Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

róznica w spalaniu 318i 318is 320i

Featured Replies

Napisano

jakie są róznice w spalaniu dla ww. silników w budzie E36

jazda w miare zgodnie z przepisami na srednich dystansach (min 20km, z czego 10km miasto i 10km trasa podmiejska)

Napisano

> jakie są róznice w spalaniu dla ww. silników w budzie E36

> jazda w miare zgodnie z przepisami na srednich dystansach (min 20km, z czego 10km miasto i 10km

> trasa podmiejska)

E36 Compact 318Ti na trasie Wawa-Lublin (przewaznie 80-90 km/h) spalal 6L/100.

Dane wg komputera, nie weryfikowane przy tankowaniach.

Napisano

> jazda w miare zgodnie z przepisami na srednich dystansach (min 20km, z czego 10km miasto i 10km

> trasa podmiejska)

E36 compact 318ti na trasie Warszawa-Radom plus trochę po Radomiu plus trochę po Warszawie pali 10-12l. (40% miasto, 60% trasa)

noga: raczej ciężka

modyfikacje: krótki dyfer

pora roku: zima

ze spalaniem na trasie kiedyś zszedłem do 8.

Ten silnik jak się zagrzeje to pali 10/100

Jak jest zimny to z 15.

Moje średnie spalanie po Warszawie to około 12-13l. Krótkie odcinki, jazda z kategorii tych bardziej dynamicznych.

Mam wrażenie że nieważne czy kręcę go pod odcinkę czy przymulam to zawsze pali podobnie.

Na treningu spalanie ponad 20l/100.

Póki nie pojeździsz to nie będziesz wiedział ile to pali. Bo mi może palić 12 a jak ty wsiądziesz to zejdziesz poniżej 10.

Wynik 6l na trasie uważam za pobożne życzenia komputera pokładowego.

Napisano

> trasa podmiejska)

318 is coupe spalanie było w granicach 10-11(głownie w miescie ) , brata 320 sedan pali koło 12-14 w miescie

Napisano
  • Autor

> 318 is coupe spalanie było w granicach 10-11(głownie w miescie ) , brata 320 sedan pali koło 12-14

> w miescie

czyli jednak jest roznica...

Napisano

> czyli jednak jest roznica...

Nie wiem, czy to jakas magia, ale ja moje m54b30 pali przy spokojnej jezdzie 11, a przy ostrzejszej dojdzie do 14. I poco kupowac 2.0 ? grinser006.gif

Napisano

mnie is w e36 coupe palil w miescie od 9 do 11 litrow, zima od 11 do 14, w przypadku 2,0 trzeba przynajmniej dwa litry na 100km dolozyc. zwykle 1,8 spali podobnie jak is tyle ze nie jedzie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, czy to jakas magia, ale ja moje m54b30 pali przy spokojnej jezdzie 11, a przy ostrzejszej

> dojdzie do 14. I poco kupowac 2.0 ?

bo taki sie trafil

jak sie trafi 2.5 czy 2.8 to sie nie bede zastanawiac 270751858-jezyk.gif

Napisano

> trasa podmiejska)

Mój rekord w E36 Compact 318ti M42 to w trasie poniżej 9l (opona 185 mm) - wiem że można jeszcze mniej. Mowa tu o LPG, jakie spalanie noPB nie jestem w stanie określić. Sama jazda po wawie to znowu rekord w drugą stronę - ok 15l LPG (opona 205 mm)

Napisano

> trasa podmiejska)

czytam wasze wypowiedzi o compactach 318ti palacych 10l w trasie i boje_sie.gif. Moj compact 323ti (2,5 litra) srednio na dystansie 40kkm spalal ~9,5l/100 - wyliczenia z tankowan.

Jazda normalna (bez zamulania, ale i bez zbednego palowania - zazwyczaj grinser006.gif). Jesli chodzi o podzial to raczej 35% miasto/65% trasa

edit - przy spokojnej jezdzie w trasie dalo sie zejsc do 8-8,3l/100 (do 120km/h). W korku po skasowaniu kompa pokazal max 13.5 litra

Napisano

> bo taki sie trafil

> jak sie trafi 2.5 czy 2.8 to sie nie bede zastanawiac

ale to bez sensu skoro 2.8 w e46sedan pali w miescie 15l gazu zlosnik.gif

Napisano

Moje 320i w zimę pali przy emeryckiej jeździe ok. 9 l LPG, a jak chce się poszaleć to 12-14 l LPG. Jakbym teraz kupował BMW to pewnie wybrałbym 2.5 (M52), zasada im większy motor tym mniej pali raczej się sprawdza zlosnik.gif

Napisano

Na pewno sie sprawdza.... Mialem 320 M52, teraz mam 323 M52 pierwsze coupe, drugie sedan.

Jedno i drugie pali 10-13l LPG na tej samej trasie - dojazd do pracy + jazda po miescie.

W trasie 320 - 10l, 325 - 9l smile.gif

Byc moze bede zmienial na E39, ciekawe jak tam bedzie smile.gif

> Moje 320i w zimę pali przy emeryckiej jeździe ok. 9 l LPG, a jak chce się poszaleć to 12-14 l LPG.

Napisano

> W trasie 320 - 10l, 325 - 9l

Sprawdź przełożenia główne to się wyjaśni dlaczego palacz.gif

Napisano

> Sprawdź przełożenia główne to się wyjaśni dlaczego

Tak, o tym wiem i bardzo mi to pasuje smile.gif

Napisano

> Tak, o tym wiem i bardzo mi to pasuje

najdłuższe jakie się da wsadzić to chyba 2,93. Dyfer kosztuje 200zł. Jak dużo latasz po trasie to po 3 miesiącach wymiana się zwróci cool.gif

Napisano

> najdłuższe jakie się da wsadzić to chyba 2,93. Dyfer kosztuje 200zł. Jak dużo latasz po trasie to

> po 3 miesiącach wymiana się zwróci

Raczej mysle o zmianie auta pomalu wink.gif

Napisano

> najdłuższe jakie się da wsadzić to chyba 2,93. Dyfer kosztuje 200zł. Jak dużo latasz po trasie to

> po 3 miesiącach wymiana się zwróci

ja taki wlasnie mam u siebie ze szpera : ) spalanie przy mojej sredniej jezdzie 10 litrow a jak jezdze przepisowo emeryt style to potrafi do 8 zejsc.

jezdze glownie 70% trasy 30% miasto

Napisano

E36 320 M50 coupe w jeździe trasa\miast 50\50% spala ok 12 litrów LPG.

Tajemnicą poliszynela jest, że 2 litry palą podobnie jak 2.8.

Po co kupować 2 litry? Łatwiej dobrą sztukę kupić, a nowy silnik to już nie problem wink.gif

Napisano
  • Autor

> E36 320 M50 coupe w jeździe trasa\miast 50\50% spala ok 12 litrów LPG.

> Tajemnicą poliszynela jest, że 2 litry palą podobnie jak 2.8.

> Po co kupować 2 litry? Łatwiej dobrą sztukę kupić, a nowy silnik to już nie problem

to ze 2.0 i 2.8 pala podobnie to wiem

interesuje mnie glownie roznica spalanie miedzy R4 i R6

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.