Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Terminy - fotoradar

Featured Replies

Napisano

Pytanie : przekroczenie prędkości nastąpiło 28.10.2011- rejestracja fotoradarem prze straż miejską ....

15.02.2012 otrzymałem wezwanie do wskazania sprawcy przekroczenia ...

Czy strażnicy nie spóźnili się z wezwaniem ???

Napisano

> Czy strażnicy nie spóźnili się z wezwaniem ???

Nie.

Napisano
  • Autor

> Nie.

Dzięki

Napisano

> Czy strażnicy nie spóźnili się z wezwaniem ???

Pytanie brzmi raczej czy dopełnili procedur umożliwiających wykonanie pomiaru

Uzgodnienie z Policja, zajęcie pasa drogowego, odpowiednie tablice, prawidłowe ustawienie fotoradaru itp

Napisano

> Pytanie brzmi raczej czy dopełnili procedur umożliwiających wykonanie pomiaru

> Uzgodnienie z Policja, zajęcie pasa drogowego, odpowiednie tablice, prawidłowe ustawienie

> fotoradaru itp

Czy brak uzgodnień i oznakowania sprawia, że wykroczenia nie było?

Napisano

Sprawia że pomiar prędkosci nie powinien być w tym miejscu dokonywany zlosnik.gif

Napisano

> Sprawia że pomiar prędkosci nie powinien być w tym miejscu dokonywany

Yhy.

Ale został i wykryto naruszenie przepisów RD.

Czy może się mylę i brak znaku znosi fakt przekroczenia prędkości?

Napisano
  • Autor

Wyartykuowałem pytanie, bo coś słyszałem o zmianie przepisów dotyczących czasu, jaki mają "kontrolerzy" na wysłanie wezwania - wydawało mi sie że uległ znacznemu skróceniu , a szczerze mówiąc nie miałbymczasu i ochoty na jakieś przepychani przed sądami grodzkimi na temat procedury ustawiania radarów.

Napisano

> wydawało mi sie że uległ znacznemu skróceniu ,

Przeciwnie, został wydłużony.

Napisano

> Wyartykuowałem pytanie, bo coś słyszałem o zmianie przepisów dotyczących czasu, jaki mają

> "kontrolerzy" na wysłanie wezwania - wydawało mi sie że uległ znacznemu skróceniu , a szczerze

> mówiąc nie miałbymczasu i ochoty na jakieś przepychani przed sądami grodzkimi na temat

> procedury ustawiania radarów.

Czas na ukaranie jest b/z - 2 lata od popełnienia wykroczenia, ale wszczęcie postępowania w sprawie musi nastąpić w przeciągu roku od popełnienia wykroczenia

Napisano

> Przeciwnie, został wydłużony.

Mylisz się - pozostał b/z.

Zmienił się czas na zamknięcie sprawy w postępowaniu mandatowym, ale nie przedawnienia.

Napisano

> Yhy.

> Ale został i wykryto naruszenie przepisów RD.

> Czy może się mylę i brak znaku znosi fakt przekroczenia prędkości?

Nie mylisz .... Ale znosi fakt wystawienia mandatu wink.gif

I bezsensu po raz kolejny zaczynać tą dyskusję wink.gif ....

Jeżeli dokonują pomiarów bez uzgodnienia z policją , bez znaków to znaczy , że robią to bezprawnie....

Inny sprawa , że rok temu były inne przepisy wink.gif i nie trzeba było nic uzgadniać ani stawiać znaków... Stąd fotoradary w śmietnikach

Napisano

> Nie mylisz .... Ale znosi fakt wystawienia mandatu

Możesz się tu podeprzeć jakimś konkretnym przepisem?

Widzimisię to trochę krótko...

> I bezsensu po raz kolejny zaczynać tą dyskusję ....

Z sensem, skoro np Ty dalej bzdury opowiadasz.

> Jeżeli dokonują pomiarów bez uzgodnienia z policją , bez znaków to znaczy , że robią to

> bezprawnie....

Aha.

Fajnie.

