Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

cruze 2.0 163KM VCDi - temperatura

Featured Replies

Napisano

Witam

Jestem świeżo upieczonym posiadaczem cruza. Insteresuje mnie informacja jak wygląda u was sprawa temeratury pokazywanej na wskaźniku temperatury. U mnie nigdy nie dochodzi do w położenie centralne. Nawet na trasie 200km nie chce poruszyć się dalej.

post-154256-14352515908116_thumb.jpg

Napisano

> Witam

> Jestem świeżo upieczonym posiadaczem cruza. Insteresuje mnie informacja jak wygląda u was sprawa

> temeratury pokazywanej na wskaźniku temperatury. U mnie nigdy nie dochodzi do w położenie

> centralne. Nawet na trasie 200km nie chce poruszyć się dalej.

Zawsze bedzie brakowac 1-2 mm do tzw pola 90 stopni, to samo mialem w Laczku

Napisano

> Witam

> Jestem świeżo upieczonym posiadaczem cruza. Insteresuje mnie informacja jak wygląda u was sprawa

> temeratury pokazywanej na wskaźniku temperatury. U mnie nigdy nie dochodzi do w położenie

To tylko wskaźnik.

Tak pewnie ustawiony, by iść dalej, ale gdy już naprawdę silnik mocno zagrzeje się.

Wyskoczysz latem na autostradę na południu Europy, pociągniesz dłużej na wyższych obrotach i wskazówka powinna ruszyć dalej zlosnik.gif

Napisano

> To tylko wskaźnik.

> Tak pewnie ustawiony, by iść dalej, ale gdy już naprawdę silnik mocno zagrzeje się.

> Wyskoczysz latem na autostradę na południu Europy, pociągniesz dłużej na wyższych obrotach i

> wskazówka powinna ruszyć dalej

Uwierz nie ruszy. Byłem, grzalem, cisłem nigdy nie doarla do strefy srodkowej, zawsze troche przed.

Napisano

> Witam

Nie mam co prawda cruza tylko lacetti ale moim zdaniem tak to powinno właśnie wyglądać smile.gif Jest to naturalna temperatura pracy regulowana przez termostat i wyższa nie będzie jeśli układ chłodzenia jest sprawny a warunki pracy normalne ok.gif Czyli wszystko jest OK i nie kombinuj wink.gif

Napisano

> To tylko wskaźnik.

> Tak pewnie ustawiony, by iść dalej, ale gdy już naprawdę silnik mocno zagrzeje się.

> Wyskoczysz latem na autostradę na południu Europy, pociągniesz dłużej na wyższych obrotach i

> wskazówka powinna ruszyć dalej

Nie ruszy, choćbyś się wściekł. Trzeba by coś zepsuć, inaczej zawsze jest dobrze.

Napisano

> Nie ruszy, choćbyś się wściekł. Trzeba by coś zepsuć, inaczej zawsze jest dobrze.

Z tego co pamiętam, to w moim Lacetti ruszała ciut wyżej przy stałej, dużej prędkości na autostradzie we Włoszech. Podobnie było ze wskaźnikiem w Astrze II na autostradzie w Chorwacji. Wysoka stała prędkość, załadowane auto i wysoka temp. zewnętrzna.

Z tym, że ja mam małe silniczki, które przy dużych prędkościach pracują na wysokich obrotach, rzędu 5000. Większy silnik pewnie ciężko doprowadzić do kresu możliwości zlosnik.gif

Napisano

> Nie ruszy, choćbyś się wściekł. Trzeba by coś zepsuć, inaczej zawsze jest dobrze.

W moim, odkad go tylko mam, wskazowka zatrzymuje sie na przekor wszystkim innym Lackom rotfl.gif 2mm po prawej stronie srodkowej kreski (pytalem sie tutaj o to juz ze 2 lata temu).

Wszystko zostalo dawno wymienione, poza zegarami.

Napisano

> W moim, odkad go tylko mam, wskazowka zatrzymuje sie na przekor wszystkim innym Lackom 2mm po

> prawej stronie srodkowej kreski (pytalem sie tutaj o to juz ze 2 lata temu).

> Wszystko zostalo dawno wymienione, poza zegarami.

Moze masz zegary z anglika, skoro po drugiej stronie staje?

hehe.gifwink.gif

Napisano

> Z tego co pamiętam, to w moim Lacetti ruszała ciut wyżej przy stałej, dużej prędkości na

> autostradzie we Włoszech. Podobnie było ze wskaźnikiem w Astrze II na autostradzie w

> Chorwacji. Wysoka stała prędkość, załadowane auto i wysoka temp. zewnętrzna.

> Z tym, że ja mam małe silniczki, które przy dużych prędkościach pracują na wysokich obrotach, rzędu

> 5000. Większy silnik pewnie ciężko doprowadzić do kresu możliwości

Mi się nawet w wielkich korkach na południu Włoch nie udało go sprowokować żeby chociaż drgnął.

Napisano
  • Autor

Dzięki za info.

