Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G - filtr kabinowy

Featured Replies

Napisano

Od razu chciałem napisać, że umiejscowienie i sposób montazu tego filtra to jakiś debil projektował. Ale do rzeczy. Astra G, rocznik 2008, Filtron K1014 nie pasuje. Czemu ? Zaraz go troche przycieniuję, ale ... no co jest grane ?

Napisano

może to cos pomoże klik , klik

i idąc tym tropem pewnie u ciebie powinien byc filtr K 1055 - skoro ten co masz nie pasuje

Napisano
  • Autor

> może to cos pomoże klik , klik

> i idąc tym tropem pewnie u ciebie powinien byc filtr K 1055 - skoro ten co masz nie pasuje

A idź Pan w kibini z tymi filtrami, no teraz to już będe wiedział, że 1014 nie pasuje. Psia mać, znawcy jedni w tym Boschu są. Wyjął, mierzył i tak sprzedał nie taki pad.gif

Chociaż patrząc na stronie filtrona to juz sam nie wiem. rozmiar B w tym 1055 jest większy niż w 1014 hmm.gif

Napisano

Przede wszystkim upewnij się jaki masz układ wentylacji (Behr/Delphi). Tak czy inaczej włożenie filtra bez uszkodzenia go nie jest całkiem proste - najlepiej najpierw poćwicz ze starym.

k.

Napisano
  • Autor

> Przede wszystkim upewnij się jaki masz układ wentylacji (Behr/Delphi). Tak czy inaczej włożenie

> filtra bez uszkodzenia go nie jest całkiem proste - najlepiej najpierw poćwicz ze starym.

> k.

O masz, jeszcze to pad.gif. A jak mam to rozpoznać co to za typ wentylacji ?

Napisano

> O masz, jeszcze to . A jak mam to rozpoznać co to za typ wentylacji ?

poczytaj linki które ci dałem

Napisano
  • Autor

> poczytaj linki które ci dałem

Faktycznie facepalm%5B1%5D.gif, przepraszam. To u mnie w aucie jest raczej Behr, 3 wkręty musiałem wykręcić.

Napisano

> Faktycznie , przepraszam. To u mnie w aucie jest raczej Behr, 3 wkręty musiałem wykręcić.

czyli ma byc 1055

Napisano
  • Autor

> czyli ma byc 1055

No to szybka analiza:

k1014.jpg

Wymiar - A 302

Wymiar - B 199

k1055.jpg

Wymiar - A 255

Wymiar - B 229

No to jakim cudem 1055 ma się zmieścić, skoro już 1014 nie wchodzi ? Krytyczny wymiar to B, chociaż A jako długość też ma znaczenie, bo otwór może się zwężać w pionie hmm.gifhmm.gif

Napisano

> Faktycznie , przepraszam. To u mnie w aucie jest raczej Behr, 3 wkręty musiałem wykręcić.

Wkręty mocujące klapkę pod którą jest filtr czy wkręty mocujące schowek pasażera?

k.

Napisano
  • Autor

> Wkręty mocujące klapkę pod którą jest filtr czy wkręty mocujące schowek pasażera?

> k.

To pierwsze.

Napisano

Masz Delphi i wkład K1014.

Tu wkład filtra trzeba lekko zgiąć w łuk, żeby go włożyć do obudowy. Zwróć uwagę na strzałkę kierunku przelotu powietrza na wkładzie, zawsze od prawej do lewej.

Mniej nerwów, więcej cierpliwości i uda się. Przyznaję, że w Behr jest dużo łatwiej, tam wkład wymieniam z zamkniętymi oczami, a Delphi robiłem raz i nie było tak łatwo...

Przed włożeniem nowego wkładu polecam uzyć odkurzacza do usunięcia owadów i roślinek, które wpadają podczas tej operacji na "czystą" strefę.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Masz Delphi i wkład K1014.

Nie potwierdzam i nie zaprzeczam zlosnik.gif

> Tu wkład filtra trzeba lekko zgiąć w łuk, żeby go włożyć do obudowy. Zwróć uwagę na strzałkę

> kierunku przelotu powietrza na wkładzie, zawsze od prawej do lewej.

> Mniej nerwów, więcej cierpliwości i uda się. Przyznaję, że w Behr jest dużo łatwiej, tam wkład

> wymieniam z zamkniętymi oczami, a Delphi robiłem raz i nie było tak łatwo...

> Przed włożeniem nowego wkładu polecam uzyć odkurzacza do usunięcia owadów i roślinek, które wpadają

> podczas tej operacji na "czystą" strefę.

> Pozdr.

Cierpliwość się skończyła, do tego stopnia, że przyciąłem ten filtr i jakoś wlazł hehe.gif Ale to jest jakis absurd, aby w jednym modelu były rózne układy klimy (to jeszcze jestem w stanie zrozumieć) i rózne filtry, które wymagają czort wie jakich umiejętności przy wymianie. Starałem się jak mogłem, ale trochę go podniszczyłem, a w końcu wziąłem i obciąłem zlosnik.gif

Napisano

> filtry, które wymagają czort wie jakich umiejętności przy wymianie.

Dla "umiejących inaczej" są warsztaty i serwisy...

