono przepis, że wyprzedzanie w miejscu

> zabronionym lub bez należytej widoczności jest karane mandatem i

> punktami nawet, jeżeli faktycznie nie wywołało zagrożenia

> bezpieczeństwa w ruchu.

screwy.gif

Weź to skasuj, jeszcze w Polsce to wprowadzą pad.gif

Napisano
  • Autor

> 1000 zł

no wlasnie tez mi sie to podejzane wydalo w sumie nie mam doswiadczenia w dawaniu lapowek gdyz zawsze mam stracha ze to moze byc jakas podpucha albo tez nigdy nie mam wystarczajacej kasy przy sobie zlosnik.gif ale czy ja naprawde nie mialbym szans na obrone w sadzie hmm.gif w sumie moje slowo przeciwko policji ale jestem pewien ze zarzuty ktore mi postawiono byly niesluszne. aha a jak jest z tym wyprzedzaniem? jesli rozpocznie sie manewr na przerwyanej lini przy dobrej widocznosci i dlugiej prostej, a zakonczy go na podwojnej ciaglej, akurat tak wyszlo ze musialem wtedy wrocic na swoj pas, ale czy to jest wykroczenie ? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Chcieli w łapę.

> Ja mam zasadę - grzecznie, ale żadnych łapówek - jak się jest

> grzecznym, doceni się ich pracę, to często kończy się

> upomnieniem

dokladnie tez zauwazylem ze jak sie okaze skruszona mine, przyzna sie do popelnienia bledu i bedzie grzecznie potakiwac to naprawde mozna wiele zalatwic z panami busted.gif bez wreczania jakiejkolwiek gratyfikacji

Napisano
  • Autor

> Witam

> Jak przyjmiesz mandat obojetnie czy wina twoja czy nie to w sadzie z

no wlasnie ale jak bym go nie przyjal? to co wtedy jakie mam szanse? nie mam pojecia jak to wyglada ale czy byloby to tylko na podstawie zeznan? czy moze nie wiem badanie jakies komisji w terenie i ocenienie sytuacji? w sumie wystarczy zobaczyc tamto miejsce zeby zauwazyc ze zarzucanych mi wykroczen popelnic sie nie da

Napisano

> no wlasnie ale jak bym go nie przyjal? to co wtedy jakie mam szanse?

> nie mam pojecia jak to wyglada ale czy byloby to tylko na

> podstawie zeznan? czy moze nie wiem badanie jakies komisji w

> terenie i ocenienie sytuacji? w sumie wystarczy zobaczyc tamto

> miejsce zeby zauwazyc ze zarzucanych mi wykroczen popelnic sie

> nie da

Wbrew pozorom szanse w sądzie są. A jeśli jest taka sytuacja, że fakty (oznakowanie itp).. przeczą wersji policji to tym bardziej.

W takiej sytuacji ja bym mandatu na pewno nie przyjął i zabrał się za udokumentowanie zdjęciowe miejsca - celem przedstawienia w sądzie.

Pozdrawiam

Ł.

Napisano

> Weź to skasuj, jeszcze w Polsce to wprowadzą

no bo u nas, to wyjechanie na droge jest już stworzeniem zagrożenia w ruchu screwy.gif

Napisano

> 1000 zł

Eeee....no. Żadnym dowodem to nie jest. Nie zauważył kolega, że zwykle jest tak, że pan policeman najpierw "straszy" maxymalną kwotą jaką może nałożyć, a następnie (jak sprawca mądrze gada i przyzna się do wykroczenia) proponuje bardziej "ludzką" kwotę?

Napisano

> Eeee....no. Żadnym dowodem to nie jest. Nie zauważył kolega, że

> zwykle jest tak, że pan policeman najpierw "straszy" maxymalną

> kwotą jaką może nałożyć, a następnie (jak sprawca mądrze gada i

> przyzna się do wykroczenia) proponuje bardziej "ludzką" kwotę?

Nie zauwazyłem, bo ja w Polsce jeżdżę raz na ruski rok- dlatego napisałem że się w sumie nie znam wink.gif

W PL zapłaciłem mandat raz i była to typowa akcja w krzakach:

za miastem (Poznań w stronę Bydgoszczy), droga szybkiego ruchu,

pole i las, ale "teren zabudowany" a pod znakiem zwiększającym prędkość wiadomo kto sick.gif

Chcieli 100 zł i tyle dostali. Spieszyłem się na prom, a suma na tyle mała że nie było o co się kłócić.