Sugerowałem się żę w moim starym 1.9 TDI-ku wskazówka zawsze sztwno stała na środku wskaźnika.

Dodatkowo moje obawy wypłyneły razem z płynem chłodniczym boje_sie.gif

A było to tak:

Odebrałem furkę od dealera siup do domu a tu po jakichś 50km cruzik traci moc. Spojżałem na wskaźnik a temperaturka rośnie niemiłośiernie. No to test chevi asistance w nowej furce (pochwałka za działanie dla nich - szybko i sprawnie ok.gif) i odrazu laweta spowrotem do dealera. Się okazało że na jakimś trójniku wąż nie był zaciśniety odpowiednio i jak mi się obiegi przełączyły, po nagrzaniu silnika, wszystko wyciekło. horse.gif

Wskaźnika poziomu płynu w cruziku niestety niema i poza temperaturą i utratą mocy sygnałów żadnych nie było. Pozdrówki

Napisano

No to piękny początek przyjaźni z nowym autem - laweta na dzień dobry facepalm%5B1%5D.gif Komuś we fabryce pasuje jak nic morde tuk.gif kijem. Pomijając - bezobsługowej eksploatacji życzę 20.GIF

Napisano

Mi się ani w Nubie, ani w Cruzaku nie udało wyprowadzić wskazówki z równowagi swoim nieodpowiedzialnym zachowaniem za kierownicą nigdy grinser006.gif Za to zauważyłem, że w nubie dwulitrowej silnik szybciej się nagrzewa do temp. roboczej, ale też dużo szybciej stygnie niż 1.6 w Cruzaku. Parkując pod Tesco clown.gif w zimie Nubą wystarczyło wejść, wyjść i wskazówka już prawie o skalę w dół. Z Cruzem inna bajka. Weszło się do sklepu, małe zakupy, a wskazówka jak stała tak stałą w tym samym miejscu. Tłumaczę to sobie tym, że duży silnik ma większą powierzchnię i szybciej ciepło do otoczenia oddaje. Inaczej nie potrafię icon_rolleyes.gif

Napisano

> Moze masz zegary z anglika, skoro po drugiej stronie staje?

Wazne, ze nie lezy yay.gif

Napisano
  • Autor

> Tłumaczę to sobie tym, że duży silnik ma większą powierzchnię i

> szybciej ciepło do otoczenia oddaje. Inaczej nie potrafię

Mała wskazówka odnośnie tego. W silniku Nubirci 2.0 masz 3.8 litra oleju a w Cruzaku jest 5.6 litra. Taki gar oleju musi trzymać ciepełko, fakt że trudno go za to dogrzać do temperatury roboczej.

Napisano

> Mała wskazówka odnośnie tego. W silniku Nubirci 2.0 masz 3.8 litra oleju a w Cruzaku jest 5.6

> litra. Taki gar oleju musi trzymać ciepełko, fakt że trudno go za to dogrzać do temperatury

> roboczej.

ale kolega szary ma cruza 1.6 ktory stoi w garazu, wiec trudno mu go zagrzac grinser006.gif

Napisano

> Mała wskazówka odnośnie tego. W silniku Nubirci 2.0 masz 3.8 litra oleju a w Cruzaku jest 5.6

> litra.

Ja bym polemizował z tą ilością oleju. Nie wiem skąd wytrzasnąłeś te 3,8L w 2.0 a 5.6L w 1.6 Cruze. Co do Cruza to pewnie otworzyłeś instrukcję, ale Nuba niewiem.gif

Powiem tak. Nuba w/g instrukcji (mowa o 2.0) ma mieć 4.5L - defacto wchodzi podczas wymiany 3,75L i jest to stan prawie max na bagnecie. Dalej, trzymając się instrukcji widzimy, że Cruze 1.8 ma tylko 4,5L a więc tyle co Nuba 2.0 a dużo mniej niż mniejszy 1.6 !

I tu trzeba się zastanowić, kto pisze te instrukcje hmm.gif

Osobiście na przegląd zabieram ze sobą bańkę 5L i przywiozę jeszcze sporo w niej z powrotem jak znam życie.

Napisano

> ale kolega szary ma cruza 1.6 ktory stoi w garazu, wiec trudno mu go zagrzac

No kolejny onanista ja pierdziu. Se chyba tego Cruza sprzedam i 126p kupie bo żyć mi nie dacie bracia kącikowi foch.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym polemizował z tą ilością oleju. Nie wiem skąd wytrzasnąłeś te 3,8L w 2.0 a 5.6L w 1.6 Cruze.

nie zerknełem że to 1.6 cruzik w benzynie na dodatek. Ja tu myśłałem o 2.0 w dieslu smile.gif zresztą temperatura rozwiązana, pocieszacie że to normalne, więc niema co bić tu już piany.

Dzięki i pozdrówki.

Napisano

> przełączyły, po nagrzaniu silnika, wszystko wyciekło.

Oby z tego przegrzania nie było dalszych konsekwencji - UPG albo coś....

