Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepływka i wtryski w 1.9 8v

Featured Replies

Napisano

Ktoś może zinterpretuje wyniki z FES i coś powie tongue.gif

szprot2.jpg

Może tak być, że na każdym cylindrze jest inna dawka i takie są różnice ? Wynika coś z tego, czy raczej szukać innej metody sprawdzenia wtrysków?

Przepływka na postoju ( rogrzany silnik, EGR out ) wskazuje 480mg/w , pokrywa się odczyt z zapotrzebowaniem , jednak w szukajce znalazłem, że było raczej góra do 300, jest ok u mnie ?

Napisano

icon_rolleyes.gif> Ktoś może zinterpretuje wyniki z FES i coś powie

> Może tak być, że na każdym cylindrze jest inna dawka i takie są różnice ? Wynika coś z tego, czy

> raczej szukać innej metody sprawdzenia wtrysków?

> Przepływka na postoju ( rogrzany silnik, EGR out ) wskazuje 480mg/w , pokrywa się odczyt z

> zapotrzebowaniem , jednak w szukajce znalazłem, że było raczej góra do 300, jest ok u mnie ?

Co do wtrysków - polecał bym zrobienie testu na przelew. A przepływka - sprawdź napięcie na pierwszym przewodzie od silnika - powinno być 1V +/- 0,05V, na drugim 5V +/- 0,05V

Napisano
  • Autor

> A jakie masz niedomagania w pracy silnika?

wydaj mi się , że nie ma takiej mocy jak kiedyś i troszkę dymu , ale jeszcze w normie chyba

chyba najprościej na hamownie podjechać hmm.gif

Napisano

> raczej szukać innej metody sprawdzenia wtrysków?

> Przepływka na postoju ( rogrzany silnik, EGR out ) wskazuje 480mg/w , pokrywa się odczyt z

> zapotrzebowaniem , jednak w szukajce znalazłem, że było raczej góra do 300, jest ok u mnie ?

Wtryski w miarę OK.... korekta na jednym jest większa ale jeszcze baz przesady. - Możesz nalać najwyżej środka do czyszczenia wtrysków...

Przepływka widać, ze OK... sam piszesz, ze masz EGR wywalony więc masz większe zużycie powietrza niż w przypadku auta z EGR-em...

Hamownia jak najbardziej sie przyda...

Napisano
  • Autor

> Wtryski w miarę OK.... korekta na jednym jest większa ale jeszcze baz przesady. - Możesz nalać

> najwyżej środka do czyszczenia wtrysków...

> Przepływka widać, ze OK... sam piszesz, ze masz EGR wywalony więc masz większe zużycie powietrza

> niż w przypadku auta z EGR-em...

> Hamownia jak najbardziej sie przyda...

lałem już STP do wtrysków jakiś czas temu ok.gif dzięki za podpowiedź , możesz określić korekta jakie ma normy ( w jakim zakresie powinna się mieścić ) ?

Napisano

Jak nie czujesz żadnych niedomagań, a tylko denerwują Cię cyferki to zostaw jak jest i nic tam nie gmeraj. Za kilka miesięcy podłącz kompa ponownie i sprawdź czy się nie pogorszyło,... chyba, że wcześniej zaobserwujesz coś niepokojącego. Póki co - lać ropę i jeździć! Hamowanko zawsze wskazane smile.gif

Co do korekt-

Uzytkownicy Opli z "naszymi" silnikami jak zobaczą korekcje wtrysków większe jak 0,6 to panic.gif ,.. choć auto jeździ idealnie smile.gif. Nie pamiętam co "książkowo" podaje Fiat ale dopuszcza większe tolerancje. Ten co ma 1,25 za miesiąc może mieć 2, a może mieć 0,8. Oczywiśie można próbować "walczyć" ale to w.g. mnie szkoda kasy ( choć z tego żyję,.. zapraszam smile.gif ). Jak się korekcje zaczną zbliżać do 2 to wtedy wtryski wypadałoby wyjąć i sprawdzić na stole bo to już wartość niepokojąca. Korekcje to nie tylko wtryski,.. również kompresja na cylindrach.

Napisano

> lałem już STP do wtrysków jakiś czas temu dzięki za podpowiedź , możesz określić korekta jakie ma

> normy ( w jakim zakresie powinna się mieścić ) ?

u mnie jest to 0,2 +/- do 2 bym nic nie robił...