Aha, przewinienie to 24 km/km za dużo icon_rolleyes.gif

Napisano

mi dwa lata temu zeszli z 700zl i 10pkt na 300zl, ale i tak 10pkt. Tyle, ze nie mialem zadnej lini obrony, bo widzialem znak zakazu i podwojna ciagla i kaszalota przed soba frown.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> to fakt ze wyprzedzanie moglem, powtarzam MOGLEM konczyc na

> podwojnej ciaglej (nie wiem czy jest to wykroczenie skoro manewr

> rozpoczalem prawidlowo na przerywanej lini) cala sytuacja mogla

> dla patrolu zostac lekko przeinaczona gdyz ja jechalem z gorki w

> dol a oni stali na przeciwleglej gorce schowani za krzakami.

Na jedno pytanie odpowiem od ręki.

Jak zakończysz wyprzedzanie na podwójnej ciągłej to jest to wykroczenie.

Przepis jest bez sensu,bo przecież np. wyprzedzając TIRa nie widzimy jaka linia jest za powiedzmy 300-400metrów.

Ale tak już jest!

Pozdro 20.GIF

Napisano

> bylbym przeciwko dwom policjantom ktorzy napewno wersja wydarzen

> by sie wspierali? czy znaczy ze bylbym od razu na straconej

> pozycji?

Miałem kiedyś spotaknie z panami z prewencji twierdzili, że przejechałem na czerwonym, ja na 100% jestem pewien, że na zółtym, (było mokro, późno w nocy).

busted.gif czekali na zielone z prawej strony, potem troche jechali za mną (ok 500m) i nagle kogucik i zatrzymanie.

Poczatkowo myślałem, za V jechałem ok 70 na 50, ale pan twierdził, że przejechałem jak oni mieli już zielone.

Zszedłem z 400 do 200zł, ale wiedziałem, że nie słusznie mnie ukarali (pewnie chcieli na faleche po służbie frown.gif ), ale ja też nie umiem dawać.

Miałem nie przyjąc mandatu, ale ich czterech (bus), a ja sam z serce.gif - prawdopodobnie bez szans w sądzie bez dobrej papugi wink.gif.

Niestety było to któreś z kolei spotkanie tego typu z busted.gif, na 10lat jazdy spotkałem chyba jednego spoko gościa.

Pozdr

Napisano
  • Autor

> Na jedno pytanie odpowiem od ręki.

> Jak zakończysz wyprzedzanie na podwójnej ciągłej to jest to

> wykroczenie.

> Przepis jest bez sensu,bo przecież np. wyprzedzając TIRa nie widzimy

> jaka linia jest za powiedzmy 300-400metrów.

> Ale tak już jest!

> Pozdro

no dokladnie ale jesli tak jest jak mowisz to ok mogli mi sie do tego przyczepic ale hmm sadze ze nie jest to przewinienie na 1000 zl screwy.gifcfaniaczek.gif

BTW ten przepis moim zdaniem wymyslal jakis matoł screwy.gif

Napisano
  • Autor

> Niestety było to któreś z kolei spotkanie tego typu z , na 10lat

> jazdy spotkałem chyba jednego spoko gościa.

> Pozdr

ja w swoim zyciu mialem dwie sytuacje ze zostalem zatrzymany i w pierwszej za zupelnie nieswiadome i nie zagrazajace nikomu wykroczenie pogrozono mi mandatem 500 zlotych ale udalo mi sie poprzestac na upomnieniu

cfaniak.gif drugi to ten na 1000 zlotych i w rzeczywiostosci 50 dostalem skromny.gif boje sie ze kiedys mi sie to szczescie skonczy chociaz lepsze takie upomnienie niz powazny wypadek ok.gif

Napisano

> no bo u nas, to wyjechanie na droge jest już stworzeniem zagrożenia w

> ruchu

Nie.... u nas same drogi stwarzają zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu...

Krawiec

Napisano

masz niezle zdolnosci prawnicze chyba zlosnik.gif a napewno przekonujacy jestes , skoro z 1000 zeszles na 50 zl , natomiast niezauwazylem co z punktami ?? rozumiem ze z 19 na 0 ?

Napisano
  • Autor

> masz niezle zdolnosci prawnicze chyba a napewno przekonujacy jestes

> , skoro z 1000 zeszles na 50 zl , natomiast niezauwazylem co z

> punktami ?? rozumiem ze z 19 na 0 ?

hehe albo mam cholerne szczescie ok.gif w sumie dwa mandaty w zyciu mi wystawili lacznie na 1500 zeta icon_eek.gif a tak naprawde do zaplacenia mam tylko 50 zlosnik.gif co do punktow tez mi sie udalo ich uniknac dostalem mandat za wyrzucenie czeogs na ziemie czyli nie wykroczenie drogowe cfaniak.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.