Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie cieknie olej w MPI?

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję umyć silnik w SC MPI bo cieknie. Jaki preparat polecacie, skuteczny i bezpieczny. Gdzie najczęściej cieknie 1,1 MPI, bo już zaczyna kapać od spodu. Był wyciek pod pokrywą zaworów (przez co cały jest oblepiony), ale to niestety nie jedyny. Czy przy przebiegu 75 tys. zrezygnować z syntetyka i przejść na półsyntetyk? Dodam, że silnik jeszcze dziewica, nic przy nim nie było robione.

Napisano

ja myłem kiedyś takim czymś jak Akra od K2

efekt zadowalający ok.gifok.gif

Napisano

Ja kolego polecam ten kwas: http://www.cleanmarket.pl/karoseria-silnik-plandeka/380-super-green-specjal.html.

Nie jest to żadna reklama. Rozrabiasz go pół na pół.

Musisz znaleźć sobie jakiś rozpylacz i psikasz po 5minutach myjką spłukujesz porządnie. Ten kwas utlenia aluminium więc ostrożnie, mi pokrywa zaworów lekko zmatowiała. Pół na pół to bardzo mocna dawka więc można więcej wody nawet dolać

Napisano

Olej jest temu naj mniej winny-no chyba, że jakiś 0w30/5w30 w wysokim TNB. Problem standardowy,uszczelka pokrywy zaworów,oring cewek.

Na pierwsze jest 2 rozwiązania drugie kosztuje grosze i wymienia się łatwo.

Zostań sobie przy syntetyku 5w40 ok.gif wyciek uszczelnij, umyj silnik i będzie cacy ok.gif

Napisano

Ja używam zmywaczy do hamulcy wink.gif

W połaczeniu ze sprezonym powietrzem nie zostawia zadnych zacieków ani plam.

Dostaje w robo taki spray 600ml do kazdego przeglądu i chyba otworze z tym stragan na allegro hehe.gif

Napisano

Polecam to co mówi poprzednik :-] najlepszy jest firmy wurth lub kent.

Napisano

> Polecam to co mówi poprzednik :-] najlepszy jest firmy wurth lub kent.

My mamy taki tylko cztery razy wiekszy. Przy wymianie oleju zmycie bloku wystarcza na kilka razy z jednej takiej puszki.

Nie wiem dlaczego ale wszyscy nazywają to wurth zlosnik.gif

Napisano

> My mamy taki tylko cztery razy wiekszy. Przy wymianie oleju zmycie bloku wystarcza na kilka razy

> z jednej takiej puszki.

> Nie wiem dlaczego ale wszyscy nazywają to wurth

tez polecam, i dodam ze najlepsza skutecznosc po nagrzaniu motoru,zgaszeniu i wtedy spray+powietrze

Napisano
  • Autor

> Olej jest temu naj mniej winny-no chyba, że jakiś 0w30/5w30 w wysokim TNB. Problem

> standardowy,uszczelka pokrywy zaworów,oring cewek.

> Na pierwsze jest 2 rozwiązania drugie kosztuje grosze i wymienia się łatwo.

> Zostań sobie przy syntetyku 5w40 wyciek uszczelnij, umyj silnik i będzie cacy

Właśnie jest zalany 5W40 Mobil. Oring pod cewkami mówisz? Może i być, bo tam jest mokro. Jest to dostania w sklepach, czy trzeba zamawiać w ASO? Gdzieś musi być jeszcze wyciek z drugiej strony bo cały filtr oleju jest też zaklejony. Niestety nie mam kanału, żeby tam popatrzyć. Z czego po tamtej stronie może kapać?

Napisano

> Właśnie jest zalany 5W40 Mobil. Oring pod cewkami mówisz? Może i być, bo tam jest mokro. Jest to

> dostania w sklepach, czy trzeba zamawiać w ASO? Gdzieś musi być jeszcze wyciek z drugiej

> strony bo cały filtr oleju jest też zaklejony. Niestety nie mam kanału, żeby tam popatrzyć. Z

> czego po tamtej stronie może kapać?

oring kupisz w normalnym motoryzacyjnym, koszt kolo 3zl ok.gif

Napisano

> Właśnie jest zalany 5W40 Mobil. Oring pod cewkami mówisz? Może i być, bo tam jest mokro. Jest to

> dostania w sklepach, czy trzeba zamawiać w ASO? Gdzieś musi być jeszcze wyciek z drugiej

> strony bo cały filtr oleju jest też zaklejony. Niestety nie mam kanału, żeby tam popatrzyć. Z

> czego po tamtej stronie może kapać?

moze uszczelniacz na wale??

Napisano

Najpierw to to umyj-będziesz 100razy lepiej widział wycieki. ok.gif

Od strony rozrządu u góry to na 100% simmering wałka ok.gif

Jak będzie czysty to okarze się dopiero czy z pod pokrywy i uszczelniaczy tak leciało czy jeszcze gdzieś?

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kontynując temat, w sobotę umyłem silnik. Po kilkudziesięciu kilometrach mokry jest filtr oleju. angryfire.gif Ciężko tam zajrzeć bez kanału. Czy sam filtr na uszczelce się poci, czy coś jest nad filtrem? Pytanie dodatkowe. Po myciu silnika samochód zaczął szarpać na półsprzęgle. Czy możliwe jest, żeby woda dostała się do sprzęgła? Dzisiaj jest już dużo lepiej, jakby woda wysychała.

Napisano

To kup drugi, posmaruj uszczelkę olejem i wkręć, będzie wiadomo ok.gif

Napisano
  • Autor

No i chyba mieliście rację. Dzisiaj patrzyłem jeszcze raz na lewarku. Olej wypływa spod koła pasowego i dodatkowo gdzieś zarzuca od strony pompy chłodzenia bo wypływa spod pokrywy rozrządu i leci na fitr oleju. Czyli jednym slowem lipa.

Napisano
  • Autor

Dla mechanika pewnie nie. Ja nie mam ani warunków, ani potrzebnych narzędzi. Pewnie zrobi się dopiero, jak będzie trzeba pasek rozrządu wymieniać (przebieg 75 tys. dopiero). Strachu specjalnego nie ma, bo ubytki oleju są na razie znikome, tylko w miejscu stałego parkowania w domu dosyć duża plama oleju się już wykapała. Ile mechanik weźmie za taką robotę?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.