Napisano

> No kolejny onanista ja pierdziu. Se chyba tego Cruza sprzedam i 126p kupie bo żyć mi nie dacie

> bracia kącikowi

nie badz taki delikatny i nie spinaj sie tu z kazdego zartu, zreszta sam prowokujesz rotfl.gif

to nie ja horse.gif przy swoim samochodzie ... grinser006.gif

Napisano

> Nie jesteś pierwszy i kolega ma już po prostu dość

Odemnie proszę się odpierwiastkować zlosnik.gif

My już z Szarym wszystko sobie wyjaśniliśmy piwo.gif

> Dodatkowo moje obawy wypłyneły razem z płynem chłodniczym

> A było to tak:

> Odebrałem furkę od dealera siup do domu a tu po jakichś 50km > cruzik traci moc. Spojżałem na wskaźnik a temperaturka rośnie > niemiłośiernie.

> Się okazało że na jakimś trójniku wąż nie był zaciśniety >odpowiednio i jak mi się obiegi przełączyły, po nagrzaniu silnika, > wszystko wyciekło.

yikes.gifyikes.gifyikes.gifyikes.gifyikes.gif

Gdyby mnie się tak stało ..........., no właśnie , to nie wiem co bym zrobił.

Długo tak mogłeś jechać bez chłodzenia ?

Dlaczego silnik zaczął słabnąć ???

Moja teoria jest taka : bez chłodziwa, w wyniku rozszerzalności cieplnej , tłoki miały tak ciasno w cylindrach, że silnik nie miał siły się kręcić (stąd słabnięcie).

Czyli pracował na granicy zatarcia facepalm%5B1%5D.gifbeksa.gif

Napisano
  • Autor

> Długo tak mogłeś jechać bez chłodzenia ?

> Dlaczego silnik zaczął słabnąć ???

> Moja teoria jest taka : bez chłodziwa, w wyniku rozszerzalności cieplnej , tłoki miały tak ciasno w

> cylindrach, że silnik nie miał siły się kręcić (stąd słabnięcie).

> Czyli pracował na granicy zatarcia

Nie strasz kolego.

Przejechałem może z 5 km. Zaraz przed tym zdarzeniem zaczełem się bawić tempomatem i myślałem że coś źle ustawiam i od tego te utraty predkości i mocy.

Natomiast wskazówka temperatury pokazywała tak na 1/4 skali w prawą stronę.

Potem jechałem chwile na luzie i normalnie chodził silnik na niskich obrotach.

Olej napędowy go jeszcze musiał chłodzić, bo zalałem do pełna verve prosto z podziemi, zaraz po wyjeździe z salonu.

Więc mniemam że wszytko jest ok. Zreszą w serwisie stwierdzili że jest ok, żadna kontorlka nie zapaliła się na tablicy.

Jak narazie przejechałem 800 km i jest wszystko git. Jak tylko przekroszę 1100km to następne 100km go ostro przegonię, zagrzeję i przy okazji DPF-a przepalę.

Zmieniając troszkę temat spalanie mi wychodzi chyba w normie 7.4l oleju(głównie miasto i krótkie trasy 30km), ale widze że ma ten silnik potencjał do pokazania z 12l na 100km, ale to sprawdzę niedługo. pozdrówki

Napisano

> No to piękny początek przyjaźni z nowym autem - laweta na dzień dobry Komuś we fabryce pasuje

> jak nic morde kijem.

Nadal chcesz zmienić na ropniaka? grinser006.gif

Napisano

> Ja bym polemizował z tą ilością oleju. Nie wiem skąd wytrzasnąłeś te 3,8L w 2.0 a 5.6L w 1.6 Cruze.

> Co do Cruza to pewnie otworzyłeś instrukcję, ale Nuba

> Powiem tak. Nuba w/g instrukcji (mowa o 2.0) ma mieć 4.5L - defacto wchodzi podczas wymiany 3,75L i

> jest to stan prawie max na bagnecie. Dalej, trzymając się instrukcji widzimy, że Cruze 1.8 ma

> tylko 4,5L a więc tyle co Nuba 2.0 a dużo mniej niż mniejszy 1.6 !

Hmmm... to jakieś nieporozumienie.

Oba benzyniaki w Cruze (1.6 i 1.8) mają 4.5 litra oleju.

Napisano

> Dzięki za info.

> Sugerowałem się żę w moim starym 1.9 TDI-ku wskazówka zawsze sztwno stała na środku wskaźnika.

> Dodatkowo moje obawy wypłyneły razem z płynem chłodniczym

> A było to tak:

> Odebrałem furkę od dealera siup do domu a tu po jakichś 50km cruzik traci moc. Spojżałem na

> wskaźnik a temperaturka rośnie niemiłośiernie. No to test chevi asistance w nowej furce

> (pochwałka za działanie dla nich - szybko i sprawnie ) i odrazu laweta spowrotem do dealera.

> Się okazało że na jakimś trójniku wąż nie był zaciśniety odpowiednio i jak mi się obiegi

> przełączyły, po nagrzaniu silnika, wszystko wyciekło.

Hardcorowa historia icon_eek.gif

No niestety takie też się zdarzają...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.