Ale wykroczenie jest, zostało zarejestrowane, więc mandat się należy.

OFC masz prawo wnosić skargę, nawet do sztrasberga i Watykanu, ale niewiele to da.

> Inny sprawa , że rok temu były inne przepisy i nie trzeba było nic uzgadniać ani stawiać znaków...

> Stąd fotoradary w śmietnikach

Napisano

Zapomniałeś o bardzo ważnej rzeczy.

Prawo do odmowy przyjęcia mandatu .

Który sąd naliczy grzywnę na podstawie wykroczenia zarejestrowanego niezgodnie z obowiązującym prawem czy niehomologowanym sprzętem ??

Nie słyszałeś o sprawach wygranych przez kierowców ze strażą miejską , która ukrywała fotoradary w śmietnikach . Głupi brak homologacji na obudowę oraz zły kąt ustawienia fotoradaru niezgodnie z homologacją

Napisano

Strażnicy gminni (miejscy) mogą dokonywać na drogach gminnych, powiatowych i wojewódzkich oraz drogach krajowych w obszarze zabudowanym, z wyłączeniem autostrad i dróg ekspresowych, czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego z użyciem przenośnych albo zainstalowanych w pojeździe urządzeń rejestrujących w oznakowanym miejscu i określonym czasie, uzgodnionymi z właściwym miejscowo komendantem powiatowym (miejskim) lub Komendantem Stołecznym Policji (art. 129b ust. 4).

"Stacjonarne urządzenia rejestrujące (fotoradary) winny być poprzedzone znakiem informacyjnym D-51 „automatyczna kontrola prędkości”;

obudowy tych urządzeń pokrywa się folią odblaskową barwy żółtej, właściwej dla znaków drogowych;

fotoradary stacjonarne rejestrują naruszenia dopuszczalnej prędkości progowo – co 5 km/h – nie rejestrują natomiast naruszeń polegających na przekroczeniu przez kierującego dopuszczalnej prędkości o 10 lub mniej km/h ;

w okresach czasowego wyłączenia urządzenia z eksploatacji, straż miejska ma obowiązek zasłonić jego obudowę,

strażnicy nie mogą dokonywać kontroli prędkości za pomocą przenośnych albo też zainstalowanych w pojeździe urządzeń rejestrujących, jeżeli pojazd z zainstalowanym urządzeniem rejestrującym jest w ruchu."

Skoro takie przepisy istnieją to SM i SG musi się do nich stosować inaczej sąd uchyli mandat.

Napisano

> Skoro takie przepisy istnieją to SM i SG musi się do nich stosować inaczej sąd uchyli mandat.

Ale z przepisów, które zacytowałeś to NIE wynika.

Sąd przywali Ci mandat, a straży pogrozi paluchem.

Wiesz, tu już byli tacy, co to opowiadali, że "jak się policjant niezgodnie z procedurą przywita, to mandatu nie budu" - o jakże się potem dziwili...

Ale wiesz - masz prawo żyć marzeniami......

Napisano

> Zapomniałeś o bardzo ważnej rzeczy.

> Prawo do odmowy przyjęcia mandatu .

> Który sąd naliczy grzywnę na podstawie wykroczenia zarejestrowanego niezgodnie z obowiązującym

> prawem czy niehomologowanym sprzętem ??

> Nie słyszałeś o sprawach wygranych przez kierowców ze strażą miejską , która ukrywała fotoradary w

> śmietnikach . Głupi brak homologacji na obudowę oraz zły kąt ustawienia fotoradaru niezgodnie

> z homologacją

Zaaaraz, pomaleńku.

Widzę, że tonący brzydkiej się chwyta i jak Ci się rypła teoria "nie ma znaku = nie ma wykroczenia i mandatu", to podciągasz pod to inne przypadki.

ZUPEŁNIE innym przypadkiem jest sytuacja, gdzie nie ma homologacji na sprzęt, a zupełnie innym brak oznakowania.

O ile brak homologacji MOŻE być przyczynkiem nie uznania przez sąd zdjęcia za dowód, o tyle fakt oznakowania - już nie.

