Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra 1,4 twinport

Featured Replies

Napisano

Hmmm, jakby tu powiedzieć ...

Generalnie do silników w których układ zapłonowy oddzielony jest elektrycznie od wtryskowego polecam 2 gen.

Do wszystkich silników z wtryskiem wielopunktowym polecam jednak sekwencję - bez prądu i tak nie pojedziesz, a sposób obsługi i kultura pracy silnika jest o niebo lepsza ...

Co do instalacji to dobry reduktor (mam alaskę, ale nie wiem czy do opla wystarczy, ja nie narzekam), staga 4/300ISA2/300premium (ten ostatni jeżeli można) i chyba wtryski hana pojedyncze ze względu na znaczne skrócenie przewodów kolektorowych i łatwość w upchnięciu samych wtrysków przy kolektorze.

Wiem że są już hany z gniazdami elektrycznymi takimi jak valtek, więc nie trzeba przejściówek - może warto w coś takiego wejść.

Napisano

> sekwencja czy 2 generacja?

sekwencja ze względu na 2 sondy

> na co zwracać uwagę?

na montaż dysz w kolektorze bo są w nim klapki.

Mam w mojej astrze ten silnik i LPG.

Zero problemów. Sterownik Compact, wtryski Waltek R34, reduktor Vito, butla w kole Stako 48L.

Napisano

> Mam w mojej astrze ten silnik i LPG.

> Zero problemów. Sterownik Compact, wtryski Waltek R34, reduktor Vito, butla w kole Stako 48L.

Ile ten zestaw spala w trasie i przy jakich prędkościach?

Napisano

> Ile ten zestaw spala w trasie i przy jakich prędkościach?

Nie wiem zlosnik.gif średnio wychodzi 8L.

Napisano

> na co zwracać uwagę?

Zwróć też uwagę na montaż listwy wtryskowej, wielu monterów idzie na łatwiznę i montuje w taki sposób:

285845057-listwazle3.jpg

285845057-listwazle4.jpg

A najlepszym miejscem na montaż ze względu na długość przewodów od listwy do dysz jest taki:

285845057-listwadobrze.jpg

Napisano

> ... A najlepszym miejscem na montaż ze względu na długość przewodów od listwy do dysz jest taki:

Zwróć uwagę, że na ostatnim zdjęciu jest lista REG, która ma wyjście ustawione pod kątem 90° do cewek, a nie 180° jak w dwóch poprzednich ...

Tych dwóch pierwszych nie da się zamontować pionowo bo nie zmieszczą się pod maską ...

Napisano

> Tych dwóch pierwszych nie da się zamontować pionowo bo nie zmieszczą się pod maską ...

Zgadza się. Ja u siebie mam valteki R34 i są w pionie

Napisano

> Tych dwóch pierwszych nie da się zamontować pionowo bo nie zmieszczą się pod maską ...

Ale węże mogłyby być raczej krótsze, chyba że kolektor był wiercony na silniku i przez to rozmieszczenie nawiertek nie pozwala na nic lepszego.

Napisano

> chyba że kolektor był wiercony na silniku i przez to rozmieszczenie nawiertek nie pozwala na nic lepszego.

Tego się już nie dowiemy, ale na 90% z wygodnictwa montera kolektor był wiercony na silniku.

Napisano

Tak mój znajomy gazior montuje Haneczki

285845548-15032012184.jpg

Identycznie mam u siebie zamontowane Valteki

Napisano

> Tak mój znajomy gazior montuje Haneczki

> Identycznie mam u siebie zamontowane Valteki

No i pięknie - do tego jeszcze hany z wtyczkami typu valtek smile.gif

Ja jednak jestem za pojedynczymi hanami i wężami podpiętymi do kolektora od dołu a nie od góry smile.gif

Napisano

> Zwróć też uwagę na montaż listwy wtryskowej, wielu monterów idzie na łatwiznę i montuje w taki

> sposób:

ale czy to ma jakieś znaczenie dla pracy silnika i instalacji lpg... hmm.gif

Napisano

> ale czy to ma jakieś znaczenie dla pracy silnika i instalacji lpg...

Zdaje się, że powinny w pionie pracować, żeby się syfem nie zapychały...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.