Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sterowanie autoklimą w citroenach

Featured Replies

Napisano

Pytanie dotyczy XP ale w innych zasada może być podobna. Chodzi mi o tryb auto. W chevim tryb auto sobie ale jak odpalała się klima to widziałem ikonkę śnieżynki. Tu nic takiego nie widzę. Jest wybór między AC a eco, ale jak rozumiem włączenie trybu auto w wariancie AC nie oznacza od razu włączenia klimy ? Np. przy obecnych temperaturach niby zimno ale na słońcu w ciągu dnia auto potrafi się nieźle nagrzać. Nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś know how obsługowego a instrukcja mocno uboga w info na ten temat..

Napisano

Jezeli jest tak jak w C4 Picasso to jezeli na wyswietlaczu swieci mi sie Auto A/C to sprezarka klimatyzacji zalacza sie w razie potrzeby i jezeli moze (czyli temp. zewnetrzna wyzsza niz ilestam stopni - chyba 3*C), jezeli wylacze A/C (gasnie tez Auto, ale to troche podpucha) to sprezarka sie nie zalacza i elektronika musi sobie radzic bez niej. To czy sie sprezarka zalaczyla czy nie mozna poznac jedynie po tym, ze kreci sie wentylator na chlodnicy (to samo mialem w Lagunie II i Octavii I).

Napisano
  • Autor

Tak się szczerze mówiąc spodziewałem, idiotyczne byłoby obligatoryjne włączanie klimy /oczywiście przy plusowych temp./. Inna sprawa że mogłaby się jakaś ikonka odpalać w razie załączenia klimy ale widać uznali że francuskie blondynki nie mają nic kombinować tylko zaufać automatowi wink.gif

Czyli tryb eco to też auto ale bez klimy ?

Napisano

> Czyli tryb eco to też auto ale bez klimy ?

auto - to wlaczona klima jezdze tak caly rok smile.gif

eco - klima wylaczona

off - wylaczane wszystko ani nie grzeje ani nie chlodzi smile.gif

sprezarka klimatyzacji nie wlaczy Ci sie ponizej 4 stopni na zewnatrz...

instrukcje do cytryny mozesz sobie sam sciagnac stad rejestrujac sie wczesniej. uzyskasz tam rowniez info o tym z czym auto wyjechalo z fabryki oraz czesciowo katalog czesci zamiennych smile.gif

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> auto - to wlaczona klima jezdze tak caly rok

> eco - klima wylaczona

> off - wylaczane wszystko ani nie grzeje ani nie chlodzi

> sprezarka klimatyzacji nie wlaczy Ci sie ponizej 4 stopni na zewnatrz...

Będę drążył, to co napisałeś jest w książce i ok ale mnie interesuje np. to czy w trybie auto klima przy plusowych tempraturach chodzi non stop czy raczej wańka wstańka zależna od warunków. Np. nagrzane auto chodzi ale jak nie ma słońca i jest 10 stopni to raczej klima jest zbędna. I chyba bez sensu żeby jednocześnie chodziła klima i ogrzewanie /nie mówie np. o sytuacji odraszania szyb/.

W chevim tez używałem tylko trybu auto ale tam widziałem kiedy klima się odpalała a kiedy nie.

> instrukcje do cytryny mozesz sobie sam sciagnac stad rejestrujac sie wczesniej. uzyskasz tam

> rowniez info o tym z czym auto wyjechalo z fabryki oraz czesciowo katalog czesci zamiennych

> pozdr.

> M.

ok.gif

Napisano

> Pytanie dotyczy XP ale w innych zasada może być podobna. Chodzi mi o tryb auto. W chevim tryb auto

> sobie ale jak odpalała się klima to widziałem ikonkę śnieżynki. Tu nic takiego nie widzę. Jest

> wybór między AC a eco, ale jak rozumiem włączenie trybu auto w wariancie AC nie oznacza od

> razu włączenia klimy ? Np. przy obecnych temperaturach niby zimno ale na słońcu w ciągu dnia

> auto potrafi się nieźle nagrzać. Nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś know how obsługowego a

> instrukcja mocno uboga w info na ten temat..

Auto to znaczy że sterownik zarządza temperaturą, mocą nawiewu, tym gdzie wieje itp Sprężarka załącza się wtedy, kiedy masz naciśnięty A/C i jak jest powyżej 3'C na zewnątrz...

Napisano
  • Autor

> Auto to znaczy że sterownik zarządza temperaturą, mocą nawiewu, tym gdzie wieje itp Sprężarka

> załącza się wtedy, kiedy masz naciśnięty A/C i jak jest powyżej 3'C na zewnątrz...

Problem w tym że A/C pojawia się zawsze po wciśnięciu trybu auto. Już sie dowiedziałem, ze układ działa na sztywno. Czyli jak tylko jest powyżej 4 stopni sprężarka odpala się zawsze co jest dla mnie niezrozumiałą rozrzutnością. Do 15 stopni gdy nie ma ostrego słońca w warunkach drogowym można spokojnie utrzymać w acuie te 20-21 stopni bez klimy. W tanim chevim klima odpalała się w trybie auto wtedy gdy układ bez niej nie był w stanie utrzymać zadanej temperatury a tu mamy po prostu on/off facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> .... a tu mamy po prostu on/off

Chyba nie do końca tak. Może w manualnej. W automatycznej to nie do końca tak. Włączana jest przez komputer, gdy uzna że zachodzi taka potrzeba. Startuje np. gdy wzrośnie wilgotność w kabinie. Podobno zasadą jest start wentylatora chłodnicy jednocześnie ze startem sprężarki.