Napisano

> O ile brak homologacji MOŻE być przyczynkiem nie uznania przez sąd zdjęcia za dowód, o tyle fakt

> oznakowania - już nie.

jak na razie to się gubisz w swoich zeznaniach . Chwilę wcześniej twierdzisz ,że jest zarejestrowane wykroczenie to musi być mandat , a teraz nagle wspominasz , że w pewnych warunkach mandat można uchylić.

Przytoczę Ci kolejną kwestie - przed zmianą ustawy 'radarowej', SM nie miała prawa rejestrować wykroczeń za pomocą fotoradarów . Pewna gmina jednak robiła to dalej i wystawiała mandaty, sąd je uchylał.

Generalnie w każdym wypadku odmowy przyjęcia mandatu sąd może się przychylić do nałożenia grzywny lub uchylić mandat , decyzja należy do sądu i różne były sprawy, nie bajki jak mówisz.

I Sąd nie daje mandatu tylko grzywnę wink.gif

Napisano

"nie ma znaku = nie ma wykroczenia

> i mandatu"

Nie ma znaku, wykroczenie jest . Gdzie napisałem ,że nie ma wykroczenia? .

Mandat można nałożyć co problem , jeżeli został nałożony bezprawnie i w ocenie sądu przez sposób jego wykonania nie zostanie zakwalifikowany jako dowód to zostanie on uchylony.

Gdzie tu bajki ? ...

W większości przypadków sąd nakłada grzywnę w wysokości mandatu + koszty rozprawy sądowej. Są jednak takie sądy i takie sprawy , które rozstrzygają na korzyść kierowcy. Zaprzeczysz , że w kwestii braku oznakowania i zgody policji taki mandat uchylą ? .... jeden sąd uchyli drugi nie , zawsze się można odwołać wyżej wink.gif

Tylko czy warto dla kilkuset złotych skoro i tak się popełniło wykroczenie ? NIE .

Ale konsekwencje wobec SM i SG poprzez bezprawne dokonywanie pomiarów powinno zostać wyciągnięte??

Chyba ,że popierasz samowolkę prawną.

Wg Kuligowskiego z Gazety Prawnej , brak tablicy przed fotoradarem jest powodem do uchylenia przez sąd mandatu i te mandaty uchylają . Ale i tak pewnie znasz wszystkich prawników , sędziów, masz znajomości w każdej branży i jesteś pogromcą ludzi łamiących przepisy a każdy mandat nabyty obojętnie jaką drogą prawnie , nieprawnie przyjmujesz z uśmiechem na twarzy.

Napisano

> Możesz się tu podeprzeć jakimś konkretnym przepisem?

> Widzimisię to trochę krótko...

> Z sensem, skoro np Ty dalej bzdury opowiadasz.

> Aha.

> Fajnie.

> Ale wykroczenie jest, zostało zarejestrowane, więc mandat się należy.

> OFC masz prawo wnosić skargę, nawet do sztrasberga i Watykanu, ale niewiele to da.

> > Stąd fotoradary w śmietnikach

Wujek

Jeśli kontrola prędkości ma poprawiać bezpieczeństwo i wyłapywać piratów to trzeba płacić, ale dobrze wiesz, że to co robi SM to nic innego jak działalność gospodarcza i to nieopodatkowana. A jeśli nastawiają się na działalność zarobkową to niech przynajmniej sumiennie pracują.

Napisano

> Wujek

> Jeśli kontrola prędkości ma poprawiać bezpieczeństwo i wyłapywać piratów to trzeba płacić, ale

> dobrze wiesz, że to co robi SM to nic innego jak działalność gospodarcza i to nieopodatkowana.

> A jeśli nastawiają się na działalność zarobkową to niech przynajmniej sumiennie pracują.

Toost, ja wiem i znam ten mechanizm.

I bez dwóch zdań NIE popieram go.

Tym niemniej opowieści, że "łopanie, znaka nie było to mandata nie dadzo" to nic innego jak logika życzeniowa.

Dadzą i żebyś zdechł nie wykręcisz się tym paragrafem.

