Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuknięcie podczas ruszania w układzie napędowym.AG

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy ktoś próbował z tym zjawiskiem walczyć i mu się udało?

pojawia się zawsze podczas zmiany z jedynki na dwójkę i trzeba się bardzo starać aby nie było tego puszczając delikatnie sprzęgło lub nie do końca wciskając,przyczyn może być kilka od sprzęgła po przeguby ale nie wiem dokładnie .Nie chcę dać się naciągnąć mechanikom a w ich mniemaniu to "panie daj pan spokój stuknięcie takie ,a co panu przeszkadza jeździ to git ciesz się pan.A mnie to irytuje.Dodam ze auto jest ogólnie w bardzo dobrej kondycji jak większość kącikowych aut po mimo 230 tys przebiegu.

Im wyższy bieg tym mniej zauważalne zjawisko.Ogólnie nie przyjemnie jest podczas jazdy bo na budę przenosi się coś jakby przyczepka na luźnej główce haka

Oprócz sprzęgła które jest moim zdaniem w dobrym stanie to gdzie jeszcze można szukać przyczyny,półosie ?przeguby nie klekoczą .

Napisano

miałem to samo. lewa półoś. wyrobiony wieloklin na połaczeniu półosi z przegubem wewnętrznym. musisz tam posprawdzać. taka moja sugestia.

Napisano
  • Autor

No też na to stawiam ale ja nie jestem fachowiec taki jak ci co mają warsztaty ale tak czuje że to z tych okolic.

Możesz coś więcej napisać jakie w tym przypadku części i koszta i czy ustąpiło?

Zależy mi na tym żeby było gładkie przejście między biegami a nie jakieś luzy w napędzie.

Napisano

jakie koszty to niepamietam. wymieniłem tylko przegub wewnętrzny bo w nim był wyrobiony wieloklin prawie całkowicie. półoś ocalała jakimś cudem. po wymianie jak ręką odjął. zero stukania.

Napisano

> Nigdy nie widzialem w sprzedazy przegubow wewnetrznych

jak nabardziej przeguby wew. są w sprzedaży.

Napisano

pracuje w intercarsie i jak pamietam to nie spotaklem wewnetrznego 270751858-jezyk.gif

albo nie zwrocilem uwagi.

a nie lepiej wymienic polos? widzialem o polowe taniej 270751858-jezyk.gif

Napisano

Kolego, a czy możesz sprawdzić, czy stuka u Ciebie podczas dodawania lub zdejmowania nogi z pedału gazu tocząc się np. na 1 biegu? Tzn jedziesz wolno i nagle zdejmujesz całkowicie nogę z gazu i za chwilę gwałtownie naciskasz.

U siebie walczę również z podobnym stukiem, wymieniłem już mechanizm różnicowy, poduszkę silnika i skrzyni biegów a stuk pozostał.

Napisano

> pracuje w intercarsie i jak pamietam to nie spotaklem wewnetrznego

> albo nie zwrocilem uwagi.

wstyd się przyznawać :-DDD

linka do IC

takie kupowałem w 2006, widzę, że podrożały od tego czasu ;-)

Napisano
  • Autor

> Kolego, a czy możesz sprawdzić, czy stuka u Ciebie podczas dodawania lub zdejmowania nogi z pedału

> gazu

Nie stuka i nie wiem dla czego słychać tylko przy zmianie biegu i szybszym puszczeniu sprzęgła i przeważnie z 1 n 2 ,przy trójce trzeba się już postarac aby to poczuć . .Nie ma tego w innych autach a musicie mi uwierzyć na słowo że łatwiej wymienić te wozy którymi nie jeździłem (oczywiście normalne a nie jakieś tam bugatti ,lambi i inne wynalazki he he he

Napisano

> Kolego, a czy możesz sprawdzić, czy stuka u Ciebie podczas dodawania lub zdejmowania nogi z pedału

> gazu tocząc się np. na 1 biegu? Tzn jedziesz wolno i nagle zdejmujesz całkowicie nogę z gazu i

> za chwilę gwałtownie naciskasz.

U mnie jest odczuwalne jak by poruszal sie silnik.

Musze wymienic jeszcze poduszke z tylui i zbaczyc czy pomoze.

Stukanie slychac np. na postoju gdy szybko puszczam sprzeglo ( m momencie kiedy kola zaczynaja sie obracac)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.