Napisano
  • Autor

> Jak nie czujesz żadnych niedomagań, a tylko denerwują Cię cyferki to zostaw jak jest i nic tam nie

> gmeraj. Za kilka miesięcy podłącz kompa ponownie i sprawdź czy się nie pogorszyło,... chyba,

> że wcześniej zaobserwujesz coś niepokojącego. Póki co - lać ropę i jeździć! Hamowanko zawsze

> wskazane

> Co do korekt-

> Uzytkownicy Opli z "naszymi" silnikami jak zobaczą korekcje wtrysków większe jak 0,6 to ,.. choć

> auto jeździ idealnie . Nie pamiętam co "książkowo" podaje Fiat ale dopuszcza większe

> tolerancje. Ten co ma 1,25 za miesiąc może mieć 2, a może mieć 0,8. Oczywiśie można próbować

> "walczyć" ale to w.g. mnie szkoda kasy ( choć z tego żyję,.. zapraszam ). Jak się korekcje

> zaczną zbliżać do 2 to wtedy wtryski wypadałoby wyjąć i sprawdzić na stole bo to już wartość

> niepokojąca. Korekcje to nie tylko wtryski,.. również kompresja na cylindrach.

komprecha na cylindrach po 86kkm raczej nie powinna być tragiczna grinser006.gif

ale dzięki wam za rzetelne rady 20.GIF20.GIF20.GIF

zaobserwuje , zobaczę jak moc na hamowni , jak będzie słabo to zawitam na bielany grinser006.gif

btw wlewać jeszcze jakieś STP i inne shity czy olać ?

Napisano

> wydaj mi się , że nie ma takiej mocy jak kiedyś i troszkę dymu , ale jeszcze w normie chyba

> chyba najprościej na hamownie podjechać

A kiedy robiłeś softa? Dymek może się pojawiać bo zima się skończyła i temp. rosną, wraz z nimi ,,gęstość'' powietrza spada, więc coś po sofcie jeżdżącego przy -5 / -10 nie będzie przykapcać, wiosną i latem już niestety może. A co do mocy to raczej hamownia, sam pewnie wiesz, że ,,tyłek'' szybko się przyzwyczaja i coś co niby urywało u....pę, przestaje tak rajcować grinser006.gif

Napisano

> A kiedy robiłeś softa? Dymek może się pojawiać bo zima się skończyła i temp. rosną, wraz z nimi

> ,,gęstość'' powietrza spada, więc coś po sofcie jeżdżącego przy -5 / -10 nie będzie

> przykapcać, wiosną i latem już niestety może. A co do mocy to raczej hamownia, sam pewnie

> wiesz, że ,,tyłek'' szybko się przyzwyczaja i coś co niby urywało u....pę, przestaje tak

> rajcować

A to potwierdzam. Człowiek bardzo szybko się przyzwyczaja do pewnych rzeczy grinser006.gif

W temacie: zastanawia mnie czy gdyby ponowić hamowanie w lecie,

to można zniwelować to kopcenie o którym piszesz? (mimo że ja za

sobą jeszcze nic takiego nie widziałem)

Napisano
  • Autor

> A kiedy robiłeś softa? Dymek może się pojawiać bo zima się skończyła i temp. rosną, wraz z nimi

> ,,gęstość'' powietrza spada, więc coś po sofcie jeżdżącego przy -5 / -10 nie będzie

> przykapcać, wiosną i latem już niestety może. A co do mocy to raczej hamownia, sam pewnie

> wiesz, że ,,tyłek'' szybko się przyzwyczaja i coś co niby urywało u....pę, przestaje tak

> rajcować

Z przyzwyczajeniem masz rację , także hamownia została grinser006.gif w sumie nadal do 220 przyspiesza , więc chyba za dużo koników nie uciekło grinser006.gif co do dymka to nie jest źle , wiadomo jak jest gorąco to kopci najbardziej , narazie w normie wink.gif nie mniej zawsze dbam o auto i muszę wiedzieć jak tam żyją wtryski i inne graty smile.gif

Napisano
  • Autor

> A to potwierdzam. Człowiek bardzo szybko się przyzwyczaja do pewnych rzeczy

> W temacie: zastanawia mnie czy gdyby ponowić hamowanie w lecie,

> to można zniwelować to kopcenie o którym piszesz? (mimo że ja za

> sobą jeszcze nic takiego nie widziałem)

ja tylko widzę w lusterku jak ktoś mi siedzi na d... i wali światłami , albo z relacji innych tongue.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.