Napisano

> Chyba nie do końca tak. Może w manualnej. W automatycznej to nie do końca tak. Włączana jest przez

> komputer, gdy uzna że zachodzi taka potrzeba. Startuje np. gdy wzrośnie wilgotność w kabinie.

nie ma czujnika wilgotności wewnętrznej

> Podobno zasadą jest start wentylatora chłodnicy jednocześnie ze startem sprężarki.

nieprawda

spręzarka się wł osobno a wentylator wtedy kiedy teperatura na skraplaczu wzrośnie to wentylator się załącza a jak wychłodzi to się wyłącza mimo że sprezarka pracuje

jak się skraplacz schłodzi podczas jazdy wystarczającą to wentylator nie musi się włączać

Napisano

> Problem w tym że A/C pojawia się zawsze po wciśnięciu trybu auto. Już sie dowiedziałem, ze układ

> działa na sztywno. Czyli jak tylko jest powyżej 4 stopni sprężarka odpala się zawsze co jest

> dla mnie niezrozumiałą rozrzutnością. Do 15 stopni gdy nie ma ostrego słońca w warunkach

> drogowym można spokojnie utrzymać w acuie te 20-21 stopni bez klimy. W tanim chevim klima

> odpalała się w trybie auto wtedy gdy układ bez niej nie był w stanie utrzymać zadanej

> temperatury a tu mamy po prostu on/off

A wilgotność? Klima to nie tylko chłodzenie ale, szczególnie w naszym klimacie osuszenie powietrza

Napisano
  • Autor

> A wilgotność? Klima to nie tylko chłodzenie ale, szczególnie w naszym klimacie osuszenie powietrza

Nie no jasna sprawa w chevim jak padało i szybki parowały to automat odpalał klimę. Cały czas nie mogą zrozumieć po co w trybie auto klima odpalana jest niezależnie od temperatury /wyjątek tylko mrozy/. Chyba że tak nie jest hmm.gif

Napisano

> Nie no jasna sprawa w chevim jak padało i szybki parowały to automat odpalał klimę. Cały czas nie

> mogą zrozumieć po co w trybie auto klima odpalana jest niezależnie od temperatury /wyjątek

> tylko mrozy/. Chyba że tak nie jest

Może jest tak jak napisał uraczek. Że nie ma czujnika wilgotności.

Napisano

> Nie no jasna sprawa w chevim jak padało i szybki parowały to automat odpalał klimę. Cały czas nie

> mogą zrozumieć po co w trybie auto klima odpalana jest niezależnie od temperatury /wyjątek

Byloby to delikatnie mowiac idiotyczne rozwiazanie...

U siebie jeszcze nie mialem jeszcze okazji sprawdzic niestety.

Napisano

W moim C5 dokładnie tak jest. Gdy nie chcę by kompresor pracował, muszę użyć ECO.

Napisano

piszę o klimie auto w picasso

w innych nie wiem ale domyślam się że to samo

klimą nie reguluje żaden czujnik wilgotności o go tam nie ma

tylko czujnik temperatury który steruje presostatem

właśnie tak dziwnie jest zaprogramowany BSI ze prace żaczyna na AC

myśle że to taka francuska myśl technologiczna a czy logiczna?

zwykle klimę się włącza a tu trzeba wyłączyć

Napisano

> zwykle klimę się włącza a tu trzeba wyłączyć

ja tam nie narezkam uzywam tej mysli technicznej od ladnych paru lat i mnie nie zawiodla i dziala zgodnie z moimi oczekiwaniami smile.gif

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> W moim C5 dokładnie tak jest. Gdy nie chcę by kompresor pracował, muszę użyć ECO.

Po wciśnięciu eco znika napis "auto" ale układ wydaje sie pracować w automacie - zmienia kierunki i siłę nawiewu i wydaje się pilnować temperatury. No właśnie wydaje się czy pilnuje ? wink.gif

No bo jeśli tak to jest jakieś rozwiazanie, na razie jazda na eco, a przy słońcu i powyżej 15 stopni normalne auto z odpaloną klimą.

Napisano

> Po wciśnięciu eco znika napis "auto" ale układ wydaje sie pracować w automacie - zmienia kierunki i

> siłę nawiewu i wydaje się pilnować temperatury. No właśnie wydaje się czy pilnuje ?

> No bo jeśli tak to jest jakieś rozwiazanie, na razie jazda na eco, a przy słońcu i powyżej 15

> stopni normalne auto z odpaloną klimą.

Zgadza się - pilnuje. I tak też zwykłem z tego korzystać w poprzedniej Xsarze a teraz C4.

Napisano

> Zgadza się - pilnuje. I tak też zwykłem z tego korzystać w poprzedniej Xsarze a teraz C4.

Potwierdzam. Układ chodzi w automatyce, ale na ECO sprężarka jest wyłączona. Więc w temacie chłodzenia układ niewiele może zdziałać, ale ten tryb pracy przydaje się poniżej 20 stopni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.