Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szkoda całkowita zwrot za niewykorzystane OC

Featured Replies

Napisano

Witam,

sytuacja wygląda następująco: 14.02.2012 samochód miał wypadek, PZU orzeka szkodę całkowitą i proponuję wypłatę odszkodowania w wysokości różnicy wartości pojazdu przed i po zdarzeniu. Dodatkowo PZU daje namiary na firmę, która odkupi wrak za zadeklarowaną przez nich kwotę, kwota ta mnie satysfakcjonuje, mam natomiast pytanie o ubezpieczenie oc - czy przysługuje mi zwrot za niewykorzystane oc (była nowa polisa ważna od 1.02 )? wiem, że gdybym wyzłomował auto taki zwrot by przysługiwał, co jednak w przypadku sprzedaży wraku firmie wskazanej przez PZU?

Napisano

jak sprzedaż firmie/osobie prywatnej, to ubezpieczenie przechodzi razem z autem.

Pytanie co zrobi nowy właściciel - czy wypowie twoja polisę czy nie.

Nie wiem natomiast kto dostanie zwrot w przypadku wypowiedzenia czy rekalkulacji. Ostatnio tutaj zdania były podzielone i chyba nie wyjaśniliśmy tego do końca.

A dowiadywałeś się co (ile) dostaniesz w przypadku złomowania?? Na szrocie pewnie dadzą ci ze 300 zł.

Napisano
  • Autor

> jak sprzedaż firmie/osobie prywatnej, to ubezpieczenie przechodzi razem z autem.

wiem o tym, ale dlaczego mam na tym tracić, kupując nowy samochód muszę znowu zapłacić oc, a stare było ważne jeszcze rok, może orientuje się ktoś, czy mam szansę dostać tą niewykorzystaną składkę od PZU?

na złomie płacą 60gr/kg więc dostanę koło 600zł jest to o 500 mniej niż proponuje firma wskazana przez PZU

Napisano

> wiem o tym, ale dlaczego mam na tym tracić, kupując nowy samochód muszę znowu zapłacić oc, a stare

> było ważne jeszcze rok, może orientuje się ktoś, czy mam szansę dostać tą niewykorzystaną

> składkę od PZU?

Od PZU tak samego z siebie to nie ale mozesz sie dogadac z kupcem wraku i dac mu do podpisu taka formulke, ze wypowiada OC w terminie ustawowym. Tyle, ze nijak nie mozesz go do tego zmusic, jak sie nie zgodzi to lipa.

Napisano

Na umowie sprzedaży dla klienta ubezpieczyciela zaznacz iż nie przekazujesz umowy OC.

Następnie składasz wniosek zwrot kasy z niewykorzystanej polisy.

Napisano

Jeżeli

a) zezłomujesz samochód i wyrejestrujesz go

bądź

b) w momencie podpisania umowy weźmiesz od nabywcy wypowiedzenie OC

to tak - dostaniesz kasę.

Jeżeli pkt b odbędzie się bez wypowiedzenia - dokładnie tak samo, jakbyś auto zbył nie w formie wraku - nabywca przejmuje Twoje OC.

Napisano

> Na umowie sprzedaży dla klienta ubezpieczyciela zaznacz iż nie przekazujesz umowy OC.

> Następnie składasz wniosek zwrot kasy z niewykorzystanej polisy.

Jestes pewien, ze to zadziala?

Napisano

> Jestes pewien, ze to zadziala?

Nie zadziała.

Należy mieć papier p.t. wypowiedzenie umowy OC od szczęśliwego nabywcy - dopiero z tym zakład ubezpieczeń nie będzie dyskutował.

Napisano

> Nie zadziała.

> Należy mieć papier p.t. wypowiedzenie umowy OC od szczęśliwego nabywcy - dopiero z tym zakład

> ubezpieczeń nie będzie dyskutował.

Dokladnieok.gif

Napisano

> Nie zadziała.

> Należy mieć papier p.t. wypowiedzenie umowy OC od szczęśliwego nabywcy - dopiero z tym zakład

> ubezpieczeń nie będzie dyskutował.

Dodatkowo jescze przyda się ta polisa - mi na samo oświadczenie nie chcieli oddać kasy, twierdząc, że nowy właściciel może się nim posługiwać ...

Jakie to auto i jak mocno jest uszkodzone? Moze lepiej wystawic na allegro i pogonic za wiecej kasy niz proponuje ta firma?

Napisano
  • Autor

> Dodatkowo jescze przyda się ta polisa - mi na samo oświadczenie nie chcieli oddać kasy, twierdząc,

> że nowy właściciel może się nim posługiwać ...

> Jakie to auto i jak mocno jest uszkodzone? Moze lepiej wystawic na allegro i pogonic za wiecej kasy

> niz proponuje ta firma?

lanos z tego wątku lanos

zdjęcie mało dokładne, generalnie cena proponowana przez firmę wydaje się być ok (1100zł) samemu nie wyciągnę silnika itp., a imo żaden handlarz za całego więcej nie zapłaci

Napisano

> Jeżeli

> a) zezłomujesz samochód i wyrejestrujesz go

> bądź

> b) w momencie podpisania umowy weźmiesz od nabywcy wypowiedzenie OC

> to tak - dostaniesz kasę.

> Jeżeli pkt b odbędzie się bez wypowiedzenia - dokładnie tak samo, jakbyś auto zbył nie w formie

> wraku - nabywca przejmuje Twoje OC.

czekajcie czekajcie to cos sie zminilow przepisach- za moich czasow jak nabywca bral auto to mial 30 dni na zmiane ubezpieczyciela jeslimojmu nie pasowal - a ja dostawalem zwrot kasy od ubezpieczyciela za to czego nie wykorzstalema minus te ustwowe 30 dni /w przypadku ac kupiec niemial nic do gadania po trzech dniach przestawalo dzilac chyba ze sobie ubezpieczyl...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.