Motywacja SM/SG to jedno, ale litera prawa to drugie.

Napisano

> Toost, ja wiem i znam ten mechanizm.

To i tak nic. Do siostry firmy przyszły fotki gebe widać jak na dłoni i wprost jak nie papmietasz kto prowadził płac więcej i po kłopocie. Wysyła to itd..

Napisano

> Toost, ja wiem i znam ten mechanizm.

> I bez dwóch zdań NIE popieram go.

> Tym niemniej opowieści, że "łopanie, znaka nie było to mandata nie dadzo" to nic innego jak logika

> życzeniowa.

> Dadzą i żebyś zdechł nie wykręcisz się tym paragrafem.

> Motywacja SM/SG to jedno, ale litera prawa to drugie.

Nie powiedziałem, żeby nie płacić mandatu. Powiedziałem tylko, ze jeśli chcą na tym zarabiać to niech sumiennie pracują. Zgodnie z prawem powinni przysłać razem z mandatem stosowne dokumenty od policji i zarządcy drogi. Jeśli nie przyślą można ich o to poprosić lub nie odpisywać czekając na skierowanie sprawy do sadu. A do sadu będą już musieli te papierki dołączyć.

Powtarzam, chcą zarabiać - nie popracują.

Napisano

> Nie powiedziałem, żeby nie płacić mandatu. Powiedziałem tylko, ze jeśli chcą na tym zarabiać to

> niech sumiennie pracują. Zgodnie z prawem powinni przysłać razem z mandatem stosowne dokumenty

> od policji i zarządcy drogi.

Jakie prawo im to nakazuje?

Napisano

> Nie powiedziałem, żeby nie płacić mandatu. Powiedziałem tylko, ze jeśli chcą na tym zarabiać to

> niech sumiennie pracują. Zgodnie z prawem powinni przysłać razem z mandatem stosowne dokumenty

> od policji i zarządcy drogi. Jeśli nie przyślą można ich o to poprosić lub nie odpisywać

> czekając na skierowanie sprawy do sadu. A do sadu będą już musieli te papierki dołączyć.

> Powtarzam, chcą zarabiać - nie popracują.

Toost, nie pal już więcej tego świństwa.

Wiesz, jakiś czas temu była urban legend o tym, jak to musi być homologacja na wtyczkę zapalniczki z której suszarka chodzi.

Zauważ - inspekcja nie wysyła nawet zdjęcia, a mimo to bardzo skutecznie kosi szybkojeżdżących.

Napisano

> Jakie prawo im to nakazuje?

Nie mam siły szukać. Ale jak sam wiesz chyba składając sprawę do sądu muszą komplet papierków złożyć, więc można ich o to poprosić już w postępowaniu mandatowym.

Jeśli się mylę proszę o wyprostowanie

Napisano

> Nie mam siły szukać. Ale jak sam wiesz chyba składając sprawę do sądu muszą komplet papierków

> złożyć, więc można ich o to poprosić już w postępowaniu mandatowym.

Do sądu tak. Ale w postępowaniu mandatowych chyba nie muszą. Zresztą to dokładnie robi ITD.

Napisano

> Toost, nie pal już więcej tego świństwa.

Nic nie brałem, na czczo jestem

> Wiesz, jakiś czas temu była urban legend o tym, jak to musi być homologacja na wtyczkę zapalniczki

> z której suszarka chodzi.

To była głupia nadinterpretacja cwaniaków. Homologacja na sam fotoradar była jak najbardziej wymagana żeby mieć pewność o prawidłowości pomiaru.

> Zauważ - inspekcja nie wysyła nawet zdjęcia, a mimo to bardzo skutecznie kosi szybkojeżdżących.

Nawet jak ich o to poprosisz?

Kosi skutecznie bo ludzie mają w d... przepisy. Ale przyznasz chyba, że cwaniactwo SM pobudza jedynie to wdupiemiejstwo.

Napisano

> Do sądu tak. Ale w postępowaniu mandatowych chyba nie muszą. Zresztą to dokładnie robi ITD.