> trochę go podniszczyłem, a w końcu wziąłem i obciąłem

To jakbyś filtra nie miał... Żałosne... Czekamy na wątek pt. "Śmierdzi z klimy..." lub "Z nawiewów lecą paprochy..."

PS. Wybacz szczerość, ale kilka lat czytam tu wątki i jesteś pierwszy, który nie dał rady wymienić filtra kabinowego w AG... Trzeba było poćwiczyć na starym wkładzie filtra... a teraz spóźniony żal...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Dla "umiejących inaczej" są warsztaty i serwisy...

Generalnie warsztaty sa dla ludzi. Czasy, kiedy w dni wolne ludzie leżeli pod maluchami się skończyły. Ja niestety dzisiaj się w to pobawiłem i trochę żałuję.

> To jakbyś filtra nie miał... Żałosne... Czekamy na wątek pt. "Śmierdzi z klimy..." lub "Z nawiewów

> lecą paprochy..."

> PS. Wybacz szczerość, ale kilka lat czytam tu wątki i jesteś pierwszy, który nie dał rady wymienić

> filtra kabinowego w AG... Trzeba było poćwiczyć na starym wkładzie filtra... a teraz spóźniony

> żal...

> Pozdr.

Nie znasz mnie i nie masz pojęcia z kim rozmawiasz. Nie masz pojęcia jak to zrobiłem, a opisałem to w skrócie. Zrobiłem tak, aby całe okno wlotowe powietrza było osłonięte filtrem i w moim uznaniu tak właśnie jest. Nie jeżdzę oplem na co dzień, ale jestem szczerze zdumiony jak projektanci utrudnili życie ludziom. Pragnę cie uspokoić, że wątku "płaczącego" w moim wykonaniu nie zobaczysz, zawiedziony ? zlosnik.gif

Ale spoko ok.gif

Napisano

> PS. Wybacz szczerość, ale kilka lat czytam tu wątki i jesteś pierwszy, który nie dał rady wymienić

> filtra kabinowego w AG... Trzeba było poćwiczyć na starym wkładzie filtra...

Nastepnym razem bedzie lepiej. Jak pierwszy raz wymienialem ten filtr, to tez miotalem przeklenstwami grinser006.gif

K.

Napisano

> ... ale jestem szczerze zdumiony jak

> projektanci utrudnili życie ludziom.

Nie przypominam sobie, aby ktoś tak jak Ty płakał przy tej dość

prostej operacji (mając filtr odpowiedni do nawiewu).

Napisano
  • Autor

> Nie przypominam sobie, aby ktoś tak jak Ty płakał przy tej dość

> prostej operacji (mając filtr odpowiedni do nawiewu).

Napisze to raz - pierwszy raz to robiłem, albo dobra, juz mi sie nie chce odpowiadać na tego typu posty. Parę osób odpowiedziało mi jak należy i za to im dziękuję. Reszta może sobie poużywać na mnie do woli, będą bardziej zajebiści na kwadracie 893goodvibes.gif

Napisano

> Napisze to raz - pierwszy raz to robiłem, albo dobra, juz mi sie nie chce odpowiadać na tego typu posty. Reszta może sobie poużywać na mnie do woli, będą bardziej zajebiści na kwadracie

Taki stary i tyle na forum i tak się daje młodym........ facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Reszta może sobie poużywać na mnie do woli, będą bardziej zajebiści na kwadracie

Czuję, że do mnie pijesz, a ja uważam, że nie zasłużyłem sobie. Udzieliłem Ci dokładnego instruktażu co masz w aucie, jaki wkład potrzebujesz i jak go zakładać, bo do mojej wypowiedzi to był jeden chaos informacyjny. A ty zamiast podziękować dajesz mi do zrozumienia, że masz w d...e moje rady i chełpisz się, jaką to druciarnię zrobiłeś i jeszcze się z tego cieszysz. Na moją uwagę, że zrobiłeś źle i jakie będą tego skutki, strzelasz fochami na mnie, na producenta i projektanta samochodu, a potem na innych kolegów. Swoim wyczynem serwisowym i późniejszymi złośliwymi uwagami zaniżasz poziom tego forum. Po prostu wstyd. Trochę więcej samokrytyki! Jeszcze kilka takich występów, to nikt ci tu nie udzieli rady, bo i po co?

Pozdr.

Napisano

> Taki stary i tyle na forum i tak się daje młodym........

Nie prowokuj...

Pozdroofka

Napisano

Tak propo. Też mam Delphi i faktyczne jest to niezła kaszana. O dziwo najlepiej pasują najtańsze podróby. Mają mniej solidne listwy wzmacniające górną i dolną. Dzięki temu podczas wkładania filtr się nie łamie i po usadowieniu jest szczelny na obrysie.

Tak nawiasem. W ASO zamontowali mi "przy okazji" nowy i oryginalny filtr. Przy wymianie okazało się że był oczywiście złamany i niedoszczelniony obwodowo. Co wyszło po jego zabrudzeniu. Zaczął gwizdać na wyższych biegach wentylatora.

Najbardziej wkurza jednak cena tego kawałka bibuły. W porównaniu do filtra powietrza to po prostu kosmos...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.