Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzyżowanie równorzędne i sytuacja totalnie patowa...

Featured Replies

Napisano

Proste! Ty-niebieski, kiwasz temu z lewej, że stoisz i ten rusza, później ten z przeciwka, Ty na końcu.

Mnie w zamierzchłych czasach instruktor mówił, że to "reguła LEWEJ ręki". ok.gif

Napisano

> W USA uczą, że w takich sytuacjach patowych, jeden z kierowców może zrobić gest ręką (tak jakby

> wołał kierowcę do siebie) i w ten sposób dać znać żeby ten drugi kierowca jechał

mnie tak uczyli w Polsce drive.gif

Napisano

> Prawidlowa odpowiedz i nie ma tutaj zadnej innej mozliwosci.

> Czerwony nie ma prawa ruszyc dopoki nie przejedzie zielony. A zielony nie ma prawa ruszyc dopoki

> nie przejdzie niebieski. Niebieski moze jechac pierwszy, skoro widzi ze czerwony i tak musi

> stac i czekac na zielonego.

widzę, że Twoja szeroka wiedza na temat motoryzacji obejmuje również przepisy ruchu drogowego icon_eek.gif

To co piszesz jest kompletną bzdurą. W praktyce stosuje się tak (przynajmniej mnie tak na kursie uczyli kupę lat temu) - kto pierwszy podjedzie do skrzyżowania, pierwszy powinien jechać. Oczywiście, myślę, że zwykła ludzka uprzejmość załatwi taki temat. Zatrzymanie się powinno ograniczyć ryzyko kolizji.

Napisano

Troszkę inna teoria. Są kierowcy którzy w takiej sytuacji ZAKŁADAJĄ że droga na wprost jest ulicą główną. Drugie co można zauważyć, to to że droga szersza jest jest ulicą główną. Nigdy się z czymś takim nie spotkaliście? Pomijam kto czym jedzie...

Napisano

> Może wg zasady FIFO, kto pierwszy zatrzymał się, ten pierwszy rusza.

Jak jest równorzędne to zielony/czerwony/niebieski

Napisano

> Jak jest równorzędne to zielony/czerwony/niebieski

A czy kąty, pod jakimi krzyżują się te trzy drogi mają jakiekolwiek znaczenie?

Dlaczego ludzie myślą, że T to taki X, tylko że z jednej strony nikt nie jedzie (sam tak długo myślałem)?

Ale przecież to taki Y (niezależnie od kąta przecięcia się - mogą to być trzy drogi dochodzące pod kątem 10* do siebie) - każdy ma kogoś z prawej. Więc kwestia, kto machnie łapką temu z jego lewej, że go puszcza.

Napisano

> A czy kąty, pod jakimi krzyżują się te trzy drogi mają jakiekolwiek znaczenie?

Myślę, że dla Ciebie [kierowcy] nie.

wtedy wkracza Zarząd dróg i Zieleni i stawia znaki o pierwszeństwie.

Skrzyżowanie ma być tak oznakowane, albo tak oczywiste, żebyś się nie musiał zastanawiać.

> Dlaczego ludzie myślą, że T to taki X, tylko że z jednej strony nikt nie jedzie (sam tak długo

> myślałem)?

A nie jest tak?

> Ale przecież to taki Y (niezależnie od kąta przecięcia się - mogą to być trzy drogi dochodzące pod

> kątem 10* do siebie) - każdy ma kogoś z prawej. Więc kwestia, kto machnie łapką temu z jego

> lewej, że go puszcza.

Jka napisałem - wtedy prawdopodobnie masz gdzieś znak gdzie jest główna / ustęp pierwszeństwa.

Nie spotkałem się z takim Y.

Sądzę, ze jeżeli są takie drogi to kierowcy sami rozwiązują problem puszczając się. a w momencie jak dochodzi tam do jakiego wypadku to wkraczają Samorządowcy.

ale patrząc na ilość znaków na naszych drogach nie martwiłbym się. Myślę, że jakby co będzie raczej ich za dużo niż za mało sick.gif

Napisano

Ja bym puścił zielonego, po nim ruszyłby czerwony, a na końcu ja - dżentelmen jezdni cfaniak.gif

Napisano

Pierwszy przejeżdża motocyklista zlosnik.gif a później to już zasadniczo obojetne... ktoś z tej trójki musi po prostu zrezygnować ze swojego pierwszeństwa, a tak życiowo to żeby doszło do takiej sytuacji to musi w niej uczestniczyć co najmniej jedna pierdoła i to właśnie ona zjedzie ostatnia. Ew. pozostaje jeszcze kwestia jak wygląda samo skrzyżowanie,czasami może byc tak(np.bardzo mało miejsca) że któreś auto po prostu nie będzie mogło kontynuowac ruchu bo sie nie zmieści jak ta druga osoba przed nim nie przejedzie i wtedy trzeba po prostu opuszczac skrzyżowanie w sposób rozsądny żeby się niepotrzebnie nie blokować.

Tutaj widac odrobine o co chodzi(18+ ze wzgl. na komentarz autora spineyes.gifhehe.gif)

Autor wymusza pierwszeństwo,ale jakby tego nie zrobił to i tak się zablokują...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.