No to jak nie muszą to niech idą do sądu. Pieniądze pójdą na skarb państwa a nieroby z SM obejdą się smakiem.

Napisano

> No to jak nie muszą to niech idą do sądu. Pieniądze pójdą na skarb państwa a nieroby z SM obejdą

> się smakiem.

Nigdy nie przypuszczałem że to napisze ale patrząc jak się ITD zachowuje to wolę nierobów z SM.

Napisano

> Nic nie brałem, na czczo jestem

Jeszcze trzyma widać...

> To była głupia nadinterpretacja cwaniaków. Homologacja na sam fotoradar była jak najbardziej

> wymagana żeby mieć pewność o prawidłowości pomiaru.

Nie jest.

To, że taki druczek często jest dołączany (nie zawsze!) do zdjęć od straży to tylko wynik doświadczeń - jedna wymiana pism mniej.

W żadnym wypadku NIE jest to obowiązek.

> Nawet jak ich o to poprosisz?

Nawet jak będziesz tupał i groził.

Foty okazują dopiero w sądzie.

Teraz jest jeszcze weselej, bo po prostu odwrócili wszystkie administrowane przez siebie kurniki i walą foty od tylca - od razu mniej dyskusji, bo już wyłącznie w gestii właściciela/dysponenta pojazdu leży ustalenie kto zacz.

> Kosi skutecznie bo ludzie mają w d... przepisy. Ale przyznasz chyba, że cwaniactwo SM pobudza

> jedynie to wdupiemiejstwo.

Wiesz - ja mam na ten temat swoją prywatną opinię, zupełnie nie zbieżną z "wdupiemajstwem".

Jedziesz - płacisz.

Chcesz jeździć bez "opłat dodatkowych" - jedź zgodnie z przepisami.

Ja tak robię i - wbrew pozorom - to NIE jest trudne.

Napisano

> Do sądu tak. Ale w postępowaniu mandatowych chyba nie muszą. Zresztą to dokładnie robi ITD.

No też niezbyt.

Tak naprawdę okazanie h-cji jest wymagane w przypadku wątpliwości co do prawidłowości odczytu.

Złożenie "defaultowo" nie jest wymagane.

Napisano

> Złożenie "defaultowo" nie jest wymagane.

No tak. Tylko zawsze możesz powiedzieć że masz wątpliwości i wtedy muszą.

Napisano

> Nie mam siły szukać. Ale jak sam wiesz chyba składając sprawę do sądu muszą komplet papierków

> złożyć, więc można ich o to poprosić już w postępowaniu mandatowym.

> Jeśli się mylę proszę o wyprostowanie

Mylisz się. zlosnik.gif Prosić oczywiście możesz. wink.gif

Napisano

> Jeszcze trzyma widać...

Było by fajnie, ale aż taki ekonomiczny nie jestem.

> Nie jest.

> To, że taki druczek często jest dołączany (nie zawsze!) do zdjęć od straży to tylko wynik

> doświadczeń - jedna wymiana pism mniej.

> W żadnym wypadku NIE jest to obowiązek.

> Nawet jak będziesz tupał i groził.

> Foty okazują dopiero w sądzie.

Jeśli jestem winien płacę, jeśli mam wątpliwości niech pokażą w sądzie.

> Teraz jest jeszcze weselej, bo po prostu odwrócili wszystkie administrowane przez siebie kurniki i

> walą foty od tylca - od razu mniej dyskusji, bo już wyłącznie w gestii właściciela/dysponenta

> pojazdu leży ustalenie kto zacz.

I to jest cwaniactwo. Ja nie jestem od ustalania winnych.

> Wiesz - ja mam na ten temat swoją prywatną opinię, zupełnie nie zbieżną z "wdupiemajstwem".

> Jedziesz - płacisz.

> Chcesz jeździć bez "opłat dodatkowych" - jedź zgodnie z przepisami.

> Ja tak robię i - wbrew pozorom - to NIE jest trudne.

Ja robię dokładnie to samo i odpukać od pięciu lata mi to wychodzi skutecznie.

Napisano

> Nigdy nie przypuszczałem że to napisze ale patrząc jak się ITD zachowuje to wolę nierobów z SM.

Nie wiem, nie śledzę. Co wywija ITD?

Napisano

> Nie wiem, nie śledzę. Co wywija ITD?

SM Ci przysyła wszystkie papierki. Można sobie podyskutować, pojęczeć. Zwykle płacisz dużo mniej. A ITD przysyła Ci tylko informacje o przyznanym mandacie. Jak Ci się nie podoba to do sądu.

Napisano

> Teraz jest jeszcze weselej, bo po prostu odwrócili wszystkie administrowane przez siebie kurniki i

> walą foty od tylca - od razu mniej dyskusji, bo już wyłącznie w gestii właściciela/dysponenta pojazdu leży ustalenie kto zacz.

A jak nie pamięta, to co?

mar00ha

Napisano

> SM Ci przysyła wszystkie papierki. Można sobie podyskutować, pojęczeć. Zwykle płacisz dużo mniej. A

> ITD przysyła Ci tylko informacje o przyznanym mandacie. Jak Ci się nie podoba to do sądu.

No i proszę bardzo, niech wysyłają do sądu. Sąd ich poprosi o moje dane, a jak przyjdą do mnie to wtedy mnie nie będzie się chciało dyskutować.

Napisano

> To jest chyba 500 zł

Z tytułu?

mar00ha

Napisano

> A jak nie pamięta, to co?

Wtedy zapewne pincet :-)

Napisano

> I to jest cwaniactwo. Ja nie jestem od ustalania winnych.

Ale od posiadania wiadomości komu powierzyłeś pojazd to już tak.

> Ja robię dokładnie to samo i odpukać od pięciu lata mi to wychodzi skutecznie.

Jamen...

Napisano

> SM Ci przysyła wszystkie papierki. Można sobie podyskutować, pojęczeć. Zwykle płacisz dużo mniej. A

> ITD przysyła Ci tylko informacje o przyznanym mandacie. Jak Ci się nie podoba to do sądu.

Nigdy nie miałeś w ręku pisma z ITD.

Stwierdzam, nie pytam.

Napisano

> Nigdy nie miałeś w ręku pisma z ITD.

> Stwierdzam, nie pytam.

No nie miałem. Miałem za to od SM z zdjęciem, certyfikatem radaru i całym opisem gdzie i kiedy. Od ITD masz tylko opis gdzie i kiedy.

Napisano

> Z tytułu?

> mar00ha

Napisano wyżej - że nie wiesz, komu powierzyłeś pojazd.

Napisano

> Napisano wyżej - że nie wiesz, komu powierzyłeś pojazd.

Wiem! Tylko zapomniałem.

mar00ha

Napisano

> Wiem! Tylko zapomniałem.

> mar00ha

- Wysoki Sądzie, ja wiem, że strzelanie do ludzi na ulicy jest zabronione, ale jak strzelałem to akurat zapomniałem!

- Aaaa, to pardąsik, panie Mar00ha_, jak pan wtedy nie pamiętałeś, to jesteś pan wolny.

Napisano

> No nie miałem. Miałem za to od SM z zdjęciem, certyfikatem radaru i całym opisem gdzie i kiedy. Od

> ITD masz tylko opis gdzie i kiedy.

To Cię oświecę:

Nie jest tak, że

Quote:

A ITD
przysyła Ci tylko informacje o przyznanym mandacie
. Jak Ci się nie podoba to do sądu.

bo byłoby to wbrew wszelkiemu prawu.

Dostajesz pismo z żądaniem wskazania kto jechał - to co jest n/t zdarzenia to wskazanie czasu, miejsca i popełnionego wykroczenia.

Oooo, takie:

285820640-gitdsm.jpg

Wypełniasz załączone do tego kwitu świstki i NA TEJ PODSTAWIE GITD wystawia MKZ, który sprawca dostaje pocztą.

Kwity pod MKZ +/- takie jak przy SM - na stronie GITD jest info co i jak.

post-14-14352